Hirdetés

Stílusos bortartó egyszerűen

Véget ért a szüret, készülnek az idei borok, állítson össze függő bortartót, díszítse vele konyháját. A saját készítésű bortartó remek karácsonyi ajándék is lehet. Ehhez kövesse az alábbi útmutatást!

ő bortartó

Szükséges szerszámok

Dremel TRIO™ 3 az 1-ben barkácsgép, a készletben szereplő tartozékaival:

 • többfunkciós karbid vágószár (TR563)
 • egyenes marószár (TR654)
 • egyenes-és körkivágó szerelvény (678)
 • csiszolószalag (TR407) (vagy alternatívaként: Dremel 4000-es multigép + 407-es csiszolószalag)

valamint Dremel munkaasztal (2600)

Szükséges alapanyagok

 • faanyag a bortartónak (például fenyő, 2─4 cm vastag)
 • 8 darab fa tipli (körülbelül 1,5 cm átmérőjű)
 • ragasztó
 • csiszolópapír
 • fém tartókeret, a boros üvegek alátámasztására
 • sarokpántok/-konzolok (1,5─3 cm-es)
 • csavarhúzó
 • 25 mm-es csavarok
 • fém lánc a bortartó felfüggesztéséhez
 • 8 darab akasztó kampó (4 darab a tartóhoz, 4 darab a mennyezeti csatlakozók becsavarásához)
 • fali/mennyezeti csatlakozók

1. lépés - Vágja ki a fatartókeret darabjait

Először vágja ki a fatartókeret darabjait a faanyagból a Dremel TRIO-val és a többfunkciós karbid vágószárral (TR563). 2 × 50 cm-t mértünk ki az elejének és a hátuljának, illetve 2 × 25 cm-t az oldalának.

Vágja ki a fatartókeret darabjait

2. lépés - Borosüvegek nyakának kijelölése

Az egyik hosszabb fadarab lesz a bortartó eleje. Jelölje be a fán a borosüvegek nyakának kialakított bevágások helyeit, utána rögzítse a hosszabb fadarabot a Dremel munkaasztalba. Közönséges csiszolópapírral félköröket leíró mozdulatokkal csiszolja le azokat a részeket ahol az üvegek nyaka lesz, vagy alternatívaként használja a Dremel 4000 multiszerszámot csiszolódobbal és a 407-es csiszolószalaggal.

Borosüvegek nyakának kijelölése

3. lépés - Tiplik helyének kimérése

Vágjon le 12 egyenlő hosszúságú (üvegenként kettő) 22 cm-es fa tipli darabot a Dremel TRIO és a többfunkciós karbid vágószár (TR563) segítségével. Ezután fogja azt a két méretre vágott fadarabot, amelyből a bortartó első és hátsó részé lesz, és mérjen ki rajtuk tizenkét pontot. Ezekbe fogja később a tipliket behelyezni. Következő lépésben jelölje be a fán az üvegek helyét 10 cm-enként, majd a 10 cm-es jelen belül jelölje meg a felületet 1,5 és 8,5 cm-enként is. Ezek lesznek a tiplik középpontjai. Győződjön meg arról, hogy a kimért középpontok a fa alsó élétől 1,5 cm-re legyenek.

Tiplik helyének kimérése

4. lépés - Bortartó tiplik felhelyezése

A Dremel TRIO és az egyenes marószár (TR654) segítségével, marja ki a tiplik helyét a bejelölt résznél a fába – körülbelül a fa vastagságának felével egyenlő mélységben. A marás mélységét a TRIO állítható talprészével rögzítheti. Ne feledje, hogy a tipliket éppen annyira szükséges közel tenni egymáshoz, hogy megtartsák az üvegeket, de ne túl közel, hogy könnyen leessenek: hozzávetőleg 4 cm-enként.

Ezt követően csiszolja le az egyenetlen éleket a Dremel TRIO és a TR407-es csiszolószalag segítségével, vagy egy finomabb szemcséjű csiszolópapírral, vagy akár a Dremel 4000 multigép és a SpeedClic tüske és a közepes/durva polírozó dörzskorongjainak (511S/512S) segítségével. Olyan ragasztóval rögzítse a tipliket a lyukakba, amely azonnal megköt, ne sima faragasztóval, mert annak száradása akár egy napig is eltarthat. A tiplik rögzítése után így elkészült a bortartó első, hátsó, és tartó része.

Bortartó tiplik felhelyezése

5. lépés - Keret oldalainak rögzítése

Fektesse a két megmaradt, méretre vágott fa elemet az elkészült keret oldalaira. A TRIO és a többfunkciós karbid vágószár (TR563) segítségével, merülővágással vágjon lyukakat, hogy rögzíteni tudja a fém sarokkonzolokat, majd csavarozza be a csavarokat, és fejezze be a fakeretet.

Keret oldalainak rögzítése

6. lépés - Pohártartó rögzítése

Csavarhúzóval rögzítse a fém tartókeretet a fakeret alsó részére, hogy a tartó alá elhelyezhesse a poharakat.

Pohártartó rögzítése

7. lépés - Tartó láncok rögzítése

Tipp: az üres bortartó sarkait jelölje be a plafonon, hogy bemérhesse az akasztó kampók helyét, amelyen a bortartó fog lógni. Ez biztosítja, hogy jó legyen a felfüggesztés.

A fakeret felső részének sarkaiba csavarozza be az akasztó kampókat. Utána akassza be a fém láncokat a bortartó négy sarkába. Mérje le az akasztók egymáshoz való távolságát, és ennek megfelelően fúrjon négy lyukat a plafonba. Helyezzen tiplit a lyukakba, és csavarozza a négy kampót a plafonba.

Tartó láncok rögzítése

A kész bortartó

Jó barkácsolást és jó borozgatást!

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Madáretető, madárodú saját kezűleg

Nyáron nehéz elképzelni a téli zord napokat, mégis ilyenkor érdemes madáretetőt, madárodút készíteni a madaraknak, hogy élelmet és védelmet találjanak kertünkben.

Fotel vintázs bőröndből saját kezűleg

Nézzen körül a padlásán vagy a bolhapiacon, hogy megtalálja a megfelelő bőröndöt, amelynek nemcsak új külsőt, de új szerepet is adhat.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.

Virágos kerti pad saját kezűleg

Csináld magad: virágos kerti pad. Készítsen ajándékot feleségének, férjének vagy kamasz gyermekének saját kezűleg! Remek kikapcsolódás olvasni a virágos kerti padon vagy épp a csillagokat számolni éjjel.

Barkácsszerszám ezermestereknek

A sokoldalú új Dremel 8100 segítségével szinte bármilyen anyag megmunkálható. Tartozékaival egyszerű a vágás, polírozás, marás vagy épp a gravírozás. Lítium-ion akkumulátorának köszönhetően pedig a hálózattólé távol is használható.

Ajándék anyák napjára – saját kezűleg

Anyák napján az édesanyák és a nagymamák megérdemlik, hogy kényeztessük őket, például ágyba vigyük nekik a reggelit. Anyák napjára lepje meg édesanyját saját készítésű tálcával.

Tavaszi virágok saját kezűleg

Készítsen színes virágokat saját kezűleg organzából. A „csináld magad” virágok tavaszi hangulatot varázsolnak otthonunkba.