Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.


A padlóra használt burkolat nem csak eredeti helyén mutat jól, némi ötletességgel a falon elhelyezett esztétikus, dekoratív megjelenésű padlóval is lehengerlő hatást érhetünk el. Egyöntetű látványt biztosít, ha a padlón és a kiválasztott falon is ugyanaz a minőség, szín, színárnyalat és hangulat jelenik meg. Új lehetőség a belsőépítészetnek, lakberendezőknek, ügyes kezű lakástulajdonosoknak ez a kreativitást nem nélkülöző megoldás.

Laminált padló a falon

A padló falra mászik

A laminált burkolatok tűnnek a legalkalmasabbnak falburkolási célokra, már csak a vékonyságuk miatt is. Egyre kifinomultabb, részletgazdagabb famintás felületekkel készülnek. Árban is nagyon kedvező a beszerzésük, de találunk valódi nemesfa furnér felületű termékeket is, melyekkel a falainkat, mennyezeteinket is beboríthatjuk.

Laminált padló a falon

Egyes padló gyártók szinte megelőzték és bölcsen számoltak ezzel az igénnyel, mert fal/mennyezet burkolás céljára külön gyártanak a padlókkal szín és felület azonos, de sokkal vékonyabb és rögzítésre alkalmasabb termékeket. Ezek így jóval könnyebb konstrukciókat alkotnak, mint a tisztán padlóból készültek. Az esztétikai előnyök mellett további pozitív tulajdonságokat is hordoz ez a megoldás.

Mosható, jól tisztítható felületet alkot, takarva az adott falfelület kisebb egyenetlenségeit, falvakolat hibákat, továbbá hőszigetelő réteget alkotva, látványában is melegséget közvetít.

Laminált padló a falon

Design megfontolások

  • Kiváló, tartós falburkolási lehetőség, mely drágább a tapétánál, de olcsóbb mint a kerámia burkolatok nagy része.
  • Jól körülhatárolható hangsúlyos látványelem, funkció kijelölő szerepet is betölthet, erőteljesen hangsúlyozva az adott térrészt.
  • A falon lévő padlóburkolat még több melegséget varázsol a helyiségekbe, mert a fa így körülveszi a bent lévőket.

Attól függően, hogy a padló melyik oldalain folytatjuk a falra futtatást, lehet függőlegesen álló, vagy vízszintes elrendezésű a struktúra. Ez utóbbi megoldással jobban tudjuk követni az esetleges polcok, szekrényelemek horizontális elrendezését. Kialakíthatunk egyedi funkcionális térrészeket, csendes, meghitt zugokat, enteriőr szigeteket, vagy akár kihangsúlyozott fókusz területeket.

Laminált padló a falon

Újszerű friss hatást adhat a falra felrögzített parketta és a kerámia csempével burkolt padozat is. Ha nem tudunk lemondani a hálószobában a padlószőnyeg nyújtotta puha melegségről, de oda még kívánkozik a fa természetes szépsége, ötvözzük ezeket: a padlón szőnyeg, a falon a parketta.

Szinte bármilyen mintájú és színű parketta jól mutathat a falon. Mivel ez a felület egyáltalán nem lesz kitéve forgalomnak, sosem lépünk rá, ezért az olyan tulajdonságok, mint kopásállóság, karcállóság, felújíthatóság teljesen figyelmen kívül hagyhatók. Kizárólag az esztétikus megjelenésre koncentrálhatunk.

Rögzítési módok

Lehetnek:

  • csavarozott
  • sínrendszeres, klipszes
  • ragasztott
  • csavarozott.

A legegyszerűbb megoldás a padló elemek közvetlen falra csavarozása, ha a felület arra alkalmas, vagy tiplizéssel szerelés, ami pontos munkát kíván. Nagyobb felület esetén célszerű az alá párnafázás, melyre kis kapcsokat is használhatunk, mint a lambériáknál.

Laminált padló a falon

A direkt csavarozás nem mindenkinek elfogadható a csavarfejek látványa miatt, de egy rusztikus vagy loft enteriőrben még különös előny is lehet, érdekes csavar fejek választásával, melyek további karaktert adnak a felületnek. A csavarfejek sülyésztesével és esztétikus, sárgaréz csavarok használatával javíthatunk az esztétikai megjelenésen.

Sínrendszeres, klipszes

A padlólerakáshoz hasonlóan gyorsan elkészíthető, jól kiforrott komplex rendszerről van szó, rögzítő és dekor sínek, klipszek, élvédők, takaró profilok vásárolhatók hozzá. Nem szükséges átfúrni a padlólapokat és a csavarok sem látszanak. Egyes padló gyártók komplett termékrendszert fejlesztettek ki a fali rögzítésekhez, hogy változatos módon szolgálja a korszerű lakás designt. A padlóelemeket egy egyszerűen telepíthető sín rendszer rögzíti és tartja a falon. A megoldás stabilan fogja a vízszintesen bepattintott szalagparkettákat, vagy a laminált padlólapokat. A függőleges sínrendszer elemekre kapcsolódik az úgynevezett klikk patent, ami a padlóelemeket a felület alatt észrevétlenül és stabilan rögzíti. Így elkerülhetjük, hogy csavarfejeket lássunk a rögzítési pontokon. A felső kategóriás szalagparketták mellett laminált lapok is beilleszthetők rendszerbe.

Laminált padló a falon

Ragasztott

A szóba jöhető ragasztók esetén kívánalom, hogy legalább az egyik felület nedvszívó legyen! Ennél már csak az a jobb, ha mindkét felület az. A laminált parketta hordozó felület viszont kiváló nedvszívó, ezért nem szabad például bő vízzel felmosni. Ebből következik, hogy simán a falra kellene ragasztani a parkettát. Ne legyen zavaró ha esetleg érdes  vagy egyenetlen a felület, a ragasztás erejét nem befolyásolja.

Laminált padló a falon

Építési szerkezet-ragasztót érdemes használni, amit a legtöbb barkácsboltban, áruházban lehet kapni. Ha a falon már több réteg van, ami néhol táskás, könnyel leváló, érdemes a laza részeket eltávolítani és mély-alapozóval kezelni. A munka folyamata megegyezik a laminált parketta lerakásának folyamatával. A ragasztás pontonként történik, a parketta több pontjára juttatva építési ragasztót. Ez az anyag a kötés után is kissé flexibilis marad, lehetőséget adva a hőtágulásra, dilatációra.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.