Hirdetés

Kis fürdőszobák nagy kihívásai - Tippek, trükkök, tanácsok

Csak azért, mert az alapterülete kicsi, még nem kell lemondanunk arról, hogy a fürdőszobánk a lehető legjobban kiszolgálja az igényeinket. Szakértők közreműködésével gyűjtöttük össze azokat a szempontokat, amelyekre építkezéskor, felújításakor érdemes odafigyelni ahhoz, hogy a kis fürdőszobánk nagy lehetőségek színtere legyen, a tisztálkodástól az otthoni wellnessig.

Magyarországon mintegy 800 ezer otthon található lakótelepen, ezen belül is közel fél millió panelházban. Ugyanakkor, ha kis fürdőszobákról van szó, ki kell lépnünk a lakótelepek adta keretekből, hiszen a szocializmus idején felhúzott családi házak tervezésénél is jellemzően a „minél kevesebb négyzetmétert a fürdőszobára” elv valósult meg. Sőt, a napjainkban épülő társasházaknál is sokszor a fürdő rovására próbálnak helyet nyerni a lakótér javára.

Mi számít kis fürdőszobának?

Alapterület szerint négy „méretosztályba” soroltuk a fürdőszobákat:

 • Extrém kicsi: 3 négyzetméterig
 • Kicsi: 3-8 négyzetméter
 • Közepes: 8-12 négyzetméter
 • Nagy: 12 négyzetmétertől

A mérőszámok szerinti szempont mellett azonban figyelembe kell vennünk a fürdőszoba funkció szerinti relatív méretét is, melynek talán legfontosabb tényezője, hogy a helyiséget hány ember használja. A létszámon felül persze az is fontos kérdés, hogy milyen életkorú embereket kell kiszolgálnia a fürdőnek, illetve, hogy a használók közül hányan vannak a nők, lányok.

Egy 1,5x1,5 méter alapterületű fürdőszoba persze akkor is kicsi, ha csak egy ember használja, ugyanakkor ettől még lehet elegendő, miközben egy 6 négyzetméteres - bár területre nagyobb - fürdő már nem biztos, hogy elég komfortot biztosít egy négytagú családnak.

WC-vel vagy anélkül?

Fontos kérdés, hogy a helyiségben van-e a wc, vagy külön. Ha igen, akkor az sem mindegy, hogy az amúgy is szerény alapterületből mennyi helyet foglal el. Amennyiben álló vécénk van, és adott a lehetőség, érdemes fali csészére cseréni, falba építhető tartállyal, így mintegy 4-5 cm helyet nyerhetünk, ami első hallásra nem tűnik soknak, de egy kisebb vizes helyiségnél pont számíthat annyit, amennyivel az elégségesre növelhetjük a hasznos alapterületet.

Kis fürdőszoba

Helytakarékosabb és egyben esztétikusabb megoldás is, hogy ha a vécétartály a falban kerül elhelyezésre.

Mosógép a fürdőben

A kis lakások kis fürdőszobáinak egyik kardinális kérdése a mosógép elhelyezése. Egy ilyen, nagyobb méretű háztartási gép nagyon sok helyet foglal el az amúgy is kevés hasznos területből, ezért, ha van rá módunk, próbáljuk meg a mosógépet átköltöztetni a konyhába.

Fürdőkád vagy zuhanyzó? Vagy: 2 in 1?

Hogy melyiket választjuk, azt befolyásolják a fürdési szokások, de meghatározhatják (vagy inkább: behatárolhatják) a helyiség méretei is. Praktikus hibrid megoldásként választhatunk olyan, kis fürdőszobába is jól elhelyezhető fürdőkádat, amelyik fejmagasságban falra szerelt zuhanytartóval, illetve kádparavánnal biztosítja a zuhanyzás lehetőségét.

A „fürdőkád vagy zuhanyzó?” kérdésnél további szempont az életkor, illetve az egészségi állapot is. Az idősebbek jellemzően szívesebben döntenek a zuhanyzó mellett, mert sokuk számára a kádba való ki-be lépés nehézséget okoz, és még egy súlyos sérülés veszélyét is magában hordozza.

Kis fürdőszoba

Azonban még ebben az esetben sem kell feltétlenül lemondani a kádról, ugyanis a kisebb kádak oldalába is beépíthető utólag az úgynevezett kádajtó, ami megkönnyíti a belépést. Helytakarékos megoldás a 80x80 centiméteres, zuhanyparavánnal épített zuhanyzó, melynek két oldalát maga a fürdő csempézett fala adja, vagy választhatunk a különböző minőségű és formájú zuhanykabinok közül.

Tisztálkodás és pihenés kis helyen

A fürdőszobák a korábbi "tisztálkodunk + fogat mosunk" funkciótól fokozatosan fejlődtek tovább az otthoni rekreációs funkcióig. Az extrém kicsi fürdőszobákba optimális megoldás az 1 méter hosszú, - a fentiekben már részletezett módon - zuhanyzóként is használható ülőkád, ugyanakkor a lakótelepi lakások nagyobb, de még mindig kicsinek számító fürdőszobáinak 160-170 centiméteres kádjai alkalmasak arra, hogy egy átalakítás után központi elemét adják a fürdőszobák megváltozott funkciójának, az otthoni wellnessnek. Természtesen egy kicsi fürdőszoba lehetőségei korlátozottabbak abban, hogy azt a tisztálkodás mellett a pihenés, felfrissülés, relaxáció színterévé tegyük, azonban némi anyagi ráfordítással ötvözött kreativitással ebbe az irányba is tudunk lépéseket tenni.

 • Váltható színű, állítható erősségű és színhőmérsékletű rejtett fényforrásokkal,
 • vízhatlan zenelejátszóval,
 • ellazulást segítő illatgyertyákkal

néhány négyzetméteren is megteremthetjük magunknak a nyugalomnak azt a kis szigetét, ahol a tisztálkodás mellett feltöltődhetünk egy fárasztó nap után.

Átalakítás téglában, betonban

Téglaépítésű társasházakban egy kis fürdő átalakítására nagyobb a mozgásterünk, hiszen a kiállások, csövek áthelyezése megoldható, míg a házgyári betonelemekből épített panelházak lakásaiban erre nem igazán van lehetőség, szakemberek nem is ajánlják. Utóbbi esetben megoldás lehet egy előtétfal mögött más irányba vinni a vízvezetéket, ugyanakkor ez helyveszteséggel jár, vagyis amit nyerünk a réven, azt elvesztjük a vámon.

Variációk mosdóra

A mosdók esetében viszonylag széles variációs lehetőségek állnak rendelkezésre, és a széles szó szerint is értendő. Ahol a helyiség mérete nem engedi a faltól mélyebben benyúló mosdó elhelyezését, ott praktikus megoldás a szélesebb mosdó. Persze bizonyos szint felett (illetve alatt) nem „csalhatunk el” abból, hogy a mosdó „belógjon” a térbe, mert a tenyér mérete behatárolja, hogy mennyi helyre van szükség ahhoz, hogy a kezünket minden más összefröcskölése nélkül meg tudjuk mosni. Az ilyen, elkeskenyített mosdótálakhoz általában a saroknál, vagy oldalt elhelyezett csapot érdemes választani.

De nem kell feltétlenül lemondanunk a nagyobb méretű mosdókról sem, ehhez jó megoldás, hogy ha azt a kád fölé, annak hosszára merőlegesen szereltetjük fel, így az olyan holttérbe kerül, ami semmiben nem akadályoz a kád használatánál.

Kis fürdőszoba

Kellékek tárolása

Mint azt már írtuk, egy fürdőszoba funkcionális, relatív méretét alapjaiban befolyásolja, hogy hányan használják, és azon belül mennyi a nők, lányok aránya. Ennek fényében szükséges megtalálni egy kis fürdőszobában a tárolás legjobb lehetőségeit. Ilyenek például a:

 • wc feletti polcok
 • a mosdó alatti szekrény, ami amellett, hogy praktikus, takarja a lefolyócsövet
 • zuhanyzón belüli sarokpolcok
 • a gipszkartonból épített polcok, akár világítás beépítésével
 • a tükrös kisszekrény, ami egyben tágítja a térérzetünket is.
Kis fürdőszoba

Optikai szempontok: terek tágítása

Kis fürdőszoba átalakítása, beépítése esetén az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy milyen színek, formák, vonalak tágítják optikailag a teret. Az alapválasz erre az, hogy a világosabb színek javasoltak, a túl intenzív mintázatú csempék kerülése ajánlott, de abban már megoszlanak a vélemények, hogy a nagyobb vagy kisebb csempék praktikusak a kis alapterületnél. Talán azért is, mert az egyéni érzetek, igények felülírhatják a korábban általános érvényűnek tekintett ajánlásokat – ahogyan erre Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke is felhívta portálunk figyelmét.

A szakember szerint ebben a témakörben vannak olyan szabályok, melyek nyugodt szívvel áthághatók. Példaként említette, hogy ha valaki a sötétebb színeket kedveli, azt semmiképp nem érdemes rábeszélni világosabb csempére a kis fürdőjéhez, csak mert „hivatalosan” az a praktikus. Inkább hívjuk fel rá a figyelmet, hogy a kis tér sokkal kellemesebb érzetet nyújt, hogy ha a burkolat és a fuga teljesen színazonos. Akik azonban nem ragaszkodnak különösebben valamilyen sötétebb színárnyalathoz, azok nyugodtan gondolkodhatnak a világosabb színekben.

Ha a már említett tükrös szekrény mellett külön tükröket is felszerelünk, kis méretű fényforrások használata mellett, már elég sokat tettünk annak érdekében, hogy a fürdőszobánk nagyobbnak tűnjön, mint amekkora a mérőszalag szerint.

Kis fürdőszoba

Burkolj okosan, érzéssel!

Egy kis fürdőszoba hangulatát azzal is kellemesebbé lehet tenni, ha nem kerül hidegburkolat minden falra. Sőt, a modern vízálló tapétáknak, illetve festékeknek köszönhetően akár teljesen el is hagyhatjuk a csempéket, ha találunk olyan színt, mintát, amivel kellemes érzetet biztosíthatunk a helyiségben. Nem elvetendő gondolat az sem, hogy a padlót legújabb generációs vinyl padlóval burkoljuk, ami a széles színválasztéknak és a tökéletes illesztési lehetőségnek köszönhetően jó megoldás lehet.

Kis fürdőszoba

Ajtómegoldások: nyitás az újdonságok felé

Bármilyen jellegű és bármekkora helyiségben lehet hangsúlyos szerepe az ajtónak, de egy kis fürdőszobánál különösen érdemes olyan lehetőségek közül válogatni, melyek emelik a komfortérzetünket. Ehhez jó választás, ha a tömör helyett üvegezettet, a helyiség jellegéből adódóan, praktikusan nem átlátszó üvegű ajtót használunk, ami fényt is enged be, és a térérzetünket is javítja. Jó megoldás továbbá az is, ha a tömör ajtóra egy méretre és ízlésre szabott vízálló matricát készíttetünk.

Kis fürdőszoba

3D-s látványtervek: praktikus dimenziók

Aki nem napi rendszerességgel foglalkozik fürdőszobák tervezésével és kivitelezésével, annak nagyon jó – három dimenzióban működő - fantáziára van szüksége, hogy az általa elképzelt új fürdő, illetve a valóság minél jobban fedje egymást. Mindenki másnak ott van a lehetőség, hogy a tervezési fázisban a szakértők által elkészített, háromdimenziós látványterv segítségével élje bele magát abba, hogyan fog kinézni a fürdőszobája egy átalakítás, megépítés után.

Kis fürdőszoba

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Hogy napközben, a munkával, tanulással, bármilyen fizikai és/vagy szellemi tevékenységgel töltött időt milyen minőségben éljük meg, nagyban függ attól, hogy előtte milyen volt az éjszakánk.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Kis fürdőszobák nagy kedvence: wc és bidé egyben

Egy modern és kényelmes fürdőszobából manapság már nem hiányozhat a bidé. Csakhogy a fürdőszobák alapterülete még mindig ritkán teszi lehetővé, hogy ennek a higiéniai szempontból is egyre inkább nélkülözhetetlen szaniternek helyet találjunk. Jó hír, hogy erre is van megoldás!

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

A rendezett fürdőszoba titka – hasznos tippek a tároláshoz

Aki már valaha építkezett vagy felújított (jó sokan vannak, vagyunk), az tudhatja, hogy konnektorból, illetve fürdőszobai tárolókapacitásból soha nem lehet elég. Erre sokszor már csak utólag jövünk rá, ilyenkor kerülnek használatba a hosszabbítók, elosztók, valamint az esztétikailag nem feltétlenül legjobban odaillő plusz fürdőszobai polcok, tárolók.

Újgenerációs csaptelepek – innovációk, design, energiatakarékosság

A csaptelep a fürdőszoba és a konyha egyik legösszetettebb, kiválasztás szempontjából a legtöbb figyelmet igénylő eleme. A modern, 21. századi csaptelepek már olyan technikai újításokkal gazdagodtak, melyeknek köszönhetően méltán kerülnek az érdeklődés fókuszába.