Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lakberendezővel vagy nélküle?

Az elmúlt tíz-tizenöt évben egyre elfogadottabbá vált az a gondolat, hogy egy ház vagy lakás belső megtervezéséhez, berendezéséhez, átalakításához lakberendezőhöz forduljunk segítségért.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ez ma már nem luxusigény, extra hóbort, hanem az egyszerű felismerése annak a ténynek, hogy szakember segítségével jóval könnyebben vészelhetjük át ezt az időszakot. Megkímélhetjük magunkat a komolyabb tévedésektől, segít a döntések meghozatalában, leveheti vállunkról az utánajárás terhét és segíthet a kivitelezőkkel lebonyolítani az építkezést. Érvek és ellenérvek is felröppennek a lakberendezők alkalmazása mellett és ellen, lássuk csak, mennyi bennük az igazság!

  1. Ha az építkezés, átalakítás megkezdése előtt bekapcsolódik a lakberendező a munkába, lehet, hogy olyan funkcionális változtatások, válaszfalak áthelyezésével járó, ám a komfortot jelentősen megnövelő ötletek jutnak az eszébe, amelyeket utólag vagy lehetetlen, vagy nagyon költséges és bonyolult lenne véghezvinni.
  2. Minden tér számtalan berendezési lehetőséget rejt magában, egy lakberendező mindegyiket felvonultathatja alternatívaként, segítve, hogy a lehető legjobbat válasszuk ki belőle.
  3. A konkrét berendezési alaprajz megszületésére még a munkálatok megkezdése előtt azért van szükség, hogy a gépészeti terveket, az elektromos kiállásokat ennek megfelelően alakíthassák majd ki, ne kelljen utólag falakat visszabontani, hosszabbítókkal elcsúfítani az új lakást.

Lakberendezővel vagy nélküle?

  1. Sokan azért ódzkodnak lakberendező megkeresésétől, mert azt gondolják, éppen elég lesz kinyögni az építkezés költségeit, ekkora plusz anyagi terhet nem érdemes bevállalni. Igaz ugyan, hogy egy szakember bevonásának vannak pénzügyi vonatkozásai is, ám az egyáltalán nem biztos, hogy a végén rosszabbul jövünk ki, mint nélküle. Egy lakberendező ugyanis elvihet olyan beszerzési helyekre, ahol ugyanazt a minőséget olcsóbban megkaphatjuk, ajánlhat olyan kivitelezőket, akik megbízhatóbbak, ugyanakkor kevésbé drágák, mint a mieink, lehetnek olyan ötletei, amellyel kidobás helyett átalakíthatjuk a meglévő bútorokat, burkolatokat, jelentős összegeket megspórolva. Így aztán az is könnyen előfordulhat, hogy a végén még spóroltunk is annak ellenére, hogy lakásunk összképe harmonikus, különleges és praktikus is lesz.
  2. Ha nagy általánosságban nézzük, egy lakberendező ára körülbelül egy kanapé árával vetekszik. Természetesen a lakás mérete egyenes arányosságban áll a feltételezett kanapé minőségével. Ugyanakkor ezért az árért nem egy bútordarabot kapunk, hanem olyan összhangot, ötleteket, átgondoltságot, amire lakberendező nélkül kevesek képesek.
  3. Egy új ház-lakás építése, átalakítása nem csupán sok pénzt nyel el, hanem jelentős időbe is telik. Mindent kitalálni, utána járni, megkeresni, boltról boltra rohangálni, a szakemberekre felügyelni – nos ez minden, csak nem időtakarékos munka. Egy lakberendező egy tizedére csökkentheti az elfecsérelt időt és energiát, katalógusokat, anyagmintákat hoz, ha kell, akár be is szerzi a dolgokat, célirányosan oda visz, ahol az igényeinknek megfelelő, az enteriőrbe illő darabokat vehetünk, és sok mindent elintéz helyettünk. Ha belegondolunk, hogy ezen időtartam alatt mi nyugodtan dolgozhatunk, pénzt kereshetünk a munkahelyünkön, nos akkor lehet, hogy megint csak jobban járunk.
  4. Sokan azért félnek lakberendezőt alkalmazni, mert attól tartanak, hogy akkor nem lesz a sajátjuk a lakás, nem az ő ízlésüket fogja tükrözni, hanem a lakberendezőét. A jó lakberendező azonban nem a saját önmegvalósítását éli meg újra és újra, hanem alkalmazott művészetként, a megrendelő, a tulajdonos igényeihez, ízlésvilágához igazodva tervezi meg számára a lehető legjobb lakást. Vannak tervezők, akik nagyon speciálisan egyfélét terveznek, bármilyen lakásról vagy megrendelőről is van szó. Ezeket az általában jó nevű szakembereket azok hívják, akik kifejezetten ezt a stílust, formavilágot kedvelik, és éppen ezt szeretnék viszontlátni a saját otthonukban is.

Lakberendezővel vagy nélküle?

  1. Egy lakberendező olyan, mint egy saját bába szülés közben. Nem szülhet helyettünk, de odajön, ha hívják, bármikor riasztható, végig velünk van, fogja a kezünket, masszírozza a hátunkat, lelkünket, ha kell, jó tanácsokkal enyhíti a feszültséget, trükkökkel a fájdalmat és segít, hogy az egész folyamat a lehető legkellemesebben, flottabbul, rossz emlékek nélkül bonyolódjon le. Egy bábával ellentétben a lakberendezőnek ráadásul megvan arra is a lehetősége, hogy biztosítsa, semmiképpen sem lesz csúnya vagy nevelhetetlenül rossz a „gyerekünk”, éppen ellenkezőleg! Egy jó lakberendező garancia a szép és használható lakásra.

 1. Úgy kell, mint egy falat kenyér a lakberendező, ha egyedül vágunk bele az építkezésbe. Nem csak segítséget, tippeket, terveket kaphatunk tőle, de társat is egyben, akivel meg lehet osztani kétségeinket, kérdéseinket, aki segít dönteni, aki leveszi vállunkról a terhek egy részét.
 2. Ha ketten vagy többen érintettek egy építkezésben, ugyancsak életmentő lehet a lakberendező a különféle igények, ízlések egyeztetésében, összefésülésében, a kompromisszumok megkeresésében, az ellentétek elsimításában. Ilyenkor egy jó lakberendező sokszor diplomata és pszichológus is egyben.

Lakberendező

Népszerűek a témában

Luxus-e a lakberendezés?

Modern stílusú lakást szeretnél? Így csináld!

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Ez is érdekelhet

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Modern stílusú lakást szeretnél? Így csináld!

Mit csinál egy lakberendező?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Okosotthon 46 négyzetméteren

Lakberendezési kalauz a fürdőszobában és azon túl

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Kilincs a stílus szolgálatában

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Páratlan páros – a beton és a fa

32 tanács kivitelező választáshoz

Modern mosdók különleges felülettel

Hozd ki a maximumot a fürdőszobádból a Kolpa San-nal: ötlettől a megvalósításig, szakértőnk segítségével!