Műgyanta padló – alternatíva hidegburkolatra

Magyarországon a műgyanta padlóburkolatoknak mindezidáig nem sikerült kitörniük a középületek és csarnokok padlóburkolásának szintjéről, pedig ennek épp itt lenne az ideje. Az öntött padló ugyanis igen sok és új lehetőséget hordoz magában.Külföldön már régóta használják ezt a burkolatot lakóterekben is, hiszen felhordása egyszerű – feltéve, ha megfelelő szakértelemmel történik – emellett rendkívül tartós, praktikus és könnyen karbantartható. Gondoljunk csak a járólapok közti elhasználódott fugák takarítására! Itt olyan nincs.

A műgyanta padlóburkolat homogén és esztétikus aljzatot adhat a nappalinak, és ugyanúgy díszíthetjük, mint egy járólapot vagy egy parkettát. Teríthetünk rá szőnyeget, nyugodtan elhelyezhetjük ratja a kanapét és sem a gyerekekek, sem a kedvenc kis háziállatunk nem tud benne kárt tenni.

Műgyanta padló a gyerekszobában

A padló színárnyalatát a helyszínen keverik ki, így akár a kezdetektől fogva is részesei lehetünk a procedúrának. Felhordás után már csak a száradást kell kivárni, de ez minden padlóburkolattal így van. Az egész művelet négyzetméterenként kb. 30-45 percet vesz igénybe, majd plusz negyedórát kell számolni a rétegek festésére. Nagy előnye, hogy a kész műgyanta réteg nagyon vékony (kb. max 3 mm) és remek hővezető, így ideális többek között padlófűtéshez is.

Műgyanta padló a nappaliban

A műgyantát csak gondosan előkészített alapra lehet felhordani, egyetlen lépést sem szabad kihagyni, ellenkező esetben a gyantaréteg felválhat vagy repedezhet.

A lépések a következők:

  • az eredeti alap gondos tisztítása, szárítása, majd az esetleges repedések és roncsolódások javítása megfelelő habarccsal
  • fenti esetben érdemes a tisztítás fázisát megismételni
  • az előkészítéshez tartozik még az alap sörétezése és felületmarása.

Műgyantát többféle alapra lehet felhordani, van azonban néhány tiltólistás burkolat: a fa, a kerámia járólapok, a sérült betonaljzat. Utóbbit a már említett eljárással szükséges javítani. Felhordásnál ügyelni kell arra is, nehogy víz vagy pára érje az alapot, mert ez esetben a műgyanta réteg nem tapad meg.

A műgyanta padlóburkolat ideális konyhákba, fürdőszobákba, vagy akár a hálószobákba is.  Sőt, tud még újat is mutatni, hiszen a padlóburkolás mellett számos cég falburkolással és egyéb műgyanta kiegészítők készítésével is foglalkozik. Így választhatunk falpaneleket, faliképet, egyedi bútort, pultot, vagy akár még kádat is műgyantából.

Műgyanta padló a nappaliban

Létezik azonban egy újfajta műgyanta burkolat, mely épp most indul hódító útjára. Mégpedig a fémes határú, 3D műgyanta. Az egyedi 3D fémes hatás a műgyantához adagolt csillámokkal érhető el, meg persze kellő szakértelemmel, hiszen az anyag felhordása és tökéletes elosztása nem egyszerű feladat. A műgyantához denaturált alkohol és más oldószerek segítségével adagolják a fémes csillámokat, ezzel az elemek egységes keveredését segítik elő. Egyes gyártók javasolják a lombszívó-fújó használatát felhordás után 10-15 perccel, mert ezzel extra hatás érhető el a megjelenésben: fodrozódás, kráterszerű-, vagy kevert minták, persze nélküle is lenyűgöző marad a látvány. Az anyag egyenletes felhordásához egy speciálisan kialakított gumis simítóeszköz szükséges. Ezt a műveletet tehát valóban érdemes a szakemberekre bízni.

Műgyanta padló a konyhában

A végső kinézet tovább variálható, ha az első réteg még további rétegeket kap, hasonló eljárással. A még egyedibb megjelenés kedvéért akár több színt is lehet kombinálni. Természetesen itt még nem ér véget a művelet, hiszen egy speciális fedőréteg is felhordásra kerül, ezzel biztosítva a tartósságot és ellenállóságot. Amennyiben szükséges, úgy pár havonta padlóviasz felkenését javasolják a gyártók, így a csillogás is garantált.

Műgyanta padló a nappaliban

A 3D-s műgyantapadló egyaránt jól mutathat közösségi vagy privát terekben is, hiszen mindenhol fókuszba kerül egyedi megjelenésével. Sajnos Magyarországon nemhogy nem terjedt el a 3D hatású műgyantás padlóburkolat, de a „sima” műgyanta is még várja jól megérdemelt helyét a megszokott burkolatok mellett. Ám legyünk bizakodók, hiszen a műgyanta padlóburkolat ára nem kiugróan magas a többi, ismert burkolathoz képest, így megéri számításba venni ezt a lehetőséget is a lakásfelújításnál.

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok egyre népszerűbbek a tervezők és kivitelezők körében. Alkalmazásával tartós, környezetbarát és esztétikus tetőfedés és homlokzat alakítható ki.