Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Kezdjük az alapvető fogalmakkal, melyeket feltétlenül tisztáznunk kell!

Fényáram (minden LED terméken megtaláljuk ezt az adatot)

 • A fényforrás által a kisugárzott és a szem által érzékelt fény.
 • Mértékegysége a lumen (lm).
 • A termékkatalógusokban közlik a fényforrások/ lámpatestek fényáramát, amely a világítástechnikai számítások egyik alapadata.

Például egy 60 W-os izzó fényárama 730 lm.

Világítás a nappaliban

Színhőmérséklet

 • Ez a fényforrásunk színének jellemzője, melynek mértékegysége a kelvin (K).
 • Az úgynevezett patkó görbe (Planck görbe) jellemzi, mely egy fekete test sugárzó hevítésének fázisait írja le. Azaz megmutatja, hogy például a vasat hevítve az milyen színekben izzik. Egy 3000K-es fényforrás fényének színe megegyezik a 3000K hőmérsékletre hevített vas színével.

A fényforrásokat fényük színe alapján három csoportba soroljuk.

Meleg:a színhőmérséklet kisebb, mint 3300 K.
Semleges:3300-5300 K.
Hideg:a színhőmérséklet nagyobb, mint 5300 K (kelvin). (A 4000K-t általában mindenki hidegnek hívja mert érzetre hideg fehér)
Színhőmérséklet

Színvisszaadás

 • Jellemzi azt a színhatást, melyet egy fényforrás fénye egy színes felületen előidéz.
 • A színvisszaadási index az a mérőszám, amely megmutatja, hogy a színminták színe milyen mértékben változik meg a referenciasugárzóval (ez általában egy normálizzó) megvilágított színükhöz képest.
 • Jelölése: Ra.

Fényhasznosítás

 • A fényforrás fényárama és az általa felvett teljesítmény hányadosa.
 • Egysége a lumen/watt (lm/W). Ez a szám gyakorlatilag a fényforrás gazdaságosságát mutatja meg. Minél nagyobb ez a szám, annál gazdaságosabb a fényforrás fogyasztás szempontjából.

Tipp: minden vásárló figyelje ezt az adatot hiszen előfordul, hogy egy olcsóbb fényforrás fényhasznosítása nagyságrendekkel rosszabb, mint egy drágább, de minőségi fényforrásé.

Foglalat

 • A leggyakoribbak az E27, E14, GU10, GU5,3 G9.
 • Nagyon fontos megjegyezni, hogy a foglalatok általában meghatározzák a működési feszültséget is. Tehát mindig tudnunk kell azt, hogy milyen foglalatú fényforrást szeretnénk vásárolni. Ha ez valamilyen speciálisabb akkor vigyük magunkkal a régit, hogy a kereskedő be tudja azonosítani!

Forma

 • Leggyakoribbak a körte, gyertya, kisgömb vagy éppen a kapszula forma.
 • Sok szempontból ez lényeges tulajdonság, hisz a meglévő lámpánkba nem mindegy, milyen fényforrást kell vásárolnunk.

Menjünk végig két kiválasztási példán

1. Kiégett otthon a csillárunkban egy darab E27-es, 60W-os normál izzó. Viszont akkor már cseréljük az összeset, ez 4 db.

Bemegyünk a boltba és az első, amit meg kell nézzük, hogy mit ajánlanak nekünk. Általában a dobozon feltüntetik az ekvivalenciát, azaz, hogy melyik fényforrás felel meg 60W-nak. De ha ez nincs rajta, akkor az egyszerű ökölszabály érvényesül.

Ma már a technológia elérte azt a szintet, hogy a régi hagyományos fényforrás kiváltója LED-ben a tizede, azaz 60W egyenlő 6-7W.

Fényáramban a nagyon elterjedt fényárammal rendelkező típus a 806 lm-es 7 vagy 8W-os típus. Ez ugyan többet tud, mint a régi 60W-osunk, de az nem baj, ha több fény van.

Emellett megnézzük az árát és itt dől el minden. Általános, hogy sokan megveszik a legolcsóbbat, mondván, jó az oda. Amikor egy 400 Ft-os LED körte kimegy, az vélhetően az a határ, hogy nem visszük vissza és nem garanciáztatjuk, pedig minden gyártó ad minimum egy évet a fényforrására! A garanciális problémákat egyszerűen kerülhetjük ki. Vegyünk drágább fényforrást! Egy 800-1000 Ft-os fényforrásra, ha az egy márkás termék (nem pedig drágán akarnak eladni gagyit), már kapunk 3 év garanciát. Ez az ár már 4 db fényforrás esetén igenis arra sarkall minket, hogy ha tönkre megy, garanciáztassuk. Ezek meghibásodási aránya alacsony, nem kell majd cseréltetni.

Színvisszadásban az Ra 80 elfogadható, attól jobb a lakosságnak nem szükséges. De boltokban, ahol fontos a szín soha ne alkalmazzunk Ra90-nél kisebbet.

Világítás a nappaliban

2. Kiégett otthon a spotlámpánkban egy darab GU10-es, 50W-os, normál halogén, de itt is cseréljük mindet, 5 db. Nos itt a legcifrább a helyzet. Tudnunk kell, hogy uniós szabályozásnak köszönhetően év végén kivonásra kerül a halogén fényforrások nagy része. Nem is nagyon van már értelme halogént venni.

Számításba jön a sugárzási szög. Meg kell azt néznünk, hogy régi fényforrásunk, hogyan sugárzott. Általában 36 fokos fényforrások voltak a jellemzők. A sugárzási szög megmutatja, hogy mire alkalmas az adott fényforrás. Például egy 36 fokos a kiemelő világításra nagyon jó, viszont egy 110 fokos már általános megvilágításra alkalmas.

Egy másik uniós szabályozásnak köszönhetően az irányított fényű fényforrások esetében mindig a 90 fokos sugárzási szögnek megfelelő fényáramot kell feltüntetni a csomagoláson. Mit jelent ez? A feltüntetett adat reális, tehát nem valótlant állít, annyit fog világítani, amennyi rá van írva! De csak a sugárzási szög alatt. Tehát nagyon fontos és nézzük meg mindig, hogy mekkora ez a szög. Ha általános megvilágításra akarjuk használni, akkor 60 fok fölött legyen, ha kiemelni akarunk, akkor ennél kisebb a megfelelő.

Mindig nézzük meg, mit veszünk és javasolt a szakboltok felkeresése. Öt perc utánajárással sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Akkor is megéri a drágább fényforrás vásárlása, ha a teljes házat LED-esítjük és ez sokkal több költség. Viszont egy jól kiválasztott LED-el 3-5 évig semmi gond nem lesz.

Több mint nyolc éve a Daniella Villamossági nagykereskedelemben világítástechnikai háttér-támogatással foglalkozom. Jelenleg a világítástechnikai csoportot vezetem ami megfelelő műszaki megoldásokat ad a vevők részére országszerte. A világítástechnika számomra nem munka hanem hivatás. Ennek jegyében Világítástechnikai inspirációk csoportot hozunk létre a facebookon. Itt próbáljuk segíteni a lakossági igényekben és problémákban tudjunk segíteni. Azt gondolom hogy minden probléma megoldható olcsón, de minőségi termékekkel. Jómagamat inkább támogató embernek tartom így mindig a tudásomhoz mérten a legjobb megoldást adom!
Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés a nappalitól a konyháig

Itt egy lámpa, ott egy kapcsoló, látszólag annyira egyszerű és magától értetődő, hogy ezt a villanyszerelőnek magától is tudnia kell.

Világítástervezés a háló-, gyerek- és fürdőszobában

Megépült az új lakás, az új ház, vagy éppen a régi az, csak éppen felújítva, kívül belül csinosan és praktikusan? Apropó... Ha már a praktikumnál tartunk, ne feledkezzünk meg a világítás optimális megtervezéséről.

Trükkös világítás a nappaliban

Bár a nappali legtöbbször a lakás legnagyobb egybefüggő tere sok ablakkal, üvegfelülettel, átlátásokkal a többi helyiségbe, a mesterséges megvilágításra mégis fokozott figyelmet kell fordítani.

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Önnek ajánljuk