Sötét árnyalatok merész alkalmazása

Igazán óvatosak vagyunk, ha sötét színekről van szó. Többnyire csak kisebb kiegészítőkön, apróbb dolgokon használjuk. Azonban a következő képeken remek példákat láthatunk arra, hogy nagyobb felületen alkalmazva is rendkívül jól megállják a helyüket.

Általánosságban elmondható, hogy mélységérzetet adnak a térnek, erős kontrasztot képezve a körülötte lévő világosabb tárgyakkal, a térnek így különösen jó ritmusa, lüktetése tud lenni.
Nem egy megszokott kialakítás, azonban érdemes lehet elgondolkozni rajta. Merészebbek nagyobb felületekkel is kezdhetik. Azonban kiindulásnak érdekes lehet kipróbálni 1-1 kisebb falfelületen valamilyen sötétebb tónus alkalmazását.

Egy egységes sötétszürke fal letisztulttá tudja tenni a környezetét, mindazonáltal egyfajta eleganciát is ad a térnek.
A sötétebb árnyalatok a homlokzaton is rendkívül jól megállják a helyüket.
Akár a tér egy kisebb részén is lehet alkalmazni. Itt a konyhabútor alsó felének adtak súlyt vele.
Egyik különleges tulajdonsága a sötét színeknek, hogy mélyítik a teret. Mindazonáltal remekül mutatnak az arany kiegészítőkkel.
Nagyobb felületen igazán merész hatást lehet elérni ezekkel a színekkel.
Az épület sötét tömbje szinte kiemelkedik környezetéből.
A világosabb tárgyak kiemelkednek egy sötét fal társaságában, mely rendkívül jó játékot ad a térnek.
Ugyanakkor egységesíti is a felületeket.
Amennyiben soknak találnánk úgy kicsit finomítani, megtörni bármikor lehet a sötétebb falfelületeket egy világosabb festménnyel vagy dekorációval.

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →

Munkám során kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a terek nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is megfelelően működjenek. Mit sem ér egy szépen berendezett tér, ha nem megfelelő az ergonómiája. Éppen ezért tartom legalább olyan fontosnak a műszaki tartalmat, mint a megjelenést.