Hirdetés

Akril vagy lemezkád legyen a fürdőszobában?

Ez a kérdés már sokszor felmerült. Mindenkinek mi sem tudunk megfelelő választ adni, de felvázolhatjuk az akril és lemezkádak előnyeit és hátrányait, majd az olvasóra bízzuk, hogy saját szempontjaival összevetve megtalálja a magának leginkább megfelelő megoldást.

A használhatóság szempontjából a legfontosabb eltérés, hogy amíg az akrilkád könnyen felmelegszik, így mindig meleg érzetünk van, a lemez kád hideg, bár a fémek jó hővezetők, ezért a beáramló meleg víz viszonylag hamar felmelegíti.

lakberendezes_belsoepiteszet

Mi is az akril?

Az akril egy speciális hőre lágyuló anyag, ezáltal nagyon könnyen formázható, ugyanakkor nagyon könnyű. És máris itt van egy óriási előnye a lemezkádakhoz képest: bármilyen forma kialakítható és könnyen mozgatható, szállítható. Emellett jó tulajdonsága, hogy a benne lévő melegvíz lassabban hűl ki, így jobb a hőérzet.

Az akril kádakkal szembeni negatív vélemény abból adódik, hogy a gyártók kezdetben és most is az olcsóbb kádak nem teljes anyagában akrilból készülnek, hanem egy műanyag hordózóra visznek fel néhány tized mm akril réteget, ezt nevezik „ABS akril"-nak. Ezen típusok nem elég merevek, így a köznyelvben azt mondják a kád „huppogot", és valóban állandóan mozog, és instabil is. Arról már ne is beszéljünk, hogy a vékony akril réteg előbb utóbb megrepedezik.

lakberendezes_belsoepiteszet

Az akril kádak másik típusa a „100 % szaniter akril", amelyeknek a kopófelülete eléri a 3-6 mm-t is. Ezeket a kádakat egy akril lemezből formázzák és üvegszállal is megerősítik. Így ha a kádtesthez a gyártó által ajánlott kádlábat használjuk, elég a falsíkon néhány ponton alátámasztani, és a teljesen stabil lesz.

A két akril anyagot megkülönböztetni nem könnyű feladat, laikus számára teljesen egyforma. Tanácsoljuk, hogy a vásárolni kívánt kádat a peremének alsó részén vizsgáljuk meg, itt látszik, hogy milyen vastag és hány rétegből áll.

A piacon nagyon nagy a választék, sok nagyon csábító árú, de kétes minőségű termék létezik. Ha hosszútávra gondolkozik, javasoljuk, hogy neves gyártó, garanciával rendelkező termékét válassza, és a gyártói előírás szerint építse be.

Lemezkád

A másik alternatíva a lemezkád beépítése. Fontos szempont, hogy a természetben megtalálható anyagokból van, így teljesen újrahasznosítható és környezetbarát.

Alapanyaga az acél, így rendkívül szilárd, erre égetik rá magas hőfokon a zománcot, a gyengébb minőségű kádaknál 1,5, míg a jobb minőségűeknél 3,5 mm vastagságban. Ez a zománcréteg kiváló kopás-, karc-, és vegyszerálló. Viszont a savakkal körültekintőnek kell lenni, mert ezek megmarhatják a felületet, és ez a zománcréteg mattulását okozza.

A zománc adja a kád színét, de egyben a védelmét is az acéllemeznek. A jó minõségû zománcozás elősegíti a könnyebb tisztántarthatóságot, és csökkenti a baktériumok megtelepedésének lehetőségét.

lakberendezes_belsoepiteszet

Nevesebb gyártók már olyan zománcréteget is kifejlesztettek, ami öntisztító,a vízcseppek leperegnek róla, így könnyebben tisztántartható. A hidegsége ellen jó ötlet lehet, ha a kád körül vezetjük el a fűtéscsövet.

A vastagabb lemezből készített kádak egy magasabb árkategóriát képviselnek, de ha hosszú távra tervezünk, megéri a befektetés, hisz felületük tartóssága és élettartamuk évtizedekben mérhető.

Alternatív megoldás lehet az egyre jobban elterjedt műmárvány kádak:

A termék öntött műgyanta alapanyagú, a kerámiával szemben sokkal ellenállóbb felülettel rendelkezik. Anyagvastagságát tekintve 2-2,5 cm-es, ezért nem igényel további megerősítést, teljesen önhordóvá teszi a kádat. Az anyag könnyen formálhat, így szinte bármilyen méretű, formájú és színű szaniter elkészíthető belőle.Hátránya, hogy nagy a súlya, egy 160-170 cm-es kád hozzávetőlegesen100 kg-os.

A magas minőségű lemez és akril kádakhoz képest árban nem drágább, nem sárgul, nem reped és nagyon exkluzív megjelenésű. Szinte minden fürdőszobába megtalálható a megfelelő méretű, színű, formájú kád. Klasszikus szögletes kádak, praktikus aszimmetrikus, exkluzív szabadon álló és még nagyon sok típus széles kínálatából választhatunk.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Elegáns megjelenés, maximális funkcionalitás: SLIM fürdőkádak az M-Acryltól

Kiválasztás, beillesztés – Mit tud a Plug & Play kád?

Geberit megoldás az otthoni kikapcsolódáshoz

Lásd, érezd, és kérdezz! – Egy helyen minden, ami zuhanyzó, fürdőkád és jakuzzi

5 tipp ahhoz, hogy látványos és kényelmes fürdőszobánk legyen

Mitől lesz különleges a fürdőszoba? Designer termékek egyedi igényekre

Walk-in zuhanyzók a Radawaytől: maximum szabadság, változatos stílusok

Zuhanyzó máshogy: stílusos megjelenés, egészséges környezet a Radawaytől

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Alacsony belépő magasság, magas minőség: ECO fürdőkádak az M-Acryltól

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Süllyesztett csaptelep MULTI-BOX rendszerrel – könnyen szerelhető, helytakarékos és biztonságos megoldás a modern fürdőszobákba

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

Miért válasszuk a 2cm-es terasz burkolatot?

Vásárlási listák
További vásárlási listák