Függöny mustra: mi kerüljön az ablakra?

Függöny nélkül nehezen lehetne elképzelni egy ízléses és igényes lakás belső terét. Egy jól megválasztott darabbal megerősíthetjük, vagy feldobhatjuk a kívánt enteriőrt. Míg a szívesen látott vendégek szemét elkápráztathatjuk vele, addig a nem kívánt, kíváncsi szemek elől elrejthetjük otthonunk szentélyét a meglétével.

Csipkefüggöny

Az első függönyök 1700-as évek végén jelentek meg a főúri és polgári lakásokban. Kezdetben a sötétítés és a beláthatóság problémáit orvosolták a használatával.(Voltak azonban olyan kultúrák, ahol pont az utóbbi szempont miatt nem alkalmazták, tudniillik a tengerparti otthonokban „rekedt" feleségek azáltal, hogy nem húzták be a függönyt, jelezték, hogy semmilyen szégyellni vagy titkolni valójuk sincsen, míg férjeik a tengereken hajóztak)

A függöny hő-és hangszigetelő funkciókkal is rendelkezik, segítségével szabályozhatjuk a fény intenzitását. Hamar felfedezték esztétikai értékét, ami a legmeghatározóbb. Ha a megfelelő drapéria kerül az ablakra könnyedén kialakíthatjuk a dizájnos hangulatot vagy megfűszerezhetjük az otthoni miliőnket.

Fényáteresztő organza függöny

Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a fényáteresztő és a sötétítő vagy dekorációs függönyöket.

Az előbbiek általában világosak, fehér színűek, de lehetnek halvány és színes árnyalatúak is. Létezik egyszínű, virágos, mintás, csíkos és kockás. Tompíthatják vagy tarkíthatják a fényt. Anyagukat tekintve sokféle változatuk megtalálható az üzletekben. Legismertebbek a selyem, organza, pamut, csipke, voile, jacquard, félorganza, sable, csipke anyagúak. Anyagválasztásnál gondolnunk kell arra is, hogy milyen erős napsugárzásnak szeretnénk alávetni újdonsült lakás kellékünket, ugyanis a természetes szálból álló darabok minőségét károsíthatja az ibolyántúli sugárzás, ám az üvegszálasakra nincsen hatással.

Fényáteresztő függöny

A másik nagy csoportot alkotják a sötétítő/dekorációs függönyök. Elsődleges feladatuk a fény szabályozása, maga a sötétítés. Jelentős dekorációs szereppel bírnak, ezért harmonizálniuk kell a berendezési tárgyak, a bútorok és a fényáteresztő függönyök árnyalataival is.

Többnyire egyszínűek, sötét tónusúak, ám akadnak mintás megoldások is. Ha kicsit bátrabbak vagyunk, voksolhatunk az utóbbiakra, így könnyed játékosságot varázsolhatunk egy egyszerűen berendezett szobába, vagy megtörhetjük a monotonitást, akár mérsékelhetjük a minimál hatást.

Sötétítő függöny

Néhány jó tanács

  • Ha a nappalit szeretnénk barátságosabbá tenni, akkor alkalmazhatunk akár világos színű sötétítőket, melyek bár árnyékolnak, inkább hangulati elemként működnek, életet csempészve a térbe. A minták segítségével optikailag optimálisan befolyásolhatjuk a térbeli adottságokat. Legkedveltebbek a zsenília és a szatén darabok.
  • A blackout típus, amely sűrű szövésének köszönhetően szinte teljes sötétséget biztosít és elnyeli a fényt, főleg olyan helyiségek esetében ajánlják, ahol intenzív a napsütés, így a nyári időszakban megszabadulhatunk a kellemetlen hőérzettől, valamint a bútorok megfakulása ellen is megfelelő védelmet biztosíthat.
  • Ha egy kis melegséget, vidámságot szeretnénk csenni a lakásba, akkor válasszunk mikroplüss és bársony sötétítőket, amelyek vastagabbak, valamint tapintásra is finomabbak.
  • A fényáteresztő és sötétítő függönyöknek mind színben, mind stílusban passzolniuk kell egymáshoz. Keretbe foglalják, körül ölelik nem csak az ablakot, hanem a lakásbelsőt is.
  • Nagy felületet takarnak, ezért az anyagárakat is szem előtt kell tartani, hiszen egy szépen redőzött drapéria esetében 2-3 szoros mennyiséggel lehet kalkulálni. A jobb minőségűek végösszegét tekintve az ár-érzékenyek hamar a plafonon érezhetik magukat.
  • A válogatás közben arról se feledkezzünk meg, hogy ezek a lakás kiegészítők kiváló porfogókként is funkcionálnak, így szükségessé válik a megfelelő tisztítás, mosás kivitelezésének megoldása. Amennyiben gyakran szeretnénk felfrissíteni azokat, úgy válasszunk könnyen kezelhető anyagúakat, valamint olyan szerkezetűeket, amelyeket egyszerűen le- és fel tudunk tenni.

Könnyű lenge függöny

A legtöbben a lakberendezés utolsó szakaszában döntünk az ablaktextíliák felől. Fontos azonban, hogy fáradtságunk ellenére (mikor szemünk előtt már lassan legördül az a bizonyos függöny) megtaláljuk az igazán jó darabot, mivel jelentős stílusformáló és hangulatteremtő hatása van. Kár lenne elrontani a megálmodott otthon komfortérzetét egy rosszul megválasztott drapériával. Inkább mély levegő és függönyvásárlásra fel!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Polgári stílus, a megunhatatlan

Ha ragaszkodunk a tradíciókhoz, és szívesen vesszük körül magunkat a boldog békeidők hangulatát idéző bútorokkal, vagy ragaszkodunk az örökségül kapott tárgyakhoz, rendezkedjünk be polgári stílusban.

XXI. századi enteriőr halasi csipkével – Pályázat

Az Agrárminisztérium, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, a Vesta Home Magyarország Zrt., és a Lakberendezők Országos Szövetsége, valamint a Halasi Csipke Közalapítvány pályázatot hirdet a hazai lakberendezők és belsőépítészek számára, melynek keretei közt egy világhírű hungarikumot, a halasi csipkét kell betervezni egy XXI. századi enteriőrbe.

Függönytől a rolettáig – Tudnivalók a textilárnyékolókról: típusok, méretezés

A praktikus és dekoratív szempontoknak egyaránt megfelelő belső téri árnyékolóra rátalálni nem egyszerű feladat. Melyik típus lesz ideális az adott helyiségbe? Milyen anyagból és mekkora legyen? Hogyan számoljuk ki a méretet? Gyakorlati tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Lakástextíliák, a térharmonizálás eszközei – Dekorációs és térformáló ötletek

Ahogy egyéniségünkhöz is gondosan alakítjuk külső megjelenésünket, úgy érdemes az otthonunk színvilágát is átgondolnunk. A terek, a színek és kiegészítők összehangolása azonban nem mindig könnyű feladat.

Belső árnyékolás egyszerűen, készfüggönnyel

A függöny belső tereink egyik meghatározó eleme, több szerepben is helyt kell állnia: dekorál, takar, ha szükséges, árnyékol és harmóniában tartja az enteriőrt.

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Íme, néhány hasznos ötlet.

A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.

Tavaszi függönyök

Újra vannak magyar tervezésű függönyök a hazai piacon. Elkészült a Gardénia textiltervező pályázatán nyertes kollekció.