Hirdetés

Belsőépítészet és épületgépészet – függőleges fűtőtestek

A belsőépítészek már régóta kedvelik „mágikus” tulajdonságai miatt a függőleges elrendezést. Segítségével a helyiséget magasabbnak érezzük, a függőleges elemek javítják és finomítják az arányokat. A függőleges vonalak a díszítő elemeken is megjelennek, így például a tapétákon és a bútorokon. Az utóbbi időben a fűtőtestek is igazodtak ehhez a divathoz.

A radiátor minden háznak elengedhetetlen része. Hacsak nem padlófűtést használunk, a belső elrendezés megtervezésekor mindig megfelelő helyet kell találni a radiátoroknak. A hagyományos készülékek kellően tágas helyet igényelnek az ablakok alatt, mivel a radiátorokat ott kell elhelyezni, ahol a legtöbb hő szökik ki házból. A modern belsőépítészet esetében, ahol gyakran a padlótól a plafonig érő vagy nagy falfelületeket kitevő ablakokat építenek be, ez nagy gondot jelent. A kisebb lakások esetében pedig ezzel szemben minden talpalatnyi hely fontos, így például az ablak alatti rész kiváló helye lehet a könyvespolcnak. Éppen ezért, ha nem szeretnénk lakásunkban kompromisszumokat kötni, érdemes a vertikális radiátorok kínálta megoldásokat is végiggondolnunk. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert a haszonberendezések függőleges jellegű kialakítása, hiszen felbecsülhetetlen lehetőségeket rejt a rendelkezésre álló felületek jobb kihasználására.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

Gondolkodjunk függőlegesben
A függőleges radiátorok olyanok számára kínálnak jó megoldást, akik a házuk vagy lakásuk bútorait saját elképzeléseiknek megfelelően szeretnék elrendezni, nem pedig a radiátorok által meghatározott korlátokhoz igazodva. Bizonyára bárki talál a nappalijában olyan falfelületet, amely szekrénynek, vitrinnek vagy épp a kanapénak túl keskeny. Ugyanakkor a konyhában, vagy a hallban minden apró centiméter számít.
„Igenis számít, hogy a rendelkezésre álló tér jól mutasson. Még az is kiderülhet, hogy az ajtó, vagy ablak melletti keskeny fal pont elég széles ahhoz, hogy a függőleges radiátort ott helyezzük el, így elég helyünk marad a fal többi részén. Ez főleg azon épületek esetében kiemelkedően fontos, amelyek nem négyszög, vagy szabályos sokszög alaprajzúak, hanem egyedibb formával rendelkeznek”, javasolja a Rettig cég munkatársa. A függőleges radiátorok számos lehetőséget kínálnak a belsőépítészet terén.

A Purmo számos megoldással szolgál a már 14 cm széles radiátoraival, egészen a 230 cm-es magasságig. A méretezést nem torzítja el más járulékos elem sem, mint például a termosztátfej, hiszen még a radiátor bekötése középen, a radiátor alján található. Ez az átfogó méretezés teszi lehetővé, hogy szabadon gazdálkodhassunk a belső tér többi részével, és csak a fennmaradó felületeken helyezzünk el radiátort, miközben biztosítjuk a megfelelő fűtőteljesítményt. Minél keskenyebb a fal, annál magasabb radiátort kell választani. A 14 cm széles függőleges radiátor akár egy szerkezeti oszlopon is elhelyezhető. A vertikális egységeknek további előnye, hogy a kiegészítőknek köszönhetően még funkcionálisabbá és helytakarékosabbá válhatnak, például a konyhában. A Purmo ajánlata egyaránt tartalmaz dekoratív és tradicionális bordázott fűtőlappal szerelt modelleket.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

Függőleges elrendezések 
A vertikális radiátoroknak általában nem csak funkcionális szerepük van, hanem formatervezésük során figyelembe veszik a kivételes belső esztétikát is. A megfelelő modell kiválasztása természetesen mindig a tulajdonos ízlésén múlik, de ezen felül figyelembe kell venni a beszerelés tervezett helyét és a költségeket is. Ha a vertikális radiátor kiemelt helyre kerül, mint például a nappali, érdemes dekoratív modellek közül választani, mint a Purmo Kos V vagy a Purmo Faro V. Ezek a RAL színpaletta 220 színében választhatók, és a nem hagyományos bekötési lehetőségek egyaránt lehetővé teszik a rendelkezésünkre álló tér minden apró részének kihasználását, valamint a szokatlan elrendezést is.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

A Kos V dekoratív radiátorokat minimalista dizájn jellemzi az ideális sík frontpanelekkel, az enyhén ívelt oldalakkal és a tiszta, egyenes vonalvezetéssel. Ettől eltér az inox kivitelű verzió, amely tökéletesen igazodik az indusztriális dizájnelemekhez és a modern belső dizájnhoz, mint például a modern lakások stilizált kialakításához.

Vertikális radiátor – függőleges fűtőtest

A Faro V radiátor sokkal inkább a klasszikus belső terekhez szolgálhat kiegészítőként olyanok számára, akik az egyedi külsőt és a francia stílusú lakásokat részesítik előnyben. E radiátorok eleje – a dekoratív hatás érdekében – finoman profilozott, ezzel könnyedebbé és elegánsabbá téve a teljes szerkezetet. Ez a típus kivételesen jól mutat, ha intenzív színt kap, amely kontrasztban áll a hátteret adó fallal. Ezzel szemben a Faro V modell inox kivitele modernitást kölcsönöz bármely belső stílusnak.

A vertikális radiátorok termékpalettája ugyanakkor nem csak dekoratív és egyedi típusokból áll. Azoknak sem kell a vízszintes radiátorokra korlátozniuk választásukat, akik nem e kifinomult modellek iránt érdeklődnek. Kevésbé kiemelt helyeken használható a tradicionális bordás előlappal rendelkező vertikális modell is, mint például a Vertical.

Ez szintén ideális megoldás lehet a gazdaságosságot szem előtt tartók számára – olcsóbb, mint a fentebb leírt modellek, de szintén elegáns. Bordás fűtőlapja könnyedén beleilleszkedik a belső környezetbe. A vertikális modellek rendelkeznek továbbá számos kiegészítővel is, mint például a fűtőlapra szerelt tartó rúd, amely hasznos kiegészítőnek bizonyulhat.

A fentiekből adódóan tanácsos hát egy pillantást vetni a négy falra, és elgondolkodni az előítéletektől mentes fűtőtest alkalmazásán. Ha egy kis időt szentelünk ennek, a vertikális radiátorok alkalmazásával értékes felületeket és nagyobb komfortot nyerhetünk.

Vertikális radiátor 

Új ház építése, új lakás berendezése vagy a régi lakás átalakítása során, ahol a radiátorokat még nem szerelték be vagy a régieket még nem cserélték le, döntsük el, hol szeretnénk a bútorokat elhelyezni. Az első terveknél még ne gondoljunk a radiátorokra. Ráérünk majd azokat a tervezés következő fázisában beilleszteni a kialakított elgondolásba.

  • Tekintsünk körbe és próbáljunk meg „vertikálisan” gondolkodni – ha találunk egy szabad falfelületet, még ha nem is túl széleset, akkor is megfelelő hely lehet a vertikális radiátor számára. Figyelembe véve a hatékonyságot, az ablak melletti falfelület a legjobb választás. A legtöbb hő mindig az ablakokon keresztül szökik meg. Házainkban és lakásainkban pedig sok ilyen helyet találhatunk.
  • Fontos mindig szem előtt tartanunk, hogy a vertikális radiátorok alsó éle a padlótól 110–300 mm-re legyen, hiszen a radiátor bekötése a radiátor test alatt helyezkedik el, éppen ezért nagyon fontos ennek a követelménynek megfelelni.

További információk a vertikális radiátorokról: www.purmo.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.