Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

Varsányi Brigitta


A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.

Fontos, hogy a linóleumot ne keverjük össze a PVC burkolattal, mely egy mesterséges, szintetikus műanyag!
A linóleum teljesen természetes alapanyagokból készül: parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők alkotják. Tehát ez egy teljes mértékben “zöld” termék, gyártása vagy bezúzása során sem keletkezik semmiféle káros anyag.

A parafának köszönhető rugalmassága és remek hőszigetelő képessége. Ebből kifolyólag gyerekszobába tökéletes padlóburkolat, mert a gyerekek lába alatt, mindig kellemes tapintású és ideális hőmérsékletű less a talaj.

Linóleum a nappaliban

 

Linóleum a gyerekszobában

Hézagmentesen is elhelyezhető, nagy területen, ezért óvodák, iskolák, sportlétesítmények is előszeretettel választják ezt a burkolattípust. Antibakteriális és antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, ez sem elhanyagolható szempont a fenti intézmények esetében.

Linóleum a nappaliban

Magas fokú kopásállósága révén irodák számára is ideális választás, a görgős székek sem tehetenek benne kárt. A nagy igénybevételt tehát könnyűszerrel bírja.

Nem kizárólag padlóra alkalmas anyaggal van dolgunk, megjelenhet akár ülöfelületek kárpitjaként is. Különleges és praktikus egyben a linóleum bevonatú étkezőpad vagy karosszék.

A linóleum ellenálló a különféle vegyszerekkel szemben és a zsírok, olajok sem ártanak neki, emiatt a konyhában nyugodtan alkalmazható. Tisztántartása rendkívül egyszerű, gyors, ezért előszobába, fürdőszobába is bátran helyezhetjük ezt a burkolatot. Mosószeres, meleg vízzel, erősen kicsavart felmosóronggyal történjen a tisztítása, heti egy-két alkalommal.

Linóleum a konyhában

Gyártása után egy lakkszerű poliuretán réteggel kezelik, ami védi a linóleumot. Ettől függetlenül a világosabb színűeknek megvan az a hátránya, hogy kissé elsötétedhetnek az évek során. Ez esetben hozzáillő súrolókrémmel átdörzsölhető a felülete, ez segít eltávolítani a sötétedést okozó szennyeződést.

Minden típusára igaz, hogy kétévente viaszos polírozószerrel érdemes átkenni a felületét, ettől újra fényessé és portaszítóvá válik.

Linóleum a fürdőszobában

Gazdag színárnyalatban, design- és formavilágban kapható burkolat. Teljesen egyedi mintázatot képesek megformázni belőle a padlón. Akár céges logót is megmintázhatnak az iroda folyosójára ezzel a módszerrel.

A tekercsben kapható típus két méter szélességű és 2-4 mm közötti vastagságú. Egyik nagy előnye, hogy szinte tűzbiztos. Ára 4.400 Ft / m2-nél kezdődik.

Burkolás linóleummal

Kizárólag teljesen sima felületre lehet lefektetni, ha van rá mód, akkor csiszolt esztrich aljzatra. A lefektetés előtti napon vigyük be a szobába a burkolóanyagot - és a hozzávaló ragasztót is - terítsük le, ugyanis fel kell vennie a szoba hőmérsékletét. Az aljaznak minimum 15 fokosnak kell lennie. Fontos, hogy a linóleumot teljes felületén le kell ragasztani. A felhordás után várjunk 10-15 percet, majd erős nyomással középről kifelé haladva simítsuk le egy 20-30 cm hosszú fa segítségével, buborékmentesen. Viszonylag gyorsan és könnyen lehet a linóleum padlót lerakni. Felszedése is történhet manuálisan, érdemes csíkokra vágni a régi padlót és úgy felszedni, majd a ragasztószert is eltávolítani az aljaztról.

Linóleum a verandán

Bátran válasszunk linóleum padlót otthonunkba, mivel ez a strapabíró melegburkolat szinte bármilyen stílusú enteriőrhöz illik, nem csupán a széles színpalettának köszönhetően, hanem mert nagyon kreatívan felhasználható.

Kapcsolódó cikkek

Műgyanta padló – alternatíva hidegburkolatra

Magyarországon a műgyanta padlóburkolatoknak mindezidáig nem sikerült kitörniük a középületek és csarnokok padlóburkolásának szintjéről, pedig ennek épp itt lenne az ideje. Az öntött padló ugyanis igen sok és új lehetőséget hordoz magában.

Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletes házak fontos elemei az emeleteket összekötő lépcsők. Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk otthonunkba - tévesen! Higgyék el, érdemes jobban elmélyedni a lépcsők világában, hiszen mindegyikünk célja, hogy biztonságos, időtálló és a környezetbe teljes mértékben beleillő lépcsőn közlekedhessünk.

Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy gondolják, hogy szükségtelenek. Hogy ebben mi az igazság, azt konyhája és a konyhát használója válogatja. Nézzük meg, hogy mi a páraelszívók alapvető feladata.

A beltéri ajtó otthonunk meghatározó berendezési eleme

A belső terek nyílászáróinak kiválasztása során az egyik legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a lakás bútorzatához, színvilágához, uralkodó anyagaihoz milyen felületű és megmunkálású ajtó illene leginkább.

Érezhető-e már a CSOK-hatás?

A két éve tartó lakáspiaci fellendülés idén sem áll meg, a tavaly tapasztalt fogalomnövekedés jelenleg is kitart. Áprilisban 4%-kal, májusban pedig 3%-kal magasabb tranzakció számot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár