Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

A kiemelő világítás 4 szabálya

1. Sugárzási szög

Mindegy, hogy spotlámpákat, vagy éppen sínes lámpákat alkalmazunk, a sugárzási szög a távolság függvényében igencsak meghatározza a kiemelésünk élességét. A sugárzási szög a fényforrás, vagy LED lámpatest tulajdonsága. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy milyen térszögben sugározza a fényt. Kisebb sugárzási szöggel, kisebb, élesebb kiemelést tudunk létrehozni, míg nagyobb sugárzási szöggel, nagyobb területet, de halványabb kiemelést hozunk létre. A sugárzási szögek gyártónként változnak, de néhány gyakran használt szöget megemlítenék. Ezek a 12 fok, 36 fok, 45 fok, 60 fok. (A 120 fokos spot fényforrások nem alkalmasak a direkt kiemelésre.)

Falikép megvilágítása LED-ekkel
Falikép megvilágítása LED-ekkel

2. Színvisszaadás

A színvisszaadást gyakran szóba hozom cikkeimben, ugyanis keveset foglalkoznak vele még a kereskedők is, de nagyon fontos tulajdonság. A szinvisszaadás minél nagyobb értékű, annál jobban visszaadja a fényforrás a valós színeket. Azaz ugyanolyan színű lesz, mint a nap fénye alatt. Jelölése Ra:XX - ez egy százalékos arányszám. Amennyiben olyan tárgyat akarunk kiemelni, amelynek a színe fontos, például ruha, vagy esetleg festmény, akkor ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A színeket legjobban az Ra:90, vagy efölötti értékű fényforrás adja vissza. Ezen fényforrások, lámpatestek drágábbak, de teljesen más színeket, kontrasztokat adnak vissza.

3. Színhőmérséklet

Egyszerűnek hangzik, de sokszor nem is gondolunk rá. A színhőmérséklettel is tudunk játszani. Egy hidegebb fény hangsúlyosabb kiemelést ad, mint egy meleg. Lépcsővilágításnál (hisz az is kiemelés) például hideget használunk, mivel így sokkal figyelemfelkeltőbb. Arra is figyeljünk, hogy egy fehér falat a színhőmérséklet megfest, azaz a sárgás fény alatt sárgás lesz a fal. A sárgás fény komfortosabb, barátságosabb kiemelést hoz létre.

4. Fényerő

A fényerő is fontos, hiszen a túlvilágított kiemelés teljesen elveszti a kiemelés jellegét. Egy egyszerűbb, halványabb meleg fénnyel derengő kiemeléseket alkalmazhatunk, amely éppen, hogy felhívja a figyelmet. Viszont, amikor egy hideg, kis sugárzási szögű, nagy fényerejű világítást alkalmazunk, akkor az gyakorlatilag odavonzza a tekintet és mindenki meg fogja nézni, mi van kiemelve. Ezt szokták alkalmazni homlokzatok kiemelésére. Éles súrlófényekkel kiemelhető a homlokzat egy adott szakasza.

Különleges megvilágítás - súrlófény
Különleges megvilágítás - súrlófény

A fényerőt módosíthatjuk is, azaz szabályozhatjuk. Egy nagyon frappáns és figyelemfelkeltő megoldás, amikor a kiemelt területet alapvetően megvilágítjuk egy halvány fénnyel, ezt kombináljuk egy mozgásérzékelővel. Ha így teszünk, létrehozhatjuk azt, hogy amikor mozgást érzékel a rendszer, szépen, egyenletesen felszabályozza a világítást egy másik állapotba, így olyan automatizált figyelemfelkeltést hozunk térre, ami megszólítja akár a vásárlót, akár a vendégeinket.

Szánjunk időt a kiemelő világításra, vagy keressünk szakembert, mert egy jó kiemelő világítás vevőt is szerezhet, de egy rossz semmit sem ér el.

Több mint nyolc éve a Daniella Villamossági nagykereskedelemben világítástechnikai háttér-támogatással foglalkozom. Jelenleg a világítástechnikai csoportot vezetem ami megfelelő műszaki megoldásokat ad a vevők részére országszerte. A világítástechnika számomra nem munka hanem hivatás. Ennek jegyében Világítástechnikai inspirációk csoportot hozunk létre a facebookon. Itt próbáljuk segíteni a lakossági igényekben és problémákban tudjunk segíteni. Azt gondolom hogy minden probléma megoldható olcsón, de minőségi termékekkel. Jómagamat inkább támogató embernek tartom így mindig a tudásomhoz mérten a legjobb megoldást adom!
Kapcsolódó cikkek

A kültéri lámpák világa – Kerti világítás az alapoktól

Természetesen a kerti lámpa mindenki nagy kedvence, hiszen sokan vágynak rá, hogy házuk környéke este is mutatós vagy jól látható legyen, és ez a kültéri világítási rendszerekkel, valamint némi kreativitással könnyen megvalósíthatóvá válik.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Önnek ajánljuk