A legjobb hely a nappalinak

Otthonunk legnagyobb helyisége, a nappali, a társalgó-vendégfogadó szerepén kívül általában több más funkciót is kap. Ezt tervezéskor is tartsuk szem előtt.

Ennek oka egyrészt a mérete, mely megengedi, hogy egy ülőgarnitúrán és néhány tároló bútoron kívül mást is elhelyezzünk itt, másrészt pedig az igény, hogy legyen egy olyan tér a lakásban, ahol együtt lehetnek a család tagjai még akkor is, ha más-más elfoglaltságuk van. Ez eredményezte a patos térszervezési megoldást, mely a szigorú értelembe vett nappali területét – válaszfalak eltüntetésével, több kisebb helyiség összenyitásával – egyetlen óriási, mégis tagolt térré bővíti, ahol helyet kaphat még étkező, amerikai konyha, előszoba, dolgozósarok is.

nappali1

A lakás középpontja

Nem csak a család életében, de a lakásban is központi szerepet tölt be a nappali, ezt elhelyezkedésének, a többi helyiséghez való viszonyának is tükröznie kell. A bejárati téren keresztül közvetlenül kapcsolódik az utcához, illetve az előszobához, előtérhez és egyfajta szűrőként működik. Eddig engedjük be ugyanis a magánszféránkba vendégeinket, ez az a helyiség, amelyet szívesen megmutatunk másoknak is.  Fontos tehát, hogy a nappali jól megközelíthető legyen, és látványkomponálás szempontjából lényeges, hogy már a lakásba lépve bepillantást nyerünk a nappaliba – minél mélyebben annál jobb. Belső ablakok, áttört falak, szabad ajtónyílás, üvegezett ajtó, boltív – mind-mind megfelel a cél eléréséhez.

nappali2

Térkapcsolatok

A természetes és közvetlen kapcsolat az előtérrel tehát alapvető, ám ugyanez elmondható a konyhával, étkezővel és a dolgozószobával kapcsolatban is. Nem kapcsolódhat azonban a szoba közvetlenül a fürdőszobával és a vécével, és előnyös, ha a hálószobát sem csak a nappalin keresztül közelíthetjük meg. Ugyanakkor fontos, hogy ne használjuk átjáróként, közlekedőként ezt a szobát, ne terheljük meg ajtók tömegével, ebben az esetben ugyanis szinte lehetetlen nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas szigetet kialakítani benne. Ráadásul a nyílászárókkal teliszórt falak megnehezítik a bútorok ideális elhelyezését is.

A nevével ellentétben a nappalit leginkább délután és estefelé, munka-iskola után használjuk, így érdemes déli-délnyugati tájolást választani, hogy minél tovább jusson természetes fény a szobába.

nappali4

Nappali és terasz

Családi házak, földszinti lakások esetében a kert is közvetlenül a nappalival áll kapcsolatban, ami nem csupán praktikus okokból, de esztétikai szempontból is előnyös megoldás.

nappali5

Minél tágasabb egy nappali, annál jobb. A panorámaablakok, nagy üvegfelületű teraszajtók használatával kitágul a belső tér és a külső környezet is ennek részévé válik. Szinte megduplázhatjuk kertre néző, teraszra nyíló nappalink méretét, ha a padló síkja azonos magasságban van a kertével, illetve ha a terasz burkolata, színvilága megegyezik a nappaliéval. Ugyancsak növelhetjük az alapterületet, ha a hozzá kapcsolódó helyiségekkel összeolvasztjuk, több funkcióval „terhelve” ugyan a nappalit, ám vizuálisan bevonva az éppen nem használt részeket, jóval tágasabb hatást érhetünk el.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

…visszaszámlálás elindult

2020. november 20-án nyitja kapuit a "TÖBBSZEMKÖZT – Design Kollaboráció Térben és Időben" című LOSZ vizuális élménynapok virtuális kiállítás.

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Gyakran gondolunk úgy a kertünkre, mint otthonunk meghosszabbítására, a nyugalom és a boldogság szigetére. Legtöbben mégis csak a nyári hónapokban élvezik ki a kert adottságait, pedig egy jó teraszmelegítővel a külső terek akár egész évben használhatók. Ha te is szeretnéd ősszel és télen is élvezni a kerted előnyeit, olvass tovább!

XXI. századi enteriőr halasi csipkével – Pályázat

Az Agrárminisztérium, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, a Vesta Home Magyarország Zrt., és a Lakberendezők Országos Szövetsége, valamint a Halasi Csipke Közalapítvány pályázatot hirdet a hazai lakberendezők és belsőépítészek számára, melynek keretei közt egy világhírű hungarikumot, a halasi csipkét kell betervezni egy XXI. századi enteriőrbe.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

A lehető legjobb térkihasználás volt a cél a Budapest belvárosában található lakás átalakítása során. Íme, egy látványos újjászületés tanulságos története.

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

A legizgalmasabb idei kültéri trendek egyike a komplett, épített kerti konyha – egy olyan tér, amely minden, a konyhákkal szemben támasztott elvárásnak megfelel: rengeteg tároló- és munkafelületet tartalmaz, mosogathatsz, hűthetsz és süthetsz benne, emellett formatervezett és stílusos, valamint teljesen időjárásálló.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.