Hirdetés

A tapéta kiválasztása – Minták, színek és anyagok összehangolása

A tapétát nyugodtan nevezhetjük a lakberendezés örökzöld kellékének, hiszen időről időre megjelenik a trendek között, gyakran nem kis meglepetést okozó anyagokkal, színekkel és mintázatokkal. Éppen ezért a megfelelő tapéta kiválasztása nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Mit tudnak a modern tapéták?

A modern technológiával készült tapéták sokkal strapabíróbbak, mint elődeik voltak. Könnyen tisztíthatók, lemoshatók, alapanyaguk természetes, növényi rost, rengeteg színben, számtalan struktúrával és mintával vannak jelen a piacon és elég rugalmasak ahhoz, hogy egy-egy hajszálrepedést eltakarjanak. Éppen a gazdag kínálat miatt sokunknak nehéz kiválasztani a megfelelőt.

Az óriási tapéta gyártó cégek tervezői évről évre új irányzatokkal jelennek meg a piacon, ugyan úgy, mint a divat szakmában. Vannak vezető márkák, melyek meghatározzák az aktuális trendet. Az átlagos lakástulajdonos azonban nem tapétáz évente. Ha megtalálja a neki kedves színt és a lakás többi berendezéséhez illő mintát, évekig jól érzi magát otthonában. Vállaljuk fel tehát bátran saját ízlésünket!

Optikai trükkök a tapéta segítségével
Optikai trükkök a tapéta segítségével

Vannak bizonyos szempontok, melyeket már mindannyiunkba belesulykoltak az idők során: például, hogy a világos szín tágítja a teret, a nagy mintás összehúzza, sötét színeket csak nagy helyiségekbe tehetünk és így tovább. Ezek az állítások valóban megállják a helyüket, de néhány rendhagyó trükköt bátran alkalmazhatunk.

Régi kőablakokat ábrázoló tapéta
Régi kőablakokat ábrázoló tapéta
  • Geometriai mintákkal, vagy egy jól megválasztott térhatású poszter tapétával optikailag növelhetjük a teret.
  • Ablaktalan szobákat nyithatunk meg, ha ablakot, vagy akár egy barátságos teraszt tapétázunk az egyik falra.

Nagy dilemmát jelent, hogy a bútorainkhoz milyen stílus illik, illetve mit válasszunk, ha a bútorokat nem szeretnénk lecserélni, de mégis változtatni szeretnénk. Jó hír, hogy manapság egyes stílusjegyek nem határolódnak el élesen egymástól. Például klasszikus motívumok jelennek meg egészen modern külsővel.

A tapéta felülete és motívumai fényűző hatást keltenek
A tapéta felülete és motívumai fényűző hatást keltenek
Ügyes tapéta választás a vintage stílusú enteriőrben
Ügyes tapéta választás a vintage stílusú enteriőrben

Általában az a megszokott, hogy fényes felületű bútorokhoz fényes tapéta illik, a rusztikusabb felületekhez pedig a természetes anyagot megjelenítő. ( Pl.: papír, vagy len hatású tapéta.)

  • Ha lakásunk elegáns, de inkább a klasszikus stílushoz áll közelebb, keressünk egy szép selyemtapétát.
  • Ha modernebbet szeretnénk, találunk elegáns tapétát trendi színekben, trendi mintákkal.
Klasszikus stílusú tapéta
Klasszikus stílusú tapéta
Modern tapéta eklektikus enteriőrben
Modern tapéta eklektikus enteriőrben

A legtöbb lakás stílusa azonban nem egyértelműen meghatározható. Itt csak a fantáziánk szab határt a választás során. Gyakran éppen egy jó tapétaválasztástól válik otthonunk egyedivé.

  • A hangsúlyos tapétákkal bánjunk óvatosan, nehogy „túl sok legyen” a látvány. Ekkor elegendő egyetlen falat tapétázni.
  • Előny továbbá, hogy egy falat könnyen újra tapétázhatunk, akár évente le is cserélhetjük, ha éppen egy másikba szerettünk bele.
  • A homogén mintákkal, pasztell színekkel bánhatunk bőkezűen.
  • A bordűr csíkkal elválasztott kétféle tapéta használata a vintage enteriőrökbe illik inább.
  • Alkalmazhatjuk azt a kedvelt módszert, hogy egyik fal kap egy mintát, a többi pedig ennek kiegészítőit.
  • Szintén divatos a falfülkék, vagy kazetták kétféle mintával való tapétázása.

Különleges tapéták

Említést érdemelnek az úgynevezett „mintha„ tapéták. Ezek egyéb falburkolatokat utánoznak: téglát, bambuszt, gerendákat, vagy betont. Nagyon látványosak. Egy modern enteriőrbe alkalmazzuk bátran ezt a típust.

Faléceket imitáló tapéta
Faléceket imitáló tapéta

A tapéta sokoldalú felhasználását bizonyítja, hogy egyre gyakrabban találkozunk tapétával a konyhában, vizes helyiségekben, fürdőszobákban, sőt, akár még zuhanyfülkében is. Azok a tapéták, melyek közvetlenül érintkeznek vízzel, speciális teljesen vízhatlan anyagból (fiberglass) készülnek. Ekkor a csomagoláson egy kis ikon jelzi a vízállóságot. Vizes helyiségbe olyan tapétát válasszunk, mely legalább három hullámos vonallal jelzi annak moshatóságát.

Dzsungel mintás tapéta a fürdőszobában
Dzsungel mintás tapéta a fürdőszobában
Fürdőszoba látványos, klasszikus jellegű tapétával
Fürdőszoba látványos, klasszikus jellegű tapétával
Rafinált tapéta trükk a konyhában: panoráma poszter tapéta ablakba keretezve
Rafinált tapéta trükk a konyhában: panoráma poszter tapéta ablakba keretezve

A szakember tanácsa:
Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, nézzünk végig a ruhatárunkon! Sokat elárul az ízlésünkről, a színekről, melyeket szeretünk, a stílusról, ami hozzánk illik. Ha ezt követve öltöztetjük fel otthonunkat, biztosan jól fogjuk érezni magunkat benne. A lakásunk attól lesz otthonos és számunkra kedves, ha tükrözi az egyéniségünket, mentalitásunkat.

A szerző a Biggie Home lakberendezési üzlet munkatársa.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Változatos és modern hidegburkolatok beltérre – Extra méretek és tapétaszerű megjelenés

Van, ami változatlan, már-már az örökzöld kategóriába sorolható, ám meglepő, új trendek is felütötték a fejüket a beltéren alkalmazható hidegburkolatok világában.

Hogyan marad tartós és esztétikus a vinyl padló? Tisztítás, karbantartás, vizes helyiségekben való alkalmazás

Ha a vinyl padlóburkolat mellett döntünk, egy sor kellemetlen, tisztántartással kapcsolatos problémától kímélhetjük meg magunkat.

Különleges tapéták örökzöld mintákkal

Aki úgy dönt, hogy tapétával borítja otthona falait, vagy azoknak egy részét, most igazán könnyű dolga lesz. Kevés olyan szín és motívum található, ami most ne számítana népszerűnek, a kínálat pedig olyan gazdag, hogy szinte lehetetlen nem rátalálni a nekünk tetszőre.

Indul a suli! Rendszerezzünk okosan!

A nyár utolsó napjait éljük, hamarosan újra megkezdődik az iskola. Hogy ne okozzon fejtörést mi, hová kerüljön, mutatunk néhány trükköt az iskolai holmi rendbentartására. Ezektől a kreatív  ötletektől garantáltan megjön a kedve minden gyereknek a sulihoz!

Modern enteriőrök dekoratív faburkolatai

Ki ne emlékezne a 20-30 évvel ezelőtti konyhák, előszobák műanyag vagy agyonlakkozott falambériáira? A belsőépítészek, lakberendezők évek óta modern és új megközelítéssel terveznek fából készült falburkolatot otthonok vagy irodák falára, mennyezetére.

Divatos minták tapétán és textileken - dzsungel láz és dús virágok

Ha az idei minta trendet követjük, minden napunk kész nyaralás lesz otthonunk falai között. Mindenhonnan buja növényzet, pálmalevelek és rengeteg virág köszön vissza, a tapétákról, lakástextilekről és a kiegészítőkről is. Az életvidám hangulat garantálható.