25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

A villanyszerelés kifejezetten az a munka, amelyik képzett szakember közreműködését igényli, kivéve, ha mi magunk, vagy családtagunk kellően jártas és tapasztalt ebben a kérdésben. Ez utóbbi azonban elég ritka, így mindenképpen támaszkodjunk külső szakértelemre, gyakorlott kivitelezőre.
A kiválasztás egyik eredményes módja lehet a kérdezés, melynek célja az is, hogy valamiképpen kipuhatoljuk, hogy a kiszemelt villanyszerelő valóban a helyzet és a szakmai tudás magaslatán áll-e, vélhetően az általunk elképzelt eredményt fogja számunkra produkálni? Könnyebb helyzetben vagyunk, ha nem a szaknévsorból szinte találomra, hanem ismerőseink ajánlásával választunk kipróbált szakit. Esetleg segíthet, ha a mesternek van honlapja referenciákkal, tájékoztató leírásokkal. A kérdezés persze a kivitelezés alatti kommunikációt is segíti.

Villanyszerelési tervek

Fontos, hogy az illető szakember tudjon tanácsot és segítséget adni a konnektorok, lámpák megfelelő helyének és számának meghatározásában és a falon történő kijelölésében, amennyiben nekünk nincs elképzelésünk, vagy lakberendezői tervünk. A villanyszerelő szakember még ebben az esetben is ajánlhat célszerű módosításokat.
Extra kívánságok esetén, mint a padlóba süllyesztett LED világítás, vagy a rafinált mennyezeti fény megoldások, képes és hajlandó legyen együttműködni a burkolóval, illetve a száraz‑építővel az álmennyezethez.
Szempont lehet, hogy a vállalkozó viszonylag közel lakik-e a munka helyszínéhez, hiszen a felvonulás is anyagi vonzatokat rejthet. Ehhez tartozik még, hogy a mester és segédei (merthogy soha nincsenek egyedül) biztonságosan tudnak-e parkolni járművükkel a helyszínen, esetleg van-e parkolási díj?
Nem utolsó sorban talán a leglényegesebb kérdés a zsebünket érinti, azaz mekkorák lesznek a szerelési költségek?
Ha meggyőzőnek találjuk a válaszokat és úgy látjuk, hogy valóban a szakmáját alaposan ismerő emberrel van dolgunk, akkor figyeljünk oda a tanácsaira, esetleg közben jegyzeteljünk, hogy miből és mennyi kellene, esetleg milyen típus, stb.

  

Kérdések, melyeket érdemes feltenni

1. Ismeri és alkalmazza-e a legújabb energiatakarékos világítási rendszereket, és van-e benne kiépítési gyakorlata is?
2. Tud-e nekünk a hálószobai mennyezetre „csillagos égboltot” készíteni, mert az minden vágyunk?
3. Hálózatfelújítás esetén: újra tudja-e húzni a régi vezetékeket, mert nemrég festettünk, vagy mindent ki kell vésni az új elektromos hálózati rendszerhez?
4. Tud-e bontás nélküli, esztétikus falon kívüli szerelési megoldásokat is?
5. Kell‑e új biztosítótábla (nagy valószínűséggel igen), vagy megfelel még a régi is?
6. Vélhetően mennyi időt vesz igénybe a teljes szerelési művelet?
7. Tudnak-e számlát adni? (Legyen számlaképes, gondoljunk a garanciára.)
8. Előzetes kalkulációban milyen munkadíj várható, lehetőleg utólagos korrekciók nélkül? (Többnyire folyóméter ár, óradíj, és anyagdíj.)
9. A parkolási díjat felszámolják-e?
10. Kérnek-e előleget az anyagvásárlásra, egyébre?
11. A kapcsolókat, konnektorokat, lámpatesteket mi vásároljuk meg, vagy a lakberendezési tervek alapján, bízzuk rájuk? Ha mi vesszük, miből mennyit?
12. Lakberendezési terv nincs, de tudnak‑e segíteni egy korszerű, sokcélú és mindemellett dekoratív, alacsony fogyasztású elektromos rendszer kialakításában?
13. Új konyhagépeket, mosógépet tervezünk vásárolni. Elegendő lesz‑e a hálózat kapacitása a problémamentes működéshez?
14. Tudnak-e segítséget adni megfelelő, jó minőségű, tartós, korszerű alkatrészek kiválasztásában?
15. Tudnak‑e konnektort úgy szerelni, hogyha mondjuk a vasalót kihúzom, akkor nem jön ki vele az egész aljzat a falból?
16. Tudnak-e megoldást a vizes helyiségek világításának kialakítására, hogy használatkor senkit nem ráz meg az áram, családi pancsolás esetén sem?
17. A munka tartalmazza a vezetékek kivésett nyomvonalának helyreállítását is? (Villanyszerelők ezt nem nagyon szokták, de hátha mégis...)
18.  Az általuk kivésett sittet elszállítják, vagy nekünk kell erről gondoskodni?
19. Naponta hány órát szánnak munkára, mitől-meddig dolgoznak?
20. Tudnak-e úgy dolgozni, hogy a meglévő padló vagy más burkolat ne károsodjon? A padlót takaró fóliázásáról mi gondoskodjunk, vagy benne van az árban?
21. Milyen bútorokat kell elmozdítani, esetleg kivinni, vagy középre tolva letakarni, hogy lehessen dolgozni? Segítenek-e ebben, vagy erről mi gondoskodjunk?
22. Megoldható-e több szakaszban a szerelés helyiségenként, hogy közben egy másik fázison legyen áram, legalább a számítógép, a mikrosütő működjön, egyáltalán tudjunk egy kávét főzni valahol? (Ez nagyobb, átfogóbb felújításnál lehet probléma.)
23. Hányan vesznek részt a munkában, esetleg igényelnek-e naponta egyszeri főétkezést, alkoholmentes védőitalt? (Célszerűbb biztosítani, így kisebb a munkából való kizökkenés esélye.)
24. Munka után kitakarítanak-e maguk után, és mennyire?
25, Milyen garanciát tud vállalni a kész munkára, és mennyi időre?

Munkában a villanyszerelő

Gondolnunk kell arra is, hogy a szerelés után leginkább magunknak kell elvégeztetni a falak véséséből eredő helyreállító munkálatokat, ezért a kisebb villanyszerelési munkákat kivéve, az elektromos hálózat teljes felújítását célszerű egy általános lakásfelújítással, festéssel, burkolással egybekötni. Egy új ház építésénél az elektromos vonalak kialakítása rendesen a vakolás előtt megtörténik.
Ez a munka is, mint sok minden más, a jól meghatározott igényeken, a jó együttműködésen, és az idejében feltett jó kérdéseken is múlik, hogy aztán teljesen elégedettek legyünk lakásunk megújult elektromos hálózatának és izgalmas világításának használatával, még sok évre.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Lehet-e a lakásszerelvény látványelem? A válaszunk: igen

A lakásszerelvényektől – mint bármelyik berendezési tárgytól - elvárható, hogy harmonizáljanak otthonunk stílusával, színvilágával, uralkodó anyagaival. Sőt, lehetnek akár az adott helyiség látványelemei is.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.