Hirdetés

Akril vagy lemezkád legyen a fürdőszobában?

Jellemző kérdés, valahányszor a kád cseréjén gondolkodik az ember. A jó hír, hogy mindkét típusnak vannak előnyei, kevésbé jó, hogy vannak hátrányai is. Ám azt, hogy kinek mi lesz a valóban megfelelő, azt ki-ki döntse el saját igényei szerint. A támpontokat a döntéshez az alábbi cikkben soroljuk fel.

A használhatóság szempontjából a legfontosabb eltérés, hogy amíg az akrilkád könnyen felmelegszik, így mindig meleg érzetünk van, a lemez kád hideg, bár a fémek jó hővezetők, ezért a beáramló meleg víz viszonylag hamar felmelegíti.

Fürdőszoba akril káddal

Mi is az akril?

Az akril egy speciális hőre lágyuló anyag, ezáltal nagyon könnyen formázható, ugyanakkor nagyon könnyű. És máris itt van egy óriási előnye a lemezkádakhoz képest: bármilyen forma kialakítható és könnyen mozgatható, szállítható. Emellett jó tulajdonsága, hogy a benne lévő melegvíz lassabban hűl ki, így jobb a hőérzet.

Az akril kádakkal szembeni negatív vélemény abból adódik, hogy a gyártók kezdetben és most is az olcsóbb kádak nem teljes anyagában akrilból készülnek, hanem egy műanyag hordózóra visznek fel néhány tized mm akril réteget, ezt nevezik „ABS akril"-nak. Ezen típusok nem elég merevek, így a köznyelvben azt mondják a kád „huppogot", és valóban állandóan mozog, és instabil is. Arról már ne is beszéljünk, hogy a vékony akril réteg előbb utóbb megrepedezik.

Akril sarokkád

Az akril kádak másik típusa a „100 % szaniter akril", amelyeknek a kopófelülete eléri a 3-6 mm-t is. Ezeket a kádakat egy akril lemezből formázzák és üvegszállal is megerősítik. Így ha a kádtesthez a gyártó által ajánlott kádlábat használjuk, elég a falsíkon néhány ponton alátámasztani, és a teljesen stabil lesz.

A két akril anyagot megkülönböztetni nem könnyű feladat, laikus számára teljesen egyforma. Tanácsoljuk, hogy a vásárolni kívánt kádat a peremének alsó részén vizsgáljuk meg, itt látszik, hogy milyen vastag és hány rétegből áll.

A piacon nagyon nagy a választék, sok nagyon csábító árú, de kétes minőségű termék létezik. Ha hosszútávra gondolkozik, javasoljuk, hogy neves gyártó, garanciával rendelkező termékét válassza, és a gyártói előírás szerint építse be.

Lemezkád

A másik alternatíva a lemezkád beépítése. Fontos szempont, hogy a természetben megtalálható anyagokból van, így teljesen újrahasznosítható és környezetbarát.

Alapanyaga az acél, így rendkívül szilárd, erre égetik rá magas hőfokon a zománcot, a gyengébb minőségű kádaknál 1,5, míg a jobb minőségűeknél 3,5 mm vastagságban. Ez a zománcréteg kiváló kopás-, karc-, és vegyszerálló. Viszont a savakkal körültekintőnek kell lenni, mert ezek megmarhatják a felületet, és ez a zománcréteg mattulását okozza.

A zománc adja a kád színét, de egyben a védelmét is az acéllemeznek. A jó minőségű zománcozás elősegíti a könnyebb tisztántarthatóságot, és csökkenti a baktériumok megtelepedésének lehetőségét.

Lemezkád

Nevesebb gyártók már olyan zománcréteget is kifejlesztettek, ami öntisztító,a vízcseppek leperegnek róla, így könnyebben tisztántartható. A hidegsége ellen jó ötlet lehet, ha a kád körül vezetjük el a fűtéscsövet.

A vastagabb lemezből készített kádak egy magasabb árkategóriát képviselnek, de ha hosszú távra tervezünk, megéri a befektetés, hisz felületük tartóssága és élettartamuk évtizedekben mérhető.

Alternatív megoldás lehet az egyre jobban elterjedt műmárvány kádak:

A termék öntött műgyanta alapanyagú, a kerámiával szemben sokkal ellenállóbb felülettel rendelkezik. Anyagvastagságát tekintve 2-2,5 cm-es, ezért nem igényel további megerősítést, teljesen önhordóvá teszi a kádat. Az anyag könnyen formálhat, így szinte bármilyen méretű, formájú és színű szaniter elkészíthető belőle.Hátránya, hogy nagy a súlya, egy 160-170 cm-es kád hozzávetőlegesen 100 kg-os.

A magas minőségű lemez és akril kádakhoz képest árban nem drágább, nem sárgul, nem reped és nagyon exkluzív megjelenésű. Szinte minden fürdőszobába megtalálható a megfelelő méretű, színű, formájú kád. Klasszikus szögletes kádak, praktikus aszimmetrikus, exkluzív szabadon álló és még nagyon sok típus széles kínálatából választhatunk.

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Generon: Bárhonnan nézzük, fényes választás

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

Maximális kikapcsolódás és feltöltődés a zuhany alatt

Fürdőkádak neked: extra széles kínálat a választás szabadságáért

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Elegáns megjelenés, maximális funkcionalitás: SLIM fürdőkádak az M-Acryltól

Kiválasztás, beillesztés – Mit tud a Plug & Play kád?

Geberit megoldás az otthoni kikapcsolódáshoz

Lásd, érezd, és kérdezz! – Egy helyen minden, ami zuhanyzó, fürdőkád és jakuzzi

5 tipp ahhoz, hogy látványos és kényelmes fürdőszobánk legyen

Mitől lesz különleges a fürdőszoba? Designer termékek egyedi igényekre

Walk-in zuhanyzók a Radawaytől: maximum szabadság, változatos stílusok

Zuhanyzó máshogy: stílusos megjelenés, egészséges környezet a Radawaytől

Vásárlási listák
További vásárlási listák