NITAPROW természet inspirálta játszótere Bangkokban

Ez a rendhagyó beltéri játszótér Bangkokban, Thaiföldön számos, a természet által inspirált környezetet biztosít a gyermekek számára. A NITAPROW által tervezett "playville" négy zónából áll, mindegyik más és más építészeti struktúrával és térrel rendelkezik, ezzel ösztönözve a gyermekeket a mászásra, sétálásra, merülésre és kúszásra. A bejárati csarnok után a "köd és fa alagúton" juthatunk el a játszótérre.
A padlót és a falakat itt tömör deszkaburkolat fedi, árkádos hatást keltve. Ezen a folyosón találhatóak a szekrények, és az ápolószobák.
A folyosó másik oldalán a tér üveglapjain a színátmenetes rétegnek köszönhetően ködös, homályos háttér jön létre.

Az üveg másik oldalán, a keleti homlokzaton helyezkedik el a kinti fedett játszótér, a "dűne és az oázis". Itt a gyermekek a homokozóban játszhatnak, vagy a trambulinon ugrálhatnak. Innen nyílik az "átmeneti csarnok", ahol kiemelt szerepet kap a fa lejtő, mely tökéletes terep a mászásra és csúszásra. A megemelésnek köszönhetően alatta pedig egy hangulatos rejtekhely alakulhatott ki, ahova a gyerekek kedvükre elbújhatnak.
Az emelvény egyik vége csatlakozik a fő játszótérhez két, fából készült boltívvel, míg a másik vége vizuálisan kapcsolódik a kültéri zónához.
Végül a fő játszótéren NITAPROW egy sor összefüggő forgalmi hurkot kívánt létrehozni. Az egyedi habkockáknak köszönhetően labdagödrök alakulnak ki, melyeket több ezer áttetsző gömb tölt meg.
"A természetes fény játssza az egyik legnagyobb szerepet a tervezési folyamat ezen fázisában", mondja a tervező csapat. "Több tetőablak panel helyezkedik el a játszótér felett, hogy a megvilágítás minél jobban hasonlítson a napfényhez, ami az ég irányából érkezik."
Mivel a külső falak nagy része erős déli és nyugati napfénynek van kitéve, az épület nagy üveghomlokzatát a mennyezetre függesztett, cérnán lógó filc darabok árnyékolják. Ezek a "pixelek" átmenetet képeznek a mennyezeti négyzet alakú bevilágítók és a gömbök között, létrehozva így egy állandóan változó képet, melyen természeti tájak és állatok láthatóak. "Az árnyékoló teljes mérete ösztönzi a szemlélőt, hogy lépjen hátrébb, hiszen a kép csak a megfelelő távolságból és perspektívából látható igazán." magyarázza NITAPROW.
NITAPROW egy kellemes és nyugodt játszóteret hozott létre a gyermekeknek, gondosan figyelve, hogy természetes anyagok és formák vegyék őket körbe, illetve, hogy a külső és belső terek harmóniában legyenek a környezettel.

2018-ban végeztem a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán építészmérnökként. Településtervező szakirányon tanultam, így egy darabig nagyléptékben terveztem, végül mégis a belsőépítészet és lakberendezés felé vettem az irányt. Már egész kicsi korom óta tudtam, hogy építész szeretnék lenni, és alkotni. Célom szép és élhető életterek kialakítása, minél több természetes anyag alkalmazása, ezzel is közelebb hozva a természetet az épített környezethez. Hiszem, hogy az embereknek szükségük van a természet közelségére, annak megléte harmonikusabb, nyugodtabb közérzetet teremt.