Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Beltéri festékek – praktikus és esztétikai szempontok

Egy lakás, vagy ház szerkezetre kész állapota, a gépészet és a villany végleges működőképes beszerelése, az esetleges belső száraz‑építésű válaszfalak, kedvünkre való, csodás álmennyezetek végső simításainak befejeztével, a különféle padlók, burkolatok felrakása után még van egy nagyon fontos művelet – még a tényleges lakberendezés előtt – ez pedig nem más, mint a falak festése. Ez akkor is így van, ha egyszerűen csak meszelt, vagy fehér diszperziós festést akarunk, hiszen festési értelemben a fehér festék is szín, és nem megy fel magától a falra.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

De miért is festjük a falainkat egyáltalán? Most a tapétapártiak ne figyeljenek, és vizsgáljuk meg a különféle indokokat, okokat. Alapvetően kétfelé választhatjuk a dolgot, ahol az egyik a pusztán praktikus, szakmai elvárások, fontos belső fizikai‑kémiai tulajdonságok körébe tartozik. A másik fontos csoport a lakók esztétikai igényeire, külső megjelenésbeli design indokaira vonatkozik.

Szakmai, fizikai kémiai okok

 • A falfelület kisebb egyenetlenségeinek, mikroszkopikus hézagainak, hajszál‑repedéseinek tömítése, fedése.
 • A porózus falak festésével a porózus vakolat rétege fölött egy összefüggő záró réteg képezhető a légtömörség fokozására.
 • Energetikai szempontból hőszigetelő, illetve befelé hővisszaverő hatású (hőszigetelő) festékek alkalmazása.
 • Vizes helyiségekben páraszigetelő, vízlepergető, penészedés‑gátló réteget jelentenek.

 Falfestés

Esztétikai és design okok

 • Az átlagember számára talán ez a fontosabb, hiszen a látvány, a színhangulat jelentősen befolyásolja az otthonosságot és az életérzést, életminőséget.
 • Fontos, hogy a falak színei igazodjanak a kialakítandó lakberendezési stílus esztétikai egységéhez, megadják annak alaphangulatát, mintegy hátteret adva a berendezési tárgyaknak, bútoroknak.
 • A különböző felületi minőségű, egyébként eltérő karakterű, vagy különböző anyagú falrészeket (gipszkarton/ tégla) egységessé teszi, összefüggőnek mutatja, azaz ápol és eltakar.
 • Egy friss, trendi festés feldobhatja az amúgy régies, lefáradt, megszürkült otthonunkat, a bútorok cseréje nélkül is.
 • Ide kell venni a festés higiéniai tisztasági szerepét is. A régi mészfestésnek az esztétikán túl fontos fertőtlenítő, frissítő szerepe is volt, és lehet ma is.

 

Egyéb indokok, a színek hatásai

Metafizikai szempontok is fontosak lehetnek a megfelelő szín kiválasztásánál.
A Fen‑Shui ez az ősi kínai térrendezési elv és szabályrendszer fontos szerepet tulajdonít a színeknek. A kedvező, de amúgy láthatatlan energiák fokozhatók és előnyösen megerősíthetők a megfelelő színekkel, viszont a kedvezőtlen energiák elterelhetők, semlegesíthetők ily módon. A színek itt képviselnek bizonyos elemeket, mint a tűz (pirosak), a víz (kékek‑feketék), a fa (zöldek), a fém (fehérek) és a föld (sárgák‑barnák), ezeket hivatottak egyensúlyban tartani a harmónia és nyugalom megőrzése, vagy épp az energiaáramlás serkentése érdekében.

Például ha szeretjük a meleget, esetleg a nappalok is hűvössé válnak, és jól esik kintről belépni a melegbe, akkor sokat segíthet a falak meleg színárnyalata. Már a látványtól is megváltozik a hőérzetünk, valamint a kedvünk is felderül és a fűtésszámlánk is némileg alacsonyabb lehet.

Színharmónia a falon

A meleg‑érzetet leginkább a különféle piros a narancs és a sötétebb meleg‑sárga árnyalat erősítheti. Hogy melyik mellett döntünk, függ az életvitelünktől, a temperamentumtól és a lakásunk stílusától is. Ha csak kis felületen, akár egyetlen falon használjuk ezeket a színeket, akkor helyi érzetet kapunk, ha nagyobb felületen, akkor pedig erőteljes összhatást nyerünk.

Az üde zöldekkel például a természetet, és ezzel kis kedélyes nyugalmat csempészhetünk az otthonunkba mely segítheti belső megújulásunkat.

Falszínek kiválasztásához számtalan ötlet található az Inspirációtárban.

Beltéri falfestékekkel szemben támasztott követelmények

A beltéri festékek még a speciális igényeket figyelembe véve is, elsősorban esztétikai igényeket elégítenek ki, azaz nagyon fontos a fedőképességük és a színezhetőségük, színtelítettségük, valamint a látvány összhatása, a kiválasztott szín érvényesülése. A korszerű vizes‑bázisú diszperziós falfestékekkel gyakorlatilag minden pontos színárnyalat kikeverhető, melyek a különféle ipari színskálákban (RAL, Panton) fellehetők.
Ha megvan a falfestékünk pontos kódszáma, szükség esetén évek múlva is ki tudjuk ugyanazt az árnyalatot kevertetni. A színhatáson túl, már elvárunk bizonyos speciális, de mára már nem olyan különlegesnek számító tulajdonságokat is.

 • Megfelelő díszítő hatás, szép színárnyalat
 • Gazdaságos felhordhatóság, jó fedőképesség
 • Megfelelő tulajdonság speciális igényekre (víz és páraállóság, tisztíthatóság, mosás és súrolás állóság)
 • Lúg és egyéb vegyszerállóság
 • Lég és páraáteresztő képesség
 • Káros‑anyag kibocsájtás mentesség

Belső falfesték esetében gyakran alkalmaznak túlpigmentált festéket, hiszen ez előnyösen biztosítja a fedőképességet, ezzel a kiadósságot és így a megfizethető gazdaságosságot is, mely a zsebünkre megy.

Festék színek és kellékek

Belső falfestékeknél beszélhetünk úgynevezett nedves és száraz fedőképességről is. Amikor a friss bevonat még nem száradt meg, és a pigmentek közötti tereket részben a víz tölti ki, ezért a festék áttetszőnek tűnik. Számos olyan beltéri falfestékkel találkozhatunk, amelyeknél nedves állapotban még erősen áttetsző, megszáradva azonban már kielégítő fedőképességet mutat.