A ház, amelyet természetes fény ragyog be minden irányból

GAS House / OOIIO Arquitectura

Az OOIIO építésziroda egy új családi ház projekt megvalósítását fejezte be Toledóban, nem hétköznapi módon. Ez a munka egy fiatal pár számára készült, akik kényelmes, világos és különleges házat szerettek volna. A 'Casa GAS'-t az ügyfelek igényeinek szem előtt tartásával tervezték, akik kezdetektől fogva belevontak a tervezési folyamatba, ugyanakkor engedve, hogy az építészek dolgozzanak; tanácsot adjanak, ötleteljenek és így a megrendelők a tervezőkkel közösen hozhassák létre az álmaik házát.

Ez az érdekes spanyolországi projekt úgy jött létre, hogy egy nem túl nagy telken megpróbálták mindenütt beengedni a természetes fényt. Az építészek úgy döntöttek, hogy a lehető leghatékonyabb és legegyszerűbb módon elégítik ki az ügyfeleik igényeit, így 4 belső udvart terveztek és helyeztek el stratégiailag a telken, amely nemcsak négy természetes fényforrás, hanem szellőztető rendszer is.

A belső udvarok magassága, attól függ, hogy milyen funkciót lát el a körülötte lévő helyiség. Így a nappali-étkező lett a legmagasabb és a garázs melleti udvarrész lett a legalacsonyabb. A ház fehér, egyszerű és letisztult, de az udvar homlokzatai nem hasonlíthatók össze a ház többi részével: ezek alkotják a projekt szívét, ezért hangsúlyozták fontosságukat az őket borító anyagokban is. Ezek a játékos kermámiaburkolatok kiemelkednek, és kiegészítik a ház kompozícióját. A különlegességet az adja, hogy a mediterrán kultúrában jellemző belső udvarban a kerámiaburkolat a földhöz közeli szegélylécként jelenik meg, amely fölött a tiszta falburkolat látható. Ezt megfordítva tették különlegessé és egyedivé a tervezők ezt a modern házat.

A ház alsó szintje, amelyet normális esetben sötét és zárt helyiségként értelmeznek, itt rendkívüli helyszínné válik. A természetes fény a négy teraszon egyszerre szóródik be, ezzel nyílt, friss, védett és nagyon világos szintté alakítva az alagsort. A ház belsőépítészeti tervein végzett munka az épület többi részében is látható, az ügyfelek személyiségéhez igazodó, friss, egyszerű, eredeti és szórakoztató ház megvalósítását tette lehetővé. (erről képek az eredeti tartalomra kattintva érhetők el)

GAS House / OOIIO Arquitectura

GAS House / OOIIO Arquitectura

Vermes Dóra enteriőrtervező vagyok, a budapesti Junior Art Centerben kétéves lakberendező és látványtervező képzésen tanultam. Ezután Spanyolországban, Amerikában és Angliában éltem és dolgoztam, így egy neves londoni designer iskolát (a Brightoni Egyetem által validált KLC School of Design) is elkezdtem, ahol 3,5 éves alapozó diploma képzésen vettem részt, enteriőrtervezés szakon. Miután hazaköltöztem, szabadúszó tervezőként kezdtem dolgozni neves irodáknak projekt alapon és saját megrendelőknek is. Emellett volt szerencsém egy kéthetes üzleti útra Új-Delhibe, ahol egy ottani tervező irodával dolgoztam kooperációs partnerként. Szeretem a letisztult tereket, bármilyen stílusról is legyen szó, ez megnyilvánul munkáimon is. Szerkesztőként szeretném a nemzetközi design tendenciákat, trendeket és innovatív megoldásokat, ötleteket bemutatni az érdeklődőknek.