Világítástervezés átgondoltan – első lépések

Mi sem természetesebb annál, mint amikor sötétedni kezd, megszokott mozdulattal kapcsoljuk fel a villanyt. Nem mindegy azonban, hová és mennyi lámpát helyezünk el a lakásban, és melyiknek milyen szerepet szánunk.

A fény szerepe életünkben és otthonunkban

A fény nélkül a Földön élet sem lenne. Elsődleges és egyetlen természetes fényforrásunk a Nap, mely ellát minket éltető fénysugaraival. A napfény azonban nem mindenhol, és nem mindig áll rendelkezésünkre. Hosszú idő telt el az égő faág, majd a fáklya, később az olajlámpás használatától a mai korszerű elektromos világításig.

Világítás a nappaliban

A korszerű lakásvilágítás

A világítótesteket akár egyenként, vagy csoportosítva is, több szerepre, funkcióra oszthatjuk. A legegyszerűbb verzió a helyiség közepén lógó egy égő, illetve lámpa az ajtó mellett elhelyezett egy-utas villanykapcsolóval. Egy modern, igényes lakásban ez egy egészen bonyolult és számtalan égőt (halogén, LED, kompakt) felhasználó világítási rendszer szintjét is elérheti, fényszabályozókkal távirányítókkal, sőt ma már akár internetes kontrollal is.
A fény azonban nem csak megvilágít, hanem lakberendezési tényező is. A mesterséges világítás ugyanolyan súlyú eleme az otthonnak, mint a bútorok vagy a szőnyegek. A helyesen megválasztott világítás pedig pozitív hatással van közérzetünkre is. A lakásvilágítás szoros összefüggésben áll a lakás minőségével, a lakók általános igényeivel, műszaki, esztétikai, belsőépítészeti elvárásaival, a kereskedelem kínálta világítótestek választékával.

Lakásvilágítási szempontok

Íme, az alapvető irányadó kérdések egy lakásvilágítási koncepció kialakításához:

 • Mi az alapfunkciója az adott helyiségnek?
 • Milyen fontos részterületeket akarunk jellemzően megvilágítani?
 • A berendezés stílusa, legyen az klasszikus, eklektikus vagy modern bútor, milyen világítási sémát igényel?
 • Milyen fényerősséget akarunk elérni?
 • Milyen mindennapi alaphangulatot kívánunk kialakítani?
 • Mely dekoratív világítási, esetleg extra hatásokat szeretnénk elérni?

 Praktikus világítás a konyhában

Világítási módozatok

Két alapvető módon juthat el a fény a világítótestből a tárgyakra, illetve a szemünkbe

Direkt fényhatás

Amikor közvetlenül a fényforrásból a szemünkbe, illetve a tárgyakra kerül a fény, ahonnan visszaverődve létrehozza agyunkban a tárgyak és a környezet virtuális képét, megjelenését.

Reflektív fényhatás

Ahogy a neve is mutatja, a fényforrásból a fény egy reflexiós felület közvetítésével jut el a tárgyakra a már leírtak alapján. Ez a reflexiós felület lehet fal, mennyezet, álmennyezet, valamilyen lámpaernyő stb. Ebben az esetben maga a fényforrás a szemünknek mindig rejtve marad, csak a visszavert fény látszik.

Világítás a helyiségek szerint

A lakás különféle helyiségei más‑más világítási szempontokat, módozatokat, dekorációs elveket és fényerő igényeket kívánhatnak. Íme a legfontosabb helyiség típusok, melyek eltérő világítási koncepciót igényelhetnek:

 • Előszoba – közlekedők
 • Nappali szoba
 • Konyha – Étkező
 • Hálószoba és gardrób
 • Fürdőszoba – WC
 • Gyerekszoba
 • Hobbiszoba – vendégszoba
 • Házi műhely – műterem

 Világítás a fürdőszobában

Világítás zónák szerint

Az egyes helyiségeken belül megkülönböztethetünk zónákat, ahol jellemzően elhelyezésre kerülnek a világítótestek. Ezek a zónák a lámpák típusait is nagyjából behatárolják.

Mennyezeti világítás

Ide tartoznak a csillárok, egyszerű függőlámpák, álmennyezeti süllyesztett fények, irányítható spotok, és az erre kialakított stukkó és álmennyezeti peremek mögé rejthető indirekt fények.

Fali világítás

Általában a csillárokkal harmonizáló stílusú falikarok kerülnek ide, melyek egy‑egy frekventált területet világíthatnak meg. Ide tartoznak még a fali olvasólámpák és a falszegélyek mögé bújtatott indirekt dekorációs világítás.

Padlóvilágítás

Ide sorolhatók a lépcsőket megvilágító alacsonyan elhelyezett biztonsági és dekorációs fények. Új lehetőség a padlóba, parkettába integrálható hangulatfények, fényszalagok. A különféle szabadon áthelyezhető padló és álló‑lámpákat is itt lehet említeni, vagy a bútorok alján elhelyezhető exkluzív lábazati fényeket. Van olyan, hogy a padló egyes összefüggő területei is fényt bocsássanak ki.

Bútor fények

Kifejezetten a bútorokra helyezendő, asztali lámpák, kandalló lámpák, éjjeli lámpák, vitrin kivilágító lámpák, bútor frontokat megvilágító lámpák.

Egyéb biztonsági fények

Az esetleges éjszakai mozgást elősegítő kis fényerejű világító testek, gyakran a gyerekszobákban használatos fények.

Világítás a rögzítés szerint

A világítótestek lehetnek helyhez kötöttek, mint a csillár, a falikar, vagy beépített rejtett világítás, de lehetnek mobilak is, mint az állólámpák, asztali lámpák, kandalló lámpák, csíptetős lámpák stb.

Rejtett fali fény

A lakások kialakításánál az egyéniség, egyedivé tétel is fontos szerepet játszik, a megfelelő világítási megoldások alkalmazásával. A lámpatesteknél a méret, forma, stílus, és az alkalmazott anyag a meghatározó. Izzóknál a fényerősség mellett a szín (színhőmérséklet), élettartam, hőtermelés és az ebből adódó fogyasztás a legfontosabb kiválasztási tényezők. Egy adott helyiségben a különféle világítási módozatok, zónák, típusok kombinálásával, összetett és eredeti világítást hozhatunk létre.
A különféle világító összetevők variálásával ugyanazon helyiség és berendezés esetén is teljesen eltérő végeredmény jöhet létre, és más‑más hatás érhető el.

Számtalan, világítással kapcsolatos ötlet található az Inspirációtár oldalán

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.