Akril vagy lemezkád legyen a fürdőszobában?

Ez a kérdés már sokszor felmerült. Mindenkinek mi sem tudunk megfelelő választ adni, de felvázolhatjuk az akril és lemezkádak előnyeit és hátrányait, majd az olvasóra bízzuk, hogy saját szempontjaival összevetve megtalálja a magának leginkább megfelelő megoldást.

A használhatóság szempontjából a legfontosabb eltérés, hogy amíg az akrilkád könnyen felmelegszik, így mindig meleg érzetünk van, a lemez kád hideg, bár a fémek jó hővezetők, ezért a beáramló meleg víz viszonylag hamar felmelegíti.

lakberendezes_belsoepiteszet

Mi is az akril?

Az akril egy speciális hőre lágyuló anyag, ezáltal nagyon könnyen formázható, ugyanakkor nagyon könnyű. És máris itt van egy óriási előnye a lemezkádakhoz képest: bármilyen forma kialakítható és könnyen mozgatható, szállítható. Emellett jó tulajdonsága, hogy a benne lévő melegvíz lassabban hűl ki, így jobb a hőérzet.

Az akril kádakkal szembeni negatív vélemény abból adódik, hogy a gyártók kezdetben és most is az olcsóbb kádak nem teljes anyagában akrilból készülnek, hanem egy műanyag hordózóra visznek fel néhány tized mm akril réteget, ezt nevezik „ABS akril"-nak. Ezen típusok nem elég merevek, így a köznyelvben azt mondják a kád „huppogot", és valóban állandóan mozog, és instabil is. Arról már ne is beszéljünk, hogy a vékony akril réteg előbb utóbb megrepedezik.

lakberendezes_belsoepiteszet

Az akril kádak másik típusa a „100 % szaniter akril", amelyeknek a kopófelülete eléri a 3-6 mm-t is. Ezeket a kádakat egy akril lemezből formázzák és üvegszállal is megerősítik. Így ha a kádtesthez a gyártó által ajánlott kádlábat használjuk, elég a falsíkon néhány ponton alátámasztani, és a teljesen stabil lesz.

A két akril anyagot megkülönböztetni nem könnyű feladat, laikus számára teljesen egyforma. Tanácsoljuk, hogy a vásárolni kívánt kádat a peremének alsó részén vizsgáljuk meg, itt látszik, hogy milyen vastag és hány rétegből áll.

A piacon nagyon nagy a választék, sok nagyon csábító árú, de kétes minőségű termék létezik. Ha hosszútávra gondolkozik, javasoljuk, hogy neves gyártó, garanciával rendelkező termékét válassza, és a gyártói előírás szerint építse be.

Lemezkád

A másik alternatíva a lemezkád beépítése. Fontos szempont, hogy a természetben megtalálható anyagokból van, így teljesen újrahasznosítható és környezetbarát.

Alapanyaga az acél, így rendkívül szilárd, erre égetik rá magas hőfokon a zománcot, a gyengébb minőségű kádaknál 1,5, míg a jobb minőségűeknél 3,5 mm vastagságban. Ez a zománcréteg kiváló kopás-, karc-, és vegyszerálló. Viszont a savakkal körültekintőnek kell lenni, mert ezek megmarhatják a felületet, és ez a zománcréteg mattulását okozza.

A zománc adja a kád színét, de egyben a védelmét is az acéllemeznek. A jó minõségû zománcozás elősegíti a könnyebb tisztántarthatóságot, és csökkenti a baktériumok megtelepedésének lehetőségét.

lakberendezes_belsoepiteszet

Nevesebb gyártók már olyan zománcréteget is kifejlesztettek, ami öntisztító,a vízcseppek leperegnek róla, így könnyebben tisztántartható. A hidegsége ellen jó ötlet lehet, ha a kád körül vezetjük el a fűtéscsövet.

A vastagabb lemezből készített kádak egy magasabb árkategóriát képviselnek, de ha hosszú távra tervezünk, megéri a befektetés, hisz felületük tartóssága és élettartamuk évtizedekben mérhető.

Alternatív megoldás lehet az egyre jobban elterjedt műmárvány kádak:

A termék öntött műgyanta alapanyagú, a kerámiával szemben sokkal ellenállóbb felülettel rendelkezik. Anyagvastagságát tekintve 2-2,5 cm-es, ezért nem igényel további megerősítést, teljesen önhordóvá teszi a kádat. Az anyag könnyen formálhat, így szinte bármilyen méretű, formájú és színű szaniter elkészíthető belőle.Hátránya, hogy nagy a súlya, egy 160-170 cm-es kád hozzávetőlegesen100 kg-os.

A magas minőségű lemez és akril kádakhoz képest árban nem drágább, nem sárgul, nem reped és nagyon exkluzív megjelenésű. Szinte minden fürdőszobába megtalálható a megfelelő méretű, színű, formájú kád. Klasszikus szögletes kádak, praktikus aszimmetrikus, exkluzív szabadon álló és még nagyon sok típus széles kínálatából választhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Takarékosság, minőség, dizájn – innovatív, pénztárcakímélő megoldások a fürdőszobában

Ha egy termék adott funkciót hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával, ráadásul jobb minőségben lát el, akkor nem sok érv szól amellett, hogy ne azt válasszuk. A Novaservis Metalia ECO+ termékcsaládja éppen ilyen. A cseh gyártó legújabb csaptelepei és zuhanyszettjei takarékos, egyben élményt is nyújtó fürdőszobai megoldásokat kínálnak, köszönhetően a beépített, szabályozható levegőztető perlátornak és a részletekben rejlő innovatív újításoknak.

Zuhanytálca extrákkal: esztétikus, strapabíró, biztonságos és…

A Geberit legújabb zuhanytálca családja, a Geberit Sestra, tökéletesen illeszkedik a svájci gyártó prémium minőséget képviselő fürdőszobakínálatába. A Geberit Sestra ásványi anyagból készült zuhanytálca nemcsak elegáns megjelenésű, strapabíró és kiemelkedően csúszásmentes, de speciálisan kialakított szifonjának köszönhetően tökéletes megoldás alacsony padlószerkezetű fürdőszoba felújításánál is.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Fürdőszoba és design, azaz mitől lesz igazán különleges a fürdőszoba?

A fürdőszoba, méretétől függetlenül, tipikusan az a helyiség, ahol a funkcionalitás szempontjai fokozottan előtérbe kerülnek. Ahhoz azonban, hogy ez tökéletesen működjön, érdemes figyelmet fordítani a minőségi berendezési elemek és szaniterek kiválasztására.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Funkcionalitás és design a fürdőszobában

Használat szempontjából otthonunk egyik legnyilvánvalóbb helyisége a fürdőszoba. Rendeltetése egyértelmű, tehát az is világos mindenki számára, hogy melyek a legszükségesebb és kevésbé elvárt berendezési elemei. Ezen a ponton azonban érdemes meghaladni a száraz tárgyszerűséget, hiszen azt is joggal szeretnénk, hogy ez a helyiség esztétikus, – mi több – kellemes és korszerű legyen, tükrözze ízlésünket. A design tehát megkerülhetetlen, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a legkisebb helyiségből.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Ötletes berendezés kicsi fürdőszobákba

A panel- vagy garzon lakások kínzóan kis méretű fürdőszobái alaposan feladják a leckét, mikor a berendezésükre kerül a sor. Hogyan tömörítsünk mindent egyetlen talpalattnyi helyre úgy, hogy közben ne áldozzunk fel túl sokat a kényelemből és az esztétikumból? Mutatunk néhány okos megoldást!