Világítás a nappaliban

Méretétől függetlenül a nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége. Világítása, annak megtervezése és kivitelezése éppen ezért bonyolult feladat.

Világítás a lakás középpontjában

A nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége, függetlenül attól, hogy lakótelepi kislakásról, régi építésű belvárosi, avagy zöldövezeti nagy formátumú házról van szó. A nappalit körülvevő kisebb helyiségek között egyfajta központi átjáró, csomópont, kereszteződés, a lakás origója ahol menet közben megállhatunk, vagy leülünk egy kicsit lazítani. Van olyan garzon, vagy loft‑lakás, ahol előszoba híján egyenesen a nappaliba léphetünk be, vagy abból ki.

A nappali helyiség világítási rendszerének tervezésekor, kialakításakor ezeknek az összetett igényeket kell megfelelni. A folyamatot kellően bonyolulttá teszi, hogy számos tevékenység helyszíne, mely a napszakok szerint, időben is változik. Napközben természetes fényre van szükség, míg a késő délutáni-esti időszakban a mesterséges, elektromos világítás kerül előtérbe. Az általános megvilágításnak minden napszakban kellően erősnek kell lennie, viszont a tévézés és egyéb késő esti tevékenység gyengébb megvilágítást igényel. Olvasáshoz, keresztrejtvényhez, számítógépes munkához takarékosabb megoldás az állítható helyi megvilágítás, a beszélgetések hangulatosabbá tételéhez pedig design fények, és sejtelmes indirekt megvilágítás a megfelelő.

Átgondoltan tervezett világítás a nappaliban

A nappali fényei, nem csak nappal

Ha napfényes, sok ablakkal rendelkező nappalink van, akkor a nappali világítást ott nem igen kell tervezni, hisz a természetes fénynél nincs is jobb. Este viszont a nap fényének hiányában gondoskodnunk kell a megfelelő világításról.

A lakószobák világítása a legösszetettebb feladat, mivel itt különböző igényekre kell tekintettel lenni. A hagyományos, a szoba közepére befüggesztett, ráadásul rosszul megválasztott csillárral jellegtelen, unalmas világítást, és fényhatást kaphatunk. Sokkal kedvezőbb, ha a szoba eltérő funkciójú részein fény‑szigeteket alakítunk ki.

A nappali a lakásunk egyik kiemelten fontos része, itt tartózkodunk az otthon töltött időnk nagy részében. Úgy kell alakítani a világítási rendszert, hogy többfunkciós, de egyszerűen és logikusan kapcsolható, könnyen használható megoldáshoz jussunk. Jól használhatók a különféle felfelé világító állólámpák, vagy falikarok, melyeknek fénye visszaverődik a falakról, a mennyezetről, indirekt fényt adva.

Súrló fények

A középponti mennyezeti csillár és az oldalfalra szerelt lámpatestek ügyes kombinációjával, és az álmennyezetbe süllyesztett direkt és indirekt lámpatestekkel elegendő fényerőt alakíthatunk ki, vakító fényhatások nélkül. A különböző világítások finomhangolásához javasoljuk a fényerőszabályzós megoldást.

Ajánlható világítási szabályok

Ha a világosra festett mennyezetet bevilágítjuk, a szoba nagyvonalúbbnak és tágasabbnak látszik. A napfényhez hasonlóan felülről érkező mesterséges fény kiemeli a szoba berendezésének szépségeit, teltebbé és árnyaltabbá, izgalmasabbá teszi a színeket.

Akármennyire is úgy gondoljuk, hogy a középen lógó hagyományos csillár kiment a divatból, mégiscsak fontos szerepe lehet egy központi világítótestnek, mely lehet egy hagyományos sokágú – akár kristálycsillár, vagy ultramodern lámpa‑csokor, mely látványban is fontos lehet, mint egy tekintetet vonzó centrális fókuszpont. Ez teljes fényében, de kikapcsolt állapotában is megadhatja a helyiség alaphangulatát.

Látványos lámpatest

 • Az alacsonyan elhelyezett lámpák egy magas helyiségben is otthonosabb hangulatot teremtenek.
 • A sötétebb színű felületek, tárgyak mindig több fényt nyelnek el, mint a világosak, így a sötét bútorok, sötét tapéta, vagy festés, több helyi megvilágítást is igényelnek.
 • Egy mélyen belógó lámpa, vagy állólámpa egy fotellel és kis asztalkával a könyvespolc mellett a sarokban, intim hangulatot tud varázsolni.
 • Egy lámpaernyővel takart fényforrás barátságos, meleg hangulatot, míg a közvetlen erős fehér fény, hűvös, de tágas benyomást kelt.
 • A képkeretek fölé szerelt világítás a képre vonzza a tekintetet, intenzívvé teszi annak színeit, így egy jól elhelyezett, jól kiválasztott képpel hangsúlyossá tehetjük a szoba bizonyos részeit.

 

A tévézés nem fárasztja úgy a szemet, ha gondoskodnunk a háttér derítéséről. Ez egyszerűen megvalósítható egy, a készülék mögé szerelt, kis LED lámpával vagy egy 5 wattos kompakt fénycsővel. Ha a TV hátulján van USB csatlakozó, akkor egy USB lámpa kiválóan megfelel, ráadásul a készülékkel együtt kapcsolódik ki‑be.

 • Arra ügyeljünk, hogy a szoba fényforrásai a képernyőről ne tükröződjenek vissza.
 • A szobában elhelyezett akár értékes dísztárgyak, vagy gyűjteményünk kedvenc darabjai szépen kiemelkednek környezetből, ha ráirányítunk egy‑egy fénynyalábot.
 • Szép dísznövény csoport, illetve a zöld‑sarok esetén alkalmazzuk a néhány nagy gyártó által forgalmazott, kifejezetten növények növekedését segítő, megfelelő spektrumú (vörös, narancs, kék) különleges égőket, fénycsöveket, LED égőket.

Lámpák a nappaliban

A több néha jobb

A nappaliban jó, ha legalább ötféle fényforrás van.

 • A központi csillár megadja az alaphangot, a többi segít behangolni a teljes fényhatást.
 • Spotlámpákkal kis területeket lehet érdekesen, célzottan megvilágítani, a dohányzóasztal fölé kerüljön egy a mennyezetről mélyen lelógó lámpa.
 • Állólámpák adnak fényt az olvasáshoz, kézimunkázáshoz, miközben megvilágítják a mennyezetet és a szűk sugarú környezetet.

Állólámpa a nappaliban

 • A kandalló párkányán és a komódon álló hangulatlámpák, valamint a falikarok igazi otthonosságot, melegséget árasztanak.
 • A mennyezeti süllyesztett spotok és rejtett fények fokozzák az exkluzív hatást. Persze azért nem kell minden lámpának egyszerre égnie!

Többféle fényforrás a nappaliban

Kísérletezzünk!

A lakószobánk világítását a gondos tervezés, előkészítés és kivitelezés ellenére se tekintsük véglegesnek, kőbe vésettnek, egy idő után feltehetően rá fogunk unni, és valami újra vágyunk. Az álmennyezetbe, falba épített, vagy ahhoz rögzített lámpák cseréje, áthelyezése macerás, mi több költséges is lehet.

Polcvilágítás

A mobil világítótestek, mint az állólámpák, padlólámpák, asztali‑lámpák, éjjeli‑lámpák megadják azt a lehetőséget, hogy időnként a változó igényeinknek és újító kedvünknek megfelelően más és más helyre tehetjük őket, ahol újszerű, friss hatást adnak otthonunknak. A lámpaernyők cserével is új színeket, vizuális hatásokat vihetünk a nappali szobánk világításába.

Olvasólámpák a nappaliban

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

A kültéri lámpák világa – Kerti világítás az alapoktól

Természetesen a kerti lámpa mindenki nagy kedvence, hiszen sokan vágynak rá, hogy házuk környéke este is mutatós vagy jól látható legyen, és ez a kültéri világítási rendszerekkel, valamint némi kreativitással könnyen megvalósíthatóvá válik.

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Otthonunk világítása, ahogy mi szeretnénk

Visszagondolva a régi időkre, azért mennyivel felemelőbb belépni egy modern lakásba és egy mozdulattal fényt gyújtani, vagy még azt sem, mert ezt egy mozgásérzékelő végzi el helyettünk. Ahány funkció, annyiféle fényforrás.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

Különlegességek a világítástechnikában 1. rész - Optikai szálas megoldások. A „csillagos égbolt” világítás

Az optikai szálas technológia viszonylag újdonságnak számít a világítástechnikában. Leggyakrabban az ún. csillagos égboltok kapcsán találkozhatunk ezzel a megoldással. De mi is a technológia alapja?

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Önnek ajánljuk