Feng Shui: negatív energiák, rendetlenség

Dr. Fauszt Terézia

A Feng Shui a kínai térrendezés művészete, azonban sokkal több annál, mint pusztán lakberendezés. A Feng Shui szerint környezetünk lelki életünkre, közérzetünkre is komoly hatással van. A rendetlenség a házban és a ház körül forrása lehet a negatív életszemléletnek. Ezért az első lépések a takarítás és a rendrakás.

A Feng Shui tanítása szerint a földet láthatatlan erővonalak szabdalják keresztül-kasul, némelyek kedvező, mások káros hatásúak. Arra kell törekednünk, hogy a kedvező erők hatását a magunk javára fordítsuk. Fontos, hogy elkerüljük az ártó erővonalakat – a gyilkos leheletet. Óvakodjunk attól, hogy huzamosabb ideig olyan helyen tartózkodjunk – együnk, aludjunk, dolgozzunk –, ahol ki vagyunk téve a láthatatlan erők káros hatásának.

Feng Shui: a rendrakás (Forrás: freechinese.org)

Az ősi kínai tanítás szerint az életenergia, a csí (chi) a természet lélegzete, vagyis az univerzális energia. Ott érezzük jól magunkat, ahol a csí zavartalanul áramlik és védve vagyunk a káros hatásoktól. Sok lakás energiavámpírként hat az emberre, nem hogy erőre kapna benne, hanem a maradék energiáját is elszívja.

A csí szereti A csí nem szereti
  • a rendet,
  • a kacatokat,
  • a harmóniát,
  • a rendetlenséget,
  • a tágasságot,
  • az egyenes vonalakat és
  • a lágy lekerekített vonalakat.
  • a félre eső területeket.

A csí szereti a frissességet és a tavaszi nagytakarítást, amely költségkímélő, ám igen hatásos energetizáló módszer, az ember böjti méregtelenítéséhez hasonlóan a ház méregtelenítését szolgálja. Számoljuk fel a rendetlenséget, mielőtt belekezdünk a térrendezésbe. Ne gyűjtsük össze a kacatokat – így például selejtezzük ki a ruhákat, ha már nem hordjuk azokat, mert ez a gyűjtő szenvedély boldogsághiányt jelent és az aggódás tünete.

Az egészséges élethez nélkülözhetetlen az energia akadálytalan áramlása. Az elakadt energiák gátló folyamatként hatnak az életünkre. Akármilyen rendetlenség képes akadályt gördíteni a térben áramló éltető energiák útjába. a mentális zavartság, az elődök rossz energiái, a fizikai szennyeződések, a tisztátalanság éppúgy befolyásolnak bennünket, mint a tárgyi hulladékok. A befejezetlenség is rendetlenség, akár fizikai, szellemi, érzelmi vagy lelki: súlyosan terheli egészségünket. A halogatott javítanivalók, mint például a letörött fiókgomb visszaillesztése, az elromlott gépek javítása, a csöpögő csap bőrözése, a kert rendbetétele, szintén energiavámpírként sebesen fosztanak meg erőinktől.

A felesleges holmik halmozói örökösen fáradtak, levertek, és azt állítják, nincs energiájuk a takarításra. A szemétdédelgetőknek gyakran testi tünetei is vannak: a szemük fénytelen, a bőrük tompa fényű, nem szoktak tornászni, általában túlsúlyosak. A test elhájasodása és a felesleges holmik gyűjtögetése az önvédelem egyik formája. Úgy gondolják, hogy a zsírképzéssel és a lom felhalmozásával kipárnázhatják magukat az élet megrázkódtatásai ellen.

Feng Shui és a negatív energiák – A rendetlenség

Miután eltakarítjuk az akadályokat, ritkábban betegszünk meg, tisztábban gondolkodunk és könnyebben határozzuk el magunkat bármi újra. A lomok között csak egyedül lehet lenni, de ha kitakarítjuk a szemetet, bizakodva helyreállíthatjuk társasági kapcsolatainkat is.
A lomok depresszióssá, reményvesztetté tesznek, az elerőtlenedés gátolja a cselekvést, szétszórtak leszünk, hiszen állandóan keresgélünk valamit. A rendetlenség és a szemét felszámolása a gyógyulási folyamat fontos része, elvezethet az úton a boldogabb, kényszertől mentes élet felé.

Dr. Fauszt Terézia, feng shui szakértő és oktató
Feng Shui Galéria

Kapcsolódó cikkek

AUSTROTHERM anyagok az ArchiCAD-ben

Jó épületet csak akkor tudunk létrehozni, ha helyesen alakítjuk ki a határoló szerkezetek rétegrendjét. Ebben nyújt segítséget az Austrotherm rétegrend szerkesztő, amely egy egyedülálló fejlesztés, mert a alkalmazásával a tervezők valódi réteges szerkezetekkel tudnak elindulni a tervezés során.

A modern, szigetelt épületek légtömör héjazata a kéményválasztást is befolyásolja

A hagyományos, hátsó szellőzésű kéményekben folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot. Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az ún. hátsó kiszellőztetés az egyik alapvető működési jellegzetessége, hiszen a béléscsöve samottból készül.

Melyek a kémények kritikus pontjai és mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

Bármilyen fűtést is tervezzünk házunkba, kéményt még akkor is ajánlott kialakítani, ha egyébként a fűtési rendszer ezt nem tenné indokolttá. Azonban fontos tudnunk, melyek azok a tényezők, kémény részek, melyek kialakítása, karbantartása különös figyelmet érdemel.

5 dolog, amit a kéményről feltétlenül tudnunk kell

A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a kérdés: miért van szükség a kéményre? A válaszok egyszerűbbek, mint gondolnánk.

Árnyas kert és terasz pergolával

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletre, tetőtérre, galériára vezető lépcsőről gyakran nem is gondoljuk előre, hogy tervezése és kivitelezése milyen nehézségekkel jár. Íme, a legfontosabb szempontok beltéri lépcsőnk kiválasztása előtt.

Kaméleon módjára változó bútorok

A régi bútorok átalakításával azok stílusa is megváltozik. Az újraformált darabokat azok értékelik igazán, akik a lakberendezés terén is bátran kilépnek komfortzónájukból.

Régiből régit, avagy hódít a bútorantikolás

Trendi hobbivá lett a „do it yourself”, ismertebb rövid nevén a DIY, azaz a csináld magad, melynek eredménye számos átalakított bútordarab és berendezézi tárgy. Íme a bútor antikolás receptje.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár