Praktikus polcok – Hogyan válasszuk ki a tökéletes tárolót?

Mindegy, hogy a féltett könyvgyűjteményt vagy a nélkülözhetetlen szakirodalmat, netán az utazásaink során gyűjtött csecsebecséket vagy a fontos használati eszközöket tároljuk rajta, polcok nélkül lehetetlen rendet tartani otthonunkban. A választék óriási, nem könnyű a megfelelő tárgyakhoz a leginkább passzoló méretet, típust és stílust megtalálni.


Kezdjük a stílussal!

Manapság számtalan bútorboltban vagy lakberendezéssel foglalkozó üzletben kaphatók készen polcrendszerek, így a választás látszólag egyszerű. Azonban érdemes tisztában lenni a különböző polctípusokkal, hogy megtudjuk melyikre mit érdemes elhelyezni.

Szabadon álló polcos szekrény

A leggyakoribb változat a nyitott polcos szekrény, melyet a könyvtárakban is láthatunk. Ezek látványossá tehetők például üvegajtókkal, így inkább olyan régies, vitrines hatást érhetünk el és a benne tárolt holmi is kevésbé porosodik. Ez a típus egyre népszerűbb, hiszen sokoldalú és sokféle stílushoz tökéletesen passzol. Egy unalmassabb, kopott darab feldobható egy látványos fogantyúval, de át is festhető, esetleg a polcok belseje díszíthető mintás tapétával, így végül teljesen egyedi és szinte új bútor lesz a végeredmény.

Könyvespolc

A polcos szekrények általában masszívak, jól terhelhetők, azonban a balesetek elkerülése végett érdemes valamilyen formában a falhoz vagy a padlóhoz rögzíteni a bútortestet.
Többféle anyagból készülnek a tömör fától egészen a műanyagig, de nem ritka a különféle anyagok keveredése sem.

Különálló polc

Különálló, falhoz rögzített polcok

Valószínűleg ezek a leggyakoribb polctípusok manapság. A rögzítés jól látható és főként fémből, üvegből vagy műanyagból készül. Ezek a rögzítések utólag nem mozdíthatók, bár már erre is találhatunk ellenpéldát, hiszen léteznek olyan polcok, amelyeket egy fix kereten belül mozgathatunk.

Különálló polc

Teherbírásuk jelentős, persze az anyagukat figyelembe véve. Elsősorban irodákban gyakoriak, de egy megfelelő stílusú otthonban vagy egy otthoni dolgozószobában is jól mutatnak.

Beépített polcok

Ezek teljesen egyediek és mivel falba építettek, így nem is mozgathatók. A kis „falfülkék” egészen egyedi megjelenést adhatnak az nappalinak, de érdemes arra is gondolni, hogy ez egy örök életre szóló elhatározás lesz, hiszen nem könnyű őket eltüntetni. Egy hagyományos stílusú otthonnak szinte elengedhetetlen kelléke egy ilyen polc.

Beépített polc

Lebegőpolcok

Ezek is falhoz rögzített polcok, azzal a különbséggel, hogy a rögzítés rejtett, így valóban olyan hatást keltenek, mintha lebegnének a falon, nincsenek lábak vagy zavaró keretek. Enyhén minimalista megjelenésükből fakadóan nem vonják el a figyelmet a rajtuk prezentált tárgyaktól, így elsősorban olyanoknak ajánlatos és hasznos, akik pont ezt a hatást szeretnék elérni.

Beépített polc

Mi kerüljön a polcra?

A falhoz rögzített polcok bárhol hasznosak lehetnek a lakásban. Nem csak a nappaliban, de akár a konyhában is nagy segítséget nyújthatnak, így akár a szakácskönyvektől, a liszten át, a befőttes üvegekig bármi elférhet rajtuk. Utólag már nehezebben mozdíthatók, így érdemes jó előre kigondolni, hogy mit és hova szeretnénk pakolni és a polc magasságát eszerint meghatározni.

Beépített polc

A polcos szekrényben remekül mutatnak a könyvek, de akár ezt is beállíthatjuk az étkezőbe vagy a konyhába is, tányérokat vagy étkészletet tárolni. A már említett üvegajtós megoldással vintage vagy régies, klasszikus hatást adhatunk a szekrénynek.

A lebegő polcokon érdemes dekoratívabb, feltűnőbb tárgyakat prezentálni: vázák, egyedi üvegtárgyak kerülhetnek ide. Nyilván nem a legnehezebb vasból készült tárgyakat kell ide pakolni, mert a rejtett rögzítésből fakadóan ezek nem túl terhelhetők.

Tárlat bemutató vagy tároló?

Az, hogy milyen típusú polcra van szükségünk, attól függ, hogy mit szeretnénk a polcra helyezni. Értékes tárgyak, mint például kristályvázák, egyedi üvegtárgyak vagy porcelánfigurák felvonultatására érdemesebb egy szabadon álló polcot vagy lebegőpolcot választani. Könyveket polcos szekrényen, vagy falra rögzített polcokon tárolhatunk, persze ez függ a könyv méretétől és súlyától. A hatalmas enciklopédiákat tanácsos inkább egy polcos szekrénybe rakni. Nehéz konyhai eszközöket, vagy szerszámokat mindenképp masszív és jól rögzített helyre tegyünk.

Beépített polc

Kezdjük azzal, hogy végiggondoljuk, milyen tárgyakat szeretnénk a polcon tárolni és így kiszámíthatjuk, hogy mekkora helyet kell ezeknek biztosítani, és így mekkora a helyigényük a polcoknak a falon. Soha ne elégedjünk meg a körülbelüli értékekkel, mindig pontos értékeket jegyezzünk fel, sőt, a legjobb, ha 1-2 cm-rel többet számolunk, hogy biztos legyen helye mindennek.

Beépített polc

Fa, fém, üveg vagy műanyag?

Az anyagot is vegyük figyelembe. A fa és fém polcok masszívabbak, erősebbek, míg az üvegpolc inkább könnyebb tárgyak tárolására való. A műanyag átmenetet jelenthet e kettő között, de mindig alaposan tanulmányozzuk át a leírást, melyben a gyártók pontos értékhatárokat adnak meg a polcok terhelhetőségét illetően. Ha erre nincs mód, mert egyedi polcot készíttetünk, akkor a mesterrel egyeztessünk.


4 tipp polcokhoz

  1. Ha a típus megvan, de a szín még nem egyértelmű, válasszunk egy természetes, neutrális színt. Ez utólag lehetőséget biztosít arra, hogy átfessük.

 

  1. Ha a polcot bútorboltban vásároljuk, mindig kövessük a szerelési leírást, ne hagyjunk ki egy lépést sem, mert ez később akár balesetek forrása is lehet. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, a szerelést bízzuk egy szakemberre.
  1. Általában jó megoldás lehet, ha olyan polcot választunk, amit utólag könnyebben mozgathatunk. Ez arra is jó, hogy a tárgyainkat idővel átcseréljük, vagy egy esetleges költözés alkalmával magunkkal vihetjük a rendszert.

 

  1. Soha nem lesz elég polcunk - ezt ne felejtsük el! Ez nem azt jelenti, hogy most szaladjunk felvásárolni a teljes készletet, de az biztos, hogy ha egy polcot megpakolunk, előbb utóbb indulhatunk egy másikat is vásárolni. Éppen ezért érdemes alaposan megtervezni, hogy melyik falat szeretnénk bepolcozni, és hogy utólag lesz-e lehetőségünk ide újabbat is elhelyezni.

 

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Növényfalak otthonunkban

A növényfalak eredetileg a fejlettebb kerttechnológiával rendelkező országokból indultak hódító útjukra. Mostanság itthon is egyre népszerűbbek és egyre nagyobb teret kapnak a függőleges kertnek nevezett zöldfalak.

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

Így válasszunk étkezőasztalt

Az étkezőasztal kiválasztása két tényezőn múlik: a formán és a funkcionalitáson. Lássuk a listát, mely alapján könnyűszerrel birtokunkba kerülhet a tökéletes asztal, mely mind megjelenését, mind pedig felhasználását tekintve passzol életterünkbe.

Tárolási ötletek, nem csak kis lakásba

Sokak számára a kisebb tárgyak, használati eszközök tárolása komoly stresszforrást jelent. Pedig néhány furfangos ötlettel egyszerűen találhatunk megoldást a problémára.

Régi szék új ruhában – felújítás saját kezűleg

Nem minden megrogyott, kopott bútornak kell a lomtalanítás áldozatául esnie. Ügyes kezűek hangyányi kreativitással hamar új köntösbe öltöztethetik a mellőzött bútordarabot.

Talpalatnyi erkélyek sok ötlettel

Már csak párat kell aludnunk addig, míg kitavaszodik, de akkor aztán a szabadba csábít a napfény és a friss levegő. Remek alkalom arra, hogy terveket szövögessünk erkélyünk, balkonunk kicsinosításáról és ezeket mielőbb meg is valósítsuk.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Önnek ajánljuk