Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hol legyen a nappalink? – Szempontok tervezéskor

Az egyik legfontosabb helyisége lesz otthonunknak a nappali – különösen akkor, ha a konyhával és az étkezővel egy térben foglal majd helyet. Ehhez kapcsolódik szinte minden: a közlekedők, a háló- és a fürdőszobák, sőt, a kerttel, terasszal is kapcsolata lesz. Nem mindegy a tájolása, hogy honnan kap és mennyi természetes fényt. És még számos szempont lehet, melyekre figyelnünk kell a nappali tervezésekor.

Ennek oka egyrészt a mérete, mely megengedi, hogy egy ülőgarnitúrán és néhány tároló bútoron kívül mást is elhelyezzünk itt, másrészt pedig az igény, hogy legyen egy olyan tér a lakásban, ahol együtt lehetnek a család tagjai még akkor is, ha más-más elfoglaltságuk van. Ez eredményezte a patos térszervezési megoldást, mely a szigorú értelembe vett nappali területét – válaszfalak eltüntetésével, több kisebb helyiség összenyitásával – egyetlen óriási, mégis tagolt térré bővíti, ahol helyet kaphat még étkező, amerikai konyha, előszoba, dolgozósarok is.

nappali1

A lakás középpontja

Nem csak a család életében, de a lakásban is központi szerepet tölt be a nappali, ezt elhelyezkedésének, a többi helyiséghez való viszonyának is tükröznie kell. A bejárati téren keresztül közvetlenül kapcsolódik az utcához, illetve az előszobához, előtérhez és egyfajta szűrőként működik. Eddig engedjük be ugyanis a magánszféránkba vendégeinket, ez az a helyiség, amelyet szívesen megmutatunk másoknak is.  Fontos tehát, hogy a nappali jól megközelíthető legyen, és látványkomponálás szempontjából lényeges, hogy már a lakásba lépve bepillantást nyerünk a nappaliba – minél mélyebben annál jobb. Belső ablakok, áttört falak, szabad ajtónyílás, üvegezett ajtó, boltív – mind-mind megfelel a cél eléréséhez.

nappali2

Térkapcsolatok

A természetes és közvetlen kapcsolat az előtérrel tehát alapvető, ám ugyanez elmondható a konyhával, étkezővel és a dolgozószobával kapcsolatban is. Nem kapcsolódhat azonban a szoba közvetlenül a fürdőszobával és a vécével, és előnyös, ha a hálószobát sem csak a nappalin keresztül közelíthetjük meg. Ugyanakkor fontos, hogy ne használjuk átjáróként, közlekedőként ezt a szobát, ne terheljük meg ajtók tömegével, ebben az esetben ugyanis szinte lehetetlen nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas szigetet kialakítani benne. Ráadásul a nyílászárókkal teliszórt falak megnehezítik a bútorok ideális elhelyezését is.

A nevével ellentétben a nappalit leginkább délután és estefelé, munka-iskola után használjuk, így érdemes déli-délnyugati tájolást választani, hogy minél tovább jusson természetes fény a szobába.

nappali4

Nappali és terasz

Családi házak, földszinti lakások esetében a kert is közvetlenül a nappalival áll kapcsolatban, ami nem csupán praktikus okokból, de esztétikai szempontból is előnyös megoldás.

nappali5

Minél tágasabb egy nappali, annál jobb. A panorámaablakok, nagy üvegfelületű teraszajtók használatával kitágul a belső tér és a külső környezet is ennek részévé válik. Szinte megduplázhatjuk kertre néző, teraszra nyíló nappalink méretét, ha a padló síkja azonos magasságban van a kertével, illetve ha a terasz burkolata, színvilága megegyezik a nappaliéval. Ugyancsak növelhetjük az alapterületet, ha a hozzá kapcsolódó helyiségekkel összeolvasztjuk, több funkcióval „terhelve” ugyan a nappalit, ám vizuálisan bevonva az éppen nem használt részeket, jóval tágasabb hatást érhetünk el.

Népszerűek a témában

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Ez is érdekelhet

5 lámpa típus, ami nem hiányozhat az otthonodból

Fürdőkád stílusválasztó – 3 stílus, 3 kád, 3 fürdőszoba

Korszerű árnyékolás zsaluziával

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Szebb otthon lakberendező segítségével: H8 projekt

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon

Lakberendezési trendek 2024-ben - Új dimenziók az otthonokban

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

A szabadság és a stílus találkozása – Kültéri „szobák” berendezése

Így legyen a kerted álmaid oázisa! - 5+1 ok, amiért érdemes tájépítészt felfogadni átalakítás előtt

Így tárolhatod stílusosan kerti szerszámaidat

10 tipp a fürdőszoba vízszigeteléséhez – Ezzel lesz esztétikus és tökéletesen működő a fürdőszoba

Geberit WC-rendszer - Az öblítési technológia és a WC-kerámia tökéletes összhangja