Talpalálvaló hidegburkolatok

A padló minden szempontból a lakás alapja. Ezen járunk, ezen állnak bútoraink, alatta bújik meg számos vezeték. Elvárható, hogy jól bírja a használatot, hiszen cseréje jelentős kiadással jár.

Téglapadló

Barátságos és rusztikus, de lehet hideg és elegáns is. A zöld kova- vagy mészkő tégla ritkább, de nagyon stílusos. A tégla nem csúszik, vízálló, ellenáll a szennyeződéseknek és zsíroknak, sokkal melegebb mint a márvány vagy a kerámia padlólap. Csak földszinten használható. A téglát sokféle mintában le lehet rakni, akár más anyagokkal – kővel – együtt is. Futószőnyeggel különösen mutatós.

Ha fölszinti szobák kertkapcsolattal rendelkeznek, különösen előnyös téglát választani, ezzel is a vizuális egységet jelezzük. A lapokat nedvesség ellen szigetelt alapra rakjuk, habarcságyba. A hézagokat töltsük ki habarccsal. A tégla fajtájától függ, hogy vízzáróvá tudjuk-e tenni a burkolatot. Mivel a legtöbb tégla porózus szerkezetű és a védőréteget később nehéz levakarni, óvatosan fogjunk a munkához és kérjük ki a gyártó tanácsát. A téglát csiszolni is lehet.

Téglapadló

Kerámiaburkolat

A magas hőmérsékleten égetett, porsajtolt agyaglapok a legismertebb és legnépszerűbb hidegburkolatok manapság. Méretük lehet egészen apró, vagy akár 60x60 cm-es is. Van négyzet, téglalap alakú, hatszögletű. A választékot tovább bővítik a lapok lerakásának különféle lehetőségei. A szokásos színeken kívül váratlan árnyalatokkal, mintákkal, berakásokkal is találkozhatunk. Választhatunk rusztikus megjelenésű, kézi munkával készült lapokat vagy pontosan méretezett gyári példányokat. Előbbiek árban lényegesen drágábbak, viszont egyediek. Felületük változatos: gyakran domborművesek, hogy kevésbé csússzanak. Sok termékcsaládban a padlólaphoz lábazatburkoló elemek is tartoznak. Ez nem csak a tisztántartást könnyíti meg, hanem a burkolatot is esztétikussá teszi.

Bár ez a burkolat tartós, a vékony máz alatti minták megkopnak. Mielőtt választunk, győződjünk meg a megfelelő kopásállóságról. Lakások erősebb kopásnak kitett helyiségeibe, közlekedőkbe, előszobába, konyhába PEI-III jelzéssel ellátott burkolatot vásároljunk. Ha a kerámia padlóra leejtünk egy tányért, természetesen eltörik, de a kemény, súlyos tárgyaktól maguk a lapok is megrepedhetnek vagy lepattogzanak. A kerámiabrukolat praktikus padlófűtéses helyiségekbe, mivel jól vezeti és tartja a hőt. Hátránya, hogy ez a felület zajos. Sima szilárd aljzatra fektessük, alá aljzatkiegyenlítő kerüljön. A lapok nagyon nehezek és alaposan megterhelik az emelt ácsolatú aljzatot. Kérdéses esetben állapítsuk meg a burkolólapok számát és teljes súlyát, és kérjük szakember segítségét a födém és az aljzat teherbírásának ellenőrzésére. A fából készült padlót először kemény farostlemezzel kell borítani.

Mivel ezeket a lapokat nehéz vágni, elrendezni és lerakni, alaposan gondoljuk végig, hogy magunk álljunk-e neki. A rosszul lerakott lapok sok bosszúságot okoznak: törnek, elmozdulnak, vízáteresztővé válnak, ez pedig megrongálhatja az aljzatot. A javítás rendkívül drága. A munkát bízzuk inkább szakemberre. A legtöbb lap nem igényel kezelést. Viszont a magasfényű csiszolástól csúszóssá válhat. Mosószeres vízzel egyszerűen tisztítható.

Kerámiaburkolat

Terméskő és folyami kavics

Egyedi és különleges, látványos megoldást kaphatunk ezekből az anyagokból. Sokféle színű és alakú terméskő és kavics kapható, de gyűjthetünk, válogathatunk magunk is. A látványért cserébe viszont elég zajos, egyenetlen és könnyen piszkolódó felületet ad. A válogatás után rakjuk habarcsba, nedvességzáró rétegre fektetett kiegyenlítő beton fölé. Kerüljük a kiálló, egyenetlen részeket. A kavicsokat vízzáró réteggel, illetve viasz és lenolajkence keverékével kezelhetjük.

Terméskő és folyami kavics

Márvány

Fényűző, kopásálló, csiszolt, természetes anyag, sokféle, rendszerint erezett árnyalatban kapható. A márvány nagyon drága, nehezen vágható, súlyos és a léptek hangosan koppannak rajta. A könnyebben lerakható változatokat vékony lapokban vagy táblákban hozzák forgalomba, ezek nagyon vékony metszetek, hátlapjukon epoxigyanta vagy üvegszál borítással, esetleg acéllapra felvitt poliuretán habbal. Cementágyba, betonaljzatra ajánlott fektetni. Az ipari csiszolás után semmilyen felületkezelésre nincs szükség. Ne használjunk erősen savas vagy lúgos tisztítószereket.

Márvány padló

Mozaik

A legrégibb és legelegánsabb burkolat üvegszilikátból, agyagból mázasan vagy anélkül, vagy márványból készül. Nagyon tartós, kemény, hideg és kopogós, drága, de szín- és mintaválasztéka miatt nagyon csábító. Lehúzható hátlappal vagy hálóra fektetve forgalmazzák, hogy könnyebb legyen rakni. Konyhában, fürdőszobában keskenyebb lábazatként is használhatjuk. Sok mozaiknak egyenetlen a felülete, fontos a sima, egyenletes betonnal kiegyenlített aljzat. A fugázásnak is simának kell lennie, különben a piszok összegyűlik a mélyedésekben. Mosni kell, nem szabad csiszolni.

Mozaik padló

Pala

A palából készült padlólapok nagyok, szép felületük kissé hullámos. A szürkés, kékesszürke és zöldesszürke árnyalatok a lelőhelyre jellemzőek. Futószőnyeg alatt különösen szép. Ha jól van vágva, rendkívül tartós, a víznek jól ellenáll. Viszont kemény, zajos és drága, vizesen csúszik, bár létezik csúszásmentes változat is. Törékeny, nehéz fektetni. Betonra, cementágyba rakhatjuk. Kenjük be lenolajkence és terpentin egy-négy arányú keverékével, így szép fényt kap. Seperjük és mossuk, de kezelhetjük csiszolóemulzióval is.

Pala

A középkori templomépítészetet idéző, rusztikus hangulatával megfelelő környezetet igényel. Jó választás folyosóra, előtérbe és a konyhába egy régi házban, de akár egy újba is. Sokféle változatban kapható: homokkő, gránit, mészkő – valamennyit lapokban is árulják. És találhatunk cementbe ágyazott kőzúzalékot, ez sokkal olcsóbb. A kő rendkívül kopásálló, de hideg, súlyos és zajos, ha elszennyeződik, látványa nem éppen vonzó. Soha nem fektessük saját kezűleg! Vízzáró betonból készült aljzatra rakják, cementágyba. Simára csiszolható, mint a márványpadló. A nagyon porózus követ impregnálni kell, de olyan fajtát is árulnak, melyet nem lehet vízzáróvá tenni. A vízhatlan bevonattól megváltozhat a színe, és idővel lepereghet a bevonat.

Terrazzo

Hidegburkolat

Nagyon sima, elegáns, tartós burkolat. Az igazi terrazzo betonba ágyazott egyszínű vagy színes márványzúzalékból készül, simára csiszolva. Gránit és ipari változatai ugyancsak kaphatók, a színezett, zúzott kavicsot erős gyantába kötik. Szilárdsága miatt nagyon vékony. Lapokban, lemezekben árulják, de a helyszínen is szétteríthető simítókanállal.   Padlófűtéshez is alkalmas. Mindig szakember készíti. A lapokat, lemezeket kiegyenlített aljzatra rakják, az illesztéseket szilikonnal töltik ki. Ne tisztítsuk erősen savas vagy lúgos szerekkel.

Hidegburkolat

Kapcsolódó cikkek

Hazai építőanyag gyártók: 2019 negyedik negyedéve határozott lassulást hozott

Az egyes építőanyag gyártói szegmensekben tapasztalt folyamatok megerősítik, hogy 2019 negyedik negyedévében lassulás volt látható a magasépítéssel, ezen belül különösen a lakásépítéssel kapcsolatos építőanyagok piacain.

Virtuális túra az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Az első alkalommal megrendezett Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás számos újdonsággal szolgált mind a szakma, mind pedig a látogatók részére. A rendezvényt egy látványos, 3D-s virtuális térben is bejárhatjuk.

Gazdag programkínálat, elégedett közönség és kiállítók, bemutattuk az év fürdőszobáját – így zárult az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás

Közel 8000 látogató, 40 kiállító, több mint 100 fürdőszoba márka, szakmai konferenciák és kerekasztal beszélgetések, reggeltől estig tartó színpadi programok, bemutatók, workshopok, nyereményjátékok. Ezzel a pozitív mérleggel zárta kapuit január 19-én az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.