Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.


A padlóra használt burkolat nem csak eredeti helyén mutat jól, némi ötletességgel a falon elhelyezett esztétikus, dekoratív megjelenésű padlóval is lehengerlő hatást érhetünk el. Egyöntetű látványt biztosít, ha a padlón és a kiválasztott falon is ugyanaz a minőség, szín, színárnyalat és hangulat jelenik meg. Új lehetőség a belsőépítészetnek, lakberendezőknek, ügyes kezű lakástulajdonosoknak ez a kreativitást nem nélkülöző megoldás.

Laminált padló a falon

A padló falra mászik

A laminált burkolatok tűnnek a legalkalmasabbnak falburkolási célokra, már csak a vékonyságuk miatt is. Egyre kifinomultabb, részletgazdagabb famintás felületekkel készülnek. Árban is nagyon kedvező a beszerzésük, de találunk valódi nemesfa furnér felületű termékeket is, melyekkel a falainkat, mennyezeteinket is beboríthatjuk.

Laminált padló a falon

Egyes padló gyártók szinte megelőzték és bölcsen számoltak ezzel az igénnyel, mert fal/mennyezet burkolás céljára külön gyártanak a padlókkal szín és felület azonos, de sokkal vékonyabb és rögzítésre alkalmasabb termékeket. Ezek így jóval könnyebb konstrukciókat alkotnak, mint a tisztán padlóból készültek. Az esztétikai előnyök mellett további pozitív tulajdonságokat is hordoz ez a megoldás.

Mosható, jól tisztítható felületet alkot, takarva az adott falfelület kisebb egyenetlenségeit, falvakolat hibákat, továbbá hőszigetelő réteget alkotva, látványában is melegséget közvetít.

Laminált padló a falon

Design megfontolások

  • Kiváló, tartós falburkolási lehetőség, mely drágább a tapétánál, de olcsóbb mint a kerámia burkolatok nagy része.
  • Jól körülhatárolható hangsúlyos látványelem, funkció kijelölő szerepet is betölthet, erőteljesen hangsúlyozva az adott térrészt.
  • A falon lévő padlóburkolat még több melegséget varázsol a helyiségekbe, mert a fa így körülveszi a bent lévőket.

Attól függően, hogy a padló melyik oldalain folytatjuk a falra futtatást, lehet függőlegesen álló, vagy vízszintes elrendezésű a struktúra. Ez utóbbi megoldással jobban tudjuk követni az esetleges polcok, szekrényelemek horizontális elrendezését. Kialakíthatunk egyedi funkcionális térrészeket, csendes, meghitt zugokat, enteriőr szigeteket, vagy akár kihangsúlyozott fókusz területeket.

Laminált padló a falon

Újszerű friss hatást adhat a falra felrögzített parketta és a kerámia csempével burkolt padozat is. Ha nem tudunk lemondani a hálószobában a padlószőnyeg nyújtotta puha melegségről, de oda még kívánkozik a fa természetes szépsége, ötvözzük ezeket: a padlón szőnyeg, a falon a parketta.

Szinte bármilyen mintájú és színű parketta jól mutathat a falon. Mivel ez a felület egyáltalán nem lesz kitéve forgalomnak, sosem lépünk rá, ezért az olyan tulajdonságok, mint kopásállóság, karcállóság, felújíthatóság teljesen figyelmen kívül hagyhatók. Kizárólag az esztétikus megjelenésre koncentrálhatunk.

Rögzítési módok

Lehetnek:

  • csavarozott
  • sínrendszeres, klipszes
  • ragasztott
  • csavarozott.

A legegyszerűbb megoldás a padló elemek közvetlen falra csavarozása, ha a felület arra alkalmas, vagy tiplizéssel szerelés, ami pontos munkát kíván. Nagyobb felület esetén célszerű az alá párnafázás, melyre kis kapcsokat is használhatunk, mint a lambériáknál.

Laminált padló a falon

A direkt csavarozás nem mindenkinek elfogadható a csavarfejek látványa miatt, de egy rusztikus vagy loft enteriőrben még különös előny is lehet, érdekes csavar fejek választásával, melyek további karaktert adnak a felületnek. A csavarfejek sülyésztesével és esztétikus, sárgaréz csavarok használatával javíthatunk az esztétikai megjelenésen.

Sínrendszeres, klipszes

A padlólerakáshoz hasonlóan gyorsan elkészíthető, jól kiforrott komplex rendszerről van szó, rögzítő és dekor sínek, klipszek, élvédők, takaró profilok vásárolhatók hozzá. Nem szükséges átfúrni a padlólapokat és a csavarok sem látszanak. Egyes padló gyártók komplett termékrendszert fejlesztettek ki a fali rögzítésekhez, hogy változatos módon szolgálja a korszerű lakás designt. A padlóelemeket egy egyszerűen telepíthető sín rendszer rögzíti és tartja a falon. A megoldás stabilan fogja a vízszintesen bepattintott szalagparkettákat, vagy a laminált padlólapokat. A függőleges sínrendszer elemekre kapcsolódik az úgynevezett klikk patent, ami a padlóelemeket a felület alatt észrevétlenül és stabilan rögzíti. Így elkerülhetjük, hogy csavarfejeket lássunk a rögzítési pontokon. A felső kategóriás szalagparketták mellett laminált lapok is beilleszthetők rendszerbe.

Laminált padló a falon

Ragasztott

A szóba jöhető ragasztók esetén kívánalom, hogy legalább az egyik felület nedvszívó legyen! Ennél már csak az a jobb, ha mindkét felület az. A laminált parketta hordozó felület viszont kiváló nedvszívó, ezért nem szabad például bő vízzel felmosni. Ebből következik, hogy simán a falra kellene ragasztani a parkettát. Ne legyen zavaró ha esetleg érdes  vagy egyenetlen a felület, a ragasztás erejét nem befolyásolja.

Laminált padló a falon

Építési szerkezet-ragasztót érdemes használni, amit a legtöbb barkácsboltban, áruházban lehet kapni. Ha a falon már több réteg van, ami néhol táskás, könnyel leváló, érdemes a laza részeket eltávolítani és mély-alapozóval kezelni. A munka folyamata megegyezik a laminált parketta lerakásának folyamatával. A ragasztás pontonként történik, a parketta több pontjára juttatva építési ragasztót. Ez az anyag a kötés után is kissé flexibilis marad, lehetőséget adva a hőtágulásra, dilatációra.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Kreatív faldekoráció 3D falpanellel

Az üres és unalmas falat ma már számtalan módon különlegessé tehetjük, ami sokat segít az otthonos környezet kialakításában. Az egyedi tervezésű falpanelek könnyen és gyorsan felhelyezhetők, akár szakértelem nélkül is.  Legfőbb erényük a szín- és formabeli variálhatóság, valamint a tartósság.

Kilincs a stílus szolgálatában

A mindennapok során fel sem merül, hogy egy ajtó létezhet kilincs nélkül, hiszen a kettő csakis együtt értelmezhető. Azonban hiába a kilincs, ha az sem megjelenését, sem funkcióját tekintve nem illik az ajtóhoz, tágabban értelmezve pedig az enteriőrhöz.

Száraz vakolattól a vizes helyiségekig – Mire jó a gipszkarton?

A gipszkartont és változatait korunk egyik legnépszerűbb szárazépítési anyagai közé sorolhatjuk. A szokásos álmennyezeti, falazati felhasználáson túl nézzük meg, milyen sokoldalúan használható még ez a népszerű és praktikus termék. Először azonban frissítsük fel ismereteinket ezzel kapcsolatban.

Egyedi fal design – Falburkolatok parafából

A falak dekorálására a festéstől, tapétától kezdve a különféle burkolatokig, számtalan lehetőség kínálkozik. Most egy olyan különleges látvánnyal bíró, ugyanakkor természetes anyagból készülő burkolatot mutatunk be, mely stílustól függetlenül szinte bármelyik enteriőrben jól alkalmazható.

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Önnek ajánljuk