Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Belsőépítészet és épületgépészet – függőleges fűtőtestek

A belsőépítészek már régóta kedvelik „mágikus” tulajdonságai miatt a függőleges elrendezést. Segítségével a helyiséget magasabbnak érezzük, a függőleges elemek javítják és finomítják az arányokat. A függőleges vonalak a díszítő elemeken is megjelennek, így például a tapétákon és a bútorokon. Az utóbbi időben a fűtőtestek is igazodtak ehhez a divathoz.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A radiátor minden háznak elengedhetetlen része. Hacsak nem padlófűtést használunk, a belső elrendezés megtervezésekor mindig megfelelő helyet kell találni a radiátoroknak. A hagyományos készülékek kellően tágas helyet igényelnek az ablakok alatt, mivel a radiátorokat ott kell elhelyezni, ahol a legtöbb hő szökik ki házból. A modern belsőépítészet esetében, ahol gyakran a padlótól a plafonig érő vagy nagy falfelületeket kitevő ablakokat építenek be, ez nagy gondot jelent. A kisebb lakások esetében pedig ezzel szemben minden talpalatnyi hely fontos, így például az ablak alatti rész kiváló helye lehet a könyvespolcnak. Éppen ezért, ha nem szeretnénk lakásunkban kompromisszumokat kötni, érdemes a vertikális radiátorok kínálta megoldásokat is végiggondolnunk. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert a haszonberendezések függőleges jellegű kialakítása, hiszen felbecsülhetetlen lehetőségeket rejt a rendelkezésre álló felületek jobb kihasználására.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

Gondolkodjunk függőlegesben
A függőleges radiátorok olyanok számára kínálnak jó megoldást, akik a házuk vagy lakásuk bútorait saját elképzeléseiknek megfelelően szeretnék elrendezni, nem pedig a radiátorok által meghatározott korlátokhoz igazodva. Bizonyára bárki talál a nappalijában olyan falfelületet, amely szekrénynek, vitrinnek vagy épp a kanapénak túl keskeny. Ugyanakkor a konyhában, vagy a hallban minden apró centiméter számít.
„Igenis számít, hogy a rendelkezésre álló tér jól mutasson. Még az is kiderülhet, hogy az ajtó, vagy ablak melletti keskeny fal pont elég széles ahhoz, hogy a függőleges radiátort ott helyezzük el, így elég helyünk marad a fal többi részén. Ez főleg azon épületek esetében kiemelkedően fontos, amelyek nem négyszög, vagy szabályos sokszög alaprajzúak, hanem egyedibb formával rendelkeznek”, javasolja a Rettig cég munkatársa. A függőleges radiátorok számos lehetőséget kínálnak a belsőépítészet terén.

A Purmo számos megoldással szolgál a már 14 cm széles radiátoraival, egészen a 230 cm-es magasságig. A méretezést nem torzítja el más járulékos elem sem, mint például a termosztátfej, hiszen még a radiátor bekötése középen, a radiátor alján található. Ez az átfogó méretezés teszi lehetővé, hogy szabadon gazdálkodhassunk a belső tér többi részével, és csak a fennmaradó felületeken helyezzünk el radiátort, miközben biztosítjuk a megfelelő fűtőteljesítményt. Minél keskenyebb a fal, annál magasabb radiátort kell választani. A 14 cm széles függőleges radiátor akár egy szerkezeti oszlopon is elhelyezhető. A vertikális egységeknek további előnye, hogy a kiegészítőknek köszönhetően még funkcionálisabbá és helytakarékosabbá válhatnak, például a konyhában. A Purmo ajánlata egyaránt tartalmaz dekoratív és tradicionális bordázott fűtőlappal szerelt modelleket.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

Függőleges elrendezések 
A vertikális radiátoroknak általában nem csak funkcionális szerepük van, hanem formatervezésük során figyelembe veszik a kivételes belső esztétikát is. A megfelelő modell kiválasztása természetesen mindig a tulajdonos ízlésén múlik, de ezen felül figyelembe kell venni a beszerelés tervezett helyét és a költségeket is. Ha a vertikális radiátor kiemelt helyre kerül, mint például a nappali, érdemes dekoratív modellek közül választani, mint a Purmo Kos V vagy a Purmo Faro V. Ezek a RAL színpaletta 220 színében választhatók, és a nem hagyományos bekötési lehetőségek egyaránt lehetővé teszik a rendelkezésünkre álló tér minden apró részének kihasználását, valamint a szokatlan elrendezést is.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

A Kos V dekoratív radiátorokat minimalista dizájn jellemzi az ideális sík frontpanelekkel, az enyhén ívelt oldalakkal és a tiszta, egyenes vonalvezetéssel. Ettől eltér az inox kivitelű verzió, amely tökéletesen igazodik az indusztriális dizájnelemekhez és a modern belső dizájnhoz, mint például a modern lakások stilizált kialakításához.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

A Faro V radiátor sokkal inkább a klasszikus belső terekhez szolgálhat kiegészítőként olyanok számára, akik az egyedi külsőt és a francia stílusú lakásokat részesítik előnyben. E radiátorok eleje – a dekoratív hatás érdekében – finoman profilozott, ezzel könnyedebbé és elegánsabbá téve a teljes szerkezetet. Ez a típus kivételesen jól mutat, ha intenzív színt kap, amely kontrasztban áll a hátteret adó fallal. Ezzel szemben a Faro V modell inox kivitele modernitást kölcsönöz bármely belső stílusnak.

A vertikális radiátorok termékpalettája ugyanakkor nem csak dekoratív és egyedi típusokból áll. Azoknak sem kell a vízszintes radiátorokra korlátozniuk választásukat, akik nem e kifinomult modellek iránt érdeklődnek. Kevésbé kiemelt helyeken használható a tradicionális bordás előlappal rendelkező vertikális modell is, mint például a Vertical.

Ez szintén ideális megoldás lehet a gazdaságosságot szem előtt tartók számára – olcsóbb, mint a fentebb leírt modellek, de szintén elegáns. Bordás fűtőlapja könnyedén beleilleszkedik a belső környezetbe. A vertikális modellek rendelkeznek továbbá számos kiegészítővel is, mint például a fűtőlapra szerelt tartó rúd, amely hasznos kiegészítőnek bizonyulhat.

A fentiekből adódóan tanácsos hát egy pillantást vetni a négy falra, és elgondolkodni az előítéletektől mentes fűtőtest alkalmazásán. Ha egy kis időt szentelünk ennek, a vertikális radiátorok alkalmazásával értékes felületeket és nagyobb komfortot nyerhetünk.

Vertikális radiátor 

Új ház építése, új lakás berendezése vagy a régi lakás átalakítása során, ahol a radiátorokat még nem szerelték be vagy a régieket még nem cserélték le, döntsük el, hol szeretnénk a bútorokat elhelyezni. Az első terveknél még ne gondoljunk a radiátorokra. Ráérünk majd azokat a tervezés következő fázisában beilleszteni a kialakított elgondolásba.

  • Tekintsünk körbe és próbáljunk meg „vertikálisan” gondolkodni – ha találunk egy szabad falfelületet, még ha nem is túl széleset, akkor is megfelelő hely lehet a vertikális radiátor számára. Figyelembe véve a hatékonyságot, az ablak melletti falfelület a legjobb választás. A legtöbb hő mindig az ablakokon keresztül szökik meg. Házainkban és lakásainkban pedig sok ilyen helyet találhatunk.
  • Fontos mindig szem előtt tartanunk, hogy a vertikális radiátorok alsó éle a padlótól 110–300 mm-re legyen, hiszen a radiátor bekötése a radiátor test alatt helyezkedik el, éppen ezért nagyon fontos ennek a követelménynek megfelelni.

További információk a vertikális radiátorokról: www.purmo.hu

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

10 érv a sugárzó fűtés mellett

Termosztáttal alacsonyabb lehet a rezsi számlánk - Nélkülözhetetlen eszköz az otthoni energiahatékonysághoz

A külső vagy a belső számít igazán? – A legfontosabb szempontok klímaválasztás során

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Természetes elegancia a fürdőszobánkban: STONELINE kőhatású, elektromos radiátor

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés