Hirdetés

Kis fürdőszobák nagy kihívásai - Tippek, trükkök, tanácsok

Csak azért, mert az alapterülete kicsi, még nem kell lemondanunk arról, hogy a fürdőszobánk a lehető legjobban kiszolgálja az igényeinket. Szakértők közreműködésével gyűjtöttük össze azokat a szempontokat, amelyekre építkezéskor, felújításakor érdemes odafigyelni ahhoz, hogy a kis fürdőszobánk nagy lehetőségek színtere legyen, a tisztálkodástól az otthoni wellnessig.

Magyarországon mintegy 800 ezer otthon található lakótelepen, ezen belül is közel fél millió panelházban. Ugyanakkor, ha kis fürdőszobákról van szó, ki kell lépnünk a lakótelepek adta keretekből, hiszen a szocializmus idején felhúzott családi házak tervezésénél is jellemzően a „minél kevesebb négyzetmétert a fürdőszobára” elv valósult meg. Sőt, a napjainkban épülő társasházaknál is sokszor a fürdő rovására próbálnak helyet nyerni a lakótér javára.

Mi számít kis fürdőszobának?

Alapterület szerint négy „méretosztályba” soroltuk a fürdőszobákat:

 • Extrém kicsi: 3 négyzetméterig
 • Kicsi: 3-8 négyzetméter
 • Közepes: 8-12 négyzetméter
 • Nagy: 12 négyzetmétertől

A mérőszámok szerinti szempont mellett azonban figyelembe kell vennünk a fürdőszoba funkció szerinti relatív méretét is, melynek talán legfontosabb tényezője, hogy a helyiséget hány ember használja. A létszámon felül persze az is fontos kérdés, hogy milyen életkorú embereket kell kiszolgálnia a fürdőnek, illetve, hogy a használók közül hányan vannak a nők, lányok.

Egy 1,5x1,5 méter alapterületű fürdőszoba persze akkor is kicsi, ha csak egy ember használja, ugyanakkor ettől még lehet elegendő, miközben egy 6 négyzetméteres - bár területre nagyobb - fürdő már nem biztos, hogy elég komfortot biztosít egy négytagú családnak.

WC-vel vagy anélkül?

Fontos kérdés, hogy a helyiségben van-e a wc, vagy külön. Ha igen, akkor az sem mindegy, hogy az amúgy is szerény alapterületből mennyi helyet foglal el. Amennyiben álló vécénk van, és adott a lehetőség, érdemes fali csészére cseréni, falba építhető tartállyal, így mintegy 4-5 cm helyet nyerhetünk, ami első hallásra nem tűnik soknak, de egy kisebb vizes helyiségnél pont számíthat annyit, amennyivel az elégségesre növelhetjük a hasznos alapterületet.

Kis fürdőszoba

Helytakarékosabb és egyben esztétikusabb megoldás is, hogy ha a vécétartály a falban kerül elhelyezésre.

Mosógép a fürdőben

A kis lakások kis fürdőszobáinak egyik kardinális kérdése a mosógép elhelyezése. Egy ilyen, nagyobb méretű háztartási gép nagyon sok helyet foglal el az amúgy is kevés hasznos területből, ezért, ha van rá módunk, próbáljuk meg a mosógépet átköltöztetni a konyhába.

Fürdőkád vagy zuhanyzó? Vagy: 2 in 1?

Hogy melyiket választjuk, azt befolyásolják a fürdési szokások, de meghatározhatják (vagy inkább: behatárolhatják) a helyiség méretei is. Praktikus hibrid megoldásként választhatunk olyan, kis fürdőszobába is jól elhelyezhető fürdőkádat, amelyik fejmagasságban falra szerelt zuhanytartóval, illetve kádparavánnal biztosítja a zuhanyzás lehetőségét.

A „fürdőkád vagy zuhanyzó?” kérdésnél további szempont az életkor, illetve az egészségi állapot is. Az idősebbek jellemzően szívesebben döntenek a zuhanyzó mellett, mert sokuk számára a kádba való ki-be lépés nehézséget okoz, és még egy súlyos sérülés veszélyét is magában hordozza.

Kis fürdőszoba

Azonban még ebben az esetben sem kell feltétlenül lemondani a kádról, ugyanis a kisebb kádak oldalába is beépíthető utólag az úgynevezett kádajtó, ami megkönnyíti a belépést. Helytakarékos megoldás a 80x80 centiméteres, zuhanyparavánnal épített zuhanyzó, melynek két oldalát maga a fürdő csempézett fala adja, vagy választhatunk a különböző minőségű és formájú zuhanykabinok közül.

Tisztálkodás és pihenés kis helyen

A fürdőszobák a korábbi "tisztálkodunk + fogat mosunk" funkciótól fokozatosan fejlődtek tovább az otthoni rekreációs funkcióig. Az extrém kicsi fürdőszobákba optimális megoldás az 1 méter hosszú, - a fentiekben már részletezett módon - zuhanyzóként is használható ülőkád, ugyanakkor a lakótelepi lakások nagyobb, de még mindig kicsinek számító fürdőszobáinak 160-170 centiméteres kádjai alkalmasak arra, hogy egy átalakítás után központi elemét adják a fürdőszobák megváltozott funkciójának, az otthoni wellnessnek. Természtesen egy kicsi fürdőszoba lehetőségei korlátozottabbak abban, hogy azt a tisztálkodás mellett a pihenés, felfrissülés, relaxáció színterévé tegyük, azonban némi anyagi ráfordítással ötvözött kreativitással ebbe az irányba is tudunk lépéseket tenni.

 • Váltható színű, állítható erősségű és színhőmérsékletű rejtett fényforrásokkal,
 • vízhatlan zenelejátszóval,
 • ellazulást segítő illatgyertyákkal

néhány négyzetméteren is megteremthetjük magunknak a nyugalomnak azt a kis szigetét, ahol a tisztálkodás mellett feltöltődhetünk egy fárasztó nap után.

Átalakítás téglában, betonban

Téglaépítésű társasházakban egy kis fürdő átalakítására nagyobb a mozgásterünk, hiszen a kiállások, csövek áthelyezése megoldható, míg a házgyári betonelemekből épített panelházak lakásaiban erre nem igazán van lehetőség, szakemberek nem is ajánlják. Utóbbi esetben megoldás lehet egy előtétfal mögött más irányba vinni a vízvezetéket, ugyanakkor ez helyveszteséggel jár, vagyis amit nyerünk a réven, azt elvesztjük a vámon.

Variációk mosdóra

A mosdók esetében viszonylag széles variációs lehetőségek állnak rendelkezésre, és a széles szó szerint is értendő. Ahol a helyiség mérete nem engedi a faltól mélyebben benyúló mosdó elhelyezését, ott praktikus megoldás a szélesebb mosdó. Persze bizonyos szint felett (illetve alatt) nem „csalhatunk el” abból, hogy a mosdó „belógjon” a térbe, mert a tenyér mérete behatárolja, hogy mennyi helyre van szükség ahhoz, hogy a kezünket minden más összefröcskölése nélkül meg tudjuk mosni. Az ilyen, elkeskenyített mosdótálakhoz általában a saroknál, vagy oldalt elhelyezett csapot érdemes választani.

De nem kell feltétlenül lemondanunk a nagyobb méretű mosdókról sem, ehhez jó megoldás, hogy ha azt a kád fölé, annak hosszára merőlegesen szereltetjük fel, így az olyan holttérbe kerül, ami semmiben nem akadályoz a kád használatánál.

Kis fürdőszoba

Kellékek tárolása

Mint azt már írtuk, egy fürdőszoba funkcionális, relatív méretét alapjaiban befolyásolja, hogy hányan használják, és azon belül mennyi a nők, lányok aránya. Ennek fényében szükséges megtalálni egy kis fürdőszobában a tárolás legjobb lehetőségeit. Ilyenek például a:

 • wc feletti polcok
 • a mosdó alatti szekrény, ami amellett, hogy praktikus, takarja a lefolyócsövet
 • zuhanyzón belüli sarokpolcok
 • a gipszkartonból épített polcok, akár világítás beépítésével
 • a tükrös kisszekrény, ami egyben tágítja a térérzetünket is.
Kis fürdőszoba

Optikai szempontok: terek tágítása

Kis fürdőszoba átalakítása, beépítése esetén az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy milyen színek, formák, vonalak tágítják optikailag a teret. Az alapválasz erre az, hogy a világosabb színek javasoltak, a túl intenzív mintázatú csempék kerülése ajánlott, de abban már megoszlanak a vélemények, hogy a nagyobb vagy kisebb csempék praktikusak a kis alapterületnél. Talán azért is, mert az egyéni érzetek, igények felülírhatják a korábban általános érvényűnek tekintett ajánlásokat – ahogyan erre Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke is felhívta portálunk figyelmét.

A szakember szerint ebben a témakörben vannak olyan szabályok, melyek nyugodt szívvel áthághatók. Példaként említette, hogy ha valaki a sötétebb színeket kedveli, azt semmiképp nem érdemes rábeszélni világosabb csempére a kis fürdőjéhez, csak mert „hivatalosan” az a praktikus. Inkább hívjuk fel rá a figyelmet, hogy a kis tér sokkal kellemesebb érzetet nyújt, hogy ha a burkolat és a fuga teljesen színazonos. Akik azonban nem ragaszkodnak különösebben valamilyen sötétebb színárnyalathoz, azok nyugodtan gondolkodhatnak a világosabb színekben.

Ha a már említett tükrös szekrény mellett külön tükröket is felszerelünk, kis méretű fényforrások használata mellett, már elég sokat tettünk annak érdekében, hogy a fürdőszobánk nagyobbnak tűnjön, mint amekkora a mérőszalag szerint.

Kis fürdőszoba

Burkolj okosan, érzéssel!

Egy kis fürdőszoba hangulatát azzal is kellemesebbé lehet tenni, ha nem kerül hidegburkolat minden falra. Sőt, a modern vízálló tapétáknak, illetve festékeknek köszönhetően akár teljesen el is hagyhatjuk a csempéket, ha találunk olyan színt, mintát, amivel kellemes érzetet biztosíthatunk a helyiségben. Nem elvetendő gondolat az sem, hogy a padlót legújabb generációs vinyl padlóval burkoljuk, ami a széles színválasztéknak és a tökéletes illesztési lehetőségnek köszönhetően jó megoldás lehet.

Kis fürdőszoba

Ajtómegoldások: nyitás az újdonságok felé

Bármilyen jellegű és bármekkora helyiségben lehet hangsúlyos szerepe az ajtónak, de egy kis fürdőszobánál különösen érdemes olyan lehetőségek közül válogatni, melyek emelik a komfortérzetünket. Ehhez jó választás, ha a tömör helyett üvegezettet, a helyiség jellegéből adódóan, praktikusan nem átlátszó üvegű ajtót használunk, ami fényt is enged be, és a térérzetünket is javítja. Jó megoldás továbbá az is, ha a tömör ajtóra egy méretre és ízlésre szabott vízálló matricát készíttetünk.

Kis fürdőszoba

3D-s látványtervek: praktikus dimenziók

Aki nem napi rendszerességgel foglalkozik fürdőszobák tervezésével és kivitelezésével, annak nagyon jó – három dimenzióban működő - fantáziára van szüksége, hogy az általa elképzelt új fürdő, illetve a valóság minél jobban fedje egymást. Mindenki másnak ott van a lehetőség, hogy a tervezési fázisban a szakértők által elkészített, háromdimenziós látványterv segítségével élje bele magát abba, hogyan fog kinézni a fürdőszobája egy átalakítás, megépítés után.

Kis fürdőszoba
 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Alacsony belépő magasság, magas minőség: ECO fürdőkádak az M-Acryltól

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

Kád vagy zuhany – a fürdőszoba legnagyobb kérdése. Vagy nem is?

Maximális kikapcsolódás és feltöltődés a zuhany alatt

Fürdőkádak neked: extra széles kínálat a választás szabadságáért

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Elegáns megjelenés, maximális funkcionalitás: SLIM fürdőkádak az M-Acryltól

SZÁLLODAI MEGOLDÁSOK KONFERENCIA: Fürdőszobák és wellness terek fejlesztése, korszerűsítése

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Vásárlási listák
További vásárlási listák