A tapéta kiválasztása – Minták, színek és anyagok összehangolása

A tapétát nyugodtan nevezhetjük a lakberendezés örökzöld kellékének, hiszen időről időre megjelenik a trendek között, gyakran nem kis meglepetést okozó anyagokkal, színekkel és mintázatokkal. Éppen ezért a megfelelő tapéta kiválasztása nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Mit tudnak a modern tapéták?

A modern technológiával készült tapéták sokkal strapabíróbbak, mint elődeik voltak. Könnyen tisztíthatók, lemoshatók, alapanyaguk természetes, növényi rost, rengeteg színben, számtalan struktúrával és mintával vannak jelen a piacon és elég rugalmasak ahhoz, hogy egy-egy hajszálrepedést eltakarjanak. Éppen a gazdag kínálat miatt sokunknak nehéz kiválasztani a megfelelőt.

Az óriási tapéta gyártó cégek tervezői évről évre új irányzatokkal jelennek meg a piacon, ugyan úgy, mint a divat szakmában. Vannak vezető márkák, melyek meghatározzák az aktuális trendet. Az átlagos lakástulajdonos azonban nem tapétáz évente. Ha megtalálja a neki kedves színt és a lakás többi berendezéséhez illő mintát, évekig jól érzi magát otthonában. Vállaljuk fel tehát bátran saját ízlésünket!

Optikai trükkök a tapéta segítségével
Optikai trükkök a tapéta segítségével

Vannak bizonyos szempontok, melyeket már mindannyiunkba belesulykoltak az idők során: például, hogy a világos szín tágítja a teret, a nagy mintás összehúzza, sötét színeket csak nagy helyiségekbe tehetünk és így tovább. Ezek az állítások valóban megállják a helyüket, de néhány rendhagyó trükköt bátran alkalmazhatunk.

Régi kőablakokat ábrázoló tapéta
Régi kőablakokat ábrázoló tapéta
  • Geometriai mintákkal, vagy egy jól megválasztott térhatású poszter tapétával optikailag növelhetjük a teret.
  • Ablaktalan szobákat nyithatunk meg, ha ablakot, vagy akár egy barátságos teraszt tapétázunk az egyik falra.

Nagy dilemmát jelent, hogy a bútorainkhoz milyen stílus illik, illetve mit válasszunk, ha a bútorokat nem szeretnénk lecserélni, de mégis változtatni szeretnénk. Jó hír, hogy manapság egyes stílusjegyek nem határolódnak el élesen egymástól. Például klasszikus motívumok jelennek meg egészen modern külsővel.

A tapéta felülete és motívumai fényűző hatást keltenek
A tapéta felülete és motívumai fényűző hatást keltenek
Ügyes tapéta választás a vintage stílusú enteriőrben
Ügyes tapéta választás a vintage stílusú enteriőrben

Általában az a megszokott, hogy fényes felületű bútorokhoz fényes tapéta illik, a rusztikusabb felületekhez pedig a természetes anyagot megjelenítő. ( Pl.: papír, vagy len hatású tapéta.)

  • Ha lakásunk elegáns, de inkább a klasszikus stílushoz áll közelebb, keressünk egy szép selyemtapétát.
  • Ha modernebbet szeretnénk, találunk elegáns tapétát trendi színekben, trendi mintákkal.
Klasszikus stílusú tapéta
Klasszikus stílusú tapéta
Modern tapéta eklektikus enteriőrben
Modern tapéta eklektikus enteriőrben

A legtöbb lakás stílusa azonban nem egyértelműen meghatározható. Itt csak a fantáziánk szab határt a választás során. Gyakran éppen egy jó tapétaválasztástól válik otthonunk egyedivé.

  • A hangsúlyos tapétákkal bánjunk óvatosan, nehogy „túl sok legyen” a látvány. Ekkor elegendő egyetlen falat tapétázni.
  • Előny továbbá, hogy egy falat könnyen újra tapétázhatunk, akár évente le is cserélhetjük, ha éppen egy másikba szerettünk bele.
  • A homogén mintákkal, pasztell színekkel bánhatunk bőkezűen.
  • A bordűr csíkkal elválasztott kétféle tapéta használata a vintage enteriőrökbe illik inább.
  • Alkalmazhatjuk azt a kedvelt módszert, hogy egyik fal kap egy mintát, a többi pedig ennek kiegészítőit.
  • Szintén divatos a falfülkék, vagy kazetták kétféle mintával való tapétázása.

Különleges tapéták

Említést érdemelnek az úgynevezett „mintha„ tapéták. Ezek egyéb falburkolatokat utánoznak: téglát, bambuszt, gerendákat, vagy betont. Nagyon látványosak. Egy modern enteriőrbe alkalmazzuk bátran ezt a típust.

Faléceket imitáló tapéta
Faléceket imitáló tapéta

A tapéta sokoldalú felhasználását bizonyítja, hogy egyre gyakrabban találkozunk tapétával a konyhában, vizes helyiségekben, fürdőszobákban, sőt, akár még zuhanyfülkében is. Azok a tapéták, melyek közvetlenül érintkeznek vízzel, speciális teljesen vízhatlan anyagból (fiberglass) készülnek. Ekkor a csomagoláson egy kis ikon jelzi a vízállóságot. Vizes helyiségbe olyan tapétát válasszunk, mely legalább három hullámos vonallal jelzi annak moshatóságát.

Dzsungel mintás tapéta a fürdőszobában
Dzsungel mintás tapéta a fürdőszobában
Fürdőszoba látványos, klasszikus jellegű tapétával
Fürdőszoba látványos, klasszikus jellegű tapétával
Rafinált tapéta trükk a konyhában: panoráma poszter tapéta ablakba keretezve
Rafinált tapéta trükk a konyhában: panoráma poszter tapéta ablakba keretezve

A szakember tanácsa:
Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, nézzünk végig a ruhatárunkon! Sokat elárul az ízlésünkről, a színekről, melyeket szeretünk, a stílusról, ami hozzánk illik. Ha ezt követve öltöztetjük fel otthonunkat, biztosan jól fogjuk érezni magunkat benne. A lakásunk attól lesz otthonos és számunkra kedves, ha tükrözi az egyéniségünket, mentalitásunkat.

A szerző a Biggie Home lakberendezési üzlet munkatársa.

Kapcsolódó cikkek

Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.

Dekoráljunk egyszerűen vászonképpel, fotótapétával, térelválasztóval!

Egy enteriőr hangulatára a bútorok, textíliák és kiegészítők mellett a dekorációk is nagymértékben hatnak. Sőt meglehet, hogy egyik-másik díszítőelem sokkal inkább a figyelem fókuszába kerül, mint egy jellegtelen kanapé.

Indul a suli! Rendszerezzünk okosan!

A nyár utolsó napjait éljük, hamarosan újra megkezdődik az iskola. Hogy ne okozzon fejtörést mi, hová kerüljön, mutatunk néhány trükköt az iskolai holmi rendbentartására. Ezektől a kreatív  ötletektől garantáltan megjön a kedve minden gyereknek a sulihoz!

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Modern enteriőrök dekoratív faburkolatai

Ki ne emlékezne a 20-30 évvel ezelőtti konyhák, előszobák műanyag vagy agyonlakkozott falambériáira? A belsőépítészek, lakberendezők évek óta modern és új megközelítéssel terveznek fából készült falburkolatot otthonok vagy irodák falára, mennyezetére.

Divatos minták tapétán és textileken - dzsungel láz és dús virágok

Ha az idei minta trendet követjük, minden napunk kész nyaralás lesz otthonunk falai között. Mindenhonnan buja növényzet, pálmalevelek és rengeteg virág köszön vissza, a tapétákról, lakástextilekről és a kiegészítőkről is. Az életvidám hangulat garantálható.

Lenyűgöző falburkolatok

Unalmas a falfestés, a tapéta? Aki valami másra, egyedibbre, különlegesebbre vágyik, annak van egy jó hírünk. A hagyományos, jól bejáratott lehetőségeken túl több megoldás is létezik a szobák falának burkolására.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

Cementlap, az újra felfedezett burkolat

A cementlap már a középkori belső terek padlóit is burkolta és a trend évszázadokig kitartott. Valójában csak egy régi, praktikus és szép burkolóanyag újrafelfedezése történt meg. Rejtőzködő kincsekre még mindig lelhetünk a régi bérházak folyosóin, belső udvaraiban.