Biztonságos gyerekszoba

A biztonságos kialakítás minden helyiségre vonatkozik, de legfőképpen a gyerekszoba kialakítására.  A gyermek itt tölti el a legtöbb időt, és ez az a hely, ahol időnként magára is hagyjuk.

A gyerekkuckó kialakítása tehát komoly feladat, amit nem szabad az aktuális trendekre és saját szeszélyeinkre bízni. Főleg a kezdetekben a kis felfedezők pillanatok alatt hajmeresztő dolgokat képesek elkövetni, ezért fontos, hogy tudatosan óvjuk őket a különböző veszélyforrásoktól.

Környezetbarát festék a gyerekszobába

Az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan festéket vásároljunk a gyerekszoba festéséhez, ami gyerek és környezetbarát, egészségre ártalmatlanok és strapabíróak. Fontos, hogy a festést ne az utolsó pillanatra halasszuk (ez nem csak a gyerekszobára érvényes), hogy legyen elég idő a szoba alapos kiszellőztetésére.

Természetes anyagok használata a gyerekszobában

A higiénikus helyiség kialakításához elengedhetetlen a természetes anyagok használata: tiszta pamut huzatok, textíliák, kárpit, gyapjú szőnyeg stb., hiszen a tisztántartásra rendkívül oda kell figyelni.

A bútorok okozta sérülések nagyon gyakoriak, ezért ha tehetjük, ne vásároljunk éles szélű berendezést, vagy tegyünk rájuk műanyag sarokvédőt. Emellett rögzítsük ezeket a falhoz, így a gyermek nem tudja magára borítani a szekrényt, könyvespolcot.

A függöny ne legyen túl hosszú a gyerkszobában

A függöny és a redőny kiválasztásánál is több pontot kell figyelembe vennünk. A függöny például ne legyen túl hosszú. Jól tudjuk, hogy a kisebb gyermekek kedvenc játéka a bújócska, melyre a függöny tökéletesen alkalmas a számukra, de játék közben könnyen belegabalyodhat abba. Ugyan ez vonatkozik a különböző redőny zsinórokra. Ezeket mindig akasszuk fel, vagy válasszunk zsinór nélkül működőeket.

Kedvenc játékaik közé tartozik még a futkározás. Ennek biztonságossá tételéhez, olyan szőnyegeket válasszunk, melynek alja gumírozott, így csúszásbiztosak.

A konnektorokat lássuk el gyerekdugaszokkal, takarólemezekkel, és minél többször hangsúlyozzuk számukra a veszélyt és figyelmeztessük, hogy vannak dolgok, amelyek nem játékszerek.

Élő növény a gyerekszobában

Amennyiben mindenképp szeretnénk élő növényt a szobába, akkor azt ne a padlóra helyezzük el, ugyanis könnyen lehet, hogy a kis kíváncsiskodók esetleg belekóstolnak. Nagyobb gyereket viszont érdemes bevonni a növény gondozásába.

Éjszakai fényforrás a gyerekszobában

Praktikus, ha a szobában éjszaka van egy minimális fényforrás az esetleges esti közlekedés könnyítéséhez, de fontos, hogy a kislámpákat ne az asztal sarkára helyezzük, és a zsinór ne legyen elérhető a számukra.

Ennek a néhány tanácsnak a betartása igazán nem igényel komolyabb erőfeszítést, de rengeteg baleset előzhető meg velük.

Kapcsolódó cikkek

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

A szőnyeg meghatározza otthonunk stílusát: hangulatot, színt visz életterünkbe. Elválasztja, vagy éppen összeköti a helyiségek funkcióit, kapcsolatot teremt a különböző bútorok között. Szőnyeg nélkül kopár és rideg lenne lakóterünk, otthonunk pedig befejezetlen.

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Talán més soha nem volt ilyen népszerű a „csináld magad”, angolul DIY (do it yourself = csináld magad), melyhez számtalan technika és eszköz áll a rendelkezésünkre. Íme, egy régi utazóláda újjászületése.

IP kaputelefonok az otthonokban

Amikor kaputelefonra gondolunk, legtöbbünknek a klasszikus, leginkább a panel- és bérházakban megtalálható, általában nem túl szép kivitelű nyomógombos készülékek jutnak az eszünkbe. Ezeken megnyomjuk a megfelelő gombot, majd hang kapcsolatba léphetünk a kedves lakóval, és ha minden rendben, akkor egy berregő hang kíséretében máris nyílik a lépcsőház ajtaja. Ezek jellemzően analóg eszközök, amelyek hamarosan kiszorulnak a piacról, mert számos olyan igény lép fel, melyeket már nem tudnak kielégíteni.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Gyerekszobák kreatívan

Ha valami igazán szépet és egyedit szeretnénk a gyerekszobába, érdemes akár saját kezűleg vagy egy ügyes szakember segítségével elkészíttetni egy-egy bútort vagy kiegészítőt.

Bútorátalakítás ötletesen, antikolás technikával

Az úgynevezett antikoló technika segítségével bútorainkat hangulatos, patinás megjelenésűvé varázsolhatjuk. Átalakítás lépésről lépésre.

Gyerekszoba dekorálása egyszerűen, falfestéssel

Egy ötletes falfestéssel bármelyik gyerekszobából hangulatos, vidám kuckót varázsolhatunk, akár sajátkezűleg is.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár