Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

 

A terrazzo szó, az olasz terrazza vagy terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején érte el felhasználásának csúcsát ez az anyag. Ezután használata az egyházi épületekben élt tovább. A terrazzo padló hozzánk is Itáliából került át és a XX. század 30-as, 40-es éveiben terjedt el a középítkezésben.

Terazzopadló

A terrazzo tökéletes megoldást kínál mind a beltéri, mind a kültéri burkolásra. Ez egy kétrétegű padló, ahol az alsó, vastagabb hordozórétegen egy vékonyabb koptatóréteg helyezkedik el. Köztük szoros kötés van, de a rétegek összetételükben különböznek. Az alsó réteg egyfajta teherviselő, teherelosztó szerepet tölt be. Ezen fekszik a dekoratív, csiszolt koptatóréteg. Alacsony karbantartási költségek mellett gyönyörű marad szinte az örökkévalóságig. 

A hagyományos terrazzók cementkötésűek, ebben oszlik el a "púder" és a kőzúzalék, és ettől olyan márványos-köves hatású. Kötőanyagként fehér cementet használnak, melyet ásványi színezők hozzáadásával bármilyen színűvé lehet változtatni, ezzel is kiemelve a terrazzo szépségét. A struktúrát és a színt meghatározzák a különböző választható kőzúzalékok, nem beszélve a tartósságról.

Terazzopadló

A repedések jellegzetes tulajdonságai a terrazzo padlónak. Ha megkopik, vagy elveszti fényét terrazzo padlólapunk, esetleg kisebb foltok, vegyszermarások vannak rajta, nincs más teendőnk, mint felpolíroztatni a felületet. (A művelet elektromos, forgófejes csiszolási technológiával történik.) 

Ha óvni szeretnék terrazzo felületünket, figyeljünk oda a következőkre

  • Rendszeresen takarítsuk a megfelelő tisztítószerek segítségével.
  • Lehetőleg impregnáljuk a felületet.
  • Ne keverjünk túl sok tisztítószert a felmosó vízhez.
  • Kerüljük az erős, savas tisztítószerek alkalmazását.

A terrazzópadló készítése megköveteli az egyenletes aljzatot. Bele kell kalkulálni a vastagságba, hogy a végső felületcsiszoláskor akár 0,5 cm-t is lecsiszolhatnak a felületből. Általában kijelenthető, hogy egy ilyen padló átlagos vastagsága 5 cm lehet.

Terazzopadló

A terrazzo megjelenhet lépcső-, konyhapult-, mosdópult-, zuhanytálca-, terasz- és erkélyburkolatként is. Lerakásának ára igen magas, mivel különleges, gyémánt-vágó technológiával működő gépre van hozzá szükség. De ez az ár versenyképes a többi kemény felületű anyaggal. 

Minősége megegyezik a márvány burkolatéval. Jó hővezető képessége okán kiválóan alkalmas a padlófűtéssel ellátott terekben történő alkalmazásra is.

Terazzopadló

 

Terazzopadló

Ha fugák nélkül készül, az ünnepélyessé teszi a felületet. Terrazzo burkolattal találkozhatunk köz- és magánépületekben, ahol a különböző növényi ornamentika, geometrikus motívumok vagy állatfigurák díszítik a padlókat.

Terazzopadló

Ez a tökéletes tartósságú anyag számtalan helyen látható, vegyük hát észre és álljunk meg egy pillanatra megcsodálni szépségét!

 

Varsányi Brigitta enteriőrtervező vagyok, az Olinda Home megálmodója. A célom, hogy szakmai segítséget nyújtsak otthonuk, munkahelyük igényes, személyre szabott kialakításában. Mindenki törekszik a szép, harmonikus élettér kialakítására és valószínűleg Ön is ugyanezeket szeretné megvalósítani meglévő vagy leendő otthonában. Az én feladatom, hogy mindenben a segítségére legyek, akár a terek megformálásáról, akár a stílusos bebútorozásról legyen szó.

Kapcsolódó cikkek

Meleget adó design – formatervezett radiátorok

Gyakran támad olyan érzésünk, mintha a radiátorok a lakberendezés mostoha gyermekei lennének. Pedig némi utánajárással igazán különleges példányokra akadhatunk, melyeknél a  belbecs a legmodernebb technikát hozza, ám a külcsín minden eddiginél ütősebb.

Műgyanta padló – alternatíva hidegburkolatra

Magyarországon a műgyanta padlóburkolatoknak mindezidáig nem sikerült kitörniük a középületek és csarnokok padlóburkolásának szintjéről, pedig ennek épp itt lenne az ideje. Az öntött padló ugyanis igen sok és új lehetőséget hordoz magában.

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy gondolják, hogy szükségtelenek. Hogy ebben mi az igazság, azt konyhája és a konyhát használója válogatja. Nézzük meg, hogy mi a páraelszívók alapvető feladata.

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletes házak fontos elemei az emeleteket összekötő lépcsők. Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk otthonunkba - tévesen! Higgyék el, érdemes jobban elmélyedni a lépcsők világában, hiszen mindegyikünk célja, hogy biztonságos, időtálló és a környezetbe teljes mértékben beleillő lépcsőn közlekedhessünk.

Kilincs választás, a fogós kérdés

Nem árt néhány műszaki parametérnek, illetve némi stílus ismeretnek a birtokában lennünk, hogy az ajtóinkhoz leginkább megfelelő és az enteriőrökbe is tökéletesen illeszkedő kilincset kiválasszuk.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.