Világítás a konyhában

A konyha bizonyos értelemben ipari terület, hiszen ételkészítési munkafolyamat zajlik benne, miközben gázzal, villannyal, magas hőt produkáló készülékeket működtetünk, használunk. Vizet forralunk, zsírt és olajat hevítünk, aprítunk, darálunk, melyek adott esetben balesetet is okozhatnak. Nagyon fontos ezért a világítás megfelelő és gondos megtervezése, kiépítése, hogy az adott munkafázisokat pontosan és biztonságosan végrehajtsuk.

A modern lakástervezési és lakberendezési felfogás szerint, a főzési és az étkezési terület, sőt, gyakran a nappali, egymással nyitott, szerves egységet alkotnak. Ezt nevezik amerikai, vagy nyitott konyhának. Kis lakásoknál ez különösen előnyös a kedvezőbb térérzet végett.

Fény csoportok

Elsődleges fényforrásunk a természetes napfény, mely az ablakon keresztül jut be a konyhába, ennél nincs is jobb. Azonban egy konyha kialakításánál fontos az is, hogy elegendő tároló helyünk legyen, ezért ha túl sok az ablak, akkor kevés felső szekrény helyezhető a falakra. Érdemes az ablak elé azt a pultrészt tenni, ahol sokat dolgozunk, így napközben időnként kitekinthetünk a konyhából.
A szürke felhős napokon, a korai téli estéken bizony az elektromos fények nélkül, és egyáltalán áram nélkül nagy bajban lennénk, ráadásul a hazai háziasszonyok zöme este munka után foglalatoskodik a konyhában.

A konyhai fényeket leginkább három fontos csoportra oszthatjuk

  • Általános világítás
  • Főzési világítás
  • Étkezési világítás

 Ezekhez a csoportokhoz külön‑külön is kapcsolódhat, mint alcsoport, a hangulatvilágítás, dekorációs és design szempontokat kiemelő fények, és effektusok.

A konyha fényei

Általános konyhai világítás

Az általános világításnak – hasonlóan a többi helyiséghez – elegendő fényt kell adnia a konyha áttekintéséhez. Ennek megfelelően itt is a helyiség mennyezetén elhelyezett fehér fényű burás világítótestek a megfelelők. A leghagyományosabb konyhai világítás a középen hosszan lelógó égő, egy fodros üveg ernyővel, mely legtöbbször az asztalra teríti a fényt. Általános világítás lehet az álmennyezeten körben a falakat párhuzamosan követő süllyesztett halogén, illetve LED fények sora is, vagy a kettő együtt. Magas belmagasságnál megfelelő lehet az irodákban is használatos, néhány függesztett kapcsolt fénycső armatúra. Természetesen fontos szempont az esztétikus darabok kiválasztása.

Általános konyhai világítás

Olyan fényforrást is választhatunk, mely nem csak lefelé vetít, hanem a mennyezet felé is, ezzel lágyabb, derítő fényt adhatunk konyhánknak. Kis belmagasságoknál ez előnyös, mivel a felfelé irányuló világítás megnöveli a térérzetet.

Főzési világítás

A korrekt konyhabútor tervezésnek fontos része a világítás megtervezése is. Fontos a helyi világítás, mely a munkapulton folytatott munkánkat könnyíti meg, ugyanis a mennyezeti fényforrásokat leárnyékolják egyrészt a felső szekrényelemek, és mi magunk is a pultnál állva, főzés közben. És éppen ehhez a munkához van szükség a legtöbb fényre, mégpedig úgy, hogy az közben ne vakítson. Ráadásul minél több fényt, minél több helyről irányítunk a munkaterületre, annál kevesebb zavaró árnyék keletkezik.

Főzési világítás

A legjobb fényeket, az előkészítés, a feldolgozás, a főzés (tűzhely, főzőlap), és a mosogató területére kell adni. A tűzhely fölé amúgy is ajánlatos páraelszívó készülékek már beépítve tartalmazzák a főzéshez szükséges világítótesteket, égőket, melyek már jellemzően halogének, illetve LED fények. Ezek a készülékről közvetlenül kapcsolhatók, illetve a működtetéssel együtt aktiválódnak, egyes típusoknál akár távirányítóval is.

Az általános munkafeladatok (előkészítés, feldolgozás) fényeit többnyire a felső‑szekrények, vagy nyitott polcok alsó lapjára szerelik. Ennek hagyományos módja volt a neoncső, később a vonal‑izzó, ma már a kisméretű design tokozású halogének, LED lámpák, illetve újabban a neoncsöveket utánzó retrós hangulatú LED‑csövek kerülnek felszerelésre. De akár öntapadós jól elrejthető LED‑szalaggal is próbálkozhatunk, ha elegendő munkafényt ad. Ezek akár külön‑külön, vagy csoportosan is kapcsolhatók ugyanott a szekrények alján, vagy központilag, esetleg az ajtó mellől.

LED világítás a konyhában

A mosogató esetében hasonlók a megoldások. Ha a mosogatótál az ablak alá került, akkor oldalról, a felső‑szekrényekre, illetve a falra szerelt, irányított fényű lámpákkal adhatunk ennek a területnek elegendő fényt. Egy mozgásérzékelővel vezérelt világítás ezen a területen nagyon hasznos, hiszen esetlegesen maszatos, zsíros, vizes kézzel nem kell a kapcsolóhoz nyúlni, csak odalépünk a pulthoz és máris van fény.

Az alsó munkavilágítást kiegészíthetjük a felső szekrények felett körbefutó galériába (párkány) süllyesztett, vagy egyenként szerelt karos spot lámpákkal, melyek alapvetően a szekrények frontját világítják meg, esztétikusan hangsúlyozva azokat.

Főzési világítás

Sok gyártó kínál kifejezetten konyhabútor világítási célokra lámpatesteket, nagyon sokféle formában, és felszerelési lehetőséggel. Ezek a világítótestek tartalmaznak, vagy kiegészülnek még dugaljakkal a kisebb konyhagépek (mikró, turmix, szeletelőgép, kávéfőző stb.) számára, sőt láthatunk már USB csatlakozósat is, feltöltésre és működtetésre.

Fontos, hogy a konyhai égők legyenek fehér, napfény spektrumúak, hogy ne torzítsák az ételek színét! A megfelelő, jó világítás baleseteket is megelőzhet.

Étkezési világítás

Az ebédlőasztal függetlenül attól, hogy a konyhában, a nappaliban vagy önálló ebédlőben helyeztük-e el külön egyedi világítást igényel. Lehetőség szerint ide ernyős lámpákat alkalmazzunk, elkerülve, hogy a szemünkbe világítson valamelyik égő, és csak az asztal felülete kapjon fényt. Falhoz tolt asztalnál megoldás lehet a megfelelő falikar, vagy az asztal fölé ostorszerűen behajló nagy állólámpa is.

Étkezési világítás

Hangulatvilágítás

A konyhában is lehet szerepe a hangulatfényeknek, de csak a fő világítást kiegészítve, például a falak derítésére, vagy az étkező falán elhelyezett képekhez, esetleg az üveges konyha szekrények, polcok, kivilágítására, mely használatkor is praktikus. Újszerű érdekes látványt nyújt a munkapult élébe beépíthető, és a munkapult alá a konyhabútor lábazatához felszerelt LED‑szalag világítás. A világító lábazat a bútornak lebegő hatást ad, és megvilágítja a szép új járólapot, padlót is.

Hangulatvilágítás a konyhában

Számtalan, világítással kapcsolatos ötletet talál a https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/ oldalon.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Napfény ablak nélkül

A természetes napfény pszichénkre gyakorolt hatásait mindannyian ismerjük. És szerencsére erről akkor sem kell lemondanunk, ha ne adj' isten technikailag nem megoldható egyik-másik helyiség beablakozása.

Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Európai viszonylatban jól szabványozottan és évtizedek óta szinte változatlan működéssel, némi formai változatosságot mutató kínálattal szolgálnak otthonainkban a villanykapcsolók, konnektorok. A technológiai újítások azonban ezeket is alaposan átalakították.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Fürdőszobai fények

A fürdőszoba, gyakran kerül a főhelyiségek által behatárolt sötét, ablaktalan területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is. A mai tisztálkodási és testápolási igényekhez igazodó világítás nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban bármikor.

Otthonunk világítása, ahogy mi szeretnénk

Visszagondolva a régi időkre, azért mennyivel felemelőbb belépni egy modern lakásba és egy mozdulattal fényt gyújtani, vagy még azt sem, mert ezt egy mozgásérzékelő végzi el helyettünk. Ahány funkció, annyiféle fényforrás.

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

Trükkös világítás a nappaliban

Bár a nappali legtöbbször a lakás legnagyobb egybefüggő tere sok ablakkal, üvegfelülettel, átlátásokkal a többi helyiségbe, a mesterséges megvilágításra mégis fokozott figyelmet kell fordítani.

Önnek ajánljuk