Akril vagy lemezkád legyen a fürdőszobában?

Ez a kérdés már sokszor felmerült. Mindenkinek mi sem tudunk megfelelő választ adni, de felvázolhatjuk az akril és lemezkádak előnyeit és hátrányait, majd az olvasóra bízzuk, hogy saját szempontjaival összevetve megtalálja a magának leginkább megfelelő megoldást.

A használhatóság szempontjából a legfontosabb eltérés, hogy amíg az akrilkád könnyen felmelegszik, így mindig meleg érzetünk van, a lemez kád hideg, bár a fémek jó hővezetők, ezért a beáramló meleg víz viszonylag hamar felmelegíti.

lakberendezes_belsoepiteszet

Mi is az akril?

Az akril egy speciális hőre lágyuló anyag, ezáltal nagyon könnyen formázható, ugyanakkor nagyon könnyű. És máris itt van egy óriási előnye a lemezkádakhoz képest: bármilyen forma kialakítható és könnyen mozgatható, szállítható. Emellett jó tulajdonsága, hogy a benne lévő melegvíz lassabban hűl ki, így jobb a hőérzet.

Az akril kádakkal szembeni negatív vélemény abból adódik, hogy a gyártók kezdetben és most is az olcsóbb kádak nem teljes anyagában akrilból készülnek, hanem egy műanyag hordózóra visznek fel néhány tized mm akril réteget, ezt nevezik „ABS akril"-nak. Ezen típusok nem elég merevek, így a köznyelvben azt mondják a kád „huppogot", és valóban állandóan mozog, és instabil is. Arról már ne is beszéljünk, hogy a vékony akril réteg előbb utóbb megrepedezik.

lakberendezes_belsoepiteszet

Az akril kádak másik típusa a „100 % szaniter akril", amelyeknek a kopófelülete eléri a 3-6 mm-t is. Ezeket a kádakat egy akril lemezből formázzák és üvegszállal is megerősítik. Így ha a kádtesthez a gyártó által ajánlott kádlábat használjuk, elég a falsíkon néhány ponton alátámasztani, és a teljesen stabil lesz.

A két akril anyagot megkülönböztetni nem könnyű feladat, laikus számára teljesen egyforma. Tanácsoljuk, hogy a vásárolni kívánt kádat a peremének alsó részén vizsgáljuk meg, itt látszik, hogy milyen vastag és hány rétegből áll.

A piacon nagyon nagy a választék, sok nagyon csábító árú, de kétes minőségű termék létezik. Ha hosszútávra gondolkozik, javasoljuk, hogy neves gyártó, garanciával rendelkező termékét válassza, és a gyártói előírás szerint építse be.

Lemezkád

A másik alternatíva a lemezkád beépítése. Fontos szempont, hogy a természetben megtalálható anyagokból van, így teljesen újrahasznosítható és környezetbarát.

Alapanyaga az acél, így rendkívül szilárd, erre égetik rá magas hőfokon a zománcot, a gyengébb minőségű kádaknál 1,5, míg a jobb minőségűeknél 3,5 mm vastagságban. Ez a zománcréteg kiváló kopás-, karc-, és vegyszerálló. Viszont a savakkal körültekintőnek kell lenni, mert ezek megmarhatják a felületet, és ez a zománcréteg mattulását okozza.

A zománc adja a kád színét, de egyben a védelmét is az acéllemeznek. A jó minõségû zománcozás elősegíti a könnyebb tisztántarthatóságot, és csökkenti a baktériumok megtelepedésének lehetőségét.

lakberendezes_belsoepiteszet

Nevesebb gyártók már olyan zománcréteget is kifejlesztettek, ami öntisztító,a vízcseppek leperegnek róla, így könnyebben tisztántartható. A hidegsége ellen jó ötlet lehet, ha a kád körül vezetjük el a fűtéscsövet.

A vastagabb lemezből készített kádak egy magasabb árkategóriát képviselnek, de ha hosszú távra tervezünk, megéri a befektetés, hisz felületük tartóssága és élettartamuk évtizedekben mérhető.

Alternatív megoldás lehet az egyre jobban elterjedt műmárvány kádak:

A termék öntött műgyanta alapanyagú, a kerámiával szemben sokkal ellenállóbb felülettel rendelkezik. Anyagvastagságát tekintve 2-2,5 cm-es, ezért nem igényel további megerősítést, teljesen önhordóvá teszi a kádat. Az anyag könnyen formálhat, így szinte bármilyen méretű, formájú és színű szaniter elkészíthető belőle.Hátránya, hogy nagy a súlya, egy 160-170 cm-es kád hozzávetőlegesen100 kg-os.

A magas minőségű lemez és akril kádakhoz képest árban nem drágább, nem sárgul, nem reped és nagyon exkluzív megjelenésű. Szinte minden fürdőszobába megtalálható a megfelelő méretű, színű, formájú kád. Klasszikus szögletes kádak, praktikus aszimmetrikus, exkluzív szabadon álló és még nagyon sok típus széles kínálatából választhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Stílus tippek és trükkök különleges fürdőszobákhoz – Szabadon álló kádak és látványos radiátorok

Számos lehetőséggel élhetünk, ha fürdőszobánkat szeretnénk egyedivé és modernné varázsolni. Most a szabadon álló kádakban és fürdőszobai radiátorokban rejlő lehetőségeket vettük górcső alá.

Otthoni wellness élmény: zuhanykabinok, zuhanypanelek és fejzuhanyok

Zuhany vagy kádfürdő? Megosztó felvetés, melyről ha most készítenénk egy gyors közvéleménykutatást, tippjeink szerint fele-fele arányban érkeznének a mellette-ellene válaszok és olyan is lenne, aki mindkettő mellett leteszi a voksát.

Fürdőszobatrendek, melyeket érdemes követni 2021-ben

Összeállításunkban öt stíusirányzat mentén igyekszünk ötleteket adni, melyekkel nem pusztán esztétikus, de egyszerre modern és otthonos is lehet fürdőhelyiségünk.

KLUDI SMART LUXURY, kulcs a kifinomult fürdőszobához

A kortárs fürdőszobai dizájn a stílusokról, trendekről és az exkluzivitásról szól, különösen akkor, ha álmaink fürdőszobáját saját egyéniségünkhöz alakítanánk. A manapság oly népszerű stílusok mindegyikéhez, mint a kortárs, purista, avantgard és modern klasszikus, a KLUDI a megfelelő termékcsaládot kínálja.

Tiszta kutya, rendes ház - Tippek és trükkök a háziállat otthoni megfürdetéséhez

A Geberit tippjei otthoni kutyafürdetéshez.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Hogy napközben, a munkával, tanulással, bármilyen fizikai és/vagy szellemi tevékenységgel töltött időt milyen minőségben éljük meg, nagyban függ attól, hogy előtte milyen volt az éjszakánk.