Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

Hálószoba

A hálószoba igényli a legnyugalmasabb, legkiegyensúlyozottabb világítási megoldásokat, hiszen ez a helyiség otthonunk legintimebb része. Hogy milyen funkciójú területeket részesítünk előnyben, az a személyre szabott igényektől függ. Kerülhet ide az ágyon és szekrényen kívül dolgozósarok, tévé, olvasósarok, avagy hölgyeknek pipereasztal smink‑tükörrel. Mivel nem véletlenül hálószoba a neve a helyiségnek, az elsődleges funkciója az alvás, pihenés és az intim párkapcsolatunk ápolása. Az adott funkció másfajta világítást kíván, mint például a nappalié.

Világítás a hálószobában

Első megközelítésben, a hálószobában is fontos egy általános világítás, melyet egy jóképű csillár képviselhet, és ha túl nagy a helyiség, akkor kiegészülhet egy‑két stílusban hozzáillő falikarral. Az általános fénynél jó, ha minden zugot bevilágít. A tervezésnél gondoljunk arra is, hogy a hálószoba általában barátságos, meleg hőmérsékletű fényforrást kíván. A legtöbb esetben nincs szükség olyan erős fényre, mint a közösségi terekben. A számítógépnek, a varrógépnek vagy az olvasó saroknak irányított fényre van szüksége. A pihenő részeken, ahol csak lustálkodni szeretnénk lágyabb, árnyaltabb fényeket alkalmazzunk. Fésülködőasztalnál is szükség van helyi világításra, amelynek tükrére azonos szabályok vonatkoznak, mint a fürdőszobai tükörnél.

Azonban a helyi világítás egy háló esetén elsősorban az ágy mellett/fölött elhelyezett olvasólámpákat jelenti. Ha két személy használja a szobát, érdemes mindkét oldalra világítótestet elhelyezni. Az ágy közelében, az éjjeli szekrényen, vagy az ágy fölött a falon elhelyezett éjjeli és olvasó lámpákat úgy kell megválasztani, hogy fényük a legkevésbé se zavarja a másik, már alvó személyt. Ha eljön az alvásidő, és más valakivel is osztozunk a helyen, akkor a kiterjedt szórt fény, főként az olvasólámpa esetében nem ajánlott, mivel ez bevilágítja a szobát, és zavarhatja az alvó hálótársat. Magányos olvasáshoz használjunk keskeny szögben világító, és lehetőleg fényszabályozható LED spot égőket. Az olvasáshoz ez lehet fehér fényű.

  

           

A belmagasságtól is függhet, hogy milyen elhelyezésben, mennyi, és milyen lámpákat választunk. Hálószobában, a csillárt is beleértve kisebb világítótestek a célszerűbbek.

Figyelembe kell vennünk mindennapi szokásainkat, hogy szoktunk-e rendszeresen, elalvás előtt olvasni? Az is fontos, hogy szoktunk‑e a hálószobában öltözni, mert ott a ruhásszekrény, vagy a gardróbot használjuk erre? A ruhásszekrényekbe is szerelhetünk lámpát, amely az ajtó nyitására kigyullad, hisz fontos látni a ruhák valódi színét.
A lámpaernyők kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy se túl fényáteresztőek, de túl sötétek, komorak se legyenek.

Világítás a hálószobában

Szerencsés megoldás, ha nem csak egy‑két fényforrást használunk. Sokkal kellemesebb több lámpatestet sejtelmesebb fénnyel bekapcsolni, mint egyet nagyon erős fénnyel. Az általános megvilágításnál, például a csillár esetében ne használjunk spotos szerkezetűeket, mert agresszív fényük zavarja a szemet.

Ügyeljünk arra, hogy ágyban fekve semmilyen világítótest égője ne világítson közvetlenül a szemünkbe.

A megvilágítással szembeni igények korosztályonként is változhatnak. Idősebbeknél, gyengülő látásúaknál fontos lehet az intenzívebb fehér fényű égők használata, főleg olvasáshoz, kézimunkához.
Jó megoldás a fényszabályozós kapcsoló használata, ezzel mindig az alkalomhoz illő, megfelelő szintű általános világítás állítható be.

Világítás a hálószobában

Ha megoldható, célszerű egy kapcsoló elhelyezése az ágy fejénél, így egy mozdulattal minden világítás kikapcsolható. Ez lehet egy alternatív kapcsolási megoldás, ahol az egyik kapcsolót a hálószoba bejáratánál kell elhelyezni, a másikkal pedig már ágyban fekve könnyen lekapcsolhatjuk a lámpákat.

Világítás a hálószobában

Ha televíziót is elhelyezünk a helyiségben, akkor, ahogy a nappalinál már szóba került, itt is gondoskodni kell egy úgynevezett derítő fényről a tv mögött vagy mellett, hogy csökkentse a kontrasztot a sötét szoba és a tv fénye között. Fénye a falat világítsa meg, és ne jusson közvetlenül a szemünkbe.

  • A hálószobában is fontos a hangulatvilágítás kialakítása. A lágy, szórt fény biztosítására leginkább az indirekt világítás, vagy azok a lámpatestek alkalmasak, amelyek valamilyen takaró ernyővel rendelkeznek.
  • A meghitt hangulatot feldobhatjuk különféle romantikus fényhatásokat keltő rejtett világítású színes, vagy színváltós hangulatfényekkel.
  • Sokan kedvelik még a szabad végtelen eget idéző álmennyezeti, csillagos égboltvilágítást is.
  • Hangulatvilágításként alkalmazhatunk rejtett-, vagy karnisvilágítást, gyengébb fényű falikart, állólámpát.
  • Ha valakinek gyakrabban fel kell kelnie éjszaka, praktikus lehet a gyerekszobáknál is használatos, mozgásérzékelős, konnektorba dugható kis diszkrét fényforrások felszerelése, hogy megtaláljuk a papucsunkat, majd az ajtókilincset, vagy ne rúgjunk bele valamelyik bútor lábába.                      

Gardrób         

A gardrób szerencsés esetben közvetlen kapcsolatban van a hálószobával, és még szerencsésebb esetben a fürdővel is. Ennél fogva persze inkább közlekedőnek kéne tekinteni egy általános világítással. Speciális a funkciója olyan szempontból, hogy itt tároljuk a ruháink, cipőink nagy részét, így itt vetkőzünk vagy öltözünk. Minden esetre fontos, hogy a cipők, ruhák természetes színét minél valóságosabban lássuk, hisz így tudunk megfelelő színeket társítani. Erre legkevésbé alkalmas az általános neon, vagy a kompakt izzóvilágítás, melyek a színeket jelentősen eltorzíthatják. Inkább használjuk a napfény spektrumát megközelítő (~5600 Kelvin), erőteljes fényű világítótesteket, a halogéneket, illetve a LED fényeket. Használhatunk egyidejűleg különféle színhőmérsékletű izzókat is keverten, hiszen a kinti fényviszonyok sem mindig egyöntetűek, például hajnalban, délben, alkonyatkor, vagy felhős időben.

Világítás a hálószobában

Ahogy olvashattuk, jó világítás nélkül nincs jó hálószoba és ugyanez vonatkozik a gardróbra is. Utóbbi tervezéséhez, kialakításához kínálunk további ötleteket, fontos tudnivalókat.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Otthonunk világítása, ahogy mi szeretnénk

Visszagondolva a régi időkre, azért mennyivel felemelőbb belépni egy modern lakásba és egy mozdulattal fényt gyújtani, vagy még azt sem, mert ezt egy mozgásérzékelő végzi el helyettünk. Ahány funkció, annyiféle fényforrás.

Világítás a nappaliban

Méretétől függetlenül a nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége. Világítása, annak megtervezése és kivitelezése éppen ezért bonyolult feladat.

Világítás a konyhában

A konyha bizonyos értelemben ipari terület, hiszen ételkészítési munkafolyamat zajlik benne, miközben gázzal, villannyal, magas hőt produkáló készülékeket működtetünk, használunk. A világítás megfelelő és gondos megtervezése, kiépítése mindennél fontosabb itt.

Fürdőszobai fények

A fürdőszoba, gyakran kerül a főhelyiségek által behatárolt sötét, ablaktalan területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is. A mai tisztálkodási és testápolási igényekhez igazodó világítás nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban bármikor.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Önnek ajánljuk