Különlegességek a világítástechnikában 1. rész - Optikai szálas megoldások. A „csillagos égbolt” világítás

Az optikai szálas technológia viszonylag újdonságnak számít a világítástechnikában. Leggyakrabban az ún. csillagos égboltok kapcsán találkozhatunk ezzel a megoldással. De mi is a technológia alapja?

Az optikai szál a fény továbbítására kifejlesztett vezeték. Adatátvitel technológiában nagy jelentőséggel bír. Az adatátvitelben üveg alapú vezetékeket használnak. Ezt olcsóbbá téve PMMA műanyag alapú vezetékeket hoztak létre, melynél a fényvezetés még elég hatékony, de adatátvitelre nem alkalmas. A fényvezető szálak nagy előnye, hogy passzív alkatrészek, megfelelő szerelés mellett nem romlanak el. Egy, vagy esetleg pár központi meghajtóval, amely a fényforrás, több száz fénypontot hozhatunk létre.

A technológia jellege miatt számos helyen alkalmazható, de leggyakrabban az ún. „csillagos égboltokra” használjuk. Ezek az éjszakai mennyezet díszei, hálónkba varázsolják a csillagokat. Ennek kiépítéséhez állmenyeztre van szükség, mely fögött a meghajtót, vagy meghajtókat elhelyezzük. Az optikai szálakat a gipszkartonba fúrt furatokba. vagy esetlegesen beragasztott prizmákba ragasztjuk be.

Csillagos égbolt világítás
Csillagos égbolt világítás

Mire figyeljünk a „csillagos égbolt” kiválasztásánál és kiépítésénél?

Gondoljuk át előre, hogy milyen világítási képet akarunk kialakítani: egyszerű fénypontokat, vagy esetleg csillagképeket. Tervezzünk hozzá sablont, ami alapján kifúrogatjuk a gipszkartont.

  • Egyszerűbb csillagos égboltnál négyzetméterenként 50-80 db közt legyen a fénypontok száma.
  • Számoljuk ki előre a szükséges fénypontszámot és találjuk ki, hogy hol lesz a meghajtó, ugyanis ezek befolyásolják a szükséges vezetékek hosszát és darabszámát, valamint a meghajtót.
  • Ragasztásokat csakis szilikon alapú ragasztóval végezzük! A pillanatragasztóval a szál rideggé válik és azonnal eltörik.
  • Áltatában szettekben is meg lehet venni, de ezek egyszerű kisebb felületekre elegendők. Ne vegyük meg előre. Sokkal szebb világítás hozható létre akkor, ha előre megtervezzük és ahhoz mérten vásároljunk.

Szaunákban is előszeretettel használják azon előnye miatt, hogy a fényforrás fénye van elvezetve. Így a fényforrás nem a nagyhőmérsékletű szauna falában helyezkedik el, tehát túlzott hő nem éri és nem megy tönkre. Emellett biztonságos is, mert víz ellen védett az optikai szál.

Csillagos égbolt világítás a szaunában
Csillagos égbolt világítás a szaunában

Szaunák mellett gyakori alkalmazás a medencetechnika, a már említett víz elleni védettsége miatt és, hogy a fényforrás nem a világítás helyén van.

Optikai szálas világítás a medencében
Optikai szálas világítás a medencében

Gyakran alkalmazzák múzeumokban is, de Magyarországon ez nem jellemző. Múzeumoknál fontos kritérium, hogy műemlékek, festmények megvilágítására nem alkalmazhatnak olyan fényforrást, ami hőt fejleszt. Erre a LED-ek is képesek de az optikai szálas megvilágítás az ideális, ugyanis a kívánt helyre csak a fényt vezeti. Különböző lencsékkel ez a fény szétszórható, vagy éppen fókuszálható.

Az optikai szálaknak több változata is létezik. Készítenek oldalvilágító termékeket, amelyek egész felületükön világítanak. Ez nem éppen gazdaságos megoldás, így ritkán alkalmazzák. Viszont, ami annál is inkább előtérbe kerül, az úgynevezett SPARKLE, vagy csillagpor kábel. Ez szakaszosan oldalvilágító, ami azt jelenti, hogy meghatározott szakaszonként olyan, mintha meg lenne törve. Ezeket szokták beleszőni ruhadarabokba, így hozva létre világító szöveteket. A modern divattervezésben sokszor láthatunk ilyen ruhadarabokat.

Érdekességképpen elmondanám, hogy a legismertebb alkalmazása az optikai szálaknak az AVATAR című film. Természetesen nagyrészt digitális technológiával készítették a filmet, de sokszor használtak benne ilyen technológiát.

Átgondolt tervezést igényel de nagyon egyedi és szép megvilágításokat hozhatunk létre.

Kapcsolódó cikkek

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.