Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Függöny mustra: mi kerüljön az ablakra?

Függöny nélkül nehezen lehetne elképzelni egy ízléses és igényes lakás belső terét. Egy jól megválasztott darabbal megerősíthetjük, vagy feldobhatjuk a kívánt enteriőrt. Míg a szívesen látott vendégek szemét elkápráztathatjuk vele, addig a nem kívánt, kíváncsi szemek elől elrejthetjük otthonunk szentélyét a meglétével.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Csipkefüggöny

Az első függönyök 1700-as évek végén jelentek meg a főúri és polgári lakásokban. Kezdetben a sötétítés és a beláthatóság problémáit orvosolták a használatával.(Voltak azonban olyan kultúrák, ahol pont az utóbbi szempont miatt nem alkalmazták, tudniillik a tengerparti otthonokban „rekedt" feleségek azáltal, hogy nem húzták be a függönyt, jelezték, hogy semmilyen szégyellni vagy titkolni valójuk sincsen, míg férjeik a tengereken hajóztak)

A függöny hő-és hangszigetelő funkciókkal is rendelkezik, segítségével szabályozhatjuk a fény intenzitását. Hamar felfedezték esztétikai értékét, ami a legmeghatározóbb. Ha a megfelelő drapéria kerül az ablakra könnyedén kialakíthatjuk a dizájnos hangulatot vagy megfűszerezhetjük az otthoni miliőnket.

Fényáteresztő organza függöny

Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a fényáteresztő és a sötétítő vagy dekorációs függönyöket.

Az előbbiek általában világosak, fehér színűek, de lehetnek halvány és színes árnyalatúak is. Létezik egyszínű, virágos, mintás, csíkos és kockás. Tompíthatják vagy tarkíthatják a fényt. Anyagukat tekintve sokféle változatuk megtalálható az üzletekben. Legismertebbek a selyem, organza, pamut, csipke, voile, jacquard, félorganza, sable, csipke anyagúak. Anyagválasztásnál gondolnunk kell arra is, hogy milyen erős napsugárzásnak szeretnénk alávetni újdonsült lakás kellékünket, ugyanis a természetes szálból álló darabok minőségét károsíthatja az ibolyántúli sugárzás, ám az üvegszálasakra nincsen hatással.

Fényáteresztő függöny

A másik nagy csoportot alkotják a sötétítő/dekorációs függönyök. Elsődleges feladatuk a fény szabályozása, maga a sötétítés. Jelentős dekorációs szereppel bírnak, ezért harmonizálniuk kell a berendezési tárgyak, a bútorok és a fényáteresztő függönyök árnyalataival is.

Többnyire egyszínűek, sötét tónusúak, ám akadnak mintás megoldások is. Ha kicsit bátrabbak vagyunk, voksolhatunk az utóbbiakra, így könnyed játékosságot varázsolhatunk egy egyszerűen berendezett szobába, vagy megtörhetjük a monotonitást, akár mérsékelhetjük a minimál hatást.

Sötétítő függöny

Néhány jó tanács

  • Ha a nappalit szeretnénk barátságosabbá tenni, akkor alkalmazhatunk akár világos színű sötétítőket, melyek bár árnyékolnak, inkább hangulati elemként működnek, életet csempészve a térbe. A minták segítségével optikailag optimálisan befolyásolhatjuk a térbeli adottságokat. Legkedveltebbek a zsenília és a szatén darabok.
  • A blackout típus, amely sűrű szövésének köszönhetően szinte teljes sötétséget biztosít és elnyeli a fényt, főleg olyan helyiségek esetében ajánlják, ahol intenzív a napsütés, így a nyári időszakban megszabadulhatunk a kellemetlen hőérzettől, valamint a bútorok megfakulása ellen is megfelelő védelmet biztosíthat.
  • Ha egy kis melegséget, vidámságot szeretnénk csenni a lakásba, akkor válasszunk mikroplüss és bársony sötétítőket, amelyek vastagabbak, valamint tapintásra is finomabbak.
  • A fényáteresztő és sötétítő függönyöknek mind színben, mind stílusban passzolniuk kell egymáshoz. Keretbe foglalják, körül ölelik nem csak az ablakot, hanem a lakásbelsőt is.
  • Nagy felületet takarnak, ezért az anyagárakat is szem előtt kell tartani, hiszen egy szépen redőzött drapéria esetében 2-3 szoros mennyiséggel lehet kalkulálni. A jobb minőségűek végösszegét tekintve az ár-érzékenyek hamar a plafonon érezhetik magukat.
  • A válogatás közben arról se feledkezzünk meg, hogy ezek a lakás kiegészítők kiváló porfogókként is funkcionálnak, így szükségessé válik a megfelelő tisztítás, mosás kivitelezésének megoldása. Amennyiben gyakran szeretnénk felfrissíteni azokat, úgy válasszunk könnyen kezelhető anyagúakat, valamint olyan szerkezetűeket, amelyeket egyszerűen le- és fel tudunk tenni.

Könnyű lenge függöny

A legtöbben a lakberendezés utolsó szakaszában döntünk az ablaktextíliák felől. Fontos azonban, hogy fáradtságunk ellenére (mikor szemünk előtt már lassan legördül az a bizonyos függöny) megtaláljuk az igazán jó darabot, mivel jelentős stílusformáló és hangulatteremtő hatása van. Kár lenne elrontani a megálmodott otthon komfortérzetét egy rosszul megválasztott drapériával. Inkább mély levegő és függönyvásárlásra fel!

Népszerűek a témában

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise