Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lakberendezési kalauz a fürdőszobában és azon túl

Vannak szavak, amelyeket nagy magabiztossággal és jelentésének megfelelően jól használunk a hétköznapokban, mégis, ha magát a szót kellene definiálnunk, már nehezebb dolgunk lenne. Ilyen kifejezés például: a stílus. Az értelmező kézi szótár meghatározása szerint a stílus „Az építészetben, képző- és iparművészetben, zenében stb.> történetileg kialakult, koronként, tájanként, nemzetenként, művészeti irányonként és csoportonként, sőt egyénenként is változó jellegzetes kifejezésmód; formanyelv.” illetve „szellemi és művészi sajátosságok, megkülönböztető vonások jellegzetes egysége.”

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Útkeresés a stílusok között

A stílusok változnak, a stílusokat változtatják, a stílusokhoz igyekszünk alkalmazkodni, a stílusok hatással vannak az életünk minden területére a zenétől kezdve az öltözködésen át egészen a lakberendezésig. Cikkünkben utóbbival foglalkozunk, elsősorban a fürdőszobákra helyezve a hangsúlyt, s ebben Henézi Orsi lakberendező volt a segítségünkre, aki tanácsadóként vállalt szerepet a januári Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon.

Építészet, belsőépítészet, illetve lakberendezés kapcsán beszélhetünk jól meghatározható, olyan egzakt stílusokról, mint például a szecessziós, az art deco vagy éppen a minimál stílus. Ezeket további irányzatokra bontva találunk olyan alstílusokat is, amelyek már szabadabban értelmezhetők, jelentősen eltérhet, hogy ki és mit ért alatta. Ilyen például a városi és a természeti környezet összhangjára törekvő urbán nomád (al)stílus.

Dzsungelhangulat a városi kis lakásban
Dzsungelhangulat a városi kis lakásban

Összhangba kerülni az ügyféllel

A fürdőszoba megtervezésnél a lakberendezők a nagy stílusjegyekből indulnak ki, ezek alapján térképezik fel, hogy melyik áll a legközelebb az ügyfélhez. Ha ez jelentősen eltér ahhoz képest, amilyen stílusban a megbízó gondolkodik, akkor ennek az okát ki kell deríteni. Ennek egyik leghatásosabb módja egy olyan, mély, érzéseket is feltáró beszélgetés, amiből a lakberendező számára világossá válik, hogy a megbízónak mi volt a motivációja, a belső indíttatása a helyiség berendezésére, vagy annak átalakítására.

Mediterrán stílusú fürdőszoba terve
Mediterrán stílusú fürdőszoba terve

Előfordul, hogy szakmai fogalmak tisztázásával sokat lehet közelíteni a tervező és ügyfél közötti összhanghoz, például annak tudatosításával – ha ilyen irányú a megrendelés -, hogy ha valaki a rusztikus stílust kedveli, azzal nem vágja el magát a korszerű fürdőszobai gépészeti megoldásoktól, műszaki tartalmaktól.

Fürdő- és hálószoba egyben
Fürdő- és hálószoba egyben

Megkerülhetetlen műszaki alapok

Az, hogy milyen minőségű szerelvényeket használunk, milyen a fűtésrendszer stb., nem függ a stílustól, ugyanis a fürdőszoba kifejezetten egy technológia orientált helyiség. „A tervezés során megvizsgáljuk, hogyan kell a forrásainkkal gazdálkodni. Kell-e - ha igen, mennyit - elkülöníteni a csőrendszerek korszerűsítésére, az aljzat megfelelő kialakítására, a falak átalakítására, javítására, és a mennyezetnél is gondos tervezést igényel, ha mondjuk spotlámpákat szeretnénk a hangulatvilágításhoz. Miután ezek az alapok tisztázódtak, utána beszélhetünk a stílus megjelenítéséről” – mondta el Henézi Orsi, hozzátéve, hogy a térrendezésnél, a burkolatok, a bútorok kiválasztásánál már meghatározó, hogy milyen stílust szeretnénk fizikai formába önteni, mert a vízkiállások kialakítása, a vezetékezés már a berendezésünk elemeihez kell, hogy igazodjon.

Kicsi fürdőszoba, melyben a sötét színek dominálnak
Kicsi fürdőszoba, melyben a sötét színek dominálnak

Aki nulláról tervezi a fürdőszobáját és bizonytalan abban, hogy mit szeretne, azoknak érdemes lakberendezési újságokat, inspiráló képeket keresni az interneten. Ugyanakkor ennek megvan az a kockázata, hogy túl sok képen, túl sok minden tetszik meg valakinek, és így könnyen elveszhet a stílusok között. A lakberendező ilyenkor abban segít, hogy szelektál, összhangba hozza a formákat, színeket, mintákat és a technikai megoldásokat.

A változó trendek

A minimalista stílusnál nagyon letisztult vonalvezetés jelenik meg, anyagában, szín- és formavilágában finom kontrasztokkal. Ezzel szemben a maximalista stílus erős kontrasztokra, markáns színválasztásra épít. Ugyanakkora hightech megoldásokat a világításban és a gépészeti megoldásokban is alkalmazza mindkét stílus.

A lakberendező szerint napjainkra jellemző, hogy a megbízói igények egyre inkább kezdenek elmozdulni a minimalista stílustól a maximalista felé, ami már sokkal több színt, mintát, az anyagok bátrabb kombinációját engedi meg a térben. „Ez lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk a tulajdonos egyéniségét. Például kényelmes bútorokkal, művészi kivitelű textíliákkal erősödik a fürdő szobajellege. A lehetőségeinket ebbe az irányba tovább szélesíti, hogy csempék helyett már gyönyörű víz- és pára álló tapétákban is gondolkodhatunk, de egyre népszerűbbek a kifejezetten fürdőszobai körülményekhez kifejlesztett falfestékek is. A maximalista stílus a modern, újépítésű házak esetében jellemző, és jól működik a nagypolgári, szecessziós stílusú otthonokban is.” – magyarázta Henézi Orsi.

Modern nappali terve
Modern nappali terve

Kicsi a fürdő, de stílusos

A magyar lakásállomány esetében még mindig döntően kis területű fürdőszobákkal találkozunk. A kis tér azonban nem jelenti azt, hogy használójának ne volnának olyan igényei, hogy ebben a helyiségben a tisztálkodáson kívül lehetősége legyen a relaxációra is. Fontos hangsúlyozni, hogy nem az alapterület a leglényegesebb, hanem a rendelkezésre álló falhosszúságok, ami fontos kritérium az optimális térrendezésnél.

Klasszikus stílusú fürdőszoba
Klasszikus stílusú fürdőszoba

A tetőtéri fürdőszobáknál a ferde falsíkok jelentenek kihívást, és általában lényeges kérdés, hogy adott helyiségben mennyi természetes fény éri az adott teret, ugyanis a térrendezés során már ehhez igazodva érdemes átgondolni a színvilág kialakítását is. Az emberek általában ódzkodnak a sötét színektől a fürdőben, ennek megfelelően a leggyakoribb igény továbbra is az, hogy a fürdőszoba legyen letisztult és világos színű, ami tágas érzetet ad. Azonban, ha elég nagy ablakunk, ablakaink vannak, akkor a sötétebb színek is nagyon jól tudnak működni. Különlegesen hatnak az ilyen terek, és a megrendelők egyre nyitottabbak a színes szaniterek és mély tónusú falak irányába. Létzenek olyan kőhatású burkolatok, melyek egyfajta izgalmas barlanghatást kölcsönöznek a helyiségnek, ami egy jól megkomponált megvilágítással nagyon különleges, wellness hatást biztosít az otthonunkban. 

Modern fürdő térrendezése
Modern fürdő térrendezése

Gondos tervezés, előrelátó megoldások

Figyelembe véve, hogy csempét leverni, járólapot feltörni, vezetékeket, csöveket, kiállásokat áthelyezni sok vesződséggel, idővel és pénzzel jár, az időtállóság kiemelten fontos szempont egy fürdőszobánál. A semleges színek alkalmazása lehetővé teszi, hogy kisebb átalakításokkal, a kiegészítők cseréjével összképében kövesse a helyiség az aktuális trendet.

Mi történik például akkor, ha valaki húsz éve a mediterrán stílus rabjává vált, de most már nem érzi jól magát ebben a környezetben? Leporolható a mediterrán stílus? Igen. Ha elavultnak érzi, a helyiség megújítható: egy jól körüljárt burkolatválasztással felfrissíthető, és a színekkel is sokat lehet játszani. Például ismét megjelentek az erőteljesebb, úgynevezett földszínek, melyek jól beilleszthetők egy mediterrán hangulatot árasztó otthonba.

Megvalósult terv a konyháról
Megvalósult terv a konyháról

Henézi Orsi kifejezetten szeret nagy méretű burkolatokkal dolgozni (ilyeneket testközelből is megismerhettek azok, akik kilátogattak a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra – a szerk.), mert ettől egyszerre válik a tér modernné és elegánssá. A szürke szín évek óta töretlenül hódít, amit jól jelez az is, hogy az erőteljesebb színeknek is van szürkésített változata, melyek nagyon jó hangulatot árasztanak, ám mégsem stílusidegenek a ház többi részétől. 

Észak és dél mezsgyéjén, kelet és nyugat határán

Hogy hol, melyik stílus, azok alváltozatai népszerűek, az jelentősen eltér a világon, a kontinensen, de még Magyarországon belül is. Nem kőbevésett igazság, de általában jellemző, hogy minél északabbra megyünk, az emberek annál inkább kedvelik a letisztult forma- és mintavilágot, a visszafogott színeket, technikai téren pedig előszeretettel alkalmazzák a legújabb high-tech megoldásokat. Tőlünk délre haladva az erőteljesebb színek és a fényes burkolatok dominálnak, míg Magyarországon ez a kettő összeér és keveredik, ahogyan nálunk a kelet és nyugat találkozása is tetten érthető. Keletről kaptuk az aranyozott, apró részletekkel játszó stílust a hozzátartozó, jellemző luxusérzettel, míg nyugatról a puritánabb lakberendezési megoldások hatása érződik, ami viszont exkluzív anyaghasználattal párosul.

Nagypolgári hálószoba
Nagypolgári hálószoba

Ne spóroljuk meg a szakembert!

Töltődjünk inspirációval a világ bármely égtáján, gyűjtsünk össze bármennyi információt, a lényeget, vagyis a kényelmünket és pihenésünket szolgáló fürdőszobát (vagy más helyiséget, akár teljes lakást) tekintve a végső döntések meghozatalához lehetőség szerint vegyük igénybe lakberendező segítségét. Az ő szaktudása a mi érzéseinkkel, elképzeléseinkkel párosulva szavatolja azt, hogy amikor először belépünk az új vagy megújított térbe, ez legyen az első gondolatunk: Ez az, ezt szerettem volna érezni!

Népszerűek a témában

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

Érjük be kevesebbel! - Design csaptelepek alacsony vízfogyasztással

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Ez is érdekelhet

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Kültéri világítás lépésről lépésre

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

A fekete zuhanykabinok ikonikus eleme: a black factory

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Vízszigetelés alternatív módon - Sika

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Ragasztás tömítés Fix All-ás a fürdőszobában - Soudal

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Akadálymentes fürdőszobák - Ami nekik szükséges, mindenkinek kényelmes

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Év fürdőszobája - Díjazottak bemutatkozása

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Év Fürdőszobája Díjkiosztó

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

Kevésből többet: takarékosan is felújíthatjuk a nappalit

Icovia Design Edition: Otthon pár kattintással

MyDeco 3D lakberendező program

Lakberendezővel vagy nélküle?

Térformálás design elemekkel

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Luxus-e a lakberendezés?

Mit csinál egy lakberendező?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával