Hirdetés

Belsőépítészet és épületgépészet – függőleges fűtőtestek

A belsőépítészek már régóta kedvelik „mágikus” tulajdonságai miatt a függőleges elrendezést. Segítségével a helyiséget magasabbnak érezzük, a függőleges elemek javítják és finomítják az arányokat. A függőleges vonalak a díszítő elemeken is megjelennek, így például a tapétákon és a bútorokon. Az utóbbi időben a fűtőtestek is igazodtak ehhez a divathoz.

A radiátor minden háznak elengedhetetlen része. Hacsak nem padlófűtést használunk, a belső elrendezés megtervezésekor mindig megfelelő helyet kell találni a radiátoroknak. A hagyományos készülékek kellően tágas helyet igényelnek az ablakok alatt, mivel a radiátorokat ott kell elhelyezni, ahol a legtöbb hő szökik ki házból. A modern belsőépítészet esetében, ahol gyakran a padlótól a plafonig érő vagy nagy falfelületeket kitevő ablakokat építenek be, ez nagy gondot jelent. A kisebb lakások esetében pedig ezzel szemben minden talpalatnyi hely fontos, így például az ablak alatti rész kiváló helye lehet a könyvespolcnak. Éppen ezért, ha nem szeretnénk lakásunkban kompromisszumokat kötni, érdemes a vertikális radiátorok kínálta megoldásokat is végiggondolnunk. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert a haszonberendezések függőleges jellegű kialakítása, hiszen felbecsülhetetlen lehetőségeket rejt a rendelkezésre álló felületek jobb kihasználására.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

Gondolkodjunk függőlegesben
A függőleges radiátorok olyanok számára kínálnak jó megoldást, akik a házuk vagy lakásuk bútorait saját elképzeléseiknek megfelelően szeretnék elrendezni, nem pedig a radiátorok által meghatározott korlátokhoz igazodva. Bizonyára bárki talál a nappalijában olyan falfelületet, amely szekrénynek, vitrinnek vagy épp a kanapénak túl keskeny. Ugyanakkor a konyhában, vagy a hallban minden apró centiméter számít.
„Igenis számít, hogy a rendelkezésre álló tér jól mutasson. Még az is kiderülhet, hogy az ajtó, vagy ablak melletti keskeny fal pont elég széles ahhoz, hogy a függőleges radiátort ott helyezzük el, így elég helyünk marad a fal többi részén. Ez főleg azon épületek esetében kiemelkedően fontos, amelyek nem négyszög, vagy szabályos sokszög alaprajzúak, hanem egyedibb formával rendelkeznek”, javasolja a Rettig cég munkatársa. A függőleges radiátorok számos lehetőséget kínálnak a belsőépítészet terén.

A Purmo számos megoldással szolgál a már 14 cm széles radiátoraival, egészen a 230 cm-es magasságig. A méretezést nem torzítja el más járulékos elem sem, mint például a termosztátfej, hiszen még a radiátor bekötése középen, a radiátor alján található. Ez az átfogó méretezés teszi lehetővé, hogy szabadon gazdálkodhassunk a belső tér többi részével, és csak a fennmaradó felületeken helyezzünk el radiátort, miközben biztosítjuk a megfelelő fűtőteljesítményt. Minél keskenyebb a fal, annál magasabb radiátort kell választani. A 14 cm széles függőleges radiátor akár egy szerkezeti oszlopon is elhelyezhető. A vertikális egységeknek további előnye, hogy a kiegészítőknek köszönhetően még funkcionálisabbá és helytakarékosabbá válhatnak, például a konyhában. A Purmo ajánlata egyaránt tartalmaz dekoratív és tradicionális bordázott fűtőlappal szerelt modelleket.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

Függőleges elrendezések 
A vertikális radiátoroknak általában nem csak funkcionális szerepük van, hanem formatervezésük során figyelembe veszik a kivételes belső esztétikát is. A megfelelő modell kiválasztása természetesen mindig a tulajdonos ízlésén múlik, de ezen felül figyelembe kell venni a beszerelés tervezett helyét és a költségeket is. Ha a vertikális radiátor kiemelt helyre kerül, mint például a nappali, érdemes dekoratív modellek közül választani, mint a Purmo Kos V vagy a Purmo Faro V. Ezek a RAL színpaletta 220 színében választhatók, és a nem hagyományos bekötési lehetőségek egyaránt lehetővé teszik a rendelkezésünkre álló tér minden apró részének kihasználását, valamint a szokatlan elrendezést is.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

A Kos V dekoratív radiátorokat minimalista dizájn jellemzi az ideális sík frontpanelekkel, az enyhén ívelt oldalakkal és a tiszta, egyenes vonalvezetéssel. Ettől eltér az inox kivitelű verzió, amely tökéletesen igazodik az indusztriális dizájnelemekhez és a modern belső dizájnhoz, mint például a modern lakások stilizált kialakításához.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

A Faro V radiátor sokkal inkább a klasszikus belső terekhez szolgálhat kiegészítőként olyanok számára, akik az egyedi külsőt és a francia stílusú lakásokat részesítik előnyben. E radiátorok eleje – a dekoratív hatás érdekében – finoman profilozott, ezzel könnyedebbé és elegánsabbá téve a teljes szerkezetet. Ez a típus kivételesen jól mutat, ha intenzív színt kap, amely kontrasztban áll a hátteret adó fallal. Ezzel szemben a Faro V modell inox kivitele modernitást kölcsönöz bármely belső stílusnak.

A vertikális radiátorok termékpalettája ugyanakkor nem csak dekoratív és egyedi típusokból áll. Azoknak sem kell a vízszintes radiátorokra korlátozniuk választásukat, akik nem e kifinomult modellek iránt érdeklődnek. Kevésbé kiemelt helyeken használható a tradicionális bordás előlappal rendelkező vertikális modell is, mint például a Vertical.

Ez szintén ideális megoldás lehet a gazdaságosságot szem előtt tartók számára – olcsóbb, mint a fentebb leírt modellek, de szintén elegáns. Bordás fűtőlapja könnyedén beleilleszkedik a belső környezetbe. A vertikális modellek rendelkeznek továbbá számos kiegészítővel is, mint például a fűtőlapra szerelt tartó rúd, amely hasznos kiegészítőnek bizonyulhat.

A fentiekből adódóan tanácsos hát egy pillantást vetni a négy falra, és elgondolkodni az előítéletektől mentes fűtőtest alkalmazásán. Ha egy kis időt szentelünk ennek, a vertikális radiátorok alkalmazásával értékes felületeket és nagyobb komfortot nyerhetünk.

Vertikális radiátor 

Új ház építése, új lakás berendezése vagy a régi lakás átalakítása során, ahol a radiátorokat még nem szerelték be vagy a régieket még nem cserélték le, döntsük el, hol szeretnénk a bútorokat elhelyezni. Az első terveknél még ne gondoljunk a radiátorokra. Ráérünk majd azokat a tervezés következő fázisában beilleszteni a kialakított elgondolásba.

  • Tekintsünk körbe és próbáljunk meg „vertikálisan” gondolkodni – ha találunk egy szabad falfelületet, még ha nem is túl széleset, akkor is megfelelő hely lehet a vertikális radiátor számára. Figyelembe véve a hatékonyságot, az ablak melletti falfelület a legjobb választás. A legtöbb hő mindig az ablakokon keresztül szökik meg. Házainkban és lakásainkban pedig sok ilyen helyet találhatunk.
  • Fontos mindig szem előtt tartanunk, hogy a vertikális radiátorok alsó éle a padlótól 110–300 mm-re legyen, hiszen a radiátor bekötése a radiátor test alatt helyezkedik el, éppen ezért nagyon fontos ennek a követelménynek megfelelni.

További információk a vertikális radiátorokról: www.purmo.hu

Kapcsolódó cikkek

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Lehet-e megtérülő befektetés az okosotthon? A válaszunk: igen

A háztartások számára a legnagyobb kiadást a lakás üzemeltetése jelenti. Éppen ezért, ha lehetőség adódik arra, hogy ebből a költségből lefaragjunk, érdemes élnünk ezzel. Mutatjuk hogyan.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.