Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Különlegességek a világítástechnikában 1. rész - Optikai szálas megoldások. A „csillagos égbolt” világítás

Az optikai szálas technológia viszonylag újdonságnak számít a világítástechnikában. Leggyakrabban az ún. csillagos égboltok kapcsán találkozhatunk ezzel a megoldással. De mi is a technológia alapja?

Az optikai szál a fény továbbítására kifejlesztett vezeték. Adatátvitel technológiában nagy jelentőséggel bír. Az adatátvitelben üveg alapú vezetékeket használnak. Ezt olcsóbbá téve PMMA műanyag alapú vezetékeket hoztak létre, melynél a fényvezetés még elég hatékony, de adatátvitelre nem alkalmas. A fényvezető szálak nagy előnye, hogy passzív alkatrészek, megfelelő szerelés mellett nem romlanak el. Egy, vagy esetleg pár központi meghajtóval, amely a fényforrás, több száz fénypontot hozhatunk létre.

A technológia jellege miatt számos helyen alkalmazható, de leggyakrabban az ún. „csillagos égboltokra” használjuk. Ezek az éjszakai mennyezet díszei, hálónkba varázsolják a csillagokat. Ennek kiépítéséhez állmenyeztre van szükség, mely fögött a meghajtót, vagy meghajtókat elhelyezzük. Az optikai szálakat a gipszkartonba fúrt furatokba. vagy esetlegesen beragasztott prizmákba ragasztjuk be.

Csillagos égbolt világítás
Csillagos égbolt világítás

Mire figyeljünk a „csillagos égbolt” kiválasztásánál és kiépítésénél?

Gondoljuk át előre, hogy milyen világítási képet akarunk kialakítani: egyszerű fénypontokat, vagy esetleg csillagképeket. Tervezzünk hozzá sablont, ami alapján kifúrogatjuk a gipszkartont.

  • Egyszerűbb csillagos égboltnál négyzetméterenként 50-80 db közt legyen a fénypontok száma.
  • Számoljuk ki előre a szükséges fénypontszámot és találjuk ki, hogy hol lesz a meghajtó, ugyanis ezek befolyásolják a szükséges vezetékek hosszát és darabszámát, valamint a meghajtót.
  • Ragasztásokat csakis szilikon alapú ragasztóval végezzük! A pillanatragasztóval a szál rideggé válik és azonnal eltörik.
  • Áltatában szettekben is meg lehet venni, de ezek egyszerű kisebb felületekre elegendők. Ne vegyük meg előre. Sokkal szebb világítás hozható létre akkor, ha előre megtervezzük és ahhoz mérten vásároljunk.

Szaunákban is előszeretettel használják azon előnye miatt, hogy a fényforrás fénye van elvezetve. Így a fényforrás nem a nagyhőmérsékletű szauna falában helyezkedik el, tehát túlzott hő nem éri és nem megy tönkre. Emellett biztonságos is, mert víz ellen védett az optikai szál.

Csillagos égbolt világítás a szaunában
Csillagos égbolt világítás a szaunában

Szaunák mellett gyakori alkalmazás a medencetechnika, a már említett víz elleni védettsége miatt és, hogy a fényforrás nem a világítás helyén van.

Optikai szálas világítás a medencében
Optikai szálas világítás a medencében

Gyakran alkalmazzák múzeumokban is, de Magyarországon ez nem jellemző. Múzeumoknál fontos kritérium, hogy műemlékek, festmények megvilágítására nem alkalmazhatnak olyan fényforrást, ami hőt fejleszt. Erre a LED-ek is képesek de az optikai szálas megvilágítás az ideális, ugyanis a kívánt helyre csak a fényt vezeti. Különböző lencsékkel ez a fény szétszórható, vagy éppen fókuszálható.

Az optikai szálaknak több változata is létezik. Készítenek oldalvilágító termékeket, amelyek egész felületükön világítanak. Ez nem éppen gazdaságos megoldás, így ritkán alkalmazzák. Viszont, ami annál is inkább előtérbe kerül, az úgynevezett SPARKLE, vagy csillagpor kábel. Ez szakaszosan oldalvilágító, ami azt jelenti, hogy meghatározott szakaszonként olyan, mintha meg lenne törve. Ezeket szokták beleszőni ruhadarabokba, így hozva létre világító szöveteket. A modern divattervezésben sokszor láthatunk ilyen ruhadarabokat.

Érdekességképpen elmondanám, hogy a legismertebb alkalmazása az optikai szálaknak az AVATAR című film. Természetesen nagyrészt digitális technológiával készítették a filmet, de sokszor használtak benne ilyen technológiát.

Átgondolt tervezést igényel de nagyon egyedi és szép megvilágításokat hozhatunk létre.

Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés a nappalitól a konyháig

Itt egy lámpa, ott egy kapcsoló, látszólag annyira egyszerű és magától értetődő, hogy ezt a villanyszerelőnek magától is tudnia kell.

Folyékony fény az asztalon

Valljuk be, senki sem örül annak, ha a forró reggeli itala kilöttyen az asztalra, a padlóra, vagy ne adj isten a lábára. A koreai Yeongwoo Kim-et viszont pont egy ilyen jelenet inspirálhatta egyedi és meghökkentő asztali lámpája megtervezésére.

Világítás a nappaliban

Méretétől függetlenül a nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége. Világítása, annak megtervezése és kivitelezése éppen ezért bonyolult feladat.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Önnek ajánljuk