Hirdetés

Szálloda méheknek, rovaroknak – saját kezűleg

A növények beporzásához szükség van a méhekre, de a környezetszennyezés és a sok vegyszer miatt egyre kevesebben vannak. Ha bőséges termést szeretne kertjében, akkor készítsen méh szállodát, ahol megtelepednek a hasznos rovarok.

Számos vadon élő méhfaj van, amelyik magányosan fészkel, e fajok nőstényei idejük legnagyobb részét azzal töltik, hogy üreges helyeket keresnek, ahová lerakhatják petéiket. Főleg nagyvárosi kertekben, teraszokon lehet nagyon hasznos a méh szálloda. De jó szolgálatot tesz minden kertben a növények beporzása érdekében.

Szálloda a méheknek, ajándék a kertbe saját kezűleg

Anyagok és eszközök

 • kezeletlen falapok, fadarabok, amelyeken nincs lakk, festék, esetleg üres műanyag flakon vagy konzervdobozok
 • vékony bambusz, növények szára,
 • fűrész, fúrók, csavarok és metszőolló
 • kampó

Szálloda a méheknek, ajándék a kertbe saját kezűleg

  1. Készítsünk el a dobozt, amelyikbe majd elhelyezzük a bambuszt, a növények szárait, vagy a kifúrt fadarabokat. A doboz javasolt mérete: 20 cm × 30 cm × 30 cm. Elől nyitott legyen, de az elhelyezéstől függően hátul is nyitott lehet. Célszerű lejtős tetőt ráhelyezni, hogy ne essen rá az eső.

Szálloda a méheknek, ajándék a kertbe saját kezűleg

  1. Vágja le a bambusz rudacskákat, üres növényi szárakat a doboz vagy palack méretének megfelelően. Nem kell sem pontosan egyforma hosszúnak, sem egyforma átmérőjűnek lennie a rudaknak. De a görbe és csomós darabok nem jók.

Szálloda a méheknek, ajándék a kertbe saját kezűleg

Vagy fúrjon mély 2–10 mm átmérőjű lyukakat megfelelő méretű fadarabokba, amelyek kitöltik a dobozt. Esetleg üreges téglát is használhat.

Fontos, hogy a bambusz rudak végei és a fadarabok is simák és tiszták legyenek, mert az ilyeneket kedvelik a méhek.

Szálloda a méheknek, ajándék a kertbe saját kezűleg

  1. Helyezze el rudakat, szárakat, fadarabokat vagy ezek kombinációját a dobozban. A legegyszerűbb változat, ha 10–20 cm hosszúságú üreges növényi szárakat összeköt zsinórral és elhelyezi napos szélvédett, esőtő védett helyre.
De készülhet egyszerűen műanyag palackból is, amelynek a felső végét kell levágni. De készülhet egyszerűen műanyag palackból is, amelynek a felső végét kell levágni.
De készülhet egyszerűen műanyag palackból is, amelynek a felső végét kell levágni. De készülhet egyszerűen műanyag palackból is, amelynek a felső végét kell levágni.
  1. Rögzítse a horog doboz tetejére.

 1. A méh szállodát napos, déli, délkeleti fekvésű helyre kell kitenni, legalább egy méterrel a talajszint fölé, úgy hogy ne takarják el a bejáratot a növények. Fontos, hogy mindig száraz legyen a szállodánk. Szükség esetén ősszel és télen más helyre kell tenni, mindig száraz és hideg helyre, ne vigyük be a melegre.

Szálloda a méheknek, ajándék a kertbe saját kezűleg

http://www.youtube.com/watch?v=ClrMBnMxcbg&list=UL

Video: Jeremy Early

Forrás: www.foe.co.uk, www.wildaboutgardens.org.uk, www.wudwerx.co.uk, www.opalexplorenature.org, www.arkinspace.com, www.ettestudios.com

Kapcsolódó írás: Zöldtetőépítők Szövetsége

20121211 mehhotel kek

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Lakásfelújítás saját kezűleg – A hungarocell csodája

A felújítás során használt egyik leghasznosabb anyag a polisztirol. Egyszerű vele bánni, díszít, és – köznapi nevén – a hungarocell még szigetel is egyben.

Karácsonyi szalvétagyűrű saját kezűleg

Készítsen édességre emlékeztető szalvétagyűrűket karácsonyra saját kezűleg! A karácsonyi asztal dísze lesz, vagy ajándékba is adható a magunk által készített a szalvétagyűrű.

Gravírozás saját kezűleg

A gravírozás sokkal könnyebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Könnyen készíthetünk személyes ajándékot szeretteinknek: névre szóló gravírozott poharat, üveget vagy épp fűszertartót.

Lakásfelújítás saját kezűleg – Ne féljünk belevágni!

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha a felújítás során egyes munkálatokat magunk végzünk el saját kezűleg. A szakember munkája csakis akkor kifizetődő, ha jó minőséget nyújt. Nem egyszerű feladat már a lakásfelújítás első lépése sem, a bontás.

Madáretető, madárodú saját kezűleg

Nyáron nehéz elképzelni a téli zord napokat, mégis ilyenkor érdemes madáretetőt, madárodút készíteni a madaraknak, hogy élelmet és védelmet találjanak kertünkben.

Fotel vintázs bőröndből saját kezűleg

Nézzen körül a padlásán vagy a bolhapiacon, hogy megtalálja a megfelelő bőröndöt, amelynek nemcsak új külsőt, de új szerepet is adhat.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.