Vigyázat, zuhan a burkolat!

Nemrég igencsak pórul járt egy ismerősöm a vadonatúj fürdőszobájával a slendrián kivitelezőknek köszönhetően. Még szerencse, hogy nem történt nagyobb baj!

A balatoni nyaraló fürdőszobáját a beépített tetőtéri szobákhoz vezető lépcső alatti térben alakították ki. Aminek logikus következménye volt, hogy egy ferde falsík is megjelent a térben, nagyjából  a kád fölött. A berendezésben ez nem okozott gondot, hiszen éppen alkalmasnak tűnt ez a sarok a mosógép számára.
Nekiláttak hát a burkolásnak, csempével borították az oldalsó falakat egészen a mennyezetig. A függőlegeseket, aztán nagy lelkesen a ferde falsíkot is.

Burkolás ferde falsíkon

A lépcső alatti ferde falsíkok burkolásáról mondjunk le! Keressünk más megoldást!

Kifúgázták az egészet, a látvány tetszetősnek tűnt, a tulajdonos pedig elégedettnek. Egészen egy hétig. Amikor is, mikor éppen lefele lépdeltek a lépcsőn, hirtelen irtóztató robaj rázkódtatta meg a házat. Mintha felrobbant volna egy bomba valahol, égszakadás, földindulás. Igazán ijesztő volt az egész, különösen, mikor rájöttek, mi is történt valójában. Kinyitották a fürdőszoba ajtót és a gyönyörű, újonnan csempézett, néhány pillanattal korábban még csillogó-villogó, meseszép helyiséget szó szerint romokban találták. Hogy mi történt? Egész egyszerűen leszakadt a mennyezet, pontosabban a ferde falsíkra ragasztott teljes hidegburkolat. Ahogy ugyanis a lépcső a léptek hatására enyhe, szabad szemmel láthatatlan rezgésbe kezdett, az kikezdte a ragasztó erejét és rásegítve a gravitációra egyszerűen lerobbantotta a teljes burkolatot. Még szerencse, hogy éppen senki sem fürdött vagy tartózkodott a helyiségben, mert nem biztos, hogy túlélte volna. Különösen egy kisgyerek. Ráadásul nem csak a lezuhant burkolat ment tönkre, hanem minden, ami alatta volt. Például az újonnan beépített fürdőkád, a mosógép és sorolhatnám hosszan még a károkat.
A tanulság: ferde falsíkot csak fokozott körültekintéssel burkoljunk, speciális ragasztóval, lépcső alatti falsíkot azonban lehetőleg sehogy. Nem éri meg a kockázatot!

Kapcsolódó cikkek

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Változatos és modern hidegburkolatok beltérre – Extra méretek és tapétaszerű megjelenés

Van, ami változatlan, már-már az örökzöld kategóriába sorolható, ám meglepő, új trendek is felütötték a fejüket a beltéren alkalmazható hidegburkolatok világában.

Csempe vagy valami más? Mivel válthatjuk ki a hagyományos hidegburkolatokat?

Felújítás vagy építkezés során, mikor a burkolatok kiválasztására kerül sor, magától értetődő, hogy bizonyos helyiségekben a padlót és a falat is csempézzük. Léteznek azonban más, legalább ilyen jól működő megoldások, ha úgy döntünk, hogy megválunk a túlságosan hétköznapinak ítélt szokásoktól.

Egyedi fal design – Falburkolatok parafából

A falak dekorálására a festéstől, tapétától kezdve a különféle burkolatokig, számtalan lehetőség kínálkozik. Most egy olyan különleges látvánnyal bíró, ugyanakkor természetes anyagból készülő burkolatot mutatunk be, mely stílustól függetlenül szinte bármelyik enteriőrben jól alkalmazható.

A hidegburkolatok összehangolása a megfelelő szaniterekkel és kiegészítőkkel – Hogyan válasszunk jól?

Nem elég rátalálni a nekünk tetsző csempére vagy padlólapra, hiszen a munka java csak ezután következik. A burkolathoz a hozzáillő szanitereket, kiegészítőket is ki kell választani és külön öröm, ha a jó minőségi segédanyagokat is be tudjuk szerezni egy helyen.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Burkolatok kültérre – méretek, felületek, anyaghasználat

A kültéri burkolatok kiválasztásánál az aktuális trendeken túl egyéb, fontos szempontokat is figyelembe kell vennünk. Ilyenek a kopásállóság, az anyag összetétele, a felület kialakítása, valamint a rögzítés mikéntje. Milyen újdonságokkal találkozunk a kínálatban?

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Hogyan készül a Zalakerámia padlólap?

Az egyik legismertebb, hazai gyártású kerámia burkolat készítésének rejtelmeibe kalauzol az izgalmas videó.

Önnek ajánljuk