Legyen több a fény!

Hiába rendeztük be a legnagyobb körültekintéssel lakásunkat, ha a világításra nem fordítottunk elég figyelmet. Szerencsére ezen mindig lehet változtatni.

A megvilágítás a hangulatteremtés egyik hatásos eszköze. Lényegesen módosíthat egy helyiség használhatóságán és a térérzeten, a valóságosnál nagyobbá varázsolhatja a teret azáltal, hogy érdekes tárgyakra irányítja a tekintetet, illetve lágyíthatja az éles térhatárokat.

vilgts2

Az otthoni világítást négy alaptípusba sorolhatjuk. Az általános vagy háttérvilágítás világosítja az egész helyiséget, hogy jól tájékozódhassunk és semminek se menjünk neki. A helyi vagy funkcionális világítás egy-egy tevékenység, például az olvasás vagy főzés területére irányul. A hangsúlyfénnyel érdekes tárgyak, kép, szobor, növény látványát emelhetjük ki. A hangulatvilágítás maga is díszítőelem: finomíthatja egy szoba hangulatát és elvonhatja a figyelmet egy zsúfolt sarokról. Az általános világításhoz több kisebb teljesítményű izzót érdemes használni – változatosabb és kellemesebb is, mint egyetlen erős fényforrás.

vilgts1

Az általános megvilágításhoz 10-20 wattnyi fényre van szükség négyzetméterenként.

  • Szélesebbnek tűnik a szoba, ha az egyenletes fényű mennyezeti lámpákat a falra irányítjuk. Ez különösen hatásos pasztell falfelületek esetében.
  • A felfelé világító lámpatestek fénye a fehér mennyezetről visszaverődik, ez hatásos és kellemesebb is, mint ha egyetlen központi világítótestet használunk.

vilgts3

  • Szpotlámpákkal vagy állítható mennyezeti lámpákkal kombinálhatjuk az általános megvilágítást és a hangsúlyfényeket. A hatás sokféle lehet, a szpot izzójának típusától függően a fénysugár szélesebb vagy keskenyebb lehet.
  • A bejárat legyen jól megvilágítva, de ne hivalkodó vagy bántóan éles. Legyen csalogató és elég erős ahhoz, hogy ne essünk át a bútorokon.
  • Az egyetlen központi mennyezeti fényforrás helyett használjuk a hangulatosabb falikarokat, amelyek fényét visszaveri a falak. A félgömb alakú lámpabura jobban illik a modern stílusú házakhoz.

vilgts6

  • Ha viszonylag nagy a belmagasság, hatékonyak lehetnek a mennyezeti szpotok, főleg ha szélesebb fénysugarat vetnek. Még jobb, ha kisebb alacsonyabbnak láttatjuk a mennyezetet süllyesztett szpotlámpákkal, ezeket enyhén ferde szögbe állítva sokkal meghittebb hangulatot érhetünk el.
  • Ügyeljünk arra, hogy a lépcsőfok és a korlát megvilágítása megfelelő legyen a gyermekek és az idősek biztonsága érdekében.

  • A fürdőszoba fényes felületeihez lágyabb általános fényforrás illik, hogy tompítsa az éleket. A tükör fölül lefelé irányuló fények kedvező megvilágítása helyezik az arcot.
  • Az aránytalanul nagy belmagasságot ellensúlyozhatjuk áttetsző panelekből álló álmennyezettel is, amely elrejti a fényforrást, és szórt fényt ad.

vilgts5

  • A konyhában és dolgozószobában gyakran használt hosszú fénycsövek takarékosak, de hideg a fényük. Ma már melegebb színekben, lámpaernyővel és ellenzővel is kaphatók.

vilgts4

 • Jó ötlet néhány hangulatlámpa vagy hangsúlyfény kevésbé bántják a szemet, mint a ragyogó, erős fényforrások.
 • A kétfunkciós konyha-étkezőben étkezéskor az asztalra koncentrálódjon a legtöbb fény. A felhúzható lámpát ilyenkor leengedhetjük, a meghittebb hangulat érdekében.
Kapcsolódó cikkek

A felújítások felé tolódik az építőipar. Az ingatlanok mindössze 3,59%-a felel meg a szigorodó épületenergetikai szabályozásnak

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az Európai Uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021 január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ez az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly energetikailag besorolt épületeknek mindössze 3,59%-a.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.