Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lakberendezési kalauz a fürdőszobában és azon túl

Vannak szavak, amelyeket nagy magabiztossággal és jelentésének megfelelően jól használunk a hétköznapokban, mégis, ha magát a szót kellene definiálnunk, már nehezebb dolgunk lenne. Ilyen kifejezés például: a stílus. Az értelmező kézi szótár meghatározása szerint a stílus „Az építészetben, képző- és iparművészetben, zenében stb.> történetileg kialakult, koronként, tájanként, nemzetenként, művészeti irányonként és csoportonként, sőt egyénenként is változó jellegzetes kifejezésmód; formanyelv.” illetve „szellemi és művészi sajátosságok, megkülönböztető vonások jellegzetes egysége.”

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Útkeresés a stílusok között

A stílusok változnak, a stílusokat változtatják, a stílusokhoz igyekszünk alkalmazkodni, a stílusok hatással vannak az életünk minden területére a zenétől kezdve az öltözködésen át egészen a lakberendezésig. Cikkünkben utóbbival foglalkozunk, elsősorban a fürdőszobákra helyezve a hangsúlyt, s ebben Henézi Orsi lakberendező volt a segítségünkre, aki tanácsadóként vállalt szerepet a januári Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon.

Építészet, belsőépítészet, illetve lakberendezés kapcsán beszélhetünk jól meghatározható, olyan egzakt stílusokról, mint például a szecessziós, az art deco vagy éppen a minimál stílus. Ezeket további irányzatokra bontva találunk olyan alstílusokat is, amelyek már szabadabban értelmezhetők, jelentősen eltérhet, hogy ki és mit ért alatta. Ilyen például a városi és a természeti környezet összhangjára törekvő urbán nomád (al)stílus.

Dzsungelhangulat a városi kis lakásban
Dzsungelhangulat a városi kis lakásban

Összhangba kerülni az ügyféllel

A fürdőszoba megtervezésnél a lakberendezők a nagy stílusjegyekből indulnak ki, ezek alapján térképezik fel, hogy melyik áll a legközelebb az ügyfélhez. Ha ez jelentősen eltér ahhoz képest, amilyen stílusban a megbízó gondolkodik, akkor ennek az okát ki kell deríteni. Ennek egyik leghatásosabb módja egy olyan, mély, érzéseket is feltáró beszélgetés, amiből a lakberendező számára világossá válik, hogy a megbízónak mi volt a motivációja, a belső indíttatása a helyiség berendezésére, vagy annak átalakítására.

Mediterrán stílusú fürdőszoba terve
Mediterrán stílusú fürdőszoba terve

Előfordul, hogy szakmai fogalmak tisztázásával sokat lehet közelíteni a tervező és ügyfél közötti összhanghoz, például annak tudatosításával – ha ilyen irányú a megrendelés -, hogy ha valaki a rusztikus stílust kedveli, azzal nem vágja el magát a korszerű fürdőszobai gépészeti megoldásoktól, műszaki tartalmaktól.

Fürdő- és hálószoba egyben
Fürdő- és hálószoba egyben

Megkerülhetetlen műszaki alapok

Az, hogy milyen minőségű szerelvényeket használunk, milyen a fűtésrendszer stb., nem függ a stílustól, ugyanis a fürdőszoba kifejezetten egy technológia orientált helyiség. „A tervezés során megvizsgáljuk, hogyan kell a forrásainkkal gazdálkodni. Kell-e - ha igen, mennyit - elkülöníteni a csőrendszerek korszerűsítésére, az aljzat megfelelő kialakítására, a falak átalakítására, javítására, és a mennyezetnél is gondos tervezést igényel, ha mondjuk spotlámpákat szeretnénk a hangulatvilágításhoz. Miután ezek az alapok tisztázódtak, utána beszélhetünk a stílus megjelenítéséről” – mondta el Henézi Orsi, hozzátéve, hogy a térrendezésnél, a burkolatok, a bútorok kiválasztásánál már meghatározó, hogy milyen stílust szeretnénk fizikai formába önteni, mert a vízkiállások kialakítása, a vezetékezés már a berendezésünk elemeihez kell, hogy igazodjon.

Kicsi fürdőszoba, melyben a sötét színek dominálnak
Kicsi fürdőszoba, melyben a sötét színek dominálnak

Aki nulláról tervezi a fürdőszobáját és bizonytalan abban, hogy mit szeretne, azoknak érdemes lakberendezési újságokat, inspiráló képeket keresni az interneten. Ugyanakkor ennek megvan az a kockázata, hogy túl sok képen, túl sok minden tetszik meg valakinek, és így könnyen elveszhet a stílusok között. A lakberendező ilyenkor abban segít, hogy szelektál, összhangba hozza a formákat, színeket, mintákat és a technikai megoldásokat.

A változó trendek

A minimalista stílusnál nagyon letisztult vonalvezetés jelenik meg, anyagában, szín- és formavilágában finom kontrasztokkal. Ezzel szemben a maximalista stílus erős kontrasztokra, markáns színválasztásra épít. Ugyanakkora hightech megoldásokat a világításban és a gépészeti megoldásokban is alkalmazza mindkét stílus.

A lakberendező szerint napjainkra jellemző, hogy a megbízói igények egyre inkább kezdenek elmozdulni a minimalista stílustól a maximalista felé, ami már sokkal több színt, mintát, az anyagok bátrabb kombinációját engedi meg a térben. „Ez lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk a tulajdonos egyéniségét. Például kényelmes bútorokkal, művészi kivitelű textíliákkal erősödik a fürdő szobajellege. A lehetőségeinket ebbe az irányba tovább szélesíti, hogy csempék helyett már gyönyörű víz- és pára álló tapétákban is gondolkodhatunk, de egyre népszerűbbek a kifejezetten fürdőszobai körülményekhez kifejlesztett falfestékek is. A maximalista stílus a modern, újépítésű házak esetében jellemző, és jól működik a nagypolgári, szecessziós stílusú otthonokban is.” – magyarázta Henézi Orsi.

Modern nappali terve
Modern nappali terve

Kicsi a fürdő, de stílusos

A magyar lakásállomány esetében még mindig döntően kis területű fürdőszobákkal találkozunk. A kis tér azonban nem jelenti azt, hogy használójának ne volnának olyan igényei, hogy ebben a helyiségben a tisztálkodáson kívül lehetősége legyen a relaxációra is. Fontos hangsúlyozni, hogy nem az alapterület a leglényegesebb, hanem a rendelkezésre álló falhosszúságok, ami fontos kritérium az optimális térrendezésnél.

Klasszikus stílusú fürdőszoba
Klasszikus stílusú fürdőszoba

A tetőtéri fürdőszobáknál a ferde falsíkok jelentenek kihívást, és általában lényeges kérdés, hogy adott helyiségben mennyi természetes fény éri az adott teret, ugyanis a térrendezés során már ehhez igazodva érdemes átgondolni a színvilág kialakítását is. Az emberek általában ódzkodnak a sötét színektől a fürdőben, ennek megfelelően a leggyakoribb igény továbbra is az, hogy a fürdőszoba legyen letisztult és világos színű, ami tágas érzetet ad. Azonban, ha elég nagy ablakunk, ablakaink vannak, akkor a sötétebb színek is nagyon jól tudnak működni. Különlegesen hatnak az ilyen terek, és a megrendelők egyre nyitottabbak a színes szaniterek és mély tónusú falak irányába. Létzenek olyan kőhatású burkolatok, melyek egyfajta izgalmas barlanghatást kölcsönöznek a helyiségnek, ami egy jól megkomponált megvilágítással nagyon különleges, wellness hatást biztosít az otthonunkban. 

Modern fürdő térrendezése
Modern fürdő térrendezése

Gondos tervezés, előrelátó megoldások

Figyelembe véve, hogy csempét leverni, járólapot feltörni, vezetékeket, csöveket, kiállásokat áthelyezni sok vesződséggel, idővel és pénzzel jár, az időtállóság kiemelten fontos szempont egy fürdőszobánál. A semleges színek alkalmazása lehetővé teszi, hogy kisebb átalakításokkal, a kiegészítők cseréjével összképében kövesse a helyiség az aktuális trendet.

Mi történik például akkor, ha valaki húsz éve a mediterrán stílus rabjává vált, de most már nem érzi jól magát ebben a környezetben? Leporolható a mediterrán stílus? Igen. Ha elavultnak érzi, a helyiség megújítható: egy jól körüljárt burkolatválasztással felfrissíthető, és a színekkel is sokat lehet játszani. Például ismét megjelentek az erőteljesebb, úgynevezett földszínek, melyek jól beilleszthetők egy mediterrán hangulatot árasztó otthonba.

Megvalósult terv a konyháról
Megvalósult terv a konyháról

Henézi Orsi kifejezetten szeret nagy méretű burkolatokkal dolgozni (ilyeneket testközelből is megismerhettek azok, akik kilátogattak a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra – a szerk.), mert ettől egyszerre válik a tér modernné és elegánssá. A szürke szín évek óta töretlenül hódít, amit jól jelez az is, hogy az erőteljesebb színeknek is van szürkésített változata, melyek nagyon jó hangulatot árasztanak, ám mégsem stílusidegenek a ház többi részétől. 

Észak és dél mezsgyéjén, kelet és nyugat határán

Hogy hol, melyik stílus, azok alváltozatai népszerűek, az jelentősen eltér a világon, a kontinensen, de még Magyarországon belül is. Nem kőbevésett igazság, de általában jellemző, hogy minél északabbra megyünk, az emberek annál inkább kedvelik a letisztult forma- és mintavilágot, a visszafogott színeket, technikai téren pedig előszeretettel alkalmazzák a legújabb high-tech megoldásokat. Tőlünk délre haladva az erőteljesebb színek és a fényes burkolatok dominálnak, míg Magyarországon ez a kettő összeér és keveredik, ahogyan nálunk a kelet és nyugat találkozása is tetten érthető. Keletről kaptuk az aranyozott, apró részletekkel játszó stílust a hozzátartozó, jellemző luxusérzettel, míg nyugatról a puritánabb lakberendezési megoldások hatása érződik, ami viszont exkluzív anyaghasználattal párosul.

Nagypolgári hálószoba
Nagypolgári hálószoba

Ne spóroljuk meg a szakembert!

Töltődjünk inspirációval a világ bármely égtáján, gyűjtsünk össze bármennyi információt, a lényeget, vagyis a kényelmünket és pihenésünket szolgáló fürdőszobát (vagy más helyiséget, akár teljes lakást) tekintve a végső döntések meghozatalához lehetőség szerint vegyük igénybe lakberendező segítségét. Az ő szaktudása a mi érzéseinkkel, elképzeléseinkkel párosulva szavatolja azt, hogy amikor először belépünk az új vagy megújított térbe, ez legyen az első gondolatunk: Ez az, ezt szerettem volna érezni!

Népszerűek a témában

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Mit csinál egy lakberendező?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Luxus-e a lakberendezés?

Mit csinál egy lakberendező?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Okosotthon 46 négyzetméteren

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Működő design a Geberitnél

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Vízszigetelés alternatív módon - Sika

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Ragasztás tömítés Fix All-ás a fürdőszobában - Soudal

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Akadálymentes fürdőszobák - Ami nekik szükséges, mindenkinek kényelmes