Csempe vagy valami más? Mivel válthatjuk ki a hagyományos hidegburkolatokat?

Felújítás vagy építkezés során, mikor a burkolatok kiválasztására kerül sor, magától értetődő, hogy bizonyos helyiségekben a padlót és a falat is csempézzük. Léteznek azonban más, legalább ilyen jól működő megoldások, ha úgy döntünk, hogy megválunk a túlságosan hétköznapinak ítélt szokásoktól.

Mi kerüljön a padlóra a hagyományos hidegburkolat helyett?

Nos, ami legalább ugyanannyira bírja a vizes helyiség páratartalmát, fröccsenő és álló vizét, az például a műgyanta padló. Erről az anyagról elsőre általában ipari csarnokok, gyárak barátságtalan belső terei villanhatnak be, pedig rendkívül jól és látványosan alkalmazható lakásokban is. Ezt a technológiát első sorban valóban ipari körülmények között kezdték el használni, azonban az utóbbi pár évben teret kapott a közösségi terekben és magánlakásokban is. Mégpedig a rendkívül jó terhelhetősége és vízállósága miatt. Számos színben és mintázatban elérhető már. Nincsenek fugák, így kevésbé törik meg, tagolódik a tér és az kifröccsenő, összegyűlő víznek - megfelelő szigetelés mellett - esélye sincs átszivárogni a záró rétegen.

A rusztikus konyhában is jó megoldás a műgyanta padló
A rusztikus konyhában is jó megoldás a műgyanta padló
Fürdőszoba műgyanta padlóval
Fürdőszoba műgyanta padlóval

Ugyancsak remek lehetőséget nyújtanak a vinyl padlók. Ennél az anyagnál azt érdemes tudni, hogy az illesztéseken áll vagy bukik a későbbi vízzárás sikeressége. Ugyanis maga az anyag évekig állhatna egy vödör vízben, semmi baja nem lenne. A problémát rendszerint az illesztéseknél beszivárgó víz jelenti. Ha az elemek között átjut a víz és nem tud megfelelően eltávozni, elpárologni, akkor hamar penész keletkezik a burkolatunk alatt, aminek egyrészt szaga lesz, másrészt élettanilag is káros. Éppen ezért használjuk bátran ezt az anyagot, de a burkolásnál fordítsunk megfelelő körültekintést az illesztésekre, ragasztásra.

Hagyományos megjelenés, rendhagyó burkolat a fürdőben – vinyl padló
Hagyományos megjelenés, rendhagyó burkolat a fürdőben – vinyl padló

Az egyik legkellemesebb és legbarátságosabb anyag a természetes fa parketta. Itt számos gyönyörű trópusi fafajta közül választhatunk, melyeknek tömör, olajos szerkezete lehetővé teszi, hogy párás helyiségben is csodás burkolatként szolgáljon. Néhány fafajta, ami közül választhatunk: teak, merbau, wenge, iroko, ipe, cumaru.

A megfelelő fafajtával a fürdőszoba padlója is burkolható
A megfelelő fafajtával a fürdőszoba padlója is burkolható

A kellő körültekintés burkolásnál itt is kijár az anyagnak csakúgy, mint a későbbi használat során. A fa parkettát fürdőszobákban mindenképpen ragasztani szokták. A megfelelő illesztés itt is rendkívül fontos. Azonban, mivel egy élő anyagról beszélünk, használat során ügyelni kell rá, hogy huzamosabb ideig ne álljon a felületén víz. Leginkább a hajózásban elterjedt az úgynevezett gumibetétes parketta. Ennek lényege, hogy tökéletes vízzárást biztosít, ugyanis az illesztéseket egy speciális gumitömítéssel töltik ki, mely meggátolja, hogy akár a legminimálisabb víz is átjuthasson az illesztések mentén.

Nem csak a padlóra, a fürdőszoba falára is kerülhet faburkolat. Fontos a helyes rögzítés és a megfelelő fafajta kiválasztása
Nem csak a padlóra, a fürdőszoba falára is kerülhet faburkolat. Fontos a helyes rögzítés és a megfelelő fafajta kiválasztása

Loft, minimál és eklektikus terek egyik elengedhetetlen padlóburkolata lehet a simított, dekor beton padló. A megfelelő impregnálás teszi lehetővé, hogy a beton nem vesz fel plusz nedvességet, köszönhetően egy pára- és vízzáró, taszító rétegnek. Csakúgy, mint a műgyanta padlónál, felülete egységes, tagolatlan, könnyen végigsiklik rajta a tekintet. Kisebb és nagyobb terekben is egyaránt kiválóan alkalmazható.

Betonpadló egy loft lakás konyhájában
Betonpadló egy loft lakás konyhájában

Csempehelyettesítő falburkolatok

Általánosan elmondható szabály, mind a csempék, mind az egyéb burkolatok esetében, hogy amit padlóra fektetünk, azt a falakon is alkalmazhatjuk. Amennyiben az anyag súlya ezt nem teszi lehetővé, úgy a gyártó gyakran kifejleszt egy könnyített, vékonyított változatot is az adott anyagból, hogy azt a függőleges felületeken is megfelelően lehessen alkalmazni, vagy akár a mennyezet részén vagy egészén. Érdemes megfontolni, hogy milyen sokféle, különleges burkolattal gazdagíthatjuk a mennyezetet is ritmust, mozgást és különleges látványt adva ezzel a térnek.

Széles körben elterjedt már a vízálló falfestékek használata a fürdőszobákban. Minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálni, ráadásul rendkívül széles a színválaszték. Ezek a festékek penész- és dörzsállók, moshatók. Azonban, mivel tökéletes vízzárást nem biztosítanak, így közvetlenül vízzel érintkező helyeken - zuhanykabin falán vagy közvetlenül a kád fölött - nem ajánlott alkalmazni.

Széles körben elterjedt már a vízálló falfestékek használata a fürdőszobákban. Minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálni, ráadásul rendkívül széles a színválaszték. Ezek a festékek penész- és dörzsállók, moshatók. Azonban, mivel tökéletes vízzárást nem biztosítanak, így közvetlenül vízzel érintkező helyeken - zuhanykabin falán vagy közvetlenül a kád fölött - nem ajánlott alkalmazni.

A fürdőszobában elengedhetetlen a tükör használata. Nem csak a reggeli-esti rutin részeként tekinthetünk rá, hanem bánhatunk sokkal nagyvonalúbban ezzel az anyaggal. Amennyiben a térbeli lehetőségek adottak, akár egy egész falfelületet is beboríthatunk tükörrel. Előtte mindig érdemes átgondolni, hogy mi az, amit visszatükröződni látunk majd, mi foglal helyet a szemben lévő falon. Akár a zuhanyzóba, vagy a kád fölötti falra is tehetünk egy csíkot. Rendkívül izgalmas hatást lehet elérni.

Dekoratív falitükrök és vízálló falfesték a fürdőben
Dekoratív falitükrök és vízálló falfesték a fürdőben

Hasonlóan a tükörhöz, az üveg még ennél is több variációt tartogat. Itt beszélhetünk egyszínű lapokról, vagy nyomtatott dekor felületről, esetleg két üveglap közé préselt textilről, vagy más dekor tárgyról. Szintén használhatjuk nagyobb felületen, vagy mintegy díszítőelemként kisebb részeket elhelyezve a térben.

Dekoratív burkolat a konyhában plexire felvitt színes formákkal
Dekoratív burkolat a konyhában plexire felvitt színes formákkal

Alkalmazhatunk plexi lapot is, mely az üveghez hasonlóan, a magas reflexiónak köszönhetően, majdhogynem színes tükörként is funkcionálhat. Azonban érdemes arra ügyelni, hogy tisztításkor ne súroljuk, dörzsöljük, mert az karcolja a homogén felületet. Számos színben és szín telítettséggel kaphatók ezek a lapok. Könnyen kialakíthatunk egy színátmenetes falat is a különböző színek használatával. Illetve, mivel könnyen vágható, számos alakzattal, térformával is lehetőséget ad a falak burkolására.

Csempe helyett rozsdamentes acél burkolat a kényes helyeken
Csempe helyett rozsdamentes acél burkolat a kényes helyeken

Indusztriál, loft, minimál stílusban kifejezetten passzolnak a fém lapok is. A CNC marógépeknek köszönhetően, itt szintén csak a képzeletünk szabhat határt az anyag felhasználásának.

Szinte futótűzként terjed a hazai belsőépítészetben, lakberendezésben a tapéta és a fotó poszter alkalmazása már a vizes és kényes helyiségekben is. Számos gyártó meglévő design tapétái és fotó poszterei közül választhatunk, azonban minden további nélkül egyedi színt, mintát, képet is beterveztethetünk fürdőszobánkba. A profi impregnálásnak köszönhetően már a zuhanykabin és közvetlenül a kád területén is gyönyörködhetünk ebben a rendkívül egyedi megoldásban. Természetesen a felület mosható, takarítható és kiválóan bírja a vizet.

Hogyan rögzítsük a rendhagyó fal- és padlóburkolatokat?

Felújítás során, amennyiben a csempe megfelelően tapad a padlóra és a falakra (nem kotyog, mozog) és nincsen rajta nagyobb sérülés, a legtöbb anyagot ráburkolhatjuk a meglévő rétegre. Padlózatnál ennek a legelső lépése egy önterülő aljzatkiegyenlítő padlopon, mely a fugák közé bekúszva egy egyenletes, vízszintes felületet képez. Erre aztán a további megfelelő rétegrend kialakításával bátran lehet használni az egyéb alternatív felsorolt anyagokat.

Falaknál, ami elengedhetetlen, hogy kellő tapadó hidat képezzenek az új anyag fogadására. Ezt a megoldást elsősorban amiatt választják, mert a bontási munkálatok során keletkezett plusz időt, munkaköltséget és törmelék elszállítást szeretnék megspórolni. Vannak bizonyos körülmények, melyek során ennek alkalmazása indokolt és megfelelő lehet.

Számos anyag került felsorolásba ebben az írásban. Láthatjuk, hogy a fürdőszoba kialakítása során akár már teljes mértékben is megválhatunk a hagyományos csempétől. Az itt említett anyagok kombinálására számos lehetőségünk van, így csak a képzeletünk szabhat határt, hogy hogyan variáljuk ezeket. Bíztatok mindenkit, hogy merjen kilépni a meglévő, több évtizedes berögződésből és újat alkotni, bátran használni a 21. század technológiai fejlettségét a fürdőszobában vagy a konyhában is. Hiszen ezek nem csak az okos otthonok kapcsán hatnak életünkre, hanem bizony az anyagtechnológiák is rohamosan fejlődnek, változnak. Egy bizonyos helyzet megoldásra míg 20 évvel ezelőtt 1-2 vagy maximum 3 lehetőség közül választhattunk, ez a szám már felkúszott jócskán akár 10-20-30 féle variációra is. Éljünk korunk lehetőségeivel, hiszen azok már ugyanolyan jól működnek, mint a régebbi jól bevált társaik!

Munkám során kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a terek nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is megfelelően működjenek. Mit sem ér egy szépen berendezett tér, ha nem megfelelő az ergonómiája. Éppen ezért tartom legalább olyan fontosnak a műszaki tartalmat, mint a megjelenést.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Tapéta a fürdőszobában

Automatikusan csempekatalógusokat kezdünk böngészni, amint fürdőszoba felújításba kezdünk, és el sem tudjuk képzelni, hogy más, akár kedvezőbb költségű megoldás is adódik, mely ráadásul új és talán izgalmasabb esztétikai élményt is hozhat az enteriőr kialakításában.

Milyen burkolatot válasszunk? A vinyl padló

Sokan vannak, akik legszívesebben az egész lakás padlózatát melegburkolattal borítanák és ugyancsak jelentős számban találjuk azokat, akik hideggel. A két véglet közötti arany középútnak leginkább praktikus okai vannak, viszont létezik egy megfontolandó kompromisszum is: a vinyl padló.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Önnek ajánljuk