A legjobb hely a nappalinak

Otthonunk legnagyobb helyisége, a nappali, a társalgó-vendégfogadó szerepén kívül általában több más funkciót is kap. Ezt tervezéskor is tartsuk szem előtt.

Ennek oka egyrészt a mérete, mely megengedi, hogy egy ülőgarnitúrán és néhány tároló bútoron kívül mást is elhelyezzünk itt, másrészt pedig az igény, hogy legyen egy olyan tér a lakásban, ahol együtt lehetnek a család tagjai még akkor is, ha más-más elfoglaltságuk van. Ez eredményezte a patos térszervezési megoldást, mely a szigorú értelembe vett nappali területét – válaszfalak eltüntetésével, több kisebb helyiség összenyitásával – egyetlen óriási, mégis tagolt térré bővíti, ahol helyet kaphat még étkező, amerikai konyha, előszoba, dolgozósarok is.

nappali1

A lakás középpontja

Nem csak a család életében, de a lakásban is központi szerepet tölt be a nappali, ezt elhelyezkedésének, a többi helyiséghez való viszonyának is tükröznie kell. A bejárati téren keresztül közvetlenül kapcsolódik az utcához, illetve az előszobához, előtérhez és egyfajta szűrőként működik. Eddig engedjük be ugyanis a magánszféránkba vendégeinket, ez az a helyiség, amelyet szívesen megmutatunk másoknak is.  Fontos tehát, hogy a nappali jól megközelíthető legyen, és látványkomponálás szempontjából lényeges, hogy már a lakásba lépve bepillantást nyerünk a nappaliba – minél mélyebben annál jobb. Belső ablakok, áttört falak, szabad ajtónyílás, üvegezett ajtó, boltív – mind-mind megfelel a cél eléréséhez.

nappali2

Térkapcsolatok

A természetes és közvetlen kapcsolat az előtérrel tehát alapvető, ám ugyanez elmondható a konyhával, étkezővel és a dolgozószobával kapcsolatban is. Nem kapcsolódhat azonban a szoba közvetlenül a fürdőszobával és a vécével, és előnyös, ha a hálószobát sem csak a nappalin keresztül közelíthetjük meg. Ugyanakkor fontos, hogy ne használjuk átjáróként, közlekedőként ezt a szobát, ne terheljük meg ajtók tömegével, ebben az esetben ugyanis szinte lehetetlen nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas szigetet kialakítani benne. Ráadásul a nyílászárókkal teliszórt falak megnehezítik a bútorok ideális elhelyezését is.

A nevével ellentétben a nappalit leginkább délután és estefelé, munka-iskola után használjuk, így érdemes déli-délnyugati tájolást választani, hogy minél tovább jusson természetes fény a szobába.

nappali4

Nappali és terasz

Családi házak, földszinti lakások esetében a kert is közvetlenül a nappalival áll kapcsolatban, ami nem csupán praktikus okokból, de esztétikai szempontból is előnyös megoldás.

nappali5

Minél tágasabb egy nappali, annál jobb. A panorámaablakok, nagy üvegfelületű teraszajtók használatával kitágul a belső tér és a külső környezet is ennek részévé válik. Szinte megduplázhatjuk kertre néző, teraszra nyíló nappalink méretét, ha a padló síkja azonos magasságban van a kertével, illetve ha a terasz burkolata, színvilága megegyezik a nappaliéval. Ugyancsak növelhetjük az alapterületet, ha a hozzá kapcsolódó helyiségekkel összeolvasztjuk, több funkcióval „terhelve” ugyan a nappalit, ám vizuálisan bevonva az éppen nem használt részeket, jóval tágasabb hatást érhetünk el.

Kapcsolódó cikkek

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Beszélgetés Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével és Kiszely Beátával, a 2019 Év lakberendezőjével.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.