Hirdetés

Részben álmennyezet

Manapság az álmennyezet „jelenléte” annyira magától értetődő, hogy nem is tulajdonítunk jelentőséget neki. Pedig nem árt tudni, hogy mi mindent takar szem elől, milyen hatást kelt optikailag és mit ad hozzá esztétikailag az enteriőrhöz.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Álmennyezet az csak álmennyezet – gondolnánk így egyszerűen, mi dolgunk vele, nem járunk rajta és nekidőlni sem lehet! Nyilván vannak formai eltérések, meg szemkápráztató cirádák, meghökkentő és varázslatos világítási effektusok, melyek valahogyan onnan fentről jönnek, de azok is ritkán keltik fel tartósan az érdeklődésünket. Mivel nem nagyon esik az általános látóterünkbe, ezért felfelé is csak akkor nézünk, ha éppen nem tartunk a hasra eséstől, vagy ha valaki bokán rúg minket, hogy „nézd már ott fent!”.
Mivel megszoktuk, hogy a számunkra fontos és aktuális dolgok az orrunk előtt léteznek, és az orrunkat is inkábba előre, nagyjából a horizont síkjában lavírozzuk, nem sűrűn nézegetünk a fejünk fölé, aminek persze kétségtelenül akad előnye és hátránya is.
Pedig, ha mégis vesszük a fáradtságot, és végre feltekintünk, akkor sok érdekes dolgot megfigyelhetünk, nyilván most elsősorban az álmennyezetekkel kapcsolatban.

Álmennyezet a nappaliban

Ha már a tekintetünk kitartóan fixálódott a mennyezet irányába, akkor különösebb építészeti előképzettség nélkül is meg tudjuk állapítani a főbb jellemzőket. Most eltekintünk az álmennyezetek takarásában lévő mögöttes, és sokszor rendkívül változatos műszaki tartalmaktól, és csupán formailag tekintsünk a dologra. Megállapítható, hogy alapvetően kétfajta álmennyezet létezik.

  • Az egyik, amelyik teljesen befedi és takarja az egész mennyezeti területet úgy, hogy abból semmi nem látszik, így azt sem tudhatjuk milyen magas valójában a födém mennyezet.
  • A másik álmennyezet, amelyik csak bizonyos kisebb‑nagyobb részeket takar, akár egészen nagy területeket is szabadon hagyva az eredeti mennyezetből, szerkezeti födémből.

Az első verzió minket most kevésbé érdekel, hiszen mi sem könnyebb szolgai módon - persze ha van szakértelem - faltól falig teljesen befedni egy helyiségben a mennyezeti területet. Még az sem zavar most minket, hogy mennyi a felettes magasság, milyen kacatokat, csöveket takar el a szemünk elől, mert azt úgysem látjuk ezek után. Vannak erre komplex rendszerek, kiválóan megkonstruált rácsszerkezetek, függesztő elemek, különféle perforált és ásványi vagy egyéb panelek, de akár lehet egy egyöntetű hézagmentes gipszkarton fedés is. Még arra sem vagyunk tekintettel, hogy milyen a beépített speciális tartalom például extra hőszigetelés, hangszigetelés, továbbá miféle világítási és klíma vagy szellőző armatúrák helyezkednek el benne, mert most nem erre koncentrálunk.

Álmennyezet a nappaliban

Ami most minket érdekel az a második verzió, amikor is eszünk ágában sincs befedni az egész mennyezetet, sőt kifejezetten csak bizonyos kis területeket kívánunk lefedve látni. Lássuk milyen indokok és igények mentén kerülhet sor erre a részleges álmennyezetre.

  

A cikk folytatása Álmennyezet Tudástár oldalunkon olvasható

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Generon: Bárhonnan nézzük, fényes választás

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

A télikert nélkülözhetetlen eleme a megfelelően tervezett árnyékoló

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Otthon, édes konténerotthon

Miért éppen álmennyezet?

Az álmennyezet belsőépítészete, design, esztétikai funkció

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Kié a legszebb panellakás?

Tavaszi függönyök

Szárazépítés: gipszkarton, OSB, faforgácslap

A jövő konyhabútorai az OtthonDesign belsőépítészeti kiállításon

Construma 2012

A tetőtér-beépítés tűzvédelmi szabályai

Az ösztönző munkahely

A gipszkarton ezer arca

Vásárlási listák
További vásárlási listák