Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

 

A terrazzo szó, az olasz terrazza vagy terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején érte el felhasználásának csúcsát ez az anyag. Ezután használata az egyházi épületekben élt tovább. A terrazzo padló hozzánk is Itáliából került át és a XX. század 30-as, 40-es éveiben terjedt el a középítkezésben.

Terazzopadló

A terrazzo tökéletes megoldást kínál mind a beltéri, mind a kültéri burkolásra. Ez egy kétrétegű padló, ahol az alsó, vastagabb hordozórétegen egy vékonyabb koptatóréteg helyezkedik el. Köztük szoros kötés van, de a rétegek összetételükben különböznek. Az alsó réteg egyfajta teherviselő, teherelosztó szerepet tölt be. Ezen fekszik a dekoratív, csiszolt koptatóréteg. Alacsony karbantartási költségek mellett gyönyörű marad szinte az örökkévalóságig. 

A hagyományos terrazzók cementkötésűek, ebben oszlik el a "púder" és a kőzúzalék, és ettől olyan márványos-köves hatású. Kötőanyagként fehér cementet használnak, melyet ásványi színezők hozzáadásával bármilyen színűvé lehet változtatni, ezzel is kiemelve a terrazzo szépségét. A struktúrát és a színt meghatározzák a különböző választható kőzúzalékok, nem beszélve a tartósságról.

Terazzopadló

A repedések jellegzetes tulajdonságai a terrazzo padlónak. Ha megkopik, vagy elveszti fényét terrazzo padlólapunk, esetleg kisebb foltok, vegyszermarások vannak rajta, nincs más teendőnk, mint felpolíroztatni a felületet. (A művelet elektromos, forgófejes csiszolási technológiával történik.) 

Ha óvni szeretnék terrazzo felületünket, figyeljünk oda a következőkre

  • Rendszeresen takarítsuk a megfelelő tisztítószerek segítségével.
  • Lehetőleg impregnáljuk a felületet.
  • Ne keverjünk túl sok tisztítószert a felmosó vízhez.
  • Kerüljük az erős, savas tisztítószerek alkalmazását.

A terrazzópadló készítése megköveteli az egyenletes aljzatot. Bele kell kalkulálni a vastagságba, hogy a végső felületcsiszoláskor akár 0,5 cm-t is lecsiszolhatnak a felületből. Általában kijelenthető, hogy egy ilyen padló átlagos vastagsága 5 cm lehet.

Terazzopadló

A terrazzo megjelenhet lépcső-, konyhapult-, mosdópult-, zuhanytálca-, terasz- és erkélyburkolatként is. Lerakásának ára igen magas, mivel különleges, gyémánt-vágó technológiával működő gépre van hozzá szükség. De ez az ár versenyképes a többi kemény felületű anyaggal. 

Minősége megegyezik a márvány burkolatéval. Jó hővezető képessége okán kiválóan alkalmas a padlófűtéssel ellátott terekben történő alkalmazásra is.

Terazzopadló

 

Terazzopadló

Ha fugák nélkül készül, az ünnepélyessé teszi a felületet. Terrazzo burkolattal találkozhatunk köz- és magánépületekben, ahol a különböző növényi ornamentika, geometrikus motívumok vagy állatfigurák díszítik a padlókat.

Terazzopadló

Ez a tökéletes tartósságú anyag számtalan helyen látható, vegyük hát észre és álljunk meg egy pillanatra megcsodálni szépségét!

 

Varsányi Brigitta enteriőrtervező vagyok, az Olinda Home megálmodója. A célom, hogy szakmai segítséget nyújtsak otthonuk, munkahelyük igényes, személyre szabott kialakításában. Mindenki törekszik a szép, harmonikus élettér kialakítására és valószínűleg Ön is ugyanezeket szeretné megvalósítani meglévő vagy leendő otthonában. Az én feladatom, hogy mindenben a segítségére legyek, akár a terek megformálásáról, akár a stílusos bebútorozásról legyen szó.

Kapcsolódó cikkek

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.