A legjobb hely a nappalinak

Otthonunk legnagyobb helyisége, a nappali, a társalgó-vendégfogadó szerepén kívül általában több más funkciót is kap. Ezt tervezéskor is tartsuk szem előtt.

Ennek oka egyrészt a mérete, mely megengedi, hogy egy ülőgarnitúrán és néhány tároló bútoron kívül mást is elhelyezzünk itt, másrészt pedig az igény, hogy legyen egy olyan tér a lakásban, ahol együtt lehetnek a család tagjai még akkor is, ha más-más elfoglaltságuk van. Ez eredményezte a patos térszervezési megoldást, mely a szigorú értelembe vett nappali területét – válaszfalak eltüntetésével, több kisebb helyiség összenyitásával – egyetlen óriási, mégis tagolt térré bővíti, ahol helyet kaphat még étkező, amerikai konyha, előszoba, dolgozósarok is.

nappali1

A lakás középpontja

Nem csak a család életében, de a lakásban is központi szerepet tölt be a nappali, ezt elhelyezkedésének, a többi helyiséghez való viszonyának is tükröznie kell. A bejárati téren keresztül közvetlenül kapcsolódik az utcához, illetve az előszobához, előtérhez és egyfajta szűrőként működik. Eddig engedjük be ugyanis a magánszféránkba vendégeinket, ez az a helyiség, amelyet szívesen megmutatunk másoknak is.  Fontos tehát, hogy a nappali jól megközelíthető legyen, és látványkomponálás szempontjából lényeges, hogy már a lakásba lépve bepillantást nyerünk a nappaliba – minél mélyebben annál jobb. Belső ablakok, áttört falak, szabad ajtónyílás, üvegezett ajtó, boltív – mind-mind megfelel a cél eléréséhez.

nappali2

Térkapcsolatok

A természetes és közvetlen kapcsolat az előtérrel tehát alapvető, ám ugyanez elmondható a konyhával, étkezővel és a dolgozószobával kapcsolatban is. Nem kapcsolódhat azonban a szoba közvetlenül a fürdőszobával és a vécével, és előnyös, ha a hálószobát sem csak a nappalin keresztül közelíthetjük meg. Ugyanakkor fontos, hogy ne használjuk átjáróként, közlekedőként ezt a szobát, ne terheljük meg ajtók tömegével, ebben az esetben ugyanis szinte lehetetlen nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas szigetet kialakítani benne. Ráadásul a nyílászárókkal teliszórt falak megnehezítik a bútorok ideális elhelyezését is.

A nevével ellentétben a nappalit leginkább délután és estefelé, munka-iskola után használjuk, így érdemes déli-délnyugati tájolást választani, hogy minél tovább jusson természetes fény a szobába.

nappali4

Nappali és terasz

Családi házak, földszinti lakások esetében a kert is közvetlenül a nappalival áll kapcsolatban, ami nem csupán praktikus okokból, de esztétikai szempontból is előnyös megoldás.

nappali5

Minél tágasabb egy nappali, annál jobb. A panorámaablakok, nagy üvegfelületű teraszajtók használatával kitágul a belső tér és a külső környezet is ennek részévé válik. Szinte megduplázhatjuk kertre néző, teraszra nyíló nappalink méretét, ha a padló síkja azonos magasságban van a kertével, illetve ha a terasz burkolata, színvilága megegyezik a nappaliéval. Ugyancsak növelhetjük az alapterületet, ha a hozzá kapcsolódó helyiségekkel összeolvasztjuk, több funkcióval „terhelve” ugyan a nappalit, ám vizuálisan bevonva az éppen nem használt részeket, jóval tágasabb hatást érhetünk el.

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Egy új építésű, lakóparki lakás nagyvonalú átalakítása a lakberendező tapaszatalataival.

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

„Ha tavasz, akkor irány a kert!” - Ahogy közeledik a jó idő minden kertes házban élő fejében megfordul ez a gondolat. Legyen szó egy teljesen új kert beépítéséről, esetleg néhány kisebb udvari felújítás megvalósításáról, vagy csak a téli hideg okozta károk javításáról, a kertépítés mindenképp a tavaszi időszak egyik fő feladata. Elsőre egyszerű beruházásnak tűnik? Ha ellátogat a Leier Kaiserstein bemutatóterembe, akár tényleg az is lehet!

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Számos épületen nem, vagy csak rendkívüli nehézségek árán oldható meg a külső árnyékoló alkalmazása. Ilyen esetekben ajánlott minőségi, beltéri textilárnyékoló rendszert választani.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Gondoltunk már arra, hogy egy üzletbe belépve a belső tér látványa, hangulata mennyire motiváló, vagy éppen a vásárlási kedvünket szegő tényező lehet? Bizony, a miliő meghatározó ebből a szempontból. A lakberendező felelőssége pedig – érthető módon – nem elhanyagolható, hiszen kulcs szerepet játszik az enteriőr kialakításában.

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértőivel csokorba szedtünk néhány összefüggést. Fókuszban ezúttal a falazat és annak anyaga.