Műgyanta padló – alternatíva hidegburkolatra

Magyarországon a műgyanta padlóburkolatoknak mindezidáig nem sikerült kitörniük a középületek és csarnokok padlóburkolásának szintjéről, pedig ennek épp itt lenne az ideje. Az öntött padló ugyanis igen sok és új lehetőséget hordoz magában.Külföldön már régóta használják ezt a burkolatot lakóterekben is, hiszen felhordása egyszerű – feltéve, ha megfelelő szakértelemmel történik – emellett rendkívül tartós, praktikus és könnyen karbantartható. Gondoljunk csak a járólapok közti elhasználódott fugák takarítására! Itt olyan nincs.

A műgyanta padlóburkolat homogén és esztétikus aljzatot adhat a nappalinak, és ugyanúgy díszíthetjük, mint egy járólapot vagy egy parkettát. Teríthetünk rá szőnyeget, nyugodtan elhelyezhetjük ratja a kanapét és sem a gyerekekek, sem a kedvenc kis háziállatunk nem tud benne kárt tenni.

Műgyanta padló a gyerekszobában

A padló színárnyalatát a helyszínen keverik ki, így akár a kezdetektől fogva is részesei lehetünk a procedúrának. Felhordás után már csak a száradást kell kivárni, de ez minden padlóburkolattal így van. Az egész művelet négyzetméterenként kb. 30-45 percet vesz igénybe, majd plusz negyedórát kell számolni a rétegek festésére. Nagy előnye, hogy a kész műgyanta réteg nagyon vékony (kb. max 3 mm) és remek hővezető, így ideális többek között padlófűtéshez is.

Műgyanta padló a nappaliban

A műgyantát csak gondosan előkészített alapra lehet felhordani, egyetlen lépést sem szabad kihagyni, ellenkező esetben a gyantaréteg felválhat vagy repedezhet.

A lépések a következők:

  • az eredeti alap gondos tisztítása, szárítása, majd az esetleges repedések és roncsolódások javítása megfelelő habarccsal
  • fenti esetben érdemes a tisztítás fázisát megismételni
  • az előkészítéshez tartozik még az alap sörétezése és felületmarása.

Műgyantát többféle alapra lehet felhordani, van azonban néhány tiltólistás burkolat: a fa, a kerámia járólapok, a sérült betonaljzat. Utóbbit a már említett eljárással szükséges javítani. Felhordásnál ügyelni kell arra is, nehogy víz vagy pára érje az alapot, mert ez esetben a műgyanta réteg nem tapad meg.

A műgyanta padlóburkolat ideális konyhákba, fürdőszobákba, vagy akár a hálószobákba is.  Sőt, tud még újat is mutatni, hiszen a padlóburkolás mellett számos cég falburkolással és egyéb műgyanta kiegészítők készítésével is foglalkozik. Így választhatunk falpaneleket, faliképet, egyedi bútort, pultot, vagy akár még kádat is műgyantából.

Műgyanta padló a nappaliban

Létezik azonban egy újfajta műgyanta burkolat, mely épp most indul hódító útjára. Mégpedig a fémes határú, 3D műgyanta. Az egyedi 3D fémes hatás a műgyantához adagolt csillámokkal érhető el, meg persze kellő szakértelemmel, hiszen az anyag felhordása és tökéletes elosztása nem egyszerű feladat. A műgyantához denaturált alkohol és más oldószerek segítségével adagolják a fémes csillámokat, ezzel az elemek egységes keveredését segítik elő. Egyes gyártók javasolják a lombszívó-fújó használatát felhordás után 10-15 perccel, mert ezzel extra hatás érhető el a megjelenésben: fodrozódás, kráterszerű-, vagy kevert minták, persze nélküle is lenyűgöző marad a látvány. Az anyag egyenletes felhordásához egy speciálisan kialakított gumis simítóeszköz szükséges. Ezt a műveletet tehát valóban érdemes a szakemberekre bízni.

Műgyanta padló a konyhában

A végső kinézet tovább variálható, ha az első réteg még további rétegeket kap, hasonló eljárással. A még egyedibb megjelenés kedvéért akár több színt is lehet kombinálni. Természetesen itt még nem ér véget a művelet, hiszen egy speciális fedőréteg is felhordásra kerül, ezzel biztosítva a tartósságot és ellenállóságot. Amennyiben szükséges, úgy pár havonta padlóviasz felkenését javasolják a gyártók, így a csillogás is garantált.

Műgyanta padló a nappaliban

A 3D-s műgyantapadló egyaránt jól mutathat közösségi vagy privát terekben is, hiszen mindenhol fókuszba kerül egyedi megjelenésével. Sajnos Magyarországon nemhogy nem terjedt el a 3D hatású műgyantás padlóburkolat, de a „sima” műgyanta is még várja jól megérdemelt helyét a megszokott burkolatok mellett. Ám legyünk bizakodók, hiszen a műgyanta padlóburkolat ára nem kiugróan magas a többi, ismert burkolathoz képest, így megéri számításba venni ezt a lehetőséget is a lakásfelújításnál.

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Cementlap, az újra felfedezett burkolat

A cementlap már a középkori belső terek padlóit is burkolta és a trend évszázadokig kitartott. Valójában csak egy régi, praktikus és szép burkolóanyag újrafelfedezése történt meg. Rejtőzködő kincsekre még mindig lelhetünk a régi bérházak folyosóin, belső udvaraiban.

Beton a lakásban – stílusos és egyedi megoldások

A betonról, mint belsőépítészeti és design elemről sok szó esik manapság, ennek köszönhetően egyre inkább elfogadottá és természetessé, sőt, gyakorivá válik a használata.

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

Mikrocement – régi új anyag az építészetben

Van új a nap alatt, a korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően ez a régi anyag új formában is meglepően sikeres, máris belopta magát nem csak az ipar, hanem a belsőépítészek és a lakberendezők szívébe is.

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok egyre népszerűbbek a tervezők és kivitelezők körében. Alkalmazásával tartós, környezetbarát és esztétikus tetőfedés és homlokzat alakítható ki.

Változatos és modern hidegburkolatok beltérre – Extra méretek és tapétaszerű megjelenés

Van, ami változatlan, már-már az örökzöld kategóriába sorolható, ám meglepő, új trendek is felütötték a fejüket a beltéren alkalmazható hidegburkolatok világában.

Önnek ajánljuk