Fürdőszobai fények

A fürdőszobák az utóbbi két évszázadban végre elnyerni látszanak méltó helyüket és egyenjogúságukat a lakás helyiségeinek megszokott hierarchiájában. A fürdőszoba, mint mellékhelyiség, – mert ez az elnevezés azért megmaradt – ami a lakás alapterületén való elhelyezkedésén is megmutatkozik, gyakran kerül északi hátsó falhoz, kicsi fent elhelyezett szellőzőablakkal, vagy valahova a nagy főhelyiségek által szorosan behatárolt sötét, ablaktalan elszigetelt területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is.

Mindez fontos, mert a fürdőszobák többsége a legritkább esetben rendelkezik egy nagy ablakon keresztül bejutó természetes megvilágítással. Külterületi, vidéki házaknál, főként a telekhatáros falaknál, építési szabvánnyal korlátozott az ablakok lehetséges mérete, elhelyezési magassága, ami ugyancsak nem kedvez a természetes fénynek. A városi, tömbházas lakások sincsenek jobb helyzetben a lichthófhoz csatlakoztatott fürdővel, WC-vel.
A fürdőszobák és a vécé esetében a mesterséges elektromos megvilágítás tehát alapvetően fontos. Bár nagyon szép példákat látunk az amúgy divatos üvegtégla falak segítségével más helyiségen át biztosított természetes fényre, a mai tisztálkodási és testápolási igényeknek ez kevés. A korszerű, modern fürdők már a napi tisztálkodáson kívül, a kényeztető szertartások, a relaxáció és a wellness színterei is. Gondoskodnunk kell tehát az alkalomhoz illő, kellő erejű fényekről, melyek igény szerint kapcsolhatók.
A világítás kialakításának elvei sok tekintetben hasonlóak a más helyiségeknél alkalmazottakhoz.

Falikarok a fürdőben

Általános világítás

Minden helyiségbe belépve biztosítani kell egy általános, az alapvető tájékozódást, és a legszükségesebb tevékenységeket biztosító fényességet. Legelőször a fürdőszoba általános világítását kell megteremtenünk, ami egy néhány négyzetméteres kis helyiség esetén akár egy szál központi lámpatest is lehet, ha megfelelő a fényereje. Ha nem a mennyezetre, hanem mindjárt a tükör fölé, mellé szereljük a falra, akkor a szépségápolás céljainak is nagyjából megfelelhet. Nagyobb fürdőhelyiség esetén, több ilyen lámpatest is lehetséges, ésszerűen szétszórt elhelyezéssel. Korszerű, esztétikus, a burkolat stílusával harmonizáló lámpák formailag is díszei lehetnek a fürdő helyiségünknek.
A külön WC helyiség estében egy jól elhelyezett, megfelelő fényerejű világítótest tökéletesen megfelelő.

Mosdópult megvilágítása

Tükör megvilágítás

Speciális helyzet a fürdőszobákban a tükör megvilágítása, melyre mindenképpen szükség van, főleg, ha az általános fény a mennyezetre került. A tükör megvilágítására számtalan változatos lámpatest kapható a kereskedelemben, melyeket kombinálni is lehet. A már említett tükör feletti változatos lámpatestek (neoncső, vonalizzó, spotok, halogének, LED stb.) még kiegészülhetnek egyéb oldalsó segédfényekkel, dekorációs fényekkel. Egyes tükörajtós pipereszekrények, tükrös polcok már gyárilag tartalmazzák a megfelelő világítást. Vannak önálló exkluzív tükrök, melyeknek rejtett armatúrája csak a bekapcsoláskor, a tükör üvegén átvilágítva válik láthatóvá, és veti a fényt az arcunkra.

Hangulatvilágítás a fürdőben

Némelyik típus, hollywood-i sminkes módra, a keretén körben sűrűn elhelyezett égősorral ad tökéletes, lágy világítást az arcápoláshoz, borotválkozáshoz. Ha ilyenünk nincs, csak tükör feletti egy szál lámpánk, akkor gondoskodjunk, hogy úgy nyak magasságában is legyenek kétoldalt fények, kis falikarok, hogy árnyékmentes legyen a sminkelés, vagy a férfi arcszőrzet rendszeres eltávolítása. Természetesen gondoskodjunk a borotva csatlakoztatására alkalmas biztonságos konnektor elhelyezéséről is.

  

Dekorációs fények

Egyre szélesebb körben hódít a kád peremébe, illetve a padlóba építhető, alacsony feszültségű, kis átmérőjű fényforrások használata. Lekapcsolt fővilágítás mellet különlegesen varázslatos hangulatot adnak a lábazati, vagy egyes háttérfénnyel szerelt üvegcsempék, téglák is. Ezek elsősorban dekorációs, hangulatteremtő funkciót töltenek be. A fokozottabb biztonság érdekében LED típusú fényforrást ajánlatos használni, melyek kevésbé melegednek fel, mint a fényforrások többi típusa.
A fürdőszobánk izgalmas stílusának és gazdag elképzeléseinknek megfelelően alakítható ki a sokrétű világítás is. Az általános fényektől függetlenül, a tükrök világítása is külön‑külön működtethető legyen az adott funkciónak megfelelően.
Egyes esetekben lehetőség van az áttetsző mosdó, vagy a mosdópult hátulról való megvilágítására, amely különösen látványos. A fürdőszobában kialakított, természetesen vízhatlan gipszkartonból épített álmennyezet is alkalmas süllyesztett fények, spotok telepítésére.

LED-ek a fürdőben

Amire ügyeljünk

  • Mivel vizes helyiségről van szó, ügyelni kell az érintésvédelemre. A világítótest kapcsolóit lehetőleg a fürdőszoba külső falára szereltessük, így nem éri nedvesség, pára. Ha ez nem megoldható, figyeljünk nagyon a biztonságos telepítésre.
  • A fürdőszobába szerelt dugaljak IP44-védettségűek és fedeles kivitelűek legyenek. Szerelési magasságuk 1,4 méter.
  • Legalább IP43-védettségű lámpatesteket válasszunk a 230 V hálózati feszültségről való működtetéshez.
  • Minden fürdőben használt elektromos berendezés védőföldeléssel ellátott vagy kettős szigetelésű legyen!
  • Fürdőszobába csak burás vagy előtétüveggel ellátott lámpatestet szabad szerelni. A szabadon sugárzó világítótestek használata veszélyes, mert a fröccsenő víztől a működés során felmelegedett fényforrás szétrobbanhat.
  • A behatoló pára károsítja a világítótest feszültség alatti részeit. A lámpatestek kiválasztásánál figyeljünk, hogy a fém alkatrészek rézből, vagy rozsdamentes anyagból legyenek, hisz a vízpára elrozsdásítja egy idő után a vas részeket. Amennyiben víz is kerül a lámpatestbe, az életveszélyessé válhat!
  • Feltétlenül bízzunk meg szakembert, aki ismeri a szabványokat, ne álljunk neki magunk villanyt szerelni, ha nem értünk hozzá.

 Többszintű világítás a fürdőszobában

A mesterséges fényárnyalatok közül a szemünk leginkább a hagyományos izzók fényéhez szokott. Ezek színe hasonlít leginkább a Nap fényének színéhez. Energiatakarékos kompakt fényforrásokat is használhatunk, ügyelve arra, hogy meleg árnyalatúak legyenek. Ha hideg árnyalattal világító fényforrásokat választunk, arcunk egészségtelen színt kap, ami sminkelésnél különösen előnytelen. A hideg fény viszont kellemes tisztaság érzetet kelt, használjunk talán vegyes színhőmérsékletű izzókat a különböző célokra. Általános világításnak például a hideg árnyalatokat, a tükörhöz meleget.

Számtalan, világítással kapcsolatos ötlet található az Inspirációtárban (https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/ )

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Világítás a konyhában

A konyha bizonyos értelemben ipari terület, hiszen ételkészítési munkafolyamat zajlik benne, miközben gázzal, villannyal, magas hőt produkáló készülékeket működtetünk, használunk. A világítás megfelelő és gondos megtervezése, kiépítése mindennél fontosabb itt.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

Szaniter kisokos

A vizes helyiségeknek is nevezett fürdő és vécé alapvető kellékei a korszerű, minőségi, könnyen tisztítható, higiénikus és időtálló anyagból készült szaniterek, melyek nem mellékesen harmonizálnak a fürdőszoba egyéb berendezéseivel, illetve annak burkolatával.

Éljen a fürdőkád!

Lakásátalakításoknál vagy térnyerés céljából sokan megszüntetik a fürdőkádat és beérik egy zuhanyzóval. Rossz választás. Egy fürdőkádban lehet zuhanyozni is, de egy zuhanyzóban nem lehet fürdeni, a szó hagyományos értelmében. Tehát éljen a fürdőkád, ha még oly pici is!

A zuhany - Tisztaság fentről lefelé

A modern kori rohanó, néha talán feleslegesen is kapkodó és hajszolt életvitelünknek kétségtelenül jobban megfelel a tisztálkodásnak az a gyorsabb lehetősége melyet a rajtunk esőszerűen végigfolyó víz biztosít. De vannak más szempontok is.

Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Európai viszonylatban jól szabványozottan és évtizedek óta szinte változatlan működéssel, némi formai változatosságot mutató kínálattal szolgálnak otthonainkban a villanykapcsolók, konnektorok. A technológiai újítások azonban ezeket is alaposan átalakították.

Önnek ajánljuk