Otthonunk világítása, ahogy mi szeretnénk

Visszagondolva a régi időkre, azért mennyivel felemelőbb belépni egy modern lakásba és egy mozdulattal fényt gyújtani, vagy még azt sem, mert ezt egy mozgásérzékelő végzi el helyettünk. Ahány funkció, annyiféle fényforrás.

Villanyt gyújtani természetesen csak akkor célszerű, ha a kinti természetes napfény valamiért nem elegendő. Kézenfekvő a kora hajnali és az esti, éjszakai villanygyújtás, de az évszakok és az időjárás is befolyásolhatja szokásainkat. Télen, mikor nagyon rövidek a nappalok, vagy sötét borongós felhős az idő, egyszerűen folyamodjunk a mesterséges világítás áldásaihoz.

Általános világítás

Kívülről közelítve és bármilyen helyiségbe belépve fontos egy általános, adott esetben nem feltétlenül túl erős világítás, hogy rögtön át tudjuk tekinteni a dolgokat. Ennek a végtelenül leegyszerűsített esete a helyiség közepén lógó egy szál villanykörte. Az általános világítás megadja az alaphangulatot, és leginkább hivatott pótolni a kinti ideális természetes fényviszonyokat. Egyes nem kifejezetten lakó, vagy egészen kis helyiségekben végül is nincs szükség másra, kivéve, ha egy‑két kiemelt területnek is fényt szeretnénk biztosítani.

Központi világítás a nappaliban

Helyi világítás, vagy munkafény

Nagyon fontos a világítás a különféle teendőink elvégzéséhez bárhol, a munkahelyeken, az iskolákban és természetesen az otthonunkban. Az egyes konkrét tevékenységekhez mindenképpen célszerű az adott helyre telepített, és ahhoz optimálisan kialakított, úgynevezett helyi világítás alkalmazása. A helyi vagy közvetlen megvilágítás elsődleges szerepe a munkaterület, így például az étkezőasztal, íróasztal, konyhapult, olvasósarok, sminktükör, fürdőszobatükör, barkácsasztal vagy más, közvetlen fénnyel való ellátása, funkciók szerint látszólagosan akár különböző részekre is oszthatjuk így a helyiségeket.

A helyi fényforrás legyen megfelelő erősségű, de semmiképpen sem vakító, vagy lehessen a fényerőt szabályozni. Soha ne világítson közvetlenül a szembe, így jó, ha a fényforrás szöge állítható. A helyi világítás fontosságát amúgy a különféle lakberendezési írások rendszeresen hangsúlyozzák is.

Munkafény a konyhában

Hangulatvilágítás

Nevezhetjük dekorációs, vagy design fénynek is. A hangulatvilágításról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ez teheti fel a pontot az i-re. Kiemelheti a helyiség szép vagy érdekes tárgyait, az egyedi tervezési megoldásokat. Kihangsúlyozhatja a szép képeket, szobrokat, növényeket, bútorokat, könyvespolcot. A vitrinek, vagy falfülkék belső világítása artisztikus, választékos hatást kelt, az ott lakók igényességére is utalhat.
Ide tartoznak még a különféle álmennyezeti, fali, és padlóba épített rejtett vagy irányfények, esetleg színes, vagy ritmikus fényeffektusok.

Hangulatvilágítás

Számtalan világítással kapcsolatos ötlet található az Inspirációtárban

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Így csökkentettük a villanyszámlát

A legnagyobb meglepetést az éves elszámoló villanyszámla okozta az újonnan bérelt lakásunkban. Hitetlenkedve néztük, és elhatároztuk, hogy végére járunk, valós lehet-e ez a fogyasztás. Azután megvizsgáltuk, miként csökkentethetjük az áramfogyasztásunkat.

A nappali

A szó, amit a magyar nyelvben alkalmazunk erre a helyiségre, nem teljesen mutatja meg igazán, hogy mennyi mindenre lehet „használni” a jól megtervezett és kialakított nappalit. Az angolok azt mondják, hogy „living room”. Ez a kifejezés már sokkal jobban elmondja, hogy mennyi tartalmat lehet belesűríteni ebbe a helyiségbe.

Intelligencia drótok nélkül

Egy új otthon építése vagy felújítása jó alkalom arra, hogy a munkálatokkal együtt kiépítsük az intelligens rendszert. De mit tegyenek azok, akik már kifestettek, berendezkedtek, majd a fotelben pihenve döbbennek rá, hogy valójában egy intelligens otthont szeretnének?

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

Világítás a nappaliban

Méretétől függetlenül a nappali szoba talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége. Világítása, annak megtervezése és kivitelezése éppen ezért bonyolult feladat.

Világítás a konyhában

A konyha bizonyos értelemben ipari terület, hiszen ételkészítési munkafolyamat zajlik benne, miközben gázzal, villannyal, magas hőt produkáló készülékeket működtetünk, használunk. A világítás megfelelő és gondos megtervezése, kiépítése mindennél fontosabb itt.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

Önnek ajánljuk