Hirdetés

Formatervezett nyugágy fából egy délután alatt

Biztos, hogy a tíkfából készült nyugágyba beleszédül – ha meglátja az árát. Mi megtaláltuk Önöknek az ideális megoldást: ezzel a lucfenyőből készült remek nyugággyal, melyet a tíkfa színárnyalatainak megfelelő zománcréteggel vontuk be.

A nyugágy két lépésben állítható össze. Először szerelje össze az állványt a lábakkal és a görgőkkel, majd pedig a fekvőfelületet biztosító rácsot. Vegye figyelembe, hogy a lucfenyőfa – lakkozva vagy zománcozva is – más fafajtáknál kevésbé időjárásálló. Ha biztosra akar menni, válassza inkább a tík- vagy akácfát.

A nyugágy elkészítése egy napnál rövidebb időt vesz igénybe.

Szükséges eszközök:

 • PST 800 PEL SzúrófűrészKészítsen formatervezett kerti nyugágyat fából lépésről lépésre
 • PEX 300 AE Csiszolók
 • PSR 14,4 LI-2 Fúrógép
 • PSR 7,2 LI Akkus csavarozó
 • Falazúr, törlőkendő vagy festékszóró rendszer
 • Fafúró készlet, Csavarok
 • 40 mm-es Forstner fúró
 • Süllyesztő
 • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
 • Csiszolópapír, szemcseméret 120–240
 • Ragasztott falap, lucfenyő, 18 mm.
 • Összekötő elem (csavarozható szögvas)
 • 2 darab zongorapánt

1. lépés - Fafelület csiszolása

Az építőipari szaküzletben vagy asztalossal vágassa le a szükséges méretű falapokat. A méretre vágás után csiszolja le a falapok a széleit a 120-as vagy 180-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis éle. A látható felületeket mindig a fa erezetének irányában csiszolja, először durvább (120-as, 180-as), majd finomabb (maximum 240-es) csiszolópapírral. Ezután egy szivaccsal nedvesítse be a felületeket, vagyis nedvesen dörzsölje át. Száradáskor itt-ott felemelkednek a laza szálak, ezeket 180-as csiszolópapírral óvatosan távolítsa el. Ügyeljen rá, hogy a csiszolópapír ne legyen túl tompa, vagyis távolítsa el a faszálakat, ne csak lenyomja azokat.

2. lépés – A fa elemek lakkozása

Jól szellőző helyiségben végezze a munkát, ahol lehetőleg ne dohányozzon, egyen vagy igyon. Festékszóró rendszer segítségével tömören vigye fel a lazúrt, majd a felesleget törölje le egy törlőkendővel. Tartsa be a gyártó által megadott száradási időket.A második réteg felvitele előtt 240-es csiszolópapírral végezzen közbenső csiszolást, a fa erezetének irányában. A csiszolást követően Ismételje meg a rétegfelhordást az előzőek szerint.

3. lépés -  Az állvány nyílásának kivágása

Rajzolja be ceruzával a nyílás körvonalát az állvány egyik rövid oldalán. Ezt követően jelölje be a furatok középpontját a Forstner fúróval a sarkokban a ceruzával készült jelölésen belül, attól 20 mm-re. Kezdje a vágást a nyílás lekerekítéséhez szükséges négy sarokfurattal, a Forstner fúró központosító csúcsát helyezze mindig pontosan a berajzolt fúrási középpontra. Kikapcsolt állapotban helyezze a szúrófűrészt az egyik furatba. Végezze el a vágást a hosszanti vonal mentén, mindig a jelölésen belül maradva a következő furatig, majd tovább, míg el nem készül a nyílás a lekerekített sarkokkal.

3. lépés - Az állvány nyílásának kivágása

4. lépés – Az állvány lábainak és az élfáknak az összeszerelése

Végezze el az előfúrást az állványon a hosszú lábak és hosszú oldalak felszereléséhez, majd csavarozza fel a lábakat az akkus csavarozó és a 4 × 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. Készítse el a furatokat azokon az élfákon, amelyekre később a lécrácsot fogja helyezni, majd szerelje fel azokat az akkus csavarozó és a 4 × 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. Ezután csavarozza fel a rövid lábakat az oldallapokra az élfákon keresztül felülről, a 4 × 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével.

5. lépés – Az állvány hosszú és a rövid oldalainak összeszerelése az összekötő elemek segítségével

Az összekötő elem egy olyan csavarozható szögvas, melyet rövid szárhosszúság (itt 22 és 28 mm) és nagy teljes magasság (itt 127 mm) jellemez. Ezek segítségével szerelhetők össze az ágy rövid és hosszú oldallapjai úgy, hogy keretet képezzenek. Ebben helyezkednek el a hosszú oldalak között a rövidek. A vasalatokat úgy pozícionálja, hogy a hosszú szár mindig a rövid oldallal, a rövid szár pedig a hosszú oldallal legyen összecsavarozva. A szereléshez használjon akkus csavarozót, valamint a 3 × 17 mm-es süllyesztett fejű csavart.

5. lépés – Az állvány hosszú és a rövid oldalainak összeszerelése az összekötő elemek segítségével

6. lépés - A görgők felszerelése

Helyezze a bakgörgőket a rövid lábak közepére, és rögzítse ott az akkus csavarozó és a 4 × 30 mm-es félgömbfejű csavar segítségével. Szükség esetén használjon alátétlemezeket a csavarokhoz.

6. lépés - A görgők felszerelése

7. lépés - A lécrács elemeinek összecsavarozása és összekötése zongorapánt segítségével

A lécrács ketté van osztva: a fektetett hosszú és a felállítható rövid részre. Mind a kettő azonos szerkezetű, és ugyanazon minta alapján készül. Helyezze az első és az utolsó lécet a munkaasztalra úgy, hogy a szebbik fele kerüljön alulra. Rögzítse hozzá az összekötőlapokat az akkus csavarozó és oldalanként két-két 4 × 30 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. E minta alapján csavarozza össze a többi lécet is. Távolságuk mindenkor 10 mm legyen. A legjobb, ha távtartó fadarabokat használ, hogy a távolság mindig azonos legyen. Kösse össze a lécrács két részét az akkus csavarozó, a zongorapánt és a tartozékként szállított csavarok segítségével.

7. lépés - A lécrács elemeinek összecsavarozása és összekötése zongorapánt segítségével

7. lépés - A lécrács elemeinek összecsavarozása és összekötése zongorapánt segítségével

8. lépés - A magasság beállítására szolgáló támasz rögzítése, a rögzítőléc felszerelése és a lécrács valamint az állvány összekötése

A rögzítőléc pontos pozicionálása egyidejűleg történik a magasságállító támasz szerelésével. Ehhez csavarozza a fejtámlán a 2. léchez a magasságállító támaszt 4 darab 3 × 17 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. Most határozza meg a rögzítőléc pontos helyzetét, és 4 darab 4 × 60 mm-es süllyesztett fejű csavar csavarozza a rövid lábakhoz. Ezután helyezze a magasság állítására szolgáló támaszt a rögzítőlécre, és csavarozza oda 3 × 17 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. A lécrácsot neoprén szalag segítségével ragassza az élfákhoz. Ezután helyezze a lécrácsot az állványra, és alulról csavarozza oda az akkus csavarozó és 4 × 60 mm-es csavarok segítségével.

Munka után édes a pihenés

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák