Vigyázat, zuhan a burkolat!

Nemrég igencsak pórul járt egy ismerősöm a vadonatúj fürdőszobájával a slendrián kivitelezőknek köszönhetően. Még szerencse, hogy nem történt nagyobb baj!

A balatoni nyaraló fürdőszobáját a beépített tetőtéri szobákhoz vezető lépcső alatti térben alakították ki. Aminek logikus következménye volt, hogy egy ferde falsík is megjelent a térben, nagyjából  a kád fölött. A berendezésben ez nem okozott gondot, hiszen éppen alkalmasnak tűnt ez a sarok a mosógép számára.
Nekiláttak hát a burkolásnak, csempével borították az oldalsó falakat egészen a mennyezetig. A függőlegeseket, aztán nagy lelkesen a ferde falsíkot is.

Burkolás ferde falsíkon

A lépcső alatti ferde falsíkok burkolásáról mondjunk le! Keressünk más megoldást!

Kifúgázták az egészet, a látvány tetszetősnek tűnt, a tulajdonos pedig elégedettnek. Egészen egy hétig. Amikor is, mikor éppen lefele lépdeltek a lépcsőn, hirtelen irtóztató robaj rázkódtatta meg a házat. Mintha felrobbant volna egy bomba valahol, égszakadás, földindulás. Igazán ijesztő volt az egész, különösen, mikor rájöttek, mi is történt valójában. Kinyitották a fürdőszoba ajtót és a gyönyörű, újonnan csempézett, néhány pillanattal korábban még csillogó-villogó, meseszép helyiséget szó szerint romokban találták. Hogy mi történt? Egész egyszerűen leszakadt a mennyezet, pontosabban a ferde falsíkra ragasztott teljes hidegburkolat. Ahogy ugyanis a lépcső a léptek hatására enyhe, szabad szemmel láthatatlan rezgésbe kezdett, az kikezdte a ragasztó erejét és rásegítve a gravitációra egyszerűen lerobbantotta a teljes burkolatot. Még szerencse, hogy éppen senki sem fürdött vagy tartózkodott a helyiségben, mert nem biztos, hogy túlélte volna. Különösen egy kisgyerek. Ráadásul nem csak a lezuhant burkolat ment tönkre, hanem minden, ami alatta volt. Például az újonnan beépített fürdőkád, a mosógép és sorolhatnám hosszan még a károkat.
A tanulság: ferde falsíkot csak fokozott körültekintéssel burkoljunk, speciális ragasztóval, lépcső alatti falsíkot azonban lehetőleg sehogy. Nem éri meg a kockázatot!

Kapcsolódó cikkek

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Fontos tudnivalók a tetőterek kialakításáról

A magastetők alatti terület, a padlástér a bővíthetőség ígéretét hordozza magában a lakóházak, de akár a középületek esetében is. Mindez azonban számos, statikai, gépészeti és belsőépítészeti kérdést vet fel, melyeket még a tervezés szakaszában kell alaposan átgondolnunk.

Stílusos dekoráció a fürdőszobában: zuhanykabinok lézergravírozással

Egy csupa üveg zuhanykabin vagy zuhanyfal már önmagában is látványos része a fürdőszobának, de mindez tovább fokozható az üvegfelület lézergravírozásával.

Éjfekete zuhanykabin: az önkifejezés új eszköze

Szokatlannak tűnő, ámde egyre népszerűbb a fürdőszobákban az éjfekete zuhanykabin, mely elegánssá és egyedivé varázsolja a helyiséget.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

Édes élet a tető alatt: a hőszigetelés a kulcs

A megfelelő hőszigetelés a tetőtér-beépítés talán leginkább hangsúlyos eleme, hiszen a „padlást” eredetileg nem szobának tervezték, és a komfortérzetet a tető nem megfelelő szigetelése nagyban tudja csökkenteni. Mit ajánl a szakértő?

Önnek ajánljuk