Hirdetés

Részben álmennyezet

Manapság az álmennyezet „jelenléte” annyira magától értetődő, hogy nem is tulajdonítunk jelentőséget neki. Pedig nem árt tudni, hogy mi mindent takar szem elől, milyen hatást kelt optikailag és mit ad hozzá esztétikailag az enteriőrhöz.

Álmennyezet az csak álmennyezet – gondolnánk így egyszerűen, mi dolgunk vele, nem járunk rajta és nekidőlni sem lehet! Nyilván vannak formai eltérések, meg szemkápráztató cirádák, meghökkentő és varázslatos világítási effektusok, melyek valahogyan onnan fentről jönnek, de azok is ritkán keltik fel tartósan az érdeklődésünket. Mivel nem nagyon esik az általános látóterünkbe, ezért felfelé is csak akkor nézünk, ha éppen nem tartunk a hasra eséstől, vagy ha valaki bokán rúg minket, hogy „nézd már ott fent!”.
Mivel megszoktuk, hogy a számunkra fontos és aktuális dolgok az orrunk előtt léteznek, és az orrunkat is inkábba előre, nagyjából a horizont síkjában lavírozzuk, nem sűrűn nézegetünk a fejünk fölé, aminek persze kétségtelenül akad előnye és hátránya is.
Pedig, ha mégis vesszük a fáradtságot, és végre feltekintünk, akkor sok érdekes dolgot megfigyelhetünk, nyilván most elsősorban az álmennyezetekkel kapcsolatban.

Álmennyezet a nappaliban

Ha már a tekintetünk kitartóan fixálódott a mennyezet irányába, akkor különösebb építészeti előképzettség nélkül is meg tudjuk állapítani a főbb jellemzőket. Most eltekintünk az álmennyezetek takarásában lévő mögöttes, és sokszor rendkívül változatos műszaki tartalmaktól, és csupán formailag tekintsünk a dologra. Megállapítható, hogy alapvetően kétfajta álmennyezet létezik.

  • Az egyik, amelyik teljesen befedi és takarja az egész mennyezeti területet úgy, hogy abból semmi nem látszik, így azt sem tudhatjuk milyen magas valójában a födém mennyezet.
  • A másik álmennyezet, amelyik csak bizonyos kisebb‑nagyobb részeket takar, akár egészen nagy területeket is szabadon hagyva az eredeti mennyezetből, szerkezeti födémből.

Az első verzió minket most kevésbé érdekel, hiszen mi sem könnyebb szolgai módon - persze ha van szakértelem - faltól falig teljesen befedni egy helyiségben a mennyezeti területet. Még az sem zavar most minket, hogy mennyi a felettes magasság, milyen kacatokat, csöveket takar el a szemünk elől, mert azt úgysem látjuk ezek után. Vannak erre komplex rendszerek, kiválóan megkonstruált rácsszerkezetek, függesztő elemek, különféle perforált és ásványi vagy egyéb panelek, de akár lehet egy egyöntetű hézagmentes gipszkarton fedés is. Még arra sem vagyunk tekintettel, hogy milyen a beépített speciális tartalom például extra hőszigetelés, hangszigetelés, továbbá miféle világítási és klíma vagy szellőző armatúrák helyezkednek el benne, mert most nem erre koncentrálunk.

Álmennyezet a nappaliban

Ami most minket érdekel az a második verzió, amikor is eszünk ágában sincs befedni az egész mennyezetet, sőt kifejezetten csak bizonyos kis területeket kívánunk lefedve látni. Lássuk milyen indokok és igények mentén kerülhet sor erre a részleges álmennyezetre.

  

A cikk folytatása Álmennyezet Tudástár oldalunkon olvasható

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Így készül a jó alaprajz 1. – Falak, nyílászárók, tájolás

Rögtön a kérdésre válaszolva a két legfontosabb ok: időt és pénzt spórolunk. Jó alaprajzzal a kezünkben elkerülhetők a hibák és hatékonyabb lesz a kivitelezés.

Látványos fürdőszobai álmennyezetek

A fürdőszobai álmennyezet kialakításakor az esztétikai szempontokon túl figyelemmel kell lennünk a gépészetre és szükség esetén, a helyiség sajátos klímája miatt a megfelelő felületkezelésre is.

Otthon, édes konténerotthon

A konténerház építés önmagában egy remek ötlet arra, hogy újrahasznosítsunk valamit, amit máskülönben kidobnánk, továbbá alternatívát nyújt a már megszokott építési módokkal szemben. Egy ilyen ház egyedülálló, időtálló, lehet nagyon egyszerű vagy épp különc megjelenésű.

Miért éppen álmennyezet?

Sok szakember megfogalmazta és dicsőítette az álmennyezetek sokoldalúságát, előnyeit, korszakalkotó alkalmazási és szinte végtelen variálási lehetőségeit, a design vetületeket nem is említve. Egy idő után azonban felmerül a kérdés, miért éppen álmennyezet?

Az álmennyezet belsőépítészete, design, esztétikai funkció

Az álmennyezet funkcionális komplexitásáról nagyon nehéz leválasztani bármelyik részbeli összetevőjét, hogy alaposabban megszemlélhessük, elemezgessük. Ez a helyzet az álmennyezet esztétikai funkciójával, azaz a designnal is.

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

Kié a legszebb panellakás?

Meglepő témájú versenyre jelentkezhetnek a budapesti panellakások tulajdonosai, amennyiben úgy gondolják, hogy otthonuk megfelel a feltételeknek.