Világítás a nappaliban

Méretétől függetlenül a nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége. Világítása, annak megtervezése és kivitelezése éppen ezért bonyolult feladat.

Világítás a lakás középpontjában

A nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége, függetlenül attól, hogy lakótelepi kislakásról, régi építésű belvárosi, avagy zöldövezeti nagy formátumú házról van szó. A nappalit körülvevő kisebb helyiségek között egyfajta központi átjáró, csomópont, kereszteződés, a lakás origója ahol menet közben megállhatunk, vagy leülünk egy kicsit lazítani. Van olyan garzon, vagy loft‑lakás, ahol előszoba híján egyenesen a nappaliba léphetünk be, vagy abból ki.

A nappali helyiség világítási rendszerének tervezésekor, kialakításakor ezeknek az összetett igényeket kell megfelelni. A folyamatot kellően bonyolulttá teszi, hogy számos tevékenység helyszíne, mely a napszakok szerint, időben is változik. Napközben természetes fényre van szükség, míg a késő délutáni-esti időszakban a mesterséges, elektromos világítás kerül előtérbe. Az általános megvilágításnak minden napszakban kellően erősnek kell lennie, viszont a tévézés és egyéb késő esti tevékenység gyengébb megvilágítást igényel. Olvasáshoz, keresztrejtvényhez, számítógépes munkához takarékosabb megoldás az állítható helyi megvilágítás, a beszélgetések hangulatosabbá tételéhez pedig design fények, és sejtelmes indirekt megvilágítás a megfelelő.

Átgondoltan tervezett világítás a nappaliban

A nappali fényei, nem csak nappal

Ha napfényes, sok ablakkal rendelkező nappalink van, akkor a nappali világítást ott nem igen kell tervezni, hisz a természetes fénynél nincs is jobb. Este viszont a nap fényének hiányában gondoskodnunk kell a megfelelő világításról.

A lakószobák világítása a legösszetettebb feladat, mivel itt különböző igényekre kell tekintettel lenni. A hagyományos, a szoba közepére befüggesztett, ráadásul rosszul megválasztott csillárral jellegtelen, unalmas világítást, és fényhatást kaphatunk. Sokkal kedvezőbb, ha a szoba eltérő funkciójú részein fény‑szigeteket alakítunk ki.

A nappali a lakásunk egyik kiemelten fontos része, itt tartózkodunk az otthon töltött időnk nagy részében. Úgy kell alakítani a világítási rendszert, hogy többfunkciós, de egyszerűen és logikusan kapcsolható, könnyen használható megoldáshoz jussunk. Jól használhatók a különféle felfelé világító állólámpák, vagy falikarok, melyeknek fénye visszaverődik a falakról, a mennyezetről, indirekt fényt adva.

Súrló fények

A középponti mennyezeti csillár és az oldalfalra szerelt lámpatestek ügyes kombinációjával, és az álmennyezetbe süllyesztett direkt és indirekt lámpatestekkel elegendő fényerőt alakíthatunk ki, vakító fényhatások nélkül. A különböző világítások finomhangolásához javasoljuk a fényerőszabályzós megoldást.

Ajánlható világítási szabályok

Ha a világosra festett mennyezetet bevilágítjuk, a szoba nagyvonalúbbnak és tágasabbnak látszik. A napfényhez hasonlóan felülről érkező mesterséges fény kiemeli a szoba berendezésének szépségeit, teltebbé és árnyaltabbá, izgalmasabbá teszi a színeket.

Akármennyire is úgy gondoljuk, hogy a középen lógó hagyományos csillár kiment a divatból, mégiscsak fontos szerepe lehet egy központi világítótestnek, mely lehet egy hagyományos sokágú – akár kristálycsillár, vagy ultramodern lámpa‑csokor, mely látványban is fontos lehet, mint egy tekintetet vonzó centrális fókuszpont. Ez teljes fényében, de kikapcsolt állapotában is megadhatja a helyiség alaphangulatát.

Látványos lámpatest

 • Az alacsonyan elhelyezett lámpák egy magas helyiségben is otthonosabb hangulatot teremtenek.
 • A sötétebb színű felületek, tárgyak mindig több fényt nyelnek el, mint a világosak, így a sötét bútorok, sötét tapéta, vagy festés, több helyi megvilágítást is igényelnek.
 • Egy mélyen belógó lámpa, vagy állólámpa egy fotellel és kis asztalkával a könyvespolc mellett a sarokban, intim hangulatot tud varázsolni.
 • Egy lámpaernyővel takart fényforrás barátságos, meleg hangulatot, míg a közvetlen erős fehér fény, hűvös, de tágas benyomást kelt.
 • A képkeretek fölé szerelt világítás a képre vonzza a tekintetet, intenzívvé teszi annak színeit, így egy jól elhelyezett, jól kiválasztott képpel hangsúlyossá tehetjük a szoba bizonyos részeit.

 

A tévézés nem fárasztja úgy a szemet, ha gondoskodnunk a háttér derítéséről. Ez egyszerűen megvalósítható egy, a készülék mögé szerelt, kis LED lámpával vagy egy 5 wattos kompakt fénycsővel. Ha a TV hátulján van USB csatlakozó, akkor egy USB lámpa kiválóan megfelel, ráadásul a készülékkel együtt kapcsolódik ki‑be.

 • Arra ügyeljünk, hogy a szoba fényforrásai a képernyőről ne tükröződjenek vissza.
 • A szobában elhelyezett akár értékes dísztárgyak, vagy gyűjteményünk kedvenc darabjai szépen kiemelkednek környezetből, ha ráirányítunk egy‑egy fénynyalábot.
 • Szép dísznövény csoport, illetve a zöld‑sarok esetén alkalmazzuk a néhány nagy gyártó által forgalmazott, kifejezetten növények növekedését segítő, megfelelő spektrumú (vörös, narancs, kék) különleges égőket, fénycsöveket, LED égőket.

Lámpák a nappaliban

A több néha jobb

A nappaliban jó, ha legalább ötféle fényforrás van.

 • A központi csillár megadja az alaphangot, a többi segít behangolni a teljes fényhatást.
 • Spotlámpákkal kis területeket lehet érdekesen, célzottan megvilágítani, a dohányzóasztal fölé kerüljön egy a mennyezetről mélyen lelógó lámpa.
 • Állólámpák adnak fényt az olvasáshoz, kézimunkázáshoz, miközben megvilágítják a mennyezetet és a szűk sugarú környezetet.

Állólámpa a nappaliban

 • A kandalló párkányán és a komódon álló hangulatlámpák, valamint a falikarok igazi otthonosságot, melegséget árasztanak.
 • A mennyezeti süllyesztett spotok és rejtett fények fokozzák az exkluzív hatást. Persze azért nem kell minden lámpának egyszerre égnie!

Többféle fényforrás a nappaliban

Kísérletezzünk!

A lakószobánk világítását a gondos tervezés, előkészítés és kivitelezés ellenére se tekintsük véglegesnek, kőbe vésettnek, egy idő után feltehetően rá fogunk unni, és valami újra vágyunk. Az álmennyezetbe, falba épített, vagy ahhoz rögzített lámpák cseréje, áthelyezése macerás, mi több költséges is lehet.

Polcvilágítás

A mobil világítótestek, mint az állólámpák, padlólámpák, asztali‑lámpák, éjjeli‑lámpák megadják azt a lehetőséget, hogy időnként a változó igényeinknek és újító kedvünknek megfelelően más és más helyre tehetjük őket, ahol újszerű, friss hatást adnak otthonunknak. A lámpaernyők cserével is új színeket, vizuális hatásokat vihetünk a nappali szobánk világításába.

Olvasólámpák a nappaliban

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Magas minőségű bútorok, egyénre szabható dizájn

Lehet egy bútor egyszerre modern, mégis tradicionális formavilágú, magas minőségű és kényelmes? Olyan, amelynek elkészültekor a vevő szabadon engedheti fantáziáját, és amelynek megvásárlásával hátrányos helyzetű embereken segít? A MobilaDalin bútorai ilyenek - nézzen velünk körbe a romániai cég kínálatában!

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.