Hirdetés

Modern konyhák, beépített konyhagépek – 2018 konyhái

Egy új konyha létrehozásánál, vagy felújításánál nem csak a falakon, burkolatokon, járólapokon szeretnénk megjeleníteni és híven követni a legújabb trendeket, hanem a beépítésre kerülő, nélkülözhetetlen konyhai gépeknél is.

Ilyenkor nem csak a trendi színek, anyagok jelennek meg látványosan, hanem a legújabb, szemmel nem mindig látható technikai, működési újdonságok is. Általánosságban azonban elmondható a készülékek esetében is a sötétebb színek dominanciája.

Sötét színek a konyhában

Konyhagépek

Fekete acél

A legfeltűnőbb design trend a konyhagép piacon ma a fekete, rozsdamentes acél. A fekete nemesacél a hagyományos rozsdamentes acél sok előnyével rendelkezik, például ujjlenyomatmentes és karcálló. Sokoldalúan illeszthetőek különféle stílusokhoz, különféle fal- és bútorfront felületekhez. Így akár hagyományos, vagy modern megjelenésű az új konyha, a fekete rozsdamentes acél abba kiválóan illeszkedik.

Sötét színek a konyhában

Több konyhagép gyártó is gyorsan dolgozott, hogy kövesse ezt a trendet, így hamar megjelentek a fekete rozsdamentes acél csúcskategóriás készülékek, a hűtőgépek, mosogatógépek, sütők, és még mások.

Fogantyú nélküll

Elsősorban a minimál kialakítású enteriőrbe illeszkednek, ahol fontos a letisztult elegancia, az egyenes és szögletes vonalvezetés. Az új beépíthető készülékek egyes szerkezeti elemeinek kiemelkedése nem zavarja az összképet, egyedi látványt kölcsönözve az otthonunknak. Adott készülékcsalád fogantyú nélkül kerül a piacra, síkban illeszkedik a bútorfrontokhoz, így sajátos módon értelmezi a készülékek teljes integrációja fogalmát.

A ragyogó fehér és obszidián fekete színek mellett az új grafitszürke változatok is elérhetők, a minimalizmus és az exkluzivitás izgalmas kombinációját létrehozva. Természetesen ez is a felső kategóriában, hiszen a fogantyú nélküli gépeken a beépített speciális nyitó-csukó szerkezetek gondoskodnak az akadálymentes használatról. A kezelőfelületbe integrált érzékelőgomb érintésével motorikusan kinyílik, illetve csukódik az ajtó finoman, lassan és a végállásban lefékez.

Fogantyú nélküli konyhabútor

Jellemzők még a teljes felületű üvegfrontok és az integrált készülékkijelzők, melyek a kifejezetten a prémium konyhai készülékek széles körű választékában találhatók. Idetartoznak még a sütők, kombi gőzpárolók, illetve a mikrohullámú funkcióval kombinált sütők is. A választék kiegészül még kávéautomatákkal, főzőlapokkal, edény- és ételmelegítő fiókokkal, bortárolókkal, különféle hűtő-fagyasztó készülékekkel és mosogatógépekkel. Mind fogantyú nélküli, így a teljes berendezés összhangban van.

A kínálatban szerepelnek még különböző szagelszívók is, melyek kikapcsolt állapotban teljesen észrevétlenek maradnak a bútorfrontok mögött.

Intelligens készülékek

Hazánkban is egyre népszerűbbek és terjednek az okosotthonok kialakítására szolgáló technológiai újdonságok, ezen belül is kiemelt szerepet kap a lakás szíve, a konyha. Ma már nem sci-fi fantazmagória, hogy mondjuk a hűtőszekrényünk bevásárol helyettünk. A gyártók fejlesztéseinek köszönhetően a nagyközönség számára is elérhetőek az okos (smart) technológiával készült háztartási gépek.

Megjelentek az egymással kommunikáló érintővezérelt sütő, főzőlap és elszívó, továbbá a Bluethooth technológiával kapcsolódó eszközök. Hab a tortán az önmagától főző készülékek, amihez csak az alapanyagokat kell beadagolni.

Még véletlenül sem maszatolódhat be a vezérlő szuperérzékeny üvegfelülete, mivel elég, ha csak ujjunkat pár centiméterre közelítjük a beállításokhoz anélkül, hogy hozzáérnénk.

Az indukciós technológia terjedése

Az indukciós főzőlapok terjedése olyan tendencia, amely egyre népszerűbb az egész világon, az árak pedig kezdenek egyre inkább csökkenni, ésszerűsödni. Már a mesterszakácsok is egyre többen esküsznek az indukciós főzőlapok használatára, az új fejlesztések lehetővé teszik a pontosabb hőmérsékletszabályozást és a gyorsabb főzést.

Indukciós főzőlap

Aktiválás hanggal

Az intelligens készülékek ezentúl hallgatnak a parancsainkra. Nem kell, hogy letegyük a kést, vagy a főzőkanalat, bekapcsolhatjuk a sütőnket és előmelegíthetjük akár hangvezérléssel is.

A legtöbb nagy gyártónál már elérhetők ezek a fejlesztések, természetesen a legfelső kategóriában. Mi több, ezek a funkciók internetes vagy bluetooth kapcsolaton keresztül elérhetők mobiltelefonon, vagy tableten keresztül is. Ellenőrizhetjük, beállíthatjuk a sütőt, mosogatógép vagy mosógép aktuális ciklusát, és megváltoztathatjuk a hűtőszekrény hőmérsékletét.

Nagy gyártók, nagy újítások

Napjaink hűtőgépei már nem csupán a hűtésre szorítkoznak, hanem sokkal inkább a család mindennapi életének részesei kívánnak lenni. Szempont, hogy a fogyasztók tökéletesen átlássák a készülékben tárolt élelmiszereket, könnyedén és gyorsan hozzáférhessenek a leghátsó rekeszekhez is. Megjelentek a könnyű nyitást segítő, ránézésre észrevehetetlen, az ajtó aljába rejtett fogantyúk. A LED hangulatvilágítással a sötétben is könnyen megtalálhatjuk az ajtót.

Egy másik gyártó amerikai típusú side-by-side hűtőszekrényét úgy tervezték, hogy a család különböző igényeinek megfelelően osztották fel, Főzés, Családi, Gyermek rekeszre. Így az élelmiszerek jól elkülöníthetők.

Bár nem kifejezetten konyhai téma, de mivel gyakran helyezik a konyhába is a mosógépet, itt megjegyezzük az egyik gyártó fejlesztését a mosógépnél a dupla mosási lehetőséggel, azaz a fő mosógép alá épített minimosógép koncepcióját és az üvegajtóra integrált érintőképernyős kezelőfelületet.

Mosogatógépek

A mosogatás talán a legkevésbé kívánatos konyhai munka, ezért fontos annak korszerű kiváltása. A trendi konyhák elengedhetetlen kelléke a mosogatógép, aminek használatával időt, erőfeszítést és energiát takaríthatunk meg, miközben pénztárcánkat is kíméljük. Jelentős belső újítás ugyan nem született, de a külsőben és az okos rendszerekhez való kapcsolódás lehetősége már itt is megtalálható.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Ha felmerül a kérdés, hogy „milyen csaptelepet válasszunk?”, az első megoldási javaslatok között biztosan ott lesz a Grohe. Ez nem csoda, hiszen a német gyártó termékei Magyarországon is régóta jól ismertek.

3 szempont bútorválasztáshoz – a szakértő tanácsaival

Bútort - optimális esetben – hosszú évekre, gyakran évtizedekre vásárolunk. Előfordulhat azonban, hogy a terveinket felülírják olyan bosszantó dolgok, mint a bútor idő előtt tönkremenetele, vagy használat közben derül ki, hogy kényelmetlen, nem praktikus. Csupa olyan tényező, melyeket nem láthattunk előre. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a kiszemelt bútordarab valóban tartós lesz-e? Milyen tulajdonságokra figyeljünk még mielőtt a vásárlás mellett döntünk? Az eligazodást a Lamello szakembere segíti tanácsaival.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Konyhatervezés A-tól Z-ig

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

Hogyan használjuk az ultraviolát az otthonunkban?

Már mindenki tudja a hírt, hogy a design, a divat és képzőművészet idei meghatározó színe az ultraviola lett. A 2018-as szín egy kékalapú lila, mely “magasabb szintre helyezi az ember éberségét és alkotói potenciálját” – mondta róla a Pantone ügyvezetője, Leatrice Eiseman. De lássuk csak, hogyan illeszthető be ez az árnyalat otthonainkba?

Magas minőség, professzionális tervezés – Bútorok egyedi igényekre

Egy enteriőr kialakításakor számos kényelmetlenségbe ütközhetünk, de az egyik legnagyobb probléma a bútor és a tér méreteinek összeegyeztetésekor adódhat. Hol rövidebb 10-20 cm-rel a konyhabútor és kitöltetlen rések, zugok maradnak, hol néhány centivel szélesebb az amúgy álomszép franciaágy és le kell mondanunk róla.

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.