Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Praktikus polcok – Hogyan válasszuk ki a tökéletes tárolót?

Mindegy, hogy a féltett könyvgyűjteményt vagy a nélkülözhetetlen szakirodalmat, netán az utazásaink során gyűjtött csecsebecséket vagy a fontos használati eszközöket tároljuk rajta, polcok nélkül lehetetlen rendet tartani otthonunkban. A választék óriási, nem könnyű a megfelelő tárgyakhoz a leginkább passzoló méretet, típust és stílust megtalálni.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.


Kezdjük a stílussal!

Manapság számtalan bútorboltban vagy lakberendezéssel foglalkozó üzletben kaphatók készen polcrendszerek, így a választás látszólag egyszerű. Azonban érdemes tisztában lenni a különböző polctípusokkal, hogy megtudjuk melyikre mit érdemes elhelyezni.

Szabadon álló polcos szekrény

A leggyakoribb változat a nyitott polcos szekrény, melyet a könyvtárakban is láthatunk. Ezek látványossá tehetők például üvegajtókkal, így inkább olyan régies, vitrines hatást érhetünk el és a benne tárolt holmi is kevésbé porosodik. Ez a típus egyre népszerűbb, hiszen sokoldalú és sokféle stílushoz tökéletesen passzol. Egy unalmassabb, kopott darab feldobható egy látványos fogantyúval, de át is festhető, esetleg a polcok belseje díszíthető mintás tapétával, így végül teljesen egyedi és szinte új bútor lesz a végeredmény.

Könyvespolc

A polcos szekrények általában masszívak, jól terhelhetők, azonban a balesetek elkerülése végett érdemes valamilyen formában a falhoz vagy a padlóhoz rögzíteni a bútortestet.
Többféle anyagból készülnek a tömör fától egészen a műanyagig, de nem ritka a különféle anyagok keveredése sem.

Különálló polc

Különálló, falhoz rögzített polcok

Valószínűleg ezek a leggyakoribb polctípusok manapság. A rögzítés jól látható és főként fémből, üvegből vagy műanyagból készül. Ezek a rögzítések utólag nem mozdíthatók, bár már erre is találhatunk ellenpéldát, hiszen léteznek olyan polcok, amelyeket egy fix kereten belül mozgathatunk.

Különálló polc

Teherbírásuk jelentős, persze az anyagukat figyelembe véve. Elsősorban irodákban gyakoriak, de egy megfelelő stílusú otthonban vagy egy otthoni dolgozószobában is jól mutatnak.

Beépített polcok

Ezek teljesen egyediek és mivel falba építettek, így nem is mozgathatók. A kis „falfülkék” egészen egyedi megjelenést adhatnak az nappalinak, de érdemes arra is gondolni, hogy ez egy örök életre szóló elhatározás lesz, hiszen nem könnyű őket eltüntetni. Egy hagyományos stílusú otthonnak szinte elengedhetetlen kelléke egy ilyen polc.

Beépített polc

Lebegőpolcok

Ezek is falhoz rögzített polcok, azzal a különbséggel, hogy a rögzítés rejtett, így valóban olyan hatást keltenek, mintha lebegnének a falon, nincsenek lábak vagy zavaró keretek. Enyhén minimalista megjelenésükből fakadóan nem vonják el a figyelmet a rajtuk prezentált tárgyaktól, így elsősorban olyanoknak ajánlatos és hasznos, akik pont ezt a hatást szeretnék elérni.

Beépített polc

Mi kerüljön a polcra?

A falhoz rögzített polcok bárhol hasznosak lehetnek a lakásban. Nem csak a nappaliban, de akár a konyhában is nagy segítséget nyújthatnak, így akár a szakácskönyvektől, a liszten át, a befőttes üvegekig bármi elférhet rajtuk. Utólag már nehezebben mozdíthatók, így érdemes jó előre kigondolni, hogy mit és hova szeretnénk pakolni és a polc magasságát eszerint meghatározni.

Beépített polc

A polcos szekrényben remekül mutatnak a könyvek, de akár ezt is beállíthatjuk az étkezőbe vagy a konyhába is, tányérokat vagy étkészletet tárolni. A már említett üvegajtós megoldással vintage vagy régies, klasszikus hatást adhatunk a szekrénynek.

A lebegő polcokon érdemes dekoratívabb, feltűnőbb tárgyakat prezentálni: vázák, egyedi üvegtárgyak kerülhetnek ide. Nyilván nem a legnehezebb vasból készült tárgyakat kell ide pakolni, mert a rejtett rögzítésből fakadóan ezek nem túl terhelhetők.

Tárlat bemutató vagy tároló?

Az, hogy milyen típusú polcra van szükségünk, attól függ, hogy mit szeretnénk a polcra helyezni. Értékes tárgyak, mint például kristályvázák, egyedi üvegtárgyak vagy porcelánfigurák felvonultatására érdemesebb egy szabadon álló polcot vagy lebegőpolcot választani. Könyveket polcos szekrényen, vagy falra rögzített polcokon tárolhatunk, persze ez függ a könyv méretétől és súlyától. A hatalmas enciklopédiákat tanácsos inkább egy polcos szekrénybe rakni. Nehéz konyhai eszközöket, vagy szerszámokat mindenképp masszív és jól rögzített helyre tegyünk.

Beépített polc

Kezdjük azzal, hogy végiggondoljuk, milyen tárgyakat szeretnénk a polcon tárolni és így kiszámíthatjuk, hogy mekkora helyet kell ezeknek biztosítani, és így mekkora a helyigényük a polcoknak a falon. Soha ne elégedjünk meg a körülbelüli értékekkel, mindig pontos értékeket jegyezzünk fel, sőt, a legjobb, ha 1-2 cm-rel többet számolunk, hogy biztos legyen helye mindennek.

Beépített polc

Fa, fém, üveg vagy műanyag?

Az anyagot is vegyük figyelembe. A fa és fém polcok masszívabbak, erősebbek, míg az üvegpolc inkább könnyebb tárgyak tárolására való. A műanyag átmenetet jelenthet e kettő között, de mindig alaposan tanulmányozzuk át a leírást, melyben a gyártók pontos értékhatárokat adnak meg a polcok terhelhetőségét illetően. Ha erre nincs mód, mert egyedi polcot készíttetünk, akkor a mesterrel egyeztessünk.


4 tipp polcokhoz

  1. Ha a típus megvan, de a szín még nem egyértelmű, válasszunk egy természetes, neutrális színt. Ez utólag lehetőséget biztosít arra, hogy átfessük.

 

  1. Ha a polcot bútorboltban vásároljuk, mindig kövessük a szerelési leírást, ne hagyjunk ki egy lépést sem, mert ez később akár balesetek forrása is lehet. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, a szerelést bízzuk egy szakemberre.
  1. Általában jó megoldás lehet, ha olyan polcot választunk, amit utólag könnyebben mozgathatunk. Ez arra is jó, hogy a tárgyainkat idővel átcseréljük, vagy egy esetleges költözés alkalmával magunkkal vihetjük a rendszert.

 

  1. Soha nem lesz elég polcunk - ezt ne felejtsük el! Ez nem azt jelenti, hogy most szaladjunk felvásárolni a teljes készletet, de az biztos, hogy ha egy polcot megpakolunk, előbb utóbb indulhatunk egy másikat is vásárolni. Éppen ezért érdemes alaposan megtervezni, hogy melyik falat szeretnénk bepolcozni, és hogy utólag lesz-e lehetőségünk ide újabbat is elhelyezni.

 

Népszerűek a témában

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

Mit csinál egy lakberendező?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Lemondás nélkül a kis fürdőszobában

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk

L’azour Home, ha a szépség nem elég

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Legyen több hely! Tárolási tippek kicsi és nagy fürdőszobákba a Geberittől

Legyen matt! Különleges felületek a konyhában

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?