Hogyan válasszunk fényforrást?

Fazekas Attila

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Kezdjük az alapvető fogalmakkal, melyeket feltétlenül tisztáznunk kell!

Fényáram (minden LED terméken megtaláljuk ezt az adatot)

 • A fényforrás által a kisugárzott és a szem által érzékelt fény.
 • Mértékegysége a lumen (lm).
 • A termékkatalógusokban közlik a fényforrások/ lámpatestek fényáramát, amely a világítástechnikai számítások egyik alapadata.

Például egy 60 W-os izzó fényárama 730 lm.

Világítás a nappaliban

Színhőmérséklet

 • Ez a fényforrásunk színének jellemzője, melynek mértékegysége a kelvin (K).
 • Az úgynevezett patkó görbe (Planck görbe) jellemzi, mely egy fekete test sugárzó hevítésének fázisait írja le. Azaz megmutatja, hogy például a vasat hevítve az milyen színekben izzik. Egy 3000K-es fényforrás fényének színe megegyezik a 3000K hőmérsékletre hevített vas színével.

A fényforrásokat fényük színe alapján három csoportba soroljuk.

Meleg:a színhőmérséklet kisebb, mint 3300 K.
Semleges:3300-5300 K.
Hideg:a színhőmérséklet nagyobb, mint 5300 K (kelvin). (A 4000K-t általában mindenki hidegnek hívja mert érzetre hideg fehér)
Színhőmérséklet

Színvisszaadás

 • Jellemzi azt a színhatást, melyet egy fényforrás fénye egy színes felületen előidéz.
 • A színvisszaadási index az a mérőszám, amely megmutatja, hogy a színminták színe milyen mértékben változik meg a referenciasugárzóval (ez általában egy normálizzó) megvilágított színükhöz képest.
 • Jelölése: Ra.

Fényhasznosítás

 • A fényforrás fényárama és az általa felvett teljesítmény hányadosa.
 • Egysége a lumen/watt (lm/W). Ez a szám gyakorlatilag a fényforrás gazdaságosságát mutatja meg. Minél nagyobb ez a szám, annál gazdaságosabb a fényforrás fogyasztás szempontjából.

Tipp: minden vásárló figyelje ezt az adatot hiszen előfordul, hogy egy olcsóbb fényforrás fényhasznosítása nagyságrendekkel rosszabb, mint egy drágább, de minőségi fényforrásé.

Foglalat

 • A leggyakoribbak az E27, E14, GU10, GU5,3 G9.
 • Nagyon fontos megjegyezni, hogy a foglalatok általában meghatározzák a működési feszültséget is. Tehát mindig tudnunk kell azt, hogy milyen foglalatú fényforrást szeretnénk vásárolni. Ha ez valamilyen speciálisabb akkor vigyük magunkkal a régit, hogy a kereskedő be tudja azonosítani!

Forma

 • Leggyakoribbak a körte, gyertya, kisgömb vagy éppen a kapszula forma.
 • Sok szempontból ez lényeges tulajdonság, hisz a meglévő lámpánkba nem mindegy, milyen fényforrást kell vásárolnunk.

Menjünk végig két kiválasztási példán

1. Kiégett otthon a csillárunkban egy darab E27-es, 60W-os normál izzó. Viszont akkor már cseréljük az összeset, ez 4 db.

Bemegyünk a boltba és az első, amit meg kell nézzük, hogy mit ajánlanak nekünk. Általában a dobozon feltüntetik az ekvivalenciát, azaz, hogy melyik fényforrás felel meg 60W-nak. De ha ez nincs rajta, akkor az egyszerű ökölszabály érvényesül.

Ma már a technológia elérte azt a szintet, hogy a régi hagyományos fényforrás kiváltója LED-ben a tizede, azaz 60W egyenlő 6-7W.

Fényáramban a nagyon elterjedt fényárammal rendelkező típus a 806 lm-es 7 vagy 8W-os típus. Ez ugyan többet tud, mint a régi 60W-osunk, de az nem baj, ha több fény van.

Emellett megnézzük az árát és itt dől el minden. Általános, hogy sokan megveszik a legolcsóbbat, mondván, jó az oda. Amikor egy 400 Ft-os LED körte kimegy, az vélhetően az a határ, hogy nem visszük vissza és nem garanciáztatjuk, pedig minden gyártó ad minimum egy évet a fényforrására! A garanciális problémákat egyszerűen kerülhetjük ki. Vegyünk drágább fényforrást! Egy 800-1000 Ft-os fényforrásra, ha az egy márkás termék (nem pedig drágán akarnak eladni gagyit), már kapunk 3 év garanciát. Ez az ár már 4 db fényforrás esetén igenis arra sarkall minket, hogy ha tönkre megy, garanciáztassuk. Ezek meghibásodási aránya alacsony, nem kell majd cseréltetni.

Színvisszadásban az Ra 80 elfogadható, attól jobb a lakosságnak nem szükséges. De boltokban, ahol fontos a szín soha ne alkalmazzunk Ra90-nél kisebbet.

Világítás a nappaliban

2. Kiégett otthon a spotlámpánkban egy darab GU10-es, 50W-os, normál halogén, de itt is cseréljük mindet, 5 db. Nos itt a legcifrább a helyzet. Tudnunk kell, hogy uniós szabályozásnak köszönhetően év végén kivonásra kerül a halogén fényforrások nagy része. Nem is nagyon van már értelme halogént venni.

Számításba jön a sugárzási szög. Meg kell azt néznünk, hogy régi fényforrásunk, hogyan sugárzott. Általában 36 fokos fényforrások voltak a jellemzők. A sugárzási szög megmutatja, hogy mire alkalmas az adott fényforrás. Például egy 36 fokos a kiemelő világításra nagyon jó, viszont egy 110 fokos már általános megvilágításra alkalmas.

Egy másik uniós szabályozásnak köszönhetően az irányított fényű fényforrások esetében mindig a 90 fokos sugárzási szögnek megfelelő fényáramot kell feltüntetni a csomagoláson. Mit jelent ez? A feltüntetett adat reális, tehát nem valótlant állít, annyit fog világítani, amennyi rá van írva! De csak a sugárzási szög alatt. Tehát nagyon fontos és nézzük meg mindig, hogy mekkora ez a szög. Ha általános megvilágításra akarjuk használni, akkor 60 fok fölött legyen, ha kiemelni akarunk, akkor ennél kisebb a megfelelő.

Mindig nézzük meg, mit veszünk és javasolt a szakboltok felkeresése. Öt perc utánajárással sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Akkor is megéri a drágább fényforrás vásárlása, ha a teljes házat LED-esítjük és ez sokkal több költség. Viszont egy jól kiválasztott LED-el 3-5 évig semmi gond nem lesz.

Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés a nappalitól a konyháig

Itt egy lámpa, ott egy kapcsoló, látszólag annyira egyszerű és magától értetődő, hogy ezt a villanyszerelőnek magától is tudnia kell.

Világítástervezés a háló-, gyerek- és fürdőszobában

Megépült az új lakás, az új ház, vagy éppen a régi az, csak éppen felújítva, kívül belül csinosan és praktikusan? Apropó... Ha már a praktikumnál tartunk, ne feledkezzünk meg a világítás optimális megtervezéséről.

Trükkös világítás a nappaliban

Bár a nappali legtöbbször a lakás legnagyobb egybefüggő tere sok ablakkal, üvegfelülettel, átlátásokkal a többi helyiségbe, a mesterséges megvilágításra mégis fokozott figyelmet kell fordítani.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Kis panel fürdőszoba, okosan

A panellakások fürdőszobáinak berendezése legalább akkora kihívás, amekkora siker övezheti a jól strukturált, praktikus végeredményt. Mi alapján válasszon a szaniterek közül, és hová helyezze azokat? Most alaprajzokkal is segítünk!

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Modern, mediterrán stílus a fürdőszobában. Válasszunk stílusos bútorokat és kiegészítőket!

Úgy tűnik, a mediterrán stílus örök kedvenc marad, ám egyre népszerűbb ennek egy modern, letisztult megjelenésű változata. Jellegzetessége, hogy az egyes elemek nagyon jól variálhatók egymással.

Napelem és/vagy napkollektor?

Vajon mikor melyiket célszerű használni, illetve használható‑e mindkettő egy háztartási háztartási rendszerben? Az átlagember számára a kettő szinte ugyanaz, pedig működési elvüket és a kimeneti energia formát tekintve jelentősen különbözőek, bár a betáplált energiát valóban a napsugárzás biztosítja mindkét esetben.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár