Hirdetés

Belvárosi kis lakás luxus kivitelben

A kisebb alapterületű lakások tervezésénél az alaprajzi elrendezésre és a tárolásra kerül a legnagyobb hangsúly. Az itt bemutatott látványtervek koncepcióját Csikós Mihály – a Csikós Terv tulajdonosa és főépítésze – készítette, amelyhez az anyag és színvilágot Vermes Dóra enteriőrtervező álmodta meg.

A megrendelő két ugyanolyan alapterületű lakást vásárolt befektetési célból. Kérése az volt, hogy azonos tervek alapján elkészülhessen a két lakás, melyeknél a fő szempont volt a “wow” hatás mellett, főként strapabíró anyagok használata a tervezésnél. Kiadásra szánt ingatlanok esetében ritka, hogy a budget megengedi, de ebben az esetben az ügyfél szerette volna, ha minőségi, időtálló anyagokból készül az ingatlan.

A dobogóra helyezett ágy a térszervezés fő trükkje volt
A dobogóra helyezett ágy a térszervezés fő trükkje volt

A kis lakás térszervezésének fő trükkje a dobogón megemelt ágy, mely elé bekerült a kanapé, így lehetővé téve, hogy az ágyból és a kanapéról is lehessen tévét nézni.

Változatok a fő falra – geometrikus tapétával és 3D-s szürkes falpanellel
Változatok a fő falra – geometrikus tapétával és 3D-s szürkes falpanellel

A lakásba való érkezéskor ez a látvány fogad. A fő falra, melyre az étkezőasztal és a tévé került, két verzió készült. Egy 3D-s, szürke falpanelekből álló és egy, a másik falon már felhasznált kék, geometrikus tapétás falszakasz. Mindkét esetben fózolt tölgyfurnérból készült fapanelek veszik körül a tévét és az étkezőt, melybe bútorspotok kerültek elhelyezésre, ezzel gondoskodva a hangulatvilágításról. A falpaneles opció esetében egy függőlámpa adja a helyi világítást az étkezőasztal fölött, a másik esetben pedig egy polcra épített spotlámpa gondoskodik az asztallap megvilágításáról.

Fózolt tölgyfurnér falpanel az étkező és a tévé körül
Fózolt tölgyfurnér falpanel az étkező és a tévé körül

A lebegő asztallap nemcsak légiességet ad a helyenként art deco jellegű, modern stílusú térnek, hanem praktikus is a kis tereknél.

Visszafogott föld színek teszik barátságossá a lakást
Visszafogott föld színek teszik barátságossá a lakást

A megrendelő színvilágra vonatkozó kívánsága szerint a visszafogott, földszínek dominálnak a lakásban. Ezeket a bézses, törtfehéres, barnás színeket egy vidám, ugyanakkor elegáns, kék színekből álló tapéta egészíti ki. Ez a szín az ágyon és a kanapén található párnákon is visszaköszön.

A világos és a sötétített tölgyfa hatású lapok természetességet visznek a látványba. A konyhasarok mellett egy ruhásszekrény helyezkedik el, melynek tükrös szekrénye tágítja a térérzetet. A ruhásszekrénybe igény esetén mosógép kerülhet, jelen esetben a megrendelő elképzelése a mosoda használat, hiszen rövidtávú tartózkodásra szeretné kiadni az ingatlant. Az ágy mögött és fölött az ágykeret szatén anyagából készült panelek láthatók, melyek körül ledfény gondoskodik a szoba általános megvilágításáról. Ezt kiegészítve, az álmennyezetbe süllyesztett rész látható a kanapé felett, melybe szintén általános világítást szolgáló led került, valamint az ágy két oldalán látható tapéta köszön itt vissza.

Modern fürdőszoba travertine utánzatú csempével
Modern fürdőszoba travertine utánzatú csempével

A letisztult, modern jelleg a fürdőszobában is megjelenik. Itt a travertin utánzatú csempe használata volt az ügyfél kérése, mely a sötétített tölgy jellegű bútorok kontrasztja mellett szépen érvényesül.

Végül a megrendelő a 3D-s falpanellel ellátott változat mellett döntött
Végül a megrendelő a 3D-s falpanellel ellátott változat mellett döntött

A két verzió közül, a 3D fali panelekkel ellátott lett a megrendelő kedvence. Az anyagok bemutatása a látványtervek elkészülése után fontos feladat, hiszen a burkolatok összehangolása rendkívül fontos szerepet játszik a tervezési folyamatban.

Fontosak a stílushoz illő kiegészítők
Fontosak a stílushoz illő kiegészítők

A lakás alaprajzi nézetein látható, hogy különleges adottságokal rendelkezik, hiszen nem csupán merőleges falakból áll. A szög csökkentését a bútorok formájával és beépítési mélységével segítettük elő. A berendezési terv mellett az álmennyezeti terv és a világítási terv is rendkívül fontos szerepet játszanak a tervezésnél és a kivitelezésnél. A kérdéses részeknél metszetrajz és / vagy csomóponti rajz is készül, hogy a kivitelező minél több információ birtokában tudja elkészíteni a munkát. A lakások jövő év elején készülnek el, nemsokára jelentkezünk az építkezés és a végeredmény képeivel!

A különleges adottságokat az alaprajz is megmutatja
A különleges adottságokat az alaprajz is megmutatja

A képeken Gódor Bálint látványtervező látványtervei és Vermes Dóra műszaki rajzai láthatók.

Vermes Dóra enteriőrtervező vagyok, a budapesti Junior Art Centerben kétéves lakberendező és látványtervező képzésen tanultam. Ezután Spanyolországban, Amerikában és Angliában éltem és dolgoztam, így egy neves londoni designer iskolát (a Brightoni Egyetem által validált KLC School of Design) is elkezdtem, ahol 3,5 éves alapozó diploma képzésen vettem részt, enteriőrtervezés szakon. Miután hazaköltöztem, szabadúszó tervezőként kezdtem dolgozni neves irodáknak projekt alapon és saját megrendelőknek is. Emellett volt szerencsém egy kéthetes üzleti útra Új-Delhibe, ahol egy ottani tervező irodával dolgoztam kooperációs partnerként. Szeretem a letisztult tereket, bármilyen stílusról is legyen szó, ez megnyilvánul munkáimon is. Szerkesztőként szeretném a nemzetközi design tendenciákat, trendeket és innovatív megoldásokat, ötleteket bemutatni az érdeklődőknek.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Beszélgetés Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével és Kiszely Beátával, a 2019 Év lakberendezőjével.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

A bohém könnyedségtől a klasszikus eleganciáig – Trend prognózis Frankfurtból

A trendkutató ügynökségek évről évre kiadják kutatási eredményeiket, melyeket Frankfurtban a Heimtextil trendbemutatója foglal össze. A 2019/20-as trendelőrejelzés címe az “Utópia felé” (Towards Utopia).

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Egy lakás belső terének kialakításakor mindig sarkalatos kérdés a térelválasztás, főleg ha garzonokról, kislakásokról van szó. Ezekben a lakásokban a térelválasztóknak inkább funkcionális, mind sem esztétikai szerepük van. Persze ez utóbbi sem hátrány életterünk megtervezésekor.