Száraz vakolattól a vizes helyiségekig – Mire jó a gipszkarton?

Tarpataki Károly

A gipszkarton és változatai, talán korunk legnépszerűbb szárazépítési anyagai. A szokásos álmennyezeti, falazati felhasználáson túl nézzük meg milyen sokoldalúan használható még ez a népszerű és praktikus termék. Először azonban frissítsük fel ismereteinket ezzel kapcsolatban.

Gipszkarton alapfogalmak – áttekintés

Közös jellemzőjük, hogy a vastagságuk 10-12 mm, többféle táblaméretben kaphatók.

A gipszkarton általános felépítése:
Belseje gipsz, kartonpapír borítással.

Gipszrostlap:

 • Gipsz és cellulózrost keveréke.
 • Nehezebbek és keményebbek, mint a gipszkarton

Impregnált lapok:

 • A vizes helyiségekben való felhasználásra
 • Színe zöld
 • Speciális lapok íves konstrukciók építésére
 • A kellő sűrűségű rovátkolás lehetővé teszi a hajlítást
Gipszkarton falak

Száraz vakolatok

 • A gipszkarton lapokkal a falakat szárazon vakolhatjuk, illetve burkolhatjuk
 • Ragasztásos technológiával, amikor a lapokat közvetlenül a teherbíró falra ragasztjuk, majd festjük, tapétázzuk, stb. A ragasztóanyagot a használati utasítás szerint bekeverjük és foltszerűen felkenjük. A kisebb lapokat egymástól elcsúsztatva, kötésben kell illeszteni.
 • Keretes, állványos építési technológiát alkalmazunk, ha a falfelület nem teherbíró, egyenetlen, esetleg gépészeti szerelvények, csövek futnak rajta, továbbá hő-, vagy hangszigetelést akarunk kialakítani. A keret, az állványzat készülhet fából, vagy lehet fém. A gipszkarton lapokat gyorsépítőcsavarokkal rögzítjük.
 • A lapokat alapozófestékkel festjük át, hogy a tömített részek és a lapfelületek eltérő nedvszívóképességét kiegyensúlyozzuk.

A gipszkarton előnyei

 • Alapvetően is teljesen sima a felülete.
 • Tűzálló, hő hatására sem reped meg.
 • Környezetbarát, nincs károsanyag kibocsájtása, nem okoz allergiás reakciókat.
 • Egyszerűen kezelhető, könnyen feldolgozható, darabolható, vágható.
 • Hangszigetelés kialakításának a lehetősége megvan.
 • Légáteresztő, alkalmas a pára felszívására és átadására.
 • Más építési eljárásokhoz viszonyítva meglehetősen időtakarékos megoldás.
 • Költséghatékony, hiszen kisebb súlya miatt kevesebb a fuvardíj.
 • A gépészeti elemek jól elbújtathatók magában a falban már az építkezés alatt, és kevesebb hulladékot hagy maga után az egész munkálat alatt is.
Gipszkarton falak

A gipszkarton hátrányai

 • Túlzott nedvesség hatására az anyag deformálódik.
 • Szerkezeti károsodás leejtés, vagy más nem kívánatos mechanikus behatás esetén.
 • Korlátozott teherbírás nehéz polcok, vagy fali szekrények felszerelésnél.
 • A keretes gipszkarton borítás mindig némi helyvesztéssel is jár, érdemes ezt figyelembe venni.

Válaszfalak, pengefalak, térdfalak

Kézenfekvő felhasználása a gipszkarton szárazépítésben a nagy terek tényleges felosztására, így belső, kisebb terek képzésére, a nagyon gyorsan kivitelezhető és használatba vehető válaszfalak kialakítására. Ennél már egyszerűbb feladat a vizuálisan is térelválasztó pengefalak kialakítása, zuhanyzó építése (vízálló változat), vagy a térdfalak az egyes területrészek jelképes elválasztására, de akár konyhapult, konyhasziget támasztékának kialakítására.

Mennyezetek, álmennyezetek

Egyszerűbb vagy látványban különleges álmennyezet megoldásokra egyaránt tökéletes: leeresztett álmennyezetek, hang- és hőszigetelő mennyezetek, világítást rejtő párkányzatok, tetszőleges formájú design dobozolások.

Gipszkarton álmennyezetbe épített világítás

A lépcsőzetes kialakítások lehetőségeket adnak az egyes térrészek optikai reprezentálására, elkülönítésére. Az így kialakított takarások végtelen lehetőséget is adnak a nem esztétikus gépészetek, klímák, szellőzőrendszerek csöveinek, akusztikus berendezéseknek, hangfalaknak az elrejtésére és nem utolsó sorban a világítási rendszerek elhelyezésére. A süllyesztett lámpatestek helyét előre célszerű kivágni, hogy a bekötés könnyebb legyen.

Fülkés előfalak

A gipszkarton dobozolt előfalakban kialakított beugrók, falfülkék, polcok érdekesebbé teszik a lakóhelyiséget, mivel így az előtétfal megtöri az egyöntetűséget és üreges kialakítással extra rakodótér használatára ad lehetőséget. Megformálásának csupán a tervezői fantázia és a helyiség adottságai szabnak határt. Végül is csak dekoratív elem, amely funkcionalitással is rendelkezve beleillik a helyiség tervezett koncepciójába.

Gipszkarton falfülke

Vizes helyiségek

A vizes helyiségek gipszkartonos szárazépítéséhez korszerű impregnált, azaz vízálló lemezek állnak rendelkezésre. Az ilyen lemezeket zöldre színezéssel jelzik. Fürdőszobák szárazépítésénél ugyanúgy kell eljárni, mint az egyéb helyiségek, válaszfalak, pengefalak, zuhanyfülkék kialakításánál, illetve a fémvázat sokkal körültekintőbben kell kialakítani, hogy alátámasztás nélkül is megtartsa az adott mosdót vagy egyéb súlyos szerkezetet. A gipszkarton burkolatnak előbb az oldalait kell a vázra csavarozni, majd következhet a frontfelület lefedése.

Gipszkarton a fürdőszobában

A világítások helyét és szerelését itt is előzőleg kell kialakítani. Az ilyen felületek vízszigeteléséhez, csempe burkolásához csak a gyárilag javasolt anyagot, ragasztót és az előírt módszereket használjuk és főleg kérjük szakember segítségét.

Kapcsolódó cikkek

Csak ne a mosogatógép mögé!

Ha a gyanútlan építtető teljes mértékben, vakon a „szakikra” bízza magát technikai dolgokban, mint például a kiállások kiépítése, bizony megjárhatja. Persze tisztelet a kivételnek...

Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.

Praktikus mobil falak a lakásban

Lakásunk kapcsán felmerülhet az a probléma, hogy az egyébként megszokott falaink éppen rossz helyen vannak. Lehetnének fél méterrel arrébb, vagy ne is lennének ott egyáltalán. Aztán meg jó lenne egy adott funkciójú területet időlegesen elzárni, körbekeríteni valamilyen célra, munkára, vendégfogadásra. Fix falak esetén ez gyakorlatilag megoldhatatlan A helyzet feloldására megoldás lehet a falak, illetve azok egy részének rugalmas áthelyezése, mozgatása.

Boltívek, bútorok építése gipszkartonból. Terhelhetőség, burkolás

Folytatjuk a gipszkarton építőlemezek speciális felhasználási lehetőségeinek bemutatását. A beltéri válaszfalak, fallefedések és álmennyezetek kialakításán túl is van lehetőség otthonunk téralakítására, a belsőépítészeti kreativitásunk megmutatására.

A legjobb álmennyezetek fából

Egy lakásba készített álmennyezet esetén legalább olyan fontos az esztétikum, mint a funkcionalitás. Nagyon fontos azonban, hogy egyik se menjen a másik rovására, ezért a mind a tervezést, mind a kivitelezést ajánlott rendkívül körültekintően elvégezni.

Konyhai álmennyezetek

A konyha az egyik leginkább gépesített része a lakásnak, hiszen itt a szokásos alaptevékenységekhez szükséges gépészeti rendszereken túl a megfelelő szellőzésről, páraelszívásról, mennyezeti világításról is gondoskodni kell. Ezeket pedig praktikusan álmennyezet mögé is elhelyezhetjük.

Álmennyezet trükkök - Az ünnepi álmennyezet

Ha azt hisszük, hogy már mindent tudunk az álmennyezetekről, akkor nagyon tévedünk! Vannak olyan szituációk, és lehetőségek, amikor valamilyen alkalomból, ideiglenesen hozunk létre álmennyezetet, vagy valamilyen annak nevezhető konstrukciót.

Járható álmennyezetek

Elsősorban nagy belmagasságú, legalább 360 cm vagy magasabb helyiségekben kézenfekvő, főleg ha praktikus helybővítés igénye is felmerül, hogy galériát hozunk létre. Ez szolgálhat alvásra, munkára házi irodának, de akár csak extra tárolás céljára is, tehát tulajdonképpen járható.

Álmennyezet trükkök 4. - Lenge álmennyezetek

Az álmennyezetek nem feltétlenül valamilyen szilárd felületű, kopogós belsőépítészeti szerkezetek. Sok esetben lehetnek könnyedebb, rugalmasabb, képlékenyebb megoldások is arra, hogy eltakarjuk a szerkezeti mennyezet esetleges hibáit, a fent futó gépészeti elemeket.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár