Fürdőszobai fények

A fürdőszobák az utóbbi két évszázadban végre elnyerni látszanak méltó helyüket és egyenjogúságukat a lakás helyiségeinek megszokott hierarchiájában. A fürdőszoba, mint mellékhelyiség, – mert ez az elnevezés azért megmaradt – ami a lakás alapterületén való elhelyezkedésén is megmutatkozik, gyakran kerül északi hátsó falhoz, kicsi fent elhelyezett szellőzőablakkal, vagy valahova a nagy főhelyiségek által szorosan behatárolt sötét, ablaktalan elszigetelt területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is.

Mindez fontos, mert a fürdőszobák többsége a legritkább esetben rendelkezik egy nagy ablakon keresztül bejutó természetes megvilágítással. Külterületi, vidéki házaknál, főként a telekhatáros falaknál, építési szabvánnyal korlátozott az ablakok lehetséges mérete, elhelyezési magassága, ami ugyancsak nem kedvez a természetes fénynek. A városi, tömbházas lakások sincsenek jobb helyzetben a lichthófhoz csatlakoztatott fürdővel, WC-vel.
A fürdőszobák és a vécé esetében a mesterséges elektromos megvilágítás tehát alapvetően fontos. Bár nagyon szép példákat látunk az amúgy divatos üvegtégla falak segítségével más helyiségen át biztosított természetes fényre, a mai tisztálkodási és testápolási igényeknek ez kevés. A korszerű, modern fürdők már a napi tisztálkodáson kívül, a kényeztető szertartások, a relaxáció és a wellness színterei is. Gondoskodnunk kell tehát az alkalomhoz illő, kellő erejű fényekről, melyek igény szerint kapcsolhatók.
A világítás kialakításának elvei sok tekintetben hasonlóak a más helyiségeknél alkalmazottakhoz.

Falikarok a fürdőben

Általános világítás

Minden helyiségbe belépve biztosítani kell egy általános, az alapvető tájékozódást, és a legszükségesebb tevékenységeket biztosító fényességet. Legelőször a fürdőszoba általános világítását kell megteremtenünk, ami egy néhány négyzetméteres kis helyiség esetén akár egy szál központi lámpatest is lehet, ha megfelelő a fényereje. Ha nem a mennyezetre, hanem mindjárt a tükör fölé, mellé szereljük a falra, akkor a szépségápolás céljainak is nagyjából megfelelhet. Nagyobb fürdőhelyiség esetén, több ilyen lámpatest is lehetséges, ésszerűen szétszórt elhelyezéssel. Korszerű, esztétikus, a burkolat stílusával harmonizáló lámpák formailag is díszei lehetnek a fürdő helyiségünknek.
A külön WC helyiség estében egy jól elhelyezett, megfelelő fényerejű világítótest tökéletesen megfelelő.

Mosdópult megvilágítása

Tükör megvilágítás

Speciális helyzet a fürdőszobákban a tükör megvilágítása, melyre mindenképpen szükség van, főleg, ha az általános fény a mennyezetre került. A tükör megvilágítására számtalan változatos lámpatest kapható a kereskedelemben, melyeket kombinálni is lehet. A már említett tükör feletti változatos lámpatestek (neoncső, vonalizzó, spotok, halogének, LED stb.) még kiegészülhetnek egyéb oldalsó segédfényekkel, dekorációs fényekkel. Egyes tükörajtós pipereszekrények, tükrös polcok már gyárilag tartalmazzák a megfelelő világítást. Vannak önálló exkluzív tükrök, melyeknek rejtett armatúrája csak a bekapcsoláskor, a tükör üvegén átvilágítva válik láthatóvá, és veti a fényt az arcunkra.

Hangulatvilágítás a fürdőben

Némelyik típus, hollywood-i sminkes módra, a keretén körben sűrűn elhelyezett égősorral ad tökéletes, lágy világítást az arcápoláshoz, borotválkozáshoz. Ha ilyenünk nincs, csak tükör feletti egy szál lámpánk, akkor gondoskodjunk, hogy úgy nyak magasságában is legyenek kétoldalt fények, kis falikarok, hogy árnyékmentes legyen a sminkelés, vagy a férfi arcszőrzet rendszeres eltávolítása. Természetesen gondoskodjunk a borotva csatlakoztatására alkalmas biztonságos konnektor elhelyezéséről is.

  

Dekorációs fények

Egyre szélesebb körben hódít a kád peremébe, illetve a padlóba építhető, alacsony feszültségű, kis átmérőjű fényforrások használata. Lekapcsolt fővilágítás mellet különlegesen varázslatos hangulatot adnak a lábazati, vagy egyes háttérfénnyel szerelt üvegcsempék, téglák is. Ezek elsősorban dekorációs, hangulatteremtő funkciót töltenek be. A fokozottabb biztonság érdekében LED típusú fényforrást ajánlatos használni, melyek kevésbé melegednek fel, mint a fényforrások többi típusa.
A fürdőszobánk izgalmas stílusának és gazdag elképzeléseinknek megfelelően alakítható ki a sokrétű világítás is. Az általános fényektől függetlenül, a tükrök világítása is külön‑külön működtethető legyen az adott funkciónak megfelelően.
Egyes esetekben lehetőség van az áttetsző mosdó, vagy a mosdópult hátulról való megvilágítására, amely különösen látványos. A fürdőszobában kialakított, természetesen vízhatlan gipszkartonból épített álmennyezet is alkalmas süllyesztett fények, spotok telepítésére.

LED-ek a fürdőben

Amire ügyeljünk

  • Mivel vizes helyiségről van szó, ügyelni kell az érintésvédelemre. A világítótest kapcsolóit lehetőleg a fürdőszoba külső falára szereltessük, így nem éri nedvesség, pára. Ha ez nem megoldható, figyeljünk nagyon a biztonságos telepítésre.
  • A fürdőszobába szerelt dugaljak IP44-védettségűek és fedeles kivitelűek legyenek. Szerelési magasságuk 1,4 méter.
  • Legalább IP43-védettségű lámpatesteket válasszunk a 230 V hálózati feszültségről való működtetéshez.
  • Minden fürdőben használt elektromos berendezés védőföldeléssel ellátott vagy kettős szigetelésű legyen!
  • Fürdőszobába csak burás vagy előtétüveggel ellátott lámpatestet szabad szerelni. A szabadon sugárzó világítótestek használata veszélyes, mert a fröccsenő víztől a működés során felmelegedett fényforrás szétrobbanhat.
  • A behatoló pára károsítja a világítótest feszültség alatti részeit. A lámpatestek kiválasztásánál figyeljünk, hogy a fém alkatrészek rézből, vagy rozsdamentes anyagból legyenek, hisz a vízpára elrozsdásítja egy idő után a vas részeket. Amennyiben víz is kerül a lámpatestbe, az életveszélyessé válhat!
  • Feltétlenül bízzunk meg szakembert, aki ismeri a szabványokat, ne álljunk neki magunk villanyt szerelni, ha nem értünk hozzá.

 Többszintű világítás a fürdőszobában

A mesterséges fényárnyalatok közül a szemünk leginkább a hagyományos izzók fényéhez szokott. Ezek színe hasonlít leginkább a Nap fényének színéhez. Energiatakarékos kompakt fényforrásokat is használhatunk, ügyelve arra, hogy meleg árnyalatúak legyenek. Ha hideg árnyalattal világító fényforrásokat választunk, arcunk egészségtelen színt kap, ami sminkelésnél különösen előnytelen. A hideg fény viszont kellemes tisztaság érzetet kelt, használjunk talán vegyes színhőmérsékletű izzókat a különböző célokra. Általános világításnak például a hideg árnyalatokat, a tükörhöz meleget.

Számtalan, világítással kapcsolatos ötlet található az Inspirációtárban (https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/ )

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Ötletes berendezés kicsi fürdőszobákba

A panel- vagy garzon lakások kínzóan kis méretű fürdőszobái alaposan feladják a leckét, mikor a berendezésükre kerül a sor. Hogyan tömörítsünk mindent egyetlen talpalattnyi helyre úgy, hogy közben ne áldozzunk fel túl sokat a kényelemből és az esztétikumból? Mutatunk néhány okos megoldást!

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket?

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Közös fürdőzés? Tegye kényelmesebbé középlefolyós káddal!

A láb felőli oldalon elhelyezett kádlefolyóval addig nincs gond, amíg nem akarunk megfordulni, vagy kettesben fürödni. A mai tágas kádak azonban hosszas relaxálásra és közös lubickolásra csábítanak. Ha középlefolyós M-Acryl kádat választ, a lefolyó biztosan nem zavarja majd a kikapcsolódást.