Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mit csinál egy lakberendező?

Jól ismert sztereotípiák szerint a lakberendező csupán „bútort tologat”, drága és sokak szerint teljesen felesleges.

Hogy bútort tologat-e? Bízom benne, hogy ez az írás tartalmában és terjedelmében megadja a választ annak, aki valóban érdeklődik a téma iránt. Hogy drága-e (vagy éppen felesleges-e), ez természetesen relatív! DE, ha számításba vesszük, hogy mi mindent spórolhatsz meg, ha felkérsz egy lakberendezőt, és mennyi értéknövelő ereje van egy esztétikusan és praktikusan berendezett lakásnak, én nem gondolom, hogy luxus szolgáltatásról beszélünk.

Amennyiben fontolgatod, hogy lakberendezőhöz fordulsz, jó ha tudod, hogy számos lehetőséged van a tekintetben, hogy miben kéred a segítségét – ezt az egyéni képességeid, valamint időbeli és pénzbeli lehetőségeid határozzák meg.

Lakberendezés

Milyen terveket tud készíteni egy (megfelelően képzett) lakberendező?

Én három nagyobb csoportra bontanám egy komplett lakberendezői projekt feladatait:

 • Lakberendezési tervezés (műszaki- és részlettervekkel, és fotórealisztikus látványtervekkel)
 • Beszerzés támogatás (anyagok és berendezési tárgyak felkutatásában, kiválasztásában és beszerzésében való közreműködés)
 • Kivitelezés szervezés (elvégzendő munkákhoz szakipari kivitelezők kiválasztása, és a munkák sorrendiségének kialakítása, leszervezése, felügyelete)

Fontos megjegyeznem, hogy egyik fázis a másikra épül és ezek igen szorosan összefonódnak.

Lakberendezési tervezés

Ez tulajdonképpen a tervezési szakasz, ami létfontosságú eleme egy jól kivitelezett felújításnak! Időigénye rengeteg kérdés függvénye. Alapesetben pár hét alatt is kivitelezhető, de összetettebb projekt esetén hónapokig is eltarthat, sőt. Megfelelő tervezéssel azonban minimalizálhatod a csúszást, tekintve, hogy mindenki részletes és pontos tervekkel, határidőkkel és költségkerettel a kezében dolgozik.

Tipp
​​Amennyiben építkezel, már az építészeti tervek készítésekor vond be a lakberendezőt! Rengeteg döntésben segíthet a tényleges használati szempontok figyelembevétele.​

Lássuk akkor, milyen tervek készülnek ebben a fázisban:

 • Tervezési program
  Ez egy nagyon részletes megbízói igényfelmérés, családmodellről, általános életviteli szokásokról, ízlésről, preferenciákról. Ez a tervezési munka alapja.
 • Felmérési alaprajz
  A lakás személyes, helyszíni felmérése után egy centiméter pontosságú, méretezett építészeti alaprajz készül.
 • Kialakítási és berendezési vázlattervek
  Általában több különböző alaprajzi terv készül, a lakás elrendezését és a berendezést illetően.
 • Végleges kialakítási és berendezési terv
  A több vázlatból választ a megbízó egyet, vagy készül egy összeollózott végleges verzió.
 • Moodboard
  Hangulati montázs, mely érzékelteti a leendő stílusjegyeket, hangulatot, anyaghasználatot, színhasználatot a lakásban.
 • Látványtervek
  A tervezendő helyiségekről fotórealisztikus (esetleg kézzel alkotott) látványtervek készülnek, összhangban a moodboarddal.
 • Bontási és építési tervek
  Falak, nyílászárók mozgatása esetén készülnek, szemléltetik a bontandó egységeket és az építendő elemeket. Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek magyarázatokkal a szakipar, mint pl. kőműves, épületasztalos számára.
 • További építési részlettervek
  Amennyiben a lakberendező betervez speciális elemeket, méretezett alaprajzi és falnézeti tervek készítendők, magyarázatokkal a szakipar számára. Ide tartozik többek között:
  • álmennyezeti terv
  • gipszkarton terv
  • lépcső terv
  • gerenda/álgerenda terv
 • Műszaki tervek
  Szemlélteti a szerelési pontokat (kiállásokat) és magasságokat, esetleg az anyaghasználatot. Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek, magyarázatokkal a szakipar, mint pl. gépész, villanyszerelő, vízszerelő stb. számára. Ide tartozik többek között:
  • elektromos koncepcióterv
  • lámpakiosztási terv
  • gépészeti koncepcióterv
 • Egyedi Bútortervek
  Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek magyarázatokkal, esetleg anyaghasználattal a szakipar számára.
 • Burkolatkiosztási tervek
  Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek magyarázatokkal, esetleg anyaghasználattal a szakipar számára. Jelöli helyiségenként, a padló és falfelületek tekintetében a helyes burkolat indítást, mintát, hideg- és meleg burkolatra, tapétára.
 • Színtervek
  Listaszerű bemutatása a használatos anyagok (pl. bútorlap, textilek, szaniterek stb.), és burkolatok (pl. parketta, kerámia, falfesték, tapéta stb.) színének, textúrájának, színkódjának, a megbízó és a szakipar, mint pl. festő számára.

Tipp
​​A választható tervtípus esetében sokan megelégszenek a látványtervvel, hiszen pl. az asztalos ez alapján is képes megtervezni egy bútort, vagy a burkoló kivitelezni egy burkolást, azonban ebben az esetben arra bíztatlak, hogy megbízható, precíz és hozzáértő szakembert válassz.

Fontos megjegyezni, hogy ez a fázis szorosan összefügg a következő, beszerzési fázissal. Nehéz és nem is célszerű ugyanis úgy tervezni, hogy nem konkrét, alaposan átgondolt és kiválasztott anyagokat és bútorokat tervezünk be. Aki csak az első fázist, lényegében a berendezési és látványtervezést igényli, annak számolnia kell a beszerzési, gyártási és kivitelezési kihívásokkal, mind kinézetre, méretezésre és árban.

Lakberendezés

Beszerzés támogatás

Általánosságban elmondható, hogy ha kértél lakberendezési tervezést, érdemes elgondolkozni, mennyi időd és energiád, de legalábbis kedved van felkutatni, és kiválasztani azokat az anyagokat, és berendezési tárgyakat, amelyeket a lakberendező a látványterveken megálmodott. Ha nem kérsz ugyanis beszerzés támogatást, a tervező nem köteles valós anyagokat, bútorokat betervezni, hanem leginkább a fantáziája alapján készülnek majd a tervek, az előre megbeszélt irányelvek alapján (pl. egyedi bútort készíttetsz majd vagy készbútort veszel stb.).

Gondoltad volna?
​​Talán nehéz elképzelni, de ez a munka teszi ki a tervezés egyik legnagyobb részét, hiszen az interneten való keresgélésen, és az üzletek előzetes látogatásán túl a lakberendező ajánlatokat kér be (kereskedőktől és szakiparosoktól), alternatívákat gyűjt, és ezután rendszerezi az opciókat, előkészítve ezzel a választási lehetőségeket a megbízó számára.

Ami az anyagok és a berendezési tárgyak beszerzését illeti, előny, hogy egy lakberendező a napi munkája révén folyamatosan kapcsolatban áll szaküzletekkel, kereskedésekkel, ahol nem csak szakmailag segítik és támogatják a munkáját, de hosszabb távú együttműködés esetén kedvezményeket, vagy kedvező lehetőségeket is tud találni, kialkudni megbízója számára. Emellett hatalmas segítséget jelent (ha nincs saját burkolód, gipszkartonosod, villanyszerelőd, festőd, asztalosod stb.) a szakiparral való egyeztetés, ajánlatkérés lebonyolítása is. Kérés alapján ez is része a megbízásnak.

Lássuk akkor, hogy milyen tervek készülnek ebben a fázisban:

 • Konszignációk és költségvetés
  Ez tulajdonképpen egy táblázat, mely a véglegesen kiválasztott anyagok, és berendezési tárgyak listáját tartalmazza. Itt megtalálod a beszerzési forrásokat, fotót, a tétel főbb tulajdonságait, színét, a rendelési mennyiségeket és az árakat. A költségvetés ennek a táblázatnak a használatával készíthető és kontrollálható. Ezek a berendezési tárgyak és anyagok beazonosíthatóak a többi lakberendezési tervben, mint pl. lámpakiosztási terv, burkolatkiosztási terv, végleges berendezési terv stb.
 • Beszerzési ütemterv
  Ez a terv a felújítás generálkivitelezésével összhangban tartalmazza a beszerzésre kerülő anyagok, bútorok, szaniterek stb. megrendelésének, érkezésének, átvételének ütemezését, módját, felelősségeket. Anyagok esetén fontos szempont a felhasználásig való tárolás kérdése, ugyanígy nagyobb berendezési tárgyakat egy bizonyos készenléti fokig nem lehet a helyszínre szállítani. Ezek megfelelő összehangolásával időt és további nem tervezett költséget spórolhatunk meg.

Ahogy említettem, ez egy rendkívül időigényes munka, és ennek megfelelően növeli a tervezés díjazását. A tervezői díj általában alapból tartalmaz egy, a tervező által megbecsült alkalom és óraszámot a szükséges üzletlátogatásokra (burkolatok, lámpák, textíliák, szőnyeg, kanapé, stb.), de a plusz kiszállás már óradíjas lehet.

Lakberendezés

Kivitelezés szervezés​

A lakberendező a kivitelezés egyes fázisaitól függően tervezői művezetést vállal(hat) a tervek pontos megvalósítása érdekében. A tervezői művezetés a generálkivitelezővel való kooperatív együttműködést jelenti, ám a munkafázisok egymásutániságának megszervezéséért, valamint az elvégzett munka minőségéért a felelősség a generálkivitelezőt terheli.

Tipp​​
Amennyiben a felújítás/átalakítás jellege, azaz bonyolultsága indokolja (pl. falak mozgatása, gépészeti átalakítás, stb.), mindenképpen érdemes generálkivitelezőt bevonni. Ilyen esetek a komplett felújítás, vagy a falak és nyílászárók mozgatása, a gépészeti átalakítás, a fűtés korszerűsítés, esetleg tetőcsere stb.

Lényegében a lakberendező feladata a releváns tervek átadása, elmagyarázása a generálkivitelezőnek és / vagy a szakiparnak, az érintett felek folyamatos tájékoztatása a munka menetéről, döntési helyzetekről, és fennakadásokról, és a megvalósult állapot munkaközi és végső ellenőrzése.

Ebben a fázisban készülő tervek, dokumentációk:

 • Kivitelezési ütemterv
  A generálkivitelezési munkálatok sorrendiségének, időigényének, átfedéseinek, átadásának megtervezése a felelősök megnevezésével, összehangolva a beszerzési ütemtervvel.
 • Emlékeztetők, e-mailek, teljesítés igazolások
  A tervezői díj általában alapból tartalmaz egy, a tervező által megbecsült alkalom és óraszámot a szükséges helyszíni látogatásokra (megbízóval, generálkivitelezővel, szakiparral, ellenőrzések végett), de a plusz kiszállás már óradíjas lehet.

Fontos megérteni azt is, hogy a tervezési ár nem elsősorban négyzetméter kérdése, hanem a lakás állapotának, a tervek bonyolultságának, és a megbízói igények komplexitásának függvénye. Általánosságban elmondható, hogy az árat az előbb leírtakon túl nagyban befolyásolja, hogy a fenti listából mit igényelsz és mit nem. Esetleg mely helyiségekre kéred és melyekre nem (pl. garázs, vendégszoba, erkély sokszor kimarad, ha nincs rá igény vagy keret). A lakberendezők eltérő képzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek, ezért azt, hogy végül kit választasz nem csak az ár, hanem a munka komplexitásának és az igényeidnek függvényében is érdemes értékelni.

Kívánok mindenkinek stresszmentes lakberendezést!

Hasse Ágnes

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Luxus-e a lakberendezés?

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

Térformálás design elemekkel

Luxus-e a lakberendezés?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

„Az otthonunk tudatos alakításával örömtelibb életet élhetünk” – beszélgetés Szaszovszky-Gruiz Dórával, az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázat fődíjasával

Épülő belső térből igazi otthon – lakberendezés a gyakorlatban

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Okosotthon 46 négyzetméteren

Lakberendezési kalauz a fürdőszobában és azon túl

„A jövő fürdőszobáinak biztosan a praktikum lesz az alapja, de emellett könnyed érzetet keltő, szoborszerű, önmagukban is szép szaniterek alkotják majd” – bemutatkozik Lajos Noémi, az Év fürdőszobája 2024 pályázat győztes tervezője

„A jövő otthonait az élhetőség, a fenntarthatóság, az alkalmazkodás és a természetközeliség kell, hogy jellemezze” – Bemutatkozik Pásztor Gergő, az Év szobája 2024 pályázat közönségdíjasa

Szebb otthon lakberendező segítségével: Zen ház projekt