Minimál - az ezredkezdet stílusa

Elekes Attila

A minimál több múló divatnál. Legalább olyan meghatározó stílusirányzat, mint a 19-20. század fordulóján népszerű szecesszió, vagy a későbbi art deco. Bemutatjuk a legfontosabb stílusjegyeket.

Minimál, stílus

Kihez illik?

Modern, fiatalokhoz illő stílus, azoknak, akik nem kötődnek régi tárgyakhoz, nincs túl sok holmijuk, kiegészítőjük és szeretik a változást. Azok is szívesen használják, akik a keleties hangulatokhoz vonzódnak, hiszen az egyszerű vonalú berendezési tárgyak jól illeszthetőek az egzotikus kiegészítőkhöz, dekorációkhoz. Csakis akkor mutat jól, ha képesek vagyunk rendet tartani, és ha a néhány kifejezetten ide vásárolt kiegészítőn kívül semmi felesleges holmit, használati tárgyat nem hagyunk elől. Divatos és reprezentatív tereket rendezhetünk be vele, ám önmagában talán kicsit személytelen lehet.

Minimál hálószoba

Jellemzői

Letisztult vonalak, mértani formák, egyszerűség és design. A minimál stílus legjellegzetesebb jellemvonása a nevében is benne foglaltatik: a lehető legkevesebb ciráda, sallang, öncélú díszítés. Itt minden csak a funkcióról és a célszerűségről szól. Persze ez nem jelenti azt, hogy a minimál stílusú bútorok mentesek lennének a luxustól vagy fényűzéstől, hiszen a válogatottan nemes anyagok és a formatervezők révén egy-egy kockaforma bútordarab akár csillagászati összegbe is kerülhet. Természetesen olcsóbb kategóriájú bútorokkal is kialakíthatunk minimál stílusú enteriőröket. A minimál kezdetekor a stílus egyet jelentett a visszafogott, színtelen eleganciával, mára már sokkal élénkebb és változatosabb lett.

Minimál

Anyaghasználat és színvilág

Sok fából vagy laminált bútorlapból készült bútorok wenge, juhar, fehérített tölgy, zebrano, dió színekben. Világos gress lapok, sötét szalagparketta együttes használata jellemzi. Izgalmasabbá tehetjük terméskő, akár kontrasztos bontott tégla és különleges, plasztikus hatású tapéták alkalmazásával. Maga a fal legtöbbször világos, fehér, krémszín vagy tejeskávé, amit egy-egy falszakasz színesítésével tehetünk izgalmasabbá.
A fürdőszoba burkolata általában sötétbarna és nyersszín kombinációja. A vöröses, sárgás tónusokat nélkülöző barnás árnyalatok a krémszínnel kombinálva elegáns, de elég egyhangú összképet adnak, ezért aki élénkebb színekre vágyik, bátran keverhet hozzá egy-egy harsányabb színfoltot. Jól illik hozzá a kiwi zöld, az erős narancs, a bordó is.

Kapcsolódó cikkek

Konyha trendek 2018-ban

Éveken át a fehér konyhák uralták a teret, de most végre beköszöntött a változás. Az alacsony kontrasztú, a színek nélküli, visszafogott, az izgalmat nélkülöző, steril és hideg stílus után egy könnyedebb és színesedő, vidámabb, de jobbára azért letisztult megjelenés lesz az uralkodó.

Könnyed átmenet két forma között

Másfél évtized távlatából tudjuk, hogy a minimalizmus nem csupán múló divat. Ez a stílus látványos és harmonikus enteriőröket teremtve ma már igazi örökzöldnek számít, a fürdőszobákban pedig különösen jól érvényesül.

Álmennyezet beépített páraelszívóval

A modern beltéri tervezés differenciáltabb és kifinomultabb igényihez igazodik a belsőépítészet fejlődése és a hozzá alkalmazkodó mindennap használatos gépek eszközök kínálata is, különös tekintettel a fixen rögzített beépíthető változatok esetén.

Távol-keleti stílus: Kína és Japán

Az egzotikum becsempészése a négy fal közé a távol-keleti enteriőr kialakításával könnyedén lehetséges. A megnevezés alatt elsősorban a kínai és japán stílust értjük, melyeknek számos megegyező eleme van, de a kettő mégsem összekeverendő.

Skandináv stílus

Hiába tartja úgy a régi magyar sláger, hogy szóba se jöhet Skandinávia, ha a stílusról van szó, a maga szerethetőségével és könnyed természetességével elengedhetetlen, ha nyugodt, otthonos lakást szeretnénk kialakítani.

Tegyük stílusossá lakásunkat!

Lakásunk stílusát kialakítani csak látszólag egyszerű dolog. Ám amint belevágunk, rájövünk, hogy eddig lényegtelennek hitt apróságoknak is mekkora szerepe lehet.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár