Beltéri festékek – praktikus és esztétikai szempontok

Egy lakás, vagy ház szerkezetre kész állapota, a gépészet és a villany végleges működőképes beszerelése, az esetleges belső száraz‑építésű válaszfalak, kedvünkre való, csodás álmennyezetek végső simításainak befejeztével, a különféle padlók, burkolatok felrakása után még van egy nagyon fontos művelet – még a tényleges lakberendezés előtt – ez pedig nem más, mint a falak festése. Ez akkor is így van, ha egyszerűen csak meszelt, vagy fehér diszperziós festést akarunk, hiszen festési értelemben a fehér festék is szín, és nem megy fel magától a falra.

De miért is festjük a falainkat egyáltalán? Most a tapétapártiak ne figyeljenek, és vizsgáljuk meg a különféle indokokat, okokat. Alapvetően kétfelé választhatjuk a dolgot, ahol az egyik a pusztán praktikus, szakmai elvárások, fontos belső fizikai‑kémiai tulajdonságok körébe tartozik. A másik fontos csoport a lakók esztétikai igényeire, külső megjelenésbeli design indokaira vonatkozik.

Szakmai, fizikai kémiai okok

 • A falfelület kisebb egyenetlenségeinek, mikroszkopikus hézagainak, hajszál‑repedéseinek tömítése, fedése.
 • A porózus falak festésével a porózus vakolat rétege fölött egy összefüggő záró réteg képezhető a légtömörség fokozására.
 • Energetikai szempontból hőszigetelő, illetve befelé hővisszaverő hatású (hőszigetelő) festékek alkalmazása.
 • Vizes helyiségekben páraszigetelő, vízlepergető, penészedés‑gátló réteget jelentenek.

 Falfestés

Esztétikai és design okok

 • Az átlagember számára talán ez a fontosabb, hiszen a látvány, a színhangulat jelentősen befolyásolja az otthonosságot és az életérzést, életminőséget.
 • Fontos, hogy a falak színei igazodjanak a kialakítandó lakberendezési stílus esztétikai egységéhez, megadják annak alaphangulatát, mintegy hátteret adva a berendezési tárgyaknak, bútoroknak.
 • A különböző felületi minőségű, egyébként eltérő karakterű, vagy különböző anyagú falrészeket (gipszkarton/ tégla) egységessé teszi, összefüggőnek mutatja, azaz ápol és eltakar.
 • Egy friss, trendi festés feldobhatja az amúgy régies, lefáradt, megszürkült otthonunkat, a bútorok cseréje nélkül is.
 • Ide kell venni a festés higiéniai tisztasági szerepét is. A régi mészfestésnek az esztétikán túl fontos fertőtlenítő, frissítő szerepe is volt, és lehet ma is.

 

Egyéb indokok, a színek hatásai

Metafizikai szempontok is fontosak lehetnek a megfelelő szín kiválasztásánál.
A Fen‑Shui ez az ősi kínai térrendezési elv és szabályrendszer fontos szerepet tulajdonít a színeknek. A kedvező, de amúgy láthatatlan energiák fokozhatók és előnyösen megerősíthetők a megfelelő színekkel, viszont a kedvezőtlen energiák elterelhetők, semlegesíthetők ily módon. A színek itt képviselnek bizonyos elemeket, mint a tűz (pirosak), a víz (kékek‑feketék), a fa (zöldek), a fém (fehérek) és a föld (sárgák‑barnák), ezeket hivatottak egyensúlyban tartani a harmónia és nyugalom megőrzése, vagy épp az energiaáramlás serkentése érdekében.

Például ha szeretjük a meleget, esetleg a nappalok is hűvössé válnak, és jól esik kintről belépni a melegbe, akkor sokat segíthet a falak meleg színárnyalata. Már a látványtól is megváltozik a hőérzetünk, valamint a kedvünk is felderül és a fűtésszámlánk is némileg alacsonyabb lehet.

Színharmónia a falon

A meleg‑érzetet leginkább a különféle piros a narancs és a sötétebb meleg‑sárga árnyalat erősítheti. Hogy melyik mellett döntünk, függ az életvitelünktől, a temperamentumtól és a lakásunk stílusától is. Ha csak kis felületen, akár egyetlen falon használjuk ezeket a színeket, akkor helyi érzetet kapunk, ha nagyobb felületen, akkor pedig erőteljes összhatást nyerünk.

Az üde zöldekkel például a természetet, és ezzel kis kedélyes nyugalmat csempészhetünk az otthonunkba mely segítheti belső megújulásunkat.

Falszínek kiválasztásához számtalan ötlet található az Inspirációtárban.

Beltéri falfestékekkel szemben támasztott követelmények

A beltéri festékek még a speciális igényeket figyelembe véve is, elsősorban esztétikai igényeket elégítenek ki, azaz nagyon fontos a fedőképességük és a színezhetőségük, színtelítettségük, valamint a látvány összhatása, a kiválasztott szín érvényesülése. A korszerű vizes‑bázisú diszperziós falfestékekkel gyakorlatilag minden pontos színárnyalat kikeverhető, melyek a különféle ipari színskálákban (RAL, Panton) fellehetők.
Ha megvan a falfestékünk pontos kódszáma, szükség esetén évek múlva is ki tudjuk ugyanazt az árnyalatot kevertetni. A színhatáson túl, már elvárunk bizonyos speciális, de mára már nem olyan különlegesnek számító tulajdonságokat is.

 • Megfelelő díszítő hatás, szép színárnyalat
 • Gazdaságos felhordhatóság, jó fedőképesség
 • Megfelelő tulajdonság speciális igényekre (víz és páraállóság, tisztíthatóság, mosás és súrolás állóság)
 • Lúg és egyéb vegyszerállóság
 • Lég és páraáteresztő képesség
 • Káros‑anyag kibocsájtás mentesség

Belső falfesték esetében gyakran alkalmaznak túlpigmentált festéket, hiszen ez előnyösen biztosítja a fedőképességet, ezzel a kiadósságot és így a megfizethető gazdaságosságot is, mely a zsebünkre megy.

Festék színek és kellékek

Belső falfestékeknél beszélhetünk úgynevezett nedves és száraz fedőképességről is. Amikor a friss bevonat még nem száradt meg, és a pigmentek közötti tereket részben a víz tölti ki, ezért a festék áttetszőnek tűnik. Számos olyan beltéri falfestékkel találkozhatunk, amelyeknél nedves állapotban még erősen áttetsző, megszáradva azonban már kielégítő fedőképességet mutat.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Látványosan alakítható falfelületek 2. – A fésűs technika

Alapanyagok és eszközök a fésűs technika hibátlan alkalmazásához. A végeredmény: egyedi és látványos felület.

Látványosan alakítható falfelületek 1. – A húzott technika

Hogyan lesz a felület strukturált és dekoratív? Íme, az úgynevezett húzott technika megfelelő alkalmazása.

Különleges hangulat rozsdás falakkal

Rusztikus, kopottas, úgynevezett “rozsdás” falat alakíthatunk ki egy kisebb falszakaszon vagy akár az egész falon. Fontos azonban a megfelelő technika elsajátítása.

Mire jó a táblafesték?

A táblafesték falon történő alkalmazása évek óta népszerű, nem véletlenül, hiszen számtalan lehetőséget kínál a falak további dekorálására. Íme, a legfontosabb technikai fogások.

Antik kő hatás egyszerűen, falfestéssel

Antik kő hatás és fényes, csillogó felület a speciális glett anyag és festék, valamint a megfelelő szerszámok segítségével. Ötletek a megvalósításhoz.

Metáleffekt hatás a falakon

A fémes hatás a falakon merész vállalkozás, ám a végeredményt látva érdemes belevágni. Íme, a legfontosabb anyagok és szerszámok a tökéletes felülethez.

Ultraviola – 2018 trend színe a falakon

A Panton Intézet 2018-as évi színválasztása az ultraviola, a lilának egy bíborba hajló tónusa, mely egyszerre vibráló és elegáns, az eredetiséget és a kreativitást szimbolizálja.