Hirdetés

Lakberendezővel vagy nélküle?

Az elmúlt tíz-tizenöt évben egyre elfogadottabbá vált az a gondolat, hogy egy ház vagy lakás belső megtervezéséhez, berendezéséhez, átalakításához lakberendezőhöz forduljunk segítségért.

Ez ma már nem luxusigény, extra hóbort, hanem az egyszerű felismerése annak a ténynek, hogy szakember segítségével jóval könnyebben vészelhetjük át ezt az időszakot. Megkímélhetjük magunkat a komolyabb tévedésektől, segít a döntések meghozatalában, leveheti vállunkról az utánajárás terhét és segíthet a kivitelezőkkel lebonyolítani az építkezést. Érvek és ellenérvek is felröppennek a lakberendezők alkalmazása mellett és ellen, lássuk csak, mennyi bennük az igazság!

  1. Ha az építkezés, átalakítás megkezdése előtt bekapcsolódik a lakberendező a munkába, lehet, hogy olyan funkcionális változtatások, válaszfalak áthelyezésével járó, ám a komfortot jelentősen megnövelő ötletek jutnak az eszébe, amelyeket utólag vagy lehetetlen, vagy nagyon költséges és bonyolult lenne véghezvinni.
  2. Minden tér számtalan berendezési lehetőséget rejt magában, egy lakberendező mindegyiket felvonultathatja alternatívaként, segítve, hogy a lehető legjobbat válasszuk ki belőle.
  3. A konkrét berendezési alaprajz megszületésére még a munkálatok megkezdése előtt azért van szükség, hogy a gépészeti terveket, az elektromos kiállásokat ennek megfelelően alakíthassák majd ki, ne kelljen utólag falakat visszabontani, hosszabbítókkal elcsúfítani az új lakást.

Lakberendezővel vagy nélküle?

  1. Sokan azért ódzkodnak lakberendező megkeresésétől, mert azt gondolják, éppen elég lesz kinyögni az építkezés költségeit, ekkora plusz anyagi terhet nem érdemes bevállalni. Igaz ugyan, hogy egy szakember bevonásának vannak pénzügyi vonatkozásai is, ám az egyáltalán nem biztos, hogy a végén rosszabbul jövünk ki, mint nélküle. Egy lakberendező ugyanis elvihet olyan beszerzési helyekre, ahol ugyanazt a minőséget olcsóbban megkaphatjuk, ajánlhat olyan kivitelezőket, akik megbízhatóbbak, ugyanakkor kevésbé drágák, mint a mieink, lehetnek olyan ötletei, amellyel kidobás helyett átalakíthatjuk a meglévő bútorokat, burkolatokat, jelentős összegeket megspórolva. Így aztán az is könnyen előfordulhat, hogy a végén még spóroltunk is annak ellenére, hogy lakásunk összképe harmonikus, különleges és praktikus is lesz.
  2. Ha nagy általánosságban nézzük, egy lakberendező ára körülbelül egy kanapé árával vetekszik. Természetesen a lakás mérete egyenes arányosságban áll a feltételezett kanapé minőségével. Ugyanakkor ezért az árért nem egy bútordarabot kapunk, hanem olyan összhangot, ötleteket, átgondoltságot, amire lakberendező nélkül kevesek képesek.
  3. Egy új ház-lakás építése, átalakítása nem csupán sok pénzt nyel el, hanem jelentős időbe is telik. Mindent kitalálni, utána járni, megkeresni, boltról boltra rohangálni, a szakemberekre felügyelni – nos ez minden, csak nem időtakarékos munka. Egy lakberendező egy tizedére csökkentheti az elfecsérelt időt és energiát, katalógusokat, anyagmintákat hoz, ha kell, akár be is szerzi a dolgokat, célirányosan oda visz, ahol az igényeinknek megfelelő, az enteriőrbe illő darabokat vehetünk, és sok mindent elintéz helyettünk. Ha belegondolunk, hogy ezen időtartam alatt mi nyugodtan dolgozhatunk, pénzt kereshetünk a munkahelyünkön, nos akkor lehet, hogy megint csak jobban járunk.
  4. Sokan azért félnek lakberendezőt alkalmazni, mert attól tartanak, hogy akkor nem lesz a sajátjuk a lakás, nem az ő ízlésüket fogja tükrözni, hanem a lakberendezőét. A jó lakberendező azonban nem a saját önmegvalósítását éli meg újra és újra, hanem alkalmazott művészetként, a megrendelő, a tulajdonos igényeihez, ízlésvilágához igazodva tervezi meg számára a lehető legjobb lakást. Vannak tervezők, akik nagyon speciálisan egyfélét terveznek, bármilyen lakásról vagy megrendelőről is van szó. Ezeket az általában jó nevű szakembereket azok hívják, akik kifejezetten ezt a stílust, formavilágot kedvelik, és éppen ezt szeretnék viszontlátni a saját otthonukban is.

Lakberendezővel vagy nélküle?

  1. Egy lakberendező olyan, mint egy saját bába szülés közben. Nem szülhet helyettünk, de odajön, ha hívják, bármikor riasztható, végig velünk van, fogja a kezünket, masszírozza a hátunkat, lelkünket, ha kell, jó tanácsokkal enyhíti a feszültséget, trükkökkel a fájdalmat és segít, hogy az egész folyamat a lehető legkellemesebben, flottabbul, rossz emlékek nélkül bonyolódjon le. Egy bábával ellentétben a lakberendezőnek ráadásul megvan arra is a lehetősége, hogy biztosítsa, semmiképpen sem lesz csúnya vagy nevelhetetlenül rossz a „gyerekünk”, éppen ellenkezőleg! Egy jó lakberendező garancia a szép és használható lakásra.

 1. Úgy kell, mint egy falat kenyér a lakberendező, ha egyedül vágunk bele az építkezésbe. Nem csak segítséget, tippeket, terveket kaphatunk tőle, de társat is egyben, akivel meg lehet osztani kétségeinket, kérdéseinket, aki segít dönteni, aki leveszi vállunkról a terhek egy részét.
 2. Ha ketten vagy többen érintettek egy építkezésben, ugyancsak életmentő lehet a lakberendező a különféle igények, ízlések egyeztetésében, összefésülésében, a kompromisszumok megkeresésében, az ellentétek elsimításában. Ilyenkor egy jó lakberendező sokszor diplomata és pszichológus is egyben.

Lakberendező

Kapcsolódó cikkek

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Kilincs a stílus szolgálatában

Mindennapi használata során fel sem merül, hogy létezhet-e az ajtó kilincs nélkül. Akkor azonban feltűnővé válhat, ha stílusidegen az adott környezetben, ha a használata nehézkes, nem praktikus, illetve ha Olivari kilincsről van szó.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.

32 tanács kivitelező választáshoz

 

Kaméleon módjára változó bútorok

A régi bútorok átalakításával azok stílusa is megváltozik. Az újraformált darabokat azok értékelik igazán, akik a lakberendezés terén is bátran kilépnek komfortzónájukból.

Beton-tárgyak térhódítása a lakberendezésben

A látszó-beton létjogosultsága már korábban is megmutatkozott a lakberendezésben. Mára már nem csupán a padlón, falon vagy mennyezeten hagyjuk látszani a betont. A betonból készült design darabok rendkívül szép kiegészítői lehetnek minden otthonnak.

Klíma, design és lakberendezés

A klímaberendezések hasznossága otthonunkban, főleg a nyári kánikulák idején vitathatatlan, sok esetben nélkülözhetetlen. A helyiségekben való elhelyezésük is nagyjából problémamentesen megoldható, finomítva ezt a megfelelő készüléktípus választásával is.