Album Antoni Gaudí életművéből

Ritkán mutatunk be könyvet, albumot, de ennek nem lehet ellenállni!
1852-ben született Gaudí Barcelona ikonikus látványosságát tervezte - a tornyosuló (és még mindig nem teljes) Sagrada Familia katedrálistól a szeszélyes Parc Güellig, nem is beszélve számos olyan rezidenciáról, amelyek mindegyike a leglátogatottabbak a városban.
Rainer Zerbst könyvéből vannak ezek a csodás képek, amelyek nemcsak híres épületeinek képeivel, hanem bútorokkal és belsőépítészettel, valamint befejezetlen projektjeivel foglalkozik.
Sokan vágyunk Barcelonába miatta, ehhez csinál kedvet az alábbi képsorozat is.

Gaudí a Catalunya Universitat Politècnica de Barcelona építészeti iskolájában tanult, ahol számos történelmi építészeti stílust vizsgált. Ebbe a rajzba, amelyet 1876-ban hallgatóként rajzolt, mindent beépített a móroktól a klasszikus elemekig.
A klasszikus építészet vizsgálata kiterjedt a barcelonai Parc Güell épületére, ahol a dór-ihletésű oszlopok töltik meg a piaccsarnokot. De Gaudí stílusában a mennyezetet színes mozaikok díszítik. A park 1900 és 1914 között épült.
Egy korábbi, 1878 és 1888 között épített projektben a Casa Vicens barcelonai kovácsoltvas erkélyekkel rendelkezik, amelyek hasonlítanak sok szecessziós szerkezethez. De színes, mozaikkal borított homlokzata határozottan Gaudí.
Az 1883 és 1885 között épült El Capricho ház Comillas városában, Észak-Spanyolországban egy minaretttel rendelkezik, amelyet az iráni Shah-mecset ihlette.
Az 1889-ben épült barcelonai Güell-palota játékosan mutatja be a gótikus építészetet.
A Parc Güell fő terasza széles kilátást nyújt a városra.
Gaudí ismert volt néhány szokatlan építőanyag felhasználásáról - az itt bemutatott tetőket, amelyek a Parc Güell-ben találhatók, törött kávéscsészékből készített mozaikok díszítik.
A Sagrada Familia talán Barcelona leghíresebb mérföldkője. Gaudí 1883-ban kezdte meg a projektet, és 1926-ban meghalt, ám az építkezés ma is folytatódik.
Noha Gaudí már régen elhunyt, mielőtt a Sagrada Familia belső tereit felépítették, vizuális stílusa tovább él.
A könyv boritója

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →

Közgazdász vagyok, mindig a számok világával foglalkoztam. A lakberendezés hobby szinten mindig kedvenc téma volt az életemben. 2010-ben indítottam el a "Lakberendezés, építkezés, felújítás, cikkek, képek, ötletek" FB csoportot, keresgéltem a téma iránt érdeklődőket. Ez azóta meghaladta az elképzeléseimet, rengeteg emberrel, céggel ismerkedtem meg. Naponta hoz érdekes témákat, kérdéseket, és okoz örömet már nemcsak nekem , hanem a több, tízezer tag számára is.