Laminált padló, mint falburkolat

Tarpataki Károly

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.


A padlóra használt burkolat nem csak eredeti helyén mutat jól, némi ötletességgel a falon elhelyezett esztétikus, dekoratív megjelenésű padlóval is lehengerlő hatást érhetünk el. Egyöntetű látványt biztosít, ha a padlón és a kiválasztott falon is ugyanaz a minőség, szín, színárnyalat és hangulat jelenik meg. Új lehetőség a belsőépítészetnek, lakberendezőknek, ügyes kezű lakástulajdonosoknak ez a kreativitást nem nélkülöző megoldás.

Laminált padló a falon

A padló falra mászik

A laminált burkolatok tűnnek a legalkalmasabbnak falburkolási célokra, már csak a vékonyságuk miatt is. Egyre kifinomultabb, részletgazdagabb famintás felületekkel készülnek. Árban is nagyon kedvező a beszerzésük, de találunk valódi nemesfa furnér felületű termékeket is, melyekkel a falainkat, mennyezeteinket is beboríthatjuk.

Laminált padló a falon

Egyes padló gyártók szinte megelőzték és bölcsen számoltak ezzel az igénnyel, mert fal/mennyezet burkolás céljára külön gyártanak a padlókkal szín és felület azonos, de sokkal vékonyabb és rögzítésre alkalmasabb termékeket. Ezek így jóval könnyebb konstrukciókat alkotnak, mint a tisztán padlóból készültek. Az esztétikai előnyök mellett további pozitív tulajdonságokat is hordoz ez a megoldás.

Mosható, jól tisztítható felületet alkot, takarva az adott falfelület kisebb egyenetlenségeit, falvakolat hibákat, továbbá hőszigetelő réteget alkotva, látványában is melegséget közvetít.

Laminált padló a falon

Design megfontolások

  • Kiváló, tartós falburkolási lehetőség, mely drágább a tapétánál, de olcsóbb mint a kerámia burkolatok nagy része.
  • Jól körülhatárolható hangsúlyos látványelem, funkció kijelölő szerepet is betölthet, erőteljesen hangsúlyozva az adott térrészt.
  • A falon lévő padlóburkolat még több melegséget varázsol a helyiségekbe, mert a fa így körülveszi a bent lévőket.

Attól függően, hogy a padló melyik oldalain folytatjuk a falra futtatást, lehet függőlegesen álló, vagy vízszintes elrendezésű a struktúra. Ez utóbbi megoldással jobban tudjuk követni az esetleges polcok, szekrényelemek horizontális elrendezését. Kialakíthatunk egyedi funkcionális térrészeket, csendes, meghitt zugokat, enteriőr szigeteket, vagy akár kihangsúlyozott fókusz területeket.

Laminált padló a falon

Újszerű friss hatást adhat a falra felrögzített parketta és a kerámia csempével burkolt padozat is. Ha nem tudunk lemondani a hálószobában a padlószőnyeg nyújtotta puha melegségről, de oda még kívánkozik a fa természetes szépsége, ötvözzük ezeket: a padlón szőnyeg, a falon a parketta.

Szinte bármilyen mintájú és színű parketta jól mutathat a falon. Mivel ez a felület egyáltalán nem lesz kitéve forgalomnak, sosem lépünk rá, ezért az olyan tulajdonságok, mint kopásállóság, karcállóság, felújíthatóság teljesen figyelmen kívül hagyhatók. Kizárólag az esztétikus megjelenésre koncentrálhatunk.

Rögzítési módok

Lehetnek:

  • csavarozott
  • sínrendszeres, klipszes
  • ragasztott
  • csavarozott.

A legegyszerűbb megoldás a padló elemek közvetlen falra csavarozása, ha a felület arra alkalmas, vagy tiplizéssel szerelés, ami pontos munkát kíván. Nagyobb felület esetén célszerű az alá párnafázás, melyre kis kapcsokat is használhatunk, mint a lambériáknál.

Laminált padló a falon

A direkt csavarozás nem mindenkinek elfogadható a csavarfejek látványa miatt, de egy rusztikus vagy loft enteriőrben még különös előny is lehet, érdekes csavar fejek választásával, melyek további karaktert adnak a felületnek. A csavarfejek sülyésztesével és esztétikus, sárgaréz csavarok használatával javíthatunk az esztétikai megjelenésen.

Sínrendszeres, klipszes

A padlólerakáshoz hasonlóan gyorsan elkészíthető, jól kiforrott komplex rendszerről van szó, rögzítő és dekor sínek, klipszek, élvédők, takaró profilok vásárolhatók hozzá. Nem szükséges átfúrni a padlólapokat és a csavarok sem látszanak. Egyes padló gyártók komplett termékrendszert fejlesztettek ki a fali rögzítésekhez, hogy változatos módon szolgálja a korszerű lakás designt. A padlóelemeket egy egyszerűen telepíthető sín rendszer rögzíti és tartja a falon. A megoldás stabilan fogja a vízszintesen bepattintott szalagparkettákat, vagy a laminált padlólapokat. A függőleges sínrendszer elemekre kapcsolódik az úgynevezett klikk patent, ami a padlóelemeket a felület alatt észrevétlenül és stabilan rögzíti. Így elkerülhetjük, hogy csavarfejeket lássunk a rögzítési pontokon. A felső kategóriás szalagparketták mellett laminált lapok is beilleszthetők rendszerbe.

Laminált padló a falon

Ragasztott

A szóba jöhető ragasztók esetén kívánalom, hogy legalább az egyik felület nedvszívó legyen! Ennél már csak az a jobb, ha mindkét felület az. A laminált parketta hordozó felület viszont kiváló nedvszívó, ezért nem szabad például bő vízzel felmosni. Ebből következik, hogy simán a falra kellene ragasztani a parkettát. Ne legyen zavaró ha esetleg érdes  vagy egyenetlen a felület, a ragasztás erejét nem befolyásolja.

Laminált padló a falon

Építési szerkezet-ragasztót érdemes használni, amit a legtöbb barkácsboltban, áruházban lehet kapni. Ha a falon már több réteg van, ami néhol táskás, könnyel leváló, érdemes a laza részeket eltávolítani és mély-alapozóval kezelni. A munka folyamata megegyezik a laminált parketta lerakásának folyamatával. A ragasztás pontonként történik, a parketta több pontjára juttatva építési ragasztót. Ez az anyag a kötés után is kissé flexibilis marad, lehetőséget adva a hőtágulásra, dilatációra.

Kapcsolódó cikkek

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Kreatív faldekoráció 3D falpanellel

Az üres és unalmas falat ma már számtalan módon különlegessé tehetjük, ami sokat segít az otthonos környezet kialakításában. Az egyedi tervezésű falpanelek könnyen és gyorsan felhelyezhetők, akár szakértelem nélkül is.  Legfőbb erényük a szín- és formabeli variálhatóság, valamint a tartósság.

Kilincs a stílus szolgálatában

A mindennapok során fel sem merül, hogy egy ajtó létezhet kilincs nélkül, hiszen a kettő csakis együtt értelmezhető. Azonban hiába a kilincs, ha az sem megjelenését, sem funkcióját tekintve nem illik az ajtóhoz, tágabban értelmezve pedig az enteriőrhöz.

Száraz vakolattól a vizes helyiségekig – Mire jó a gipszkarton?

A gipszkartont és változatait korunk egyik legnépszerűbb szárazépítési anyagai közé sorolhatjuk. A szokásos álmennyezeti, falazati felhasználáson túl nézzük meg, milyen sokoldalúan használható még ez a népszerű és praktikus termék. Először azonban frissítsük fel ismereteinket ezzel kapcsolatban.

Térnyerés galériával

A galéria a lakáson belüli térnyerés talán a leggyakrabban alkalmazott módja. A helyiség légterének részleges (az alapterület legfeljebb 75%-a), vízszintesen épített szerkezettel történő megosztásával kialakított új szint. Így bővíthetjük a lakható területet, ezáltal nő a lakásunk értéke is. A galériát legtöbben hálóhelynek szokták használni.

Családi ház felújítása 1. rész – Állapotfelmérés

Aki ház felújításba kezd, majdnem akkora fába vágja a fejszéjét, mint aki új házat épít. Kevésbé költséges ugyan, de az elavult rendszerek cseréje – a villamosságtól a fűtésen keresztül a vízig – legalább akkora munkával jár. Alaposan átgondolt és mindenre kiterjedő tervezés nélkül a végeredmény nem sok jóval kecsegtet. Egy felújításra szoruló házban ugyanis bőven számíthatunk kellemetlen meglepetésekre. Most induló sorozatunkban személyes résztvevői lehetünk egy felújításnak és lépésről lépésre követhetjük minden mozzanatát.

Boltívek, bútorok építése gipszkartonból. Terhelhetőség, burkolás

Folytatjuk a gipszkarton építőlemezek speciális felhasználási lehetőségeinek bemutatását. A beltéri válaszfalak, fallefedések és álmennyezetek kialakításán túl is van lehetőség otthonunk téralakítására, a belsőépítészeti kreativitásunk megmutatására.

Konyha trendek 2018-ban

Éveken át a fehér konyhák uralták a teret, de most végre beköszöntött a változás. Az alacsony kontrasztú, a színek nélküli, visszafogott, az izgalmat nélkülöző, steril és hideg stílus után egy könnyedebb és színesedő, vidámabb, de jobbára azért letisztult megjelenés lesz az uralkodó.

Lakberendezési trendek 2018-ban

Monokróm és erőteljes, gazdag színvilág. Modern és régi együtt. Természetesség és igényes, jó minőségű anyagok. Kényelem és környezetbarát szemlélet. Ezek lesznek az idei év legfontosabb jellemzői a lakberendezésben.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár