Gyereklámpák, éjszakai fények - Világítás a gyerekszobában

A világítástechnika egyik eldugott területe a gyermekszobák lámpái. Itt kevésbé a megvilágításon van a hangsúly, sokkal inkább a formavilágon és a megjelenésen.

Mi jellemző leginkább a gyermeklámpákra? Természetesen a formaviláguk és a mintázatuk. Minden korosztálynak megtaláljuk a megfelelő lámpatestet a pillangóstól a Marveles függesztékig. Fontos, hogy biztonságos is legyen és mindemellett praktikus is.

Lámpák a gyerekszobában

Gyerekszobába, ha még nagyon kicsi a gyerek, ne rakjunk olyan lámpatestet, melyben látszik a fényforrás, mert vakíthat. A spotlámpákat lehetőleg hanyagoljuk. Túl sok fényre sincs szükség, mert nem tesz jót a pici baba szemének, ha rákapcsoljuk a fővilágítást. Inkább kisebb megvilágítás és éjszakai fény a javasolt, de utóbbi mindig legyen.

  • Mindegy, hogy a lámpatest éjszakai fény, vagy asztali lámpa, villamossági szempontból legyen biztonságos és szigetelt.
  • A lámpa búrája ne legyen törékeny!. Mennyezeti lámpáknál fa vagy műanyag búra az elvárás.
  • Jó, ha a teljes burkolat ütésálló. Ugyanis amit a gyerek elér azzal játszani is fog és tudjuk, az mivel jár.
Lámpák a gyerekszobában

Többféle alkalmazású lámpatestekből választhatunk:

  • Mennyezeti lámpák függesztékek
  • Asztali lámpák
  • Éjszakai fények (dugaljba dugható és elemes)
  • Éjszakai fények, melyek akkumulátoros elemlámpát is tartalmaznak.

A mennyezeti lámpák és függesztékek, valamint asztali lámpák esetében, ha már nagyobb gyermekről van szó, vigyük el őt is magunkkal az üzletbe és válasszuk ki együtt a lámpát. Ha ő választja ki, akkor élvezni fogja. Egyes gyártóknál találhatunk olyan kreatív lámpákat, melyek helikoptert, vagy darut ábrázolnak, amivel valóban játszani is lehet.

Fontos, hogy a rajzfilmek figurái megjelennek ezen lámpák kinézetében, mintázatában és formájában. Vannak gyártók, melyek megvették a használati jogot például a Disney szereplőkre, így csak ők használhatják az adott karaktereket. Más népszerű rajzfilmek ritkán jelennek meg lámpákon, ugyanis a felhasználási jogokat ritkán veszik meg a gyártók.

Lámpák a gyerekszobában

Az éjszakai fények fontos elemei az éjszakáknak. Ha este felsír a gyerek, akkor nem kapcsoljuk fel a villanyt, pusztán az éjszakai lámpa fénye mellett odamehetünk hozzá. A jó éjszakai fény sosem túl erős. Praktikusak azok az éjszakai fények, melyek tartalmaznak egy hordozható elemlámpát is. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik. Nagyobb korukban, amikor már elég magasak, de a villanykapcsolót még nem érik el, akkor elemlámpaként magukkal vihetik, ha átszaladnak este a szülőkhöz.

Sokan a kapcsolóproblémát úgy oldják meg, hogy ideiglenesen egy méteres magasságba lekábeleznek kábelcsatornába egy második kapcsolót. Ez felesleges az előbb említett éjszakai fény mellett.

A sólámpa, amellett, hogy egészséges, ugyancsak praktikus megoldás a gyerekszobák éjjeli megvilágítására. Kellemes, sárgás, meleg fehér jellegű fénye mellett könnyen el lehet aludni. Nincs erős fénye és a légzésnek is jót tesz.

Lámpák a gyerekszobában

Néhány említésre méltó gyártó, melyek lámpáit érdemes a hazai forgalmazóknál keresni: Elobra - német gyártmányú és minőségű kreatív gyermeklámpák

  • Dalber - spanyol gyermeklámpák, stílusában viszont nem elrugaszkodott. Külön kiemeledő, hogy egyes lámpatesteire többféle mintázat kapható, és ahogy cseperedik a gyerek úgy lehet cserélgetni a mintázatot rajta.
  • Philips - Disney figurás lámpák
  • Rábalux - a neves magyar gyártó kreatív, hazai tervezésű és igazán gyerekeknek való lámpákat kínál.

A fentiek közül bármelyiket bátran választhatjuk, a minőség garantált. Az apró dolgokra is odafigyelő tervezőikkel igazán jó lámpát tudhatunk gyermekünk szobájában.

Több mint nyolc éve a Daniella Villamossági nagykereskedelemben világítástechnikai háttér-támogatással foglalkozom. Jelenleg a világítástechnikai csoportot vezetem ami megfelelő műszaki megoldásokat ad a vevők részére országszerte. A világítástechnika számomra nem munka hanem hivatás. Ennek jegyében Világítástechnikai inspirációk csoportot hozunk létre a facebookon. Itt próbáljuk segíteni a lakossági igényekben és problémákban tudjunk segíteni. Azt gondolom hogy minden probléma megoldható olcsón, de minőségi termékekkel. Jómagamat inkább támogató embernek tartom így mindig a tudásomhoz mérten a legjobb megoldást adom!
Kapcsolódó cikkek

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.