Milyen legyen a beltéri lépcső?

Homeinfo Iroda

Az emeletre, tetőtérre, galériára vezető lépcsőről gyakran nem is gondoljuk előre, hogy tervezése és kivitelezése milyen nehézségekkel jár. Íme, a legfontosabb szempontok beltéri lépcsőnk kiválasztása előtt.
A jól megválasztott beltéri lépcső mértanilag és látványát tekintve is harmonikusan illeszkedik az adott térbe, biztonságos, masszív, valamint meghatározó belsőépítészeti elemként van jelen. Anyagát tekintve mindenképpen tartósnak és teherbírónak kell lennie, ezért a érdemes a már jól bevált anyagok közül választani. Ami a formát illeti, azt nagy mértékben a lépcső lejtése, a belmagasság és a rendelkezésre álló hely határozza meg.

Beltéri lépcső 
Biztonság és kényelem, a lépcső tervezése, számítások

A lépcső tervezésénél bizonyos szabványok betartása elengedhetetlen. A dőlésszög, a fokok egymástól való távolsága a számítás alapját képezik, ezekből az adatokból egy viszonylag egyszerű képlet állítható fel. Ajánlott a logikus és precíz német szabvány, a DIN 18 065 figyelembevétele. Gondoljunk arra is, hogy a kényelemnek bizony ára van, ez több helyigényt és természetesen magasabb költségeket is jelent.

Beltéri lépcső

Ideális esetben az épület tervezésével egyidőben történik a lépcső terveinek elkészítése is, valamint az ehhez szükséges számítások. Ekkor a magasság és a belmagasság mérete kiadja a lépcső paramétereit, a lépcsőkar teljes hosszát, a födémnyílás hosszát. Bonyolultabb esetben a lépcsőben lehet forduló, ekkor a számításokat ezekkel az értékekkel kell módosítani.

Beltéri lépcső

Ha az épületbe utólag tervezünk lépcsőt építtetni vagy a galériához szeretnénk lépcsőt, akkor már a magasság, a belmagasság és a födémnyílás hossza is adott. Ebből áll össze a lépcső mérete és a lépcsőkar maximális hossza.

Beltéri lépcső

Minden esetben vegyük figyelembe, hogy a lépéshossz 60-64 cm közötti, tehát a lépcsőfokok számával eszerint kell kalkulálni.

Megjelenés és design

A tervezés folyamata meglehetősen hosszú. Lehet határozott elképzelésünk a lépcső térbeli formájáról, de a szerkesztés során ez folyamatosan alakul, hiszen a tervnek illeszkednie kell az adott körülményekhez. Hiába szeretnénk csigalépcsőt a szoba közepére, ha ott arra sem a hely mérete, sem a belső tér adottságai nem alkalmasak. Ilyenkor újratervezés kezdődik, új számításokkal, modellekkel.

Beltéri lépcső

Lehet, hogy az elképzelt anyag nem megfelelő, nem illik a berendezéshez, a színvilághoz. Hogy ne utólag, a már elkészült lépcsővel érjenek eféle meglepetések, az anyag kiválasztását, a felületet, a színeket előre és nagyon alaposan gondoljuk át. Ne feledkezzünk meg arról, hogy szeretnénk-e a lépcsőhöz korlátot, és ha igen, az milyen legyen?

Beltéri lépcső

Költségek, árak

Ahány beltéri lépcső, annyiféle, tehát mind egyedi darab. A típus, a méretek szabják meg a szükséges anyagok mennyiségét, ehhez jön a tervezés, majd a kivitelezés költsége. Számoljunk azzal is, hogy egyes anyagoknál szükség lehet felületkezelésre és kiegészítőkre. Ilyen lehet például a korlát, ami gyakran hosszabb, mint a lépcső maga, hiszen folytatódhat galéria korlátban, de szükség lehet födém takarásra is.

Beltéri lépcső

Ötletek lépcsőkhöz képekben

Lebegő lépcső

Beltéri lépcső

Különleges lépcsőfokok

Beltéri lépcső

Beltéri lépcső fordulóval és üvegkorláttal

Beltéri lépcső

Galériára vezető, egyenes falépcső

Beltéri lépcső

Még több beltéri lépcső ötlet található Inspirációtár oldalunkon.

Kapcsolódó cikkek

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Biztonságos és esztétikus kültéri lépcsők – Típusok, anyagok, kialakítás

Ha a telkünk már néhány 10 cm-nél több szintkülönbségeket tartalmaz, akkor szükséges a személyi közlekedés kiszolgálására a lépcsők kialakítása. Hideg évszakban a lépcsőn való járás biztonságosabb, mint a lejtő, főként, ha a lejtés 15% felett van.

Térnyerés galériával

A galéria a lakáson belüli térnyerés talán a leggyakrabban alkalmazott módja. A helyiség légterének részleges (az alapterület legfeljebb 75%-a), vízszintesen épített szerkezettel történő megosztásával kialakított új szint. Így bővíthetjük a lakható területet, ezáltal nő a lakásunk értéke is. A galériát legtöbben hálóhelynek szokták használni.

Lépcsők lépésről lépésre

A lépcső segítségével létrehozott szintváltozás mozgalmassá teszi a teret, biztonságos tervezése azonban komoly feladat elé állítja az építészt.

Rendezkedjünk be görög stílusban!

Miért ne nyaralhatnánk egész évben? Rendezkedjünk be görög stílusban, és máris valamelyik déli szigeten érezhetjük magunkat. Íme néhány ötlet.

Üvegkorlát – elegancia kül- és beltéren

Az üvegkorlát nagyon népszerűvé vált a modern épített környezetünkben. Nyilván ennek lehetőséget ad az egyre korszerűbb és biztonsági tényezőket is teljesítő üveggyártási technológia.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár