Kis fürdőszobák nagy kihívásai - Tippek, trükkök, tanácsok

Csak azért, mert az alapterülete kicsi, még nem kell lemondanunk arról, hogy a fürdőszobánk a lehető legjobban kiszolgálja az igényeinket. Szakértők közreműködésével gyűjtöttük össze azokat a szempontokat, amelyekre építkezéskor, felújításakor érdemes odafigyelni ahhoz, hogy a kis fürdőszobánk nagy lehetőségek színtere legyen, a tisztálkodástól az otthoni wellnessig.

Magyarországon mintegy 800 ezer otthon található lakótelepen, ezen belül is közel fél millió panelházban. Ugyanakkor, ha kis fürdőszobákról van szó, ki kell lépnünk a lakótelepek adta keretekből, hiszen a szocializmus idején felhúzott családi házak tervezésénél is jellemzően a „minél kevesebb négyzetmétert a fürdőszobára” elv valósult meg. Sőt, a napjainkban épülő társasházaknál is sokszor a fürdő rovására próbálnak helyet nyerni a lakótér javára.

Mi számít kis fürdőszobának?

Alapterület szerint négy „méretosztályba” soroltuk a fürdőszobákat:

 • Extrém kicsi: 3 négyzetméterig
 • Kicsi: 3-8 négyzetméter
 • Közepes: 8-12 négyzetméter
 • Nagy: 12 négyzetmétertől

A mérőszámok szerinti szempont mellett azonban figyelembe kell vennünk a fürdőszoba funkció szerinti relatív méretét is, melynek talán legfontosabb tényezője, hogy a helyiséget hány ember használja. A létszámon felül persze az is fontos kérdés, hogy milyen életkorú embereket kell kiszolgálnia a fürdőnek, illetve, hogy a használók közül hányan vannak a nők, lányok.

Egy 1,5x1,5 méter alapterületű fürdőszoba persze akkor is kicsi, ha csak egy ember használja, ugyanakkor ettől még lehet elegendő, miközben egy 6 négyzetméteres - bár területre nagyobb - fürdő már nem biztos, hogy elég komfortot biztosít egy négytagú családnak.

WC-vel vagy anélkül?

Fontos kérdés, hogy a helyiségben van-e a wc, vagy külön. Ha igen, akkor az sem mindegy, hogy az amúgy is szerény alapterületből mennyi helyet foglal el. Amennyiben álló vécénk van, és adott a lehetőség, érdemes fali csészére cseréni, falba építhető tartállyal, így mintegy 4-5 cm helyet nyerhetünk, ami első hallásra nem tűnik soknak, de egy kisebb vizes helyiségnél pont számíthat annyit, amennyivel az elégségesre növelhetjük a hasznos alapterületet.

Kis fürdőszoba

Helytakarékosabb és egyben esztétikusabb megoldás is, hogy ha a vécétartály a falban kerül elhelyezésre.

Mosógép a fürdőben

A kis lakások kis fürdőszobáinak egyik kardinális kérdése a mosógép elhelyezése. Egy ilyen, nagyobb méretű háztartási gép nagyon sok helyet foglal el az amúgy is kevés hasznos területből, ezért, ha van rá módunk, próbáljuk meg a mosógépet átköltöztetni a konyhába.

Fürdőkád vagy zuhanyzó? Vagy: 2 in 1?

Hogy melyiket választjuk, azt befolyásolják a fürdési szokások, de meghatározhatják (vagy inkább: behatárolhatják) a helyiség méretei is. Praktikus hibrid megoldásként választhatunk olyan, kis fürdőszobába is jól elhelyezhető fürdőkádat, amelyik fejmagasságban falra szerelt zuhanytartóval, illetve kádparavánnal biztosítja a zuhanyzás lehetőségét.

A „fürdőkád vagy zuhanyzó?” kérdésnél további szempont az életkor, illetve az egészségi állapot is. Az idősebbek jellemzően szívesebben döntenek a zuhanyzó mellett, mert sokuk számára a kádba való ki-be lépés nehézséget okoz, és még egy súlyos sérülés veszélyét is magában hordozza.

Kis fürdőszoba

Azonban még ebben az esetben sem kell feltétlenül lemondani a kádról, ugyanis a kisebb kádak oldalába is beépíthető utólag az úgynevezett kádajtó, ami megkönnyíti a belépést. Helytakarékos megoldás a 80x80 centiméteres, zuhanyparavánnal épített zuhanyzó, melynek két oldalát maga a fürdő csempézett fala adja, vagy választhatunk a különböző minőségű és formájú zuhanykabinok közül.

Tisztálkodás és pihenés kis helyen

A fürdőszobák a korábbi "tisztálkodunk + fogat mosunk" funkciótól fokozatosan fejlődtek tovább az otthoni rekreációs funkcióig. Az extrém kicsi fürdőszobákba optimális megoldás az 1 méter hosszú, - a fentiekben már részletezett módon - zuhanyzóként is használható ülőkád, ugyanakkor a lakótelepi lakások nagyobb, de még mindig kicsinek számító fürdőszobáinak 160-170 centiméteres kádjai alkalmasak arra, hogy egy átalakítás után központi elemét adják a fürdőszobák megváltozott funkciójának, az otthoni wellnessnek. Természtesen egy kicsi fürdőszoba lehetőségei korlátozottabbak abban, hogy azt a tisztálkodás mellett a pihenés, felfrissülés, relaxáció színterévé tegyük, azonban némi anyagi ráfordítással ötvözött kreativitással ebbe az irányba is tudunk lépéseket tenni.

 • Váltható színű, állítható erősségű és színhőmérsékletű rejtett fényforrásokkal,
 • vízhatlan zenelejátszóval,
 • ellazulást segítő illatgyertyákkal

néhány négyzetméteren is megteremthetjük magunknak a nyugalomnak azt a kis szigetét, ahol a tisztálkodás mellett feltöltődhetünk egy fárasztó nap után.

Átalakítás téglában, betonban

Téglaépítésű társasházakban egy kis fürdő átalakítására nagyobb a mozgásterünk, hiszen a kiállások, csövek áthelyezése megoldható, míg a házgyári betonelemekből épített panelházak lakásaiban erre nem igazán van lehetőség, szakemberek nem is ajánlják. Utóbbi esetben megoldás lehet egy előtétfal mögött más irányba vinni a vízvezetéket, ugyanakkor ez helyveszteséggel jár, vagyis amit nyerünk a réven, azt elvesztjük a vámon.

Variációk mosdóra

A mosdók esetében viszonylag széles variációs lehetőségek állnak rendelkezésre, és a széles szó szerint is értendő. Ahol a helyiség mérete nem engedi a faltól mélyebben benyúló mosdó elhelyezését, ott praktikus megoldás a szélesebb mosdó. Persze bizonyos szint felett (illetve alatt) nem „csalhatunk el” abból, hogy a mosdó „belógjon” a térbe, mert a tenyér mérete behatárolja, hogy mennyi helyre van szükség ahhoz, hogy a kezünket minden más összefröcskölése nélkül meg tudjuk mosni. Az ilyen, elkeskenyített mosdótálakhoz általában a saroknál, vagy oldalt elhelyezett csapot érdemes választani.

De nem kell feltétlenül lemondanunk a nagyobb méretű mosdókról sem, ehhez jó megoldás, hogy ha azt a kád fölé, annak hosszára merőlegesen szereltetjük fel, így az olyan holttérbe kerül, ami semmiben nem akadályoz a kád használatánál.

Kis fürdőszoba

Kellékek tárolása

Mint azt már írtuk, egy fürdőszoba funkcionális, relatív méretét alapjaiban befolyásolja, hogy hányan használják, és azon belül mennyi a nők, lányok aránya. Ennek fényében szükséges megtalálni egy kis fürdőszobában a tárolás legjobb lehetőségeit. Ilyenek például a:

 • wc feletti polcok
 • a mosdó alatti szekrény, ami amellett, hogy praktikus, takarja a lefolyócsövet
 • zuhanyzón belüli sarokpolcok
 • a gipszkartonból épített polcok, akár világítás beépítésével
 • a tükrös kisszekrény, ami egyben tágítja a térérzetünket is.
Kis fürdőszoba

Optikai szempontok: terek tágítása

Kis fürdőszoba átalakítása, beépítése esetén az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy milyen színek, formák, vonalak tágítják optikailag a teret. Az alapválasz erre az, hogy a világosabb színek javasoltak, a túl intenzív mintázatú csempék kerülése ajánlott, de abban már megoszlanak a vélemények, hogy a nagyobb vagy kisebb csempék praktikusak a kis alapterületnél. Talán azért is, mert az egyéni érzetek, igények felülírhatják a korábban általános érvényűnek tekintett ajánlásokat – ahogyan erre Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke is felhívta portálunk figyelmét.

A szakember szerint ebben a témakörben vannak olyan szabályok, melyek nyugodt szívvel áthághatók. Példaként említette, hogy ha valaki a sötétebb színeket kedveli, azt semmiképp nem érdemes rábeszélni világosabb csempére a kis fürdőjéhez, csak mert „hivatalosan” az a praktikus. Inkább hívjuk fel rá a figyelmet, hogy a kis tér sokkal kellemesebb érzetet nyújt, hogy ha a burkolat és a fuga teljesen színazonos. Akik azonban nem ragaszkodnak különösebben valamilyen sötétebb színárnyalathoz, azok nyugodtan gondolkodhatnak a világosabb színekben.

Ha a már említett tükrös szekrény mellett külön tükröket is felszerelünk, kis méretű fényforrások használata mellett, már elég sokat tettünk annak érdekében, hogy a fürdőszobánk nagyobbnak tűnjön, mint amekkora a mérőszalag szerint.

Kis fürdőszoba

Burkolj okosan, érzéssel!

Egy kis fürdőszoba hangulatát azzal is kellemesebbé lehet tenni, ha nem kerül hidegburkolat minden falra. Sőt, a modern vízálló tapétáknak, illetve festékeknek köszönhetően akár teljesen el is hagyhatjuk a csempéket, ha találunk olyan színt, mintát, amivel kellemes érzetet biztosíthatunk a helyiségben. Nem elvetendő gondolat az sem, hogy a padlót legújabb generációs vinyl padlóval burkoljuk, ami a széles színválasztéknak és a tökéletes illesztési lehetőségnek köszönhetően jó megoldás lehet.

Kis fürdőszoba

Ajtómegoldások: nyitás az újdonságok felé

Bármilyen jellegű és bármekkora helyiségben lehet hangsúlyos szerepe az ajtónak, de egy kis fürdőszobánál különösen érdemes olyan lehetőségek közül válogatni, melyek emelik a komfortérzetünket. Ehhez jó választás, ha a tömör helyett üvegezettet, a helyiség jellegéből adódóan, praktikusan nem átlátszó üvegű ajtót használunk, ami fényt is enged be, és a térérzetünket is javítja. Jó megoldás továbbá az is, ha a tömör ajtóra egy méretre és ízlésre szabott vízálló matricát készíttetünk.

Kis fürdőszoba

3D-s látványtervek: praktikus dimenziók

Aki nem napi rendszerességgel foglalkozik fürdőszobák tervezésével és kivitelezésével, annak nagyon jó – három dimenzióban működő - fantáziára van szüksége, hogy az általa elképzelt új fürdő, illetve a valóság minél jobban fedje egymást. Mindenki másnak ott van a lehetőség, hogy a tervezési fázisban a szakértők által elkészített, háromdimenziós látványterv segítségével élje bele magát abba, hogyan fog kinézni a fürdőszobája egy átalakítás, megépítés után.

Kis fürdőszoba

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Akril vagy lemezkád legyen a fürdőszobában?

Ez a kérdés már sokszor felmerült. Mindenkinek mi sem tudunk megfelelő választ adni, de felvázolhatjuk az akril és lemezkádak előnyeit és hátrányait, majd az olvasóra bízzuk, hogy saját szempontjaival összevetve megtalálja a magának leginkább megfelelő megoldást.

Tapéta a fürdőszobában

Automatikusan csempekatalógusokat kezdünk böngészni, amint fürdőszoba felújításba kezdünk, és el sem tudjuk képzelni, hogy más, akár kedvezőbb költségű megoldás is adódik, mely ráadásul új és talán izgalmasabb esztétikai élményt is hozhat az enteriőr kialakításában.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Saját fürdőszoba márkával erősít a Csomiép Kft.

AquaPanna néven saját márkával erősíti jelenlétét a fürdőszobapiacon a Csomiép Kft.

Geberit One WC, új generációs, TurboFlush öblítésű WC-kerámia

A Geberit ONE egyesíti a vállalatcsoport több évtizedes műszaki tudását a visszafogott és tökéletes megjelenéssel.

Közös fürdőzés? Tegye kényelmesebbé középlefolyós káddal!

A láb felőli oldalon elhelyezett kádlefolyóval addig nincs gond, amíg nem akarunk megfordulni, vagy kettesben fürödni. A mai tágas kádak azonban hosszas relaxálásra és közös lubickolásra csábítanak. Ha középlefolyós M-Acryl kádat választ, a lefolyó biztosan nem zavarja majd a kikapcsolódást.

Kádból zuhanykabin? Akár ez is lehetséges a megfelelő kádparavánnal

Nincs könnyű dolga annak, aki kedvenc fürdőkádjában zuhanyozni szeretne. Ha nem óvja semmi a fürdőszobát a kifröccsenő víztől, akkor a frissítő tusolásból hamarosan bosszankodás lesz. A zuhanyfüggöny nem igazán esztétikus, azonban az M-Acryl kádparavánokkal szinte zuhanykabint emelhetünk a kád köré és így már zavartalanul élvezhető a zuhanyozás.

Önnek ajánljuk