Hirdetés

A legjobb hely a nappalinak

Otthonunk legnagyobb helyisége, a nappali, a társalgó-vendégfogadó szerepén kívül általában több más funkciót is kap. Ezt tervezéskor is tartsuk szem előtt.

Ennek oka egyrészt a mérete, mely megengedi, hogy egy ülőgarnitúrán és néhány tároló bútoron kívül mást is elhelyezzünk itt, másrészt pedig az igény, hogy legyen egy olyan tér a lakásban, ahol együtt lehetnek a család tagjai még akkor is, ha más-más elfoglaltságuk van. Ez eredményezte a patos térszervezési megoldást, mely a szigorú értelembe vett nappali területét – válaszfalak eltüntetésével, több kisebb helyiség összenyitásával – egyetlen óriási, mégis tagolt térré bővíti, ahol helyet kaphat még étkező, amerikai konyha, előszoba, dolgozósarok is.

nappali1

A lakás középpontja

Nem csak a család életében, de a lakásban is központi szerepet tölt be a nappali, ezt elhelyezkedésének, a többi helyiséghez való viszonyának is tükröznie kell. A bejárati téren keresztül közvetlenül kapcsolódik az utcához, illetve az előszobához, előtérhez és egyfajta szűrőként működik. Eddig engedjük be ugyanis a magánszféránkba vendégeinket, ez az a helyiség, amelyet szívesen megmutatunk másoknak is.  Fontos tehát, hogy a nappali jól megközelíthető legyen, és látványkomponálás szempontjából lényeges, hogy már a lakásba lépve bepillantást nyerünk a nappaliba – minél mélyebben annál jobb. Belső ablakok, áttört falak, szabad ajtónyílás, üvegezett ajtó, boltív – mind-mind megfelel a cél eléréséhez.

nappali2

Térkapcsolatok

A természetes és közvetlen kapcsolat az előtérrel tehát alapvető, ám ugyanez elmondható a konyhával, étkezővel és a dolgozószobával kapcsolatban is. Nem kapcsolódhat azonban a szoba közvetlenül a fürdőszobával és a vécével, és előnyös, ha a hálószobát sem csak a nappalin keresztül közelíthetjük meg. Ugyanakkor fontos, hogy ne használjuk átjáróként, közlekedőként ezt a szobát, ne terheljük meg ajtók tömegével, ebben az esetben ugyanis szinte lehetetlen nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas szigetet kialakítani benne. Ráadásul a nyílászárókkal teliszórt falak megnehezítik a bútorok ideális elhelyezését is.

A nevével ellentétben a nappalit leginkább délután és estefelé, munka-iskola után használjuk, így érdemes déli-délnyugati tájolást választani, hogy minél tovább jusson természetes fény a szobába.

nappali4

Nappali és terasz

Családi házak, földszinti lakások esetében a kert is közvetlenül a nappalival áll kapcsolatban, ami nem csupán praktikus okokból, de esztétikai szempontból is előnyös megoldás.

nappali5

Minél tágasabb egy nappali, annál jobb. A panorámaablakok, nagy üvegfelületű teraszajtók használatával kitágul a belső tér és a külső környezet is ennek részévé válik. Szinte megduplázhatjuk kertre néző, teraszra nyíló nappalink méretét, ha a padló síkja azonos magasságban van a kertével, illetve ha a terasz burkolata, színvilága megegyezik a nappaliéval. Ugyancsak növelhetjük az alapterületet, ha a hozzá kapcsolódó helyiségekkel összeolvasztjuk, több funkcióval „terhelve” ugyan a nappalit, ám vizuálisan bevonva az éppen nem használt részeket, jóval tágasabb hatást érhetünk el.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Pergola: tervezd magadnak!

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

REHAU RAUVISIO noir: a szépség érintése

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Összekötve a természettel - Prémium nyílászáró megoldások

Így válasszunk jakuzzit: a kiválasztás szempontjai az ideális mérettől a próbafürdőzésig

Lakáspiac: további élénkülés, de lassabb áremelkedés várható

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Egy kocka mind felett! - Új okosotthon vezérlőt mutatott be a Hörmann

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Vásárlási listák
További vásárlási listák