Hirdetés

Beltéri festékek – melyik helyiségbe milyet válasszunk?

Ha magunk akarjuk végezni a munkát, a szakember kihagyásával, mert nem kell különösebb felületi előkészítés, vagy csak kisebb helyiségeket, falfelületeket szeretnénk átszínezni, akkor nyugodtan kérjünk tanácsot a festék szaküzletben, vagy lakberendezőtől akár a színeket illetően is. Kisebb munkáknál érdemes kipróbálnunk új anyagokat, merészebb megoldásokat, akár effekteket is, hiszen így nem veszíthetünk sokat.

Mindig az alapján válasszunk festéket, hogy elsődlegesen milyen célra akarjuk az adott terméket felhasználni. Azt is nézzük meg, hogy milyen alapozót, fedőfestéket ajánlanak hozzá. Nagyon fontos a fedendő felület nagyságának pontos felmérése. Tapasztalatok alapján érdemes a kétszeresét számolni, mert csak nagyon kevés és drága festék alkalmas az egy rétegben való tökéletes fedésre. Kivétel persze, ha fehéret fehérre akarunk átfesteni. Ha ezeket betartjuk, szinte csak kellemes meglepetés érhet bennünket. Az sem baj, ha marad egy kis tartalék későbbi javítási célra, főleg különleges színeknél.

Konyha kék színű fallal

Beltéri festékek fajtái, avagy mivel fessünk?

Lehetetlen vállalkozás lenne a gyártónként is eléggé szerteágazó és összetett festék típusokat, kategóriákat felsorolni. Néhány rutinos barkácsolót leszámítva az emberek többségének komoly fejtörést okoz, hogy felújító munkákhoz milyen festékeket vásároljon. Szinte mindenféle beltéri felületre, száraz és nedve helyekre, célokra feladatokra igényekre található speciális festék.

 • Általános fehér falfestékek
 • Alapozófesték beton vagy műanyag felületekre
 • Lábazati lemosható, súrolásálló festékek (latex alapú)
 • Hőszigetelő, hővisszaverő, energia megtakarító festék (nano méretű gömböcskéket tartalmaz)
 • Penészedés gátló festékeket
 • Vízlepergető, vízálló festékek (fürdőbe, vizes párás helyiségbe), akár penészgátló tulajdonsággal is
 • Folttakaró, szeparáló festékek (beázás, nikotin‑folt, sófolt, egyéb)
 • Design, effekt festékek (struktúr, metál, márvány, lazúr, stb.)
 • Padlófestékek nagy kopásállósággal (kőre, betonra, fára)
 • Mágneses festék (dekorációs célra, mágnes figuráknak)

Alapvetően azonban szét kell választani a beltéri festékeket. Az első csoport a hagyományos, úgynevezett mész alapú és enyves festékek. A másik fő csoport a manapság leginkább használatos diszperziós, azaz a műanyag alapú festékek nagy csoportja, ez utóbbi szinte teljesen kiszorítja a többit.

Hagyományos beltéri festékek

Enyves festékek

Ezek lehetnek állati enyv, valamint növényi csiriz, CMC tapétaragasztó alapú festékek, melyeket pigmentekkel színeznek, és általában a helyszínen a festést megelőzően lehet elkészíteni. Főleg régen általánosan elterjedtek.
Az enyves festékek mechanikai szilárdsága kicsi, könnyen ledörzsölhetők, nedvességre rendkívül érzékenyek, penészesedésre hajlamosak, vastagabb rétegben lepattogzanak. Előnyük, hogy nagyon olcsók.
Alkalmazásuk mára már szinte teljesen kiszorult a körülményes felhasználás miatt.

Mészfestékek

Egészségügyi szempontokat is figyelembe véve most ismét a reneszánszát éli. Kapható úgynevezett bio‑mészfesték is, ez a fajta viszont nem tartozik az olcsó festékek kategóriájába. A hagyományos kedvező tulajdonságokat megtartva, sőt túlszárnyalva ezek is korszerűsítettek, kis mennyiségben diszperziós összetevőt is tartalmaznak.
Gazdaságos, környezetkímélő falfesték a mész természetes fertőtlenítő hatásával, kiváló lég és páraáteresztő, kopásálló.
Korábban meszelt felületek minőségi felújító festésére, de beltéri beton és vakolt falfelületek festésére is használhatók.
Nem ajánlható hagyományos enyves, diszperziós-, valamint olaj- és zománcfestékkel festett felületekre.

Diszperziós festékkel festett falak

Diszperziós festékek

Ezek a korszerű, mára leginkább elterjedt, sőt a leginkább fejlesztett és sok új, egyedi tulajdonsággal rendelkező festékek. Többnyire már teljesen légáteresztő tulajdonságúak.
Legfontosabb összetevők a műanyag diszpergum (vinil, akrilát, sztirol, latex), a pigmentek, töltőanyagok és különböző segédanyagok. A különböző diszperziós anyagok más és más tulajdonságot biztosítanak a festéknek.

A leggyakrabban alkalmazott pigment a titán‑oxid (TiO2), amelynek kiváló a fehérsége, fedőképessége. Magas ára miatt leginkább a drágább, magasabb minőséget képviselő festékekben találhatjuk meg.
A falfestékek többsége alapból fehér és színezésükhöz külön színező pasztákat árusítanak. A szerves pasztáknak, tintáknak igen nagy a színező képességük, de 3-5 százalékban alkalmazva a fedőképességet és így a kiadósságot jelentősen nem befolyásolják. Használatukkal pasztellszíneket kaphatunk.

Ma már általánosan elterjedtek a nagy sűrűségű és erős fedőképességű, előre színre‑kevert festékek, illetve az intenzív színárnyalatok eléréséhez bázis (keverő) festékek is, amelyeket egy színkártya alapján számítógép segítségével a vásárlás helyszínén kevernek ki választott színkód (RAL, Panton) alapján. Sok gyártó saját színskálát használ.

Beltéri festékek

A diszperziós festékek előnyei

 • Felületük stabil, nem dörzsölődnek, nem hagynak nyomot a ruházaton
 • Nem tartalmaznak egészségre káros mennyiségben oldószert
 • Nem tűzveszélyesek
 • Könnyen felhordhatók ecsettel, hengerrel, szórással
 • Vízzel hígíthatók, az eszközök vízzel tisztíthatók
 • Bevonatuk repedésmentes
 • Lég és páraáteresztők (de nem annyira mint a mész és enyves festékek)
 • Többször átfesthetők anélkül, hogy színük, felületük jelentősen változna.

A diszperziós festékek kátrányai

 • Az egyik és talán legfontosabb, hogy a festéshez a felület előkészítését nagy gondossággal kell végezni
 • A korszerű fejlesztések ellenére is némileg párafékező hatásúak, több rétegben akár párazáróvá is válhatnak, a fal esetleg nem tud kiszáradni

Mennyezetre milyen festéket válasszunk, és hogyan vigyük fel?

A korszerű falfestékek többsége a mennyezetre is kiválóan használható, de kapható kifejezetten mennyezetfesték is, melyet akár a szokásos pasztákkal színezhetünk. Talán a legfontosabb követelmény a csepegés és megfolyás mentesség. Mindenképpen nagy pigmenttartalmú és nagy fedőképességű, nagy viszkozitású anyagot válasszunk.

De ennél is sokkal fontosabb az, hogyan hordjuk fel a festéket a mennyezetre.

 • A megfelelően előkészített felületen a munkát végezhetjük magunk is, használjunk festőhengert és a teleszkópos nyelet.
 • A festőhengert inkább gyakrabban mártsuk kevesebb festékbe, a festéklehúzó-rácson görgessük le a fölösleges festéket.
 • Mindig a bejövő fény (az ablakok) irányától befelé dolgozzunk, és lehetőleg az egész területet egyszerre kenjük be, ne tartsunk nagy szüneteket, a már felhordott festék legyen még nedves.
 • Ha nem vagyunk profik, inkább nappali fénynél végezzük a munkát. A mesterséges fénynél ugyanis sok apró hely kimaradhat. Fontos a megfelelő szellőzés biztosítása.
 • Ha a mennyezet túl alacsony, fessük a plafont sokkal világosabbra, mint a falakat. Ha túl magas, festhetjük egészen sötétre is.

Felület előkészítése általában nagyon fontos!

A diszperziós festékek érzékenyek a felhordási felület minőségére, hisz még mindig gyakoriak a régi enyves, vagy meszes falfelületek, de a laskásodott, előzőekben rosszul felvitt régi diszperziós réteg is okozhat problémát. A régi laza, pergő vakolatot és festékréteget, az enyves kazeines, vagy CMC (csiriz) tartalmú festékeket teljesen el kell távolítani, kenőszappanos (savtalanítás) áztatással, mechanikai úton spaklizással. Akár több régi laza réteg is előbukkanhat. Ez az eléggé sok piszokkal járó előkészítő munka sokkal több időt elvehet, mint maga a festés, de a tartósság érdekében kihagyhatatlan.

Diszperziós festék

Az esetleges mélyebb vakolathibákat habarccsal, a kisebb egyenetlenségeket, repedéseket gletteléssel ki kell javítani. Új, illetve friss, vagy erősen nedvszívó vakolatfelületeket, betont beltéri alapozóval kell kezelni, ecsettel, vagy porlasztással felvinni. Festés előtt a felületet vízzel meg kell nedvesíteni. A festés során sem a festék, sem a festendő fal, sem a helyiség levegőjének hőmérséklete ne legyen +5ºC alatt. Az egyes rétegek felvitele között min. 2 óra száradási időt kell biztosítani.

Saját kezűleg festenéd a lakást? Különleges dekoráció effekteket szeretnél létrehozni? Számtalan ötlet vár az Inspirációtárban.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák