Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat


A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.

Fontos, hogy a linóleumot ne keverjük össze a PVC burkolattal, mely egy mesterséges, szintetikus műanyag!
A linóleum teljesen természetes alapanyagokból készül: parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők alkotják. Tehát ez egy teljes mértékben “zöld” termék, gyártása vagy bezúzása során sem keletkezik semmiféle káros anyag.

A parafának köszönhető rugalmassága és remek hőszigetelő képessége. Ebből kifolyólag gyerekszobába tökéletes padlóburkolat, mert a gyerekek lába alatt, mindig kellemes tapintású és ideális hőmérsékletű less a talaj.

Linóleum a nappaliban

 

Linóleum a gyerekszobában

Hézagmentesen is elhelyezhető, nagy területen, ezért óvodák, iskolák, sportlétesítmények is előszeretettel választják ezt a burkolattípust. Antibakteriális és antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, ez sem elhanyagolható szempont a fenti intézmények esetében.

Linóleum a nappaliban

Magas fokú kopásállósága révén irodák számára is ideális választás, a görgős székek sem tehetenek benne kárt. A nagy igénybevételt tehát könnyűszerrel bírja.

Nem kizárólag padlóra alkalmas anyaggal van dolgunk, megjelenhet akár ülöfelületek kárpitjaként is. Különleges és praktikus egyben a linóleum bevonatú étkezőpad vagy karosszék.

A linóleum ellenálló a különféle vegyszerekkel szemben és a zsírok, olajok sem ártanak neki, emiatt a konyhában nyugodtan alkalmazható. Tisztántartása rendkívül egyszerű, gyors, ezért előszobába, fürdőszobába is bátran helyezhetjük ezt a burkolatot. Mosószeres, meleg vízzel, erősen kicsavart felmosóronggyal történjen a tisztítása, heti egy-két alkalommal.

Linóleum a konyhában

Gyártása után egy lakkszerű poliuretán réteggel kezelik, ami védi a linóleumot. Ettől függetlenül a világosabb színűeknek megvan az a hátránya, hogy kissé elsötétedhetnek az évek során. Ez esetben hozzáillő súrolókrémmel átdörzsölhető a felülete, ez segít eltávolítani a sötétedést okozó szennyeződést.

Minden típusára igaz, hogy kétévente viaszos polírozószerrel érdemes átkenni a felületét, ettől újra fényessé és portaszítóvá válik.

Linóleum a fürdőszobában

Gazdag színárnyalatban, design- és formavilágban kapható burkolat. Teljesen egyedi mintázatot képesek megformázni belőle a padlón. Akár céges logót is megmintázhatnak az iroda folyosójára ezzel a módszerrel.

A tekercsben kapható típus két méter szélességű és 2-4 mm közötti vastagságú. Egyik nagy előnye, hogy szinte tűzbiztos. Ára 4.400 Ft / m2-nél kezdődik.

Burkolás linóleummal

Kizárólag teljesen sima felületre lehet lefektetni, ha van rá mód, akkor csiszolt esztrich aljzatra. A lefektetés előtti napon vigyük be a szobába a burkolóanyagot - és a hozzávaló ragasztót is - terítsük le, ugyanis fel kell vennie a szoba hőmérsékletét. Az aljaznak minimum 15 fokosnak kell lennie. Fontos, hogy a linóleumot teljes felületén le kell ragasztani. A felhordás után várjunk 10-15 percet, majd erős nyomással középről kifelé haladva simítsuk le egy 20-30 cm hosszú fa segítségével, buborékmentesen. Viszonylag gyorsan és könnyen lehet a linóleum padlót lerakni. Felszedése is történhet manuálisan, érdemes csíkokra vágni a régi padlót és úgy felszedni, majd a ragasztószert is eltávolítani az aljaztról.

Linóleum a verandán

Bátran válasszunk linóleum padlót otthonunkba, mivel ez a strapabíró melegburkolat szinte bármilyen stílusú enteriőrhöz illik, nem csupán a széles színpalettának köszönhetően, hanem mert nagyon kreatívan felhasználható.

Varsányi Brigitta enteriőrtervező vagyok, az Olinda Home megálmodója. A célom, hogy szakmai segítséget nyújtsak otthonuk, munkahelyük igényes, személyre szabott kialakításában. Mindenki törekszik a szép, harmonikus élettér kialakítására és valószínűleg Ön is ugyanezeket szeretné megvalósítani meglévő vagy leendő otthonában. Az én feladatom, hogy mindenben a segítségére legyek, akár a terek megformálásáról, akár a stílusos bebútorozásról legyen szó.

Kapcsolódó cikkek

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.