LED-del vagy LED nélkül? Ez itt a kérdés!

Egyre inkább környezettudatos világunkban mindennapos kérdés az energiafogyasztás csökkentése, nemcsak ipari, egyéni szinten is. Nem véletlen tehát, hogy lakásunk kialakításánál, felújításánál kiemelt figyelmet kell fordítanunk a világítás körültekintő megtervezésére.

Bármely helyiség tervezésénél a lumen számot (a fényáram mérőszáma) érdemes alapul venni ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hány wattra lesz szükségünk a megfelelő fényáram eléréséhez. A gazdaságosság szempontjából olyan fényforrást érdemes választanunk, aminek a legnagyobb a lumen/watt mutatója, vagyis hogy minél több fényáramot legyen képes kibocsátani minél kevesebb energia felhasználásával. A LED-ek ebben egyelőre verhetetlenek.

Álmennyezet LED világítással

Ugyanakkor nem minden esetben a leggazdaságosabb megoldás a megfelelő a számunkra, mert alapvetően a használat, az élhetőség és a hangulat szempontjai döntenek a beépítendő fényforrásról. A lámpa/izzó/fénycső/villanykörte egyéb paramétereire is gondolnunk kell, például a fény irányára. A LED-ek irányított fényűek, lefelé világítanak. Tökéletesek például pult, kép, vagy vitrinben kiállított tárgy megvilágítására és olvasólámpákba is ajánlottak.

LED világítás a zuhanyzóban

Végső soron a lámpatest funkciója dönti el, hogy milyen fényforrást érdemes választani hozzá. Általános világításra a LED kiválóan alkalmas, ha lehetőségünk van a mennyezetről lefelé vagy a mennyezet mögött elrejtve felfelé irányítva elhelyezni. Amennyiben az általános világítás céljára csillárt szeretnénk belógatni a térbe, érdemes olyan fényforrást választani, amely minden irányba világít.

LED világítás a könyvespolcon

Természetesen mindenki saját ízlése szerint alakíthatja, hogy mennyire világos terekben szeret élni, így ettől függően egy nappaliban hozzávetőleg 2000-től 5000 lumenig is terjedhet a fényerősség.

Nagyon sok cikk foglalkozik a különféle izzók megtérülésének kérdésével, számszerűleg összehasonlítva a fogyasztás, élettartam, fényáram adatait. Ezekről mindenképp érdemes tájékozódni, ha valaki számszerűbb válaszra vágyik. Tanulságként elmondható, hogy bár a LED-ek bekerülési költsége magasabb, a kisebb fogyasztás miatt hamar megtérülnek (hagyományos izzókkal összehasonlítva már egy éven belül).

LED világítás a hálószobában

A LED-ek kiválóan alkalmasak hangulatvilágításnak, szalagokban is vásárolhatók, és ezekhez síneket is be lehet szerezni, hogy kicsit szórtabb fényhatást érjünk el. A halogén fényforrásokkal szemben nagy előnyük, hogy nem melegszenek fel, nem tűz- és olvadásveszélyesek. A kompakt fénycsövekkel ellentétben pedig nem kell várni arra, hogy elérjék teljes hatásfokukat, hanem azonnal teljes erőből világítanak. Aki a régi izzók LED-re történő cseréjét fontolgatja, örülhet, mert ehhez semmilyen átalakítás nem szükséges, ugyanolyan foglalatuk van, mint a hagyományosaknak. Előnyük még – aminek különösen nyáron örülhetünk –, hogy nem vonzzák a bogarakat.

LED világítás a nappaliban

Lakberendezőként nálam a praktikum és a design kéz a kézben járnak. A terek alapos átgondolása, funkciók szerinti szervezése elengedhetetlen. Híve vagyok a költséghatékony és DIY megoldásoknak is. Tervezőként a legfontosabb a megrendelő igényeihez igazodnom (azokhoz is, melyekkel talán ő maga sincs tisztában), valamint szakmailag megalapozott és minőségileg kifogástalan megoldásokat alkalmazni. Célom, hogy egyre több szép, stílusos otthon szülessen kis hazánkban is.

Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Otthonunk világítása, ahogy mi szeretnénk

Visszagondolva a régi időkre, azért mennyivel felemelőbb belépni egy modern lakásba és egy mozdulattal fényt gyújtani, vagy még azt sem, mert ezt egy mozgásérzékelő végzi el helyettünk. Ahány funkció, annyiféle fényforrás.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

Önnek ajánljuk